V Praze vede herní pole Kar. Plíšková, v Rabatu se ujme role jedničky Pavljučenkovová

29. 4. 2017, 23:40
Previews 4
V pondělí startuje pražský turnaj WTA a v akci bude celkem šest českých zástupkyň. Do pražské Stromovky dorazila česká tenisová špička a kvalitní herní pole povede světová trojka Karolína Plíšková. Dalších šest Češek bojuje v kvalifikaci. Na souběžně hraném podniku WTA v marockém Rabatu je nejvýše nasazenou hráčkou Anastasia Pavljučenkovová.
• J&T BANKA PRAGUE OPEN 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Šafářová (2-ČR) - Stosurová (4-Austr.) 3-6 6-1 6-4
Nasazené: Karolína Plíšková (3.), Caroline Wozniacká (11.), Barbora Strýcová (17.), Samantha Stosurová (18.), Lucie Šafářová (28.), Shuai Zhang (32.), Ana Konjuhová (34.), Kateřina Siniaková (38.)
Kategorie: WTA International
Místo konání: Praha, ČR
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 amerických dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Kar. Plíšková (1-ČR) - Shuai Zhang (6-Čína) | H2H 4-0
Strýcová (3-ČR) - Siniaková (8-ČR) | H2H 1-1
Šafářová (5-ČR) - Stosurová (4-Austr.) | H2H 11-4
Konjuhová (7-Chorv.) - Wozniacká (2-Dán.) | H2H 0-3
• Česká účast •
Kar. Plíšková (1-ČR) - Giorgiová (It.) | H2H 3-0
Strýcová (3-ČR) - Görgesová (Něm.) | H2H 4-4
Siniaková (8-ČR) - Koviničová (Č. Hora) | H2H 0-1
Šafářová (5-ČR) - Kučová (SR) | H2H 0-0
Kr. Plíšková (ČR) - Jankovičová (Srb.) | H2H 0-0
Vondroušová (ČR) - Witthöftová (Něm.) | H2H 0-0
Kompletní los turnaje


Horní polovina
V pondělí startuje jediný turnaj WTA na českém území a to znamená jediné - bohatou českou účast. Role jedničky se zhostí loňská semifinalistka, předloňská vítězka, česká jednička a světová trojka Karolína Plíšková.

Nutno říct, že rodačka z Loun má relativně příznivý los. V prvním kole bude čelit Camile Giorgiové, s níž loni ztratila jen tři gamy a ve všech třech vzájemných měřeních sil s Italkou zvítězila.

Překážkou by pro Plíškovou, jež zahájila antukovou část sezony tento týden ve Stuttgartu, kde porazila nebezpečnou Coco Vandewegheovou a po maratonské bitvě podlehla Lauře Siegemundové, neměla být ani vítězka utkání Qiang Wang - Maria Sakkari.

Ve čtvrtfinále by si mohla pětadvacetiletá Češka zahrát se Shuai Zhang. S Číňankou se střetla už čtyřikrát a pokaždé slavila postup.

Z horní poloviny se očekává česká finalistka, jelikož funkci nasazených budou ve druhé části plnit Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková. Čtvrtfinalistku z let 2015 - 2016 Strýcovou však na úvod nečeká nic jednoduchého. Češka podeváté v kariéře vyzve Julii Görgesovou.

S Němkou to má na antuce 1-2, celkově 4-4. Poslední dva duely vyhrála Češka, přičemž ten úplně poslední v Bielu v průběhu třetího setu budoucí deblová partnerka Strýcové skrečovala.

Pokud své žebříčkové postavení potvrdí i druhá Češka Kateřina Siniaková, může Strýcová své mladší krajance oplatit dva roky starou porážku právě z pražského čtvrtfinále.

Dvacetiletá Siniaková střídá od lednového triumfu v čínském Shenzhenu, kde získala svůj premiérový titul, lepší výsledky s těmi horšími. Pakliže chce uspět, hned v prvním kole musí oplatit dva roky starou prohru Dance Koviničové a velkou hrozbou je pro ni určitě i Viktorija Golubicová.

Tip na semifinále: Kar. Plíšková (1-ČR) - Strýcová (3-ČR) | H2H 2-1
Proč Kar. Plíšková? V současnosti nejlepší české tenistce nestojí nic v cestě viz popis horní poloviny.
Proč Strýcová? Jednatřicetiletá Češka vždy došla minimálně do čtvrtfinále. Postup mezi nejlepší osmičku je povinností i letos. Vzhledem k nevyrovnané formě Siniakové dáme přednost zkušenější Strýcové.


Dolní polovina
Obhájkyně titulu Lucie Šafářová by neměla ve čtvrtfinále chybět. Od února zaznamenala nárůst formy a na antuce v pražské Stromovce bude chtít prodloužit svou pět zápasů trvající neporazitelnost.

Loňská šampionka začne proti Slovence Kristíně Kučové. V případě úspěchu v dalším kole narazí na krajanku Kristýnu Plíškovou, nebo bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovičovou, která od pořadatelů obdržela divokou kartu.

Srbka, s níž má Šafářová hodně negativní vzájemnou bilanci, ale nemá formu a bude mít co dělat, aby vůbec postoupila. Naopak Plíšková na tom špatně v posledních týdnech vůbec není. V Praze navíc bude usilovat o premiérové vítězství a může počítat s podporou domácího publika.

Další jasnou aspirantkou na čtvrtfinálové boje je loňská finalistka Samantha Stosurová. To znamená, že už ve čtvrtfinále budou možná moci diváci vidět reprízu loňského souboje o titul.

Aktuálně 18. hráčka Stosurová sice zahájila antukovou část sezony drtivým vítězstvím nad Jelenou Jankovičovou, nicméně poté překvapivě prohrála s Irinou Beguovou a ve Stuttgartu se loučila hned po prvním utkání, v němž nestačila na Anastasiji Sevastovovou.

S Jevgenijí Rodinovou a poté s Christinou McHaleovou, jež letos ještě na antuce nehrála, nebo kvalifikantkou by si ovšem poradit měla.

Do poslední sekce nalosovali pořadatelé domácí divokou kartu Markétu Vondroušovou. Sedmnáctiletá Češka se letos vrátila na kurty po zranění lokte a zatím válí.

Ve 46 zápasech našla přemožitelku jen pětkrát a před dvěma týdny dosáhla fantastického úspěchu, když si ve švýcarském Bielu z kvalifikace dokráčela pro svůj premiérový triumf na okruhu WTA.

Na životní úspěch se pokusí navázat v duelu s Carinou Witthöftovou z Německa. Pokud vyhraje, narazí na Janu Čepelovou ze Slovenska, nebo nasazenou Anu Konjuhovou.

Jestliže si na akcích WTA připíše deváté vítězství v řadě, mohla by si zahrát s bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou. Dánka má letos vynikající formu a na první místo letošního hodnocení ztrácí pouhých šest bodů. Kromě Australian Open došla na všech turnajích minimálně do čtvrtfinále.

Tip na semifinále: Šafářová (5-ČR) - Wozniacká (2-Dán.) | H2H 3-5
Proč Šafářová? Češka má momentálně jednoznačně nejlepší formu ze všech hráček ve třetí čtvrtině. Domácí publikum ji znovu vyhecuje ke skvělým výkonům.
Proč Wozniacká? Letos jedna z nejkonzistentnějších hráček. Ne náhodou je druhá v letošním hodnocení. Pozor si však musí dát na případný duel s Jelenou Ostapenkovou, se kterou v Charlestonu prohrála.

* V kvalifikaci stále bojuje šest českých zástupkyň. Ve druhém kole jsou Lucie Hradecká, Karolína Beránková, Tereza Martincová, Tereza Smitková, Anastasia Zarycká a Denisa Allertová.

• GRAND PRIX DE SAR LA PRINCESSE LALLA MERYEM 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Bacsinszká (1-Švýc.) - Erakovicová (N. Zél.) 6-2 6-1
Nasazené: Anastasia Pavljučenkovová (16.), Timea Bacsinszká (22.), Darja Gavrilovová (27.), Timea Babosová (30.), Julia Putincevová (31.), Irina Beguová (33.), Lauren Davisová (35.), Alison Riskeová (39.)
Kategorie: WTA International
Místo konání: Rabat, Maroko
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 amerických dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Pavljučenkovová (1-Rus.) - Davisová (7-USA) | H2H 1-1
Gavrilovová (3-Austr.) - Riskeová (8-USA) | H2H 2-1
Beguová (6-Rum.) - Babosová (4-Maď.) | H2H 2-1
Putincevová (5-Kaz.) - Bacsinszká (2-Švýc.) | H2H 1-2
Kompletní los turnaje


Horní polovina
Anastasia Pavljučenkovová se na turnajích WTA představila naposledy na začátku dubna v Monterrey, kde již počtvrté nenašla přemožitelku. Svou premiéru v Rabatu a zároveň i letos na antuce si odbude v roli nasazené jedničky.

Na svou první soupeřku si ještě musí počkat do skončení kvalifikace. Ve druhém kole nečeká Rusku nic jednoduchého - vítězka utkání mezi Yaninou Wickmayerovou a Jekatěrinou Makarovovou. Proti oběma hráčkám již poznala, jak chutná vítězství i porážka.

Do čtvrtfinále se nejspíše probojuje na antuce výborně hrající Laura Siegemundová, jež je stále ve Stuttgartu. Zítra si na domácí půdě zahraje o titul. Otázkou je, kolik sil si z Německa do Maroka přiveze.

Sérii čtyř porážek v řadě se pokusí přerušit Lauren Davisová. Nasazená sedmička letos zatím na antuce neuspěla, když v americkém Charlestonu prohrála s Marií Sakkariovou a ve Fed Cupu s Markétou Vondroušovou.

Pokud se naplní papírové předpoklady, druhá semifinalistka pravděpodobně vzejde ze zápasu mezi turnajovou trojkou Darjou Gavrilovovou a Elise Mertensovou.

Naturalizovaná Australanka zahájila letošní antukovou sezonu vcelku obstojně. V Charlestonu smetla Alison Riskeovou a poté dostala do tří setů pozdější vítězku Darju Kasatkinovou.

Ještě o něco lepší formu má Mertensová. Vítězka letošního ročníku podniku v Hobartu je na právě probíhající akci v Istanbulu ve finále, v němž bude zítra čelit favorizované Jelině Svitolinové.

Tip na semifinále: Pavljučenkovová (1-Rus.) - Gavrilovová (3-Austr.) | H2H 0-1
Proč Pavljučenkovová? Ruska umí hrát na všech površích. Překazit semifinále by jí mohla hlavně Laura Siegemundová, u ní ale počítáme s únavou ze Stuttgartu.
Proč Gavrilovová? Podobný případ jako Pavljučenkovová. Gavrilovová by měla potvrdit úlohu nasazené trojky a na Mertensové se stejně jako na Siegemundové podepíše náročný program tohoto týdne.


Dolní polovina
Irina Beguová má na antuce letos zatím slušné výsledky. Rumunka došla do čtvrtfinále v Charlestonu a o stupínek lépe dopadla tento týden v Istanbulu. Na úvod si podruhé během dvou týdnů zahraje s Tatjanou Mariaovou.

Další favoritkou na postup do závěrečných kol je Timea Babosová. Maďarka kralovala letošnímu ročníku domácí akce v Budapešti, od té doby se však výsledkově trápí. Proto by nebylo překvapením, kdyby vypadla už v prvním kole, ve kterém ji čeká Francesca Schiavoneová.

Italská veteránka na antuce vyhrála všech pět letošních duelů a došla si v Bogotě pro svůj celkově osmý kariérní titul. Babosová by přesto loňské semifinále obhájit měla.

Pokud je zdravotně v pořádku, měla by povinně minimálně do semifinále dokráčet loňská vítězka Timea Bacsinszká. Nasazená dvojka ovšem letos stihla odehrát jen tři turnaje a na dvou z nich poslední utkání nedohrála.

Ostatní hráčky ve čtvrté čtvrtině také nemají příliš formu. Julia Putincevová jediný zápas na antuce prohrála, dlouhodobě se nedaří Andree Petkovicové, Varvara Lepchenková je na antuce letos bez jediné výhry, Kirsten Flipkensová to má 1-1, mladá Američanka CiCi Bellisová toho na antuce zatím moc neodehrála a Nao Hibinové se přechod na antuku také nepovedl.

Největší hrozbě bude Bacsinszká čelit zřejmě hned na úvod. Johanna Larssonová letos odehrála na antuce ze všech potenciálních soupeřek nejvíce zápasů a na kontě má semifinále z Bogoty.

Tip na semifinále: Babosová (4-Maď.) - Bacsinszká (2-Švýc.) | H2H 0-3
Proč Babosová? Antuka v Rabatu maďarské tenistce sedí. Loni došla až do semifinále. Pokud si poradí s nepříjemným stylem Schiavoneové, neměla by mít v dalších kolech problém.
Proč Bacsinszká? Loňská vítězka. Ostatní hráčky v její části pavouka jsou také z formy. Švýcarka by z toho měla vytěžit maximum a letos poprvé postoupit do závěrečných kol.

* Ve druhém kole kvalifikace je Barbora Krejčíková.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

4
Přidat komentář
tommr
kdyby vyšly tipy, který uved Ondřej Jirásek v článku tak bych to bral všema deseti. Jen bych si přál ve čtvrtfinále Markétu Vondroušovou místo Konjuhový ... :)
Reagovat
Enterprise
Barča se s Julii domluvila během turnaje v Bielu na deblové spolupráci (turnaj v Praze ještě vynechají) a hned se holky spolu střetnou během pár týdnů už podruhé. Ani nevím, které z nich více fandím, ale hlavně doufám, že utkání skončí "regulérním" vítězstvím a ne pochroumanou packou jako minule.
Reagovat
tommr
takže Goergesová je nejen bývalá deblová partnerka Strýcové jak píšou v článku ale i budoucí? Na jejich zápasy se už dopředu těším a doufám, že jim to partnerství tentokrát vydrží trochu dýl ... :)
Reagovat
Enterprise
Tak, tak. Jsou zatím domluveny na několik turnajů. Barča to nijak neupřesňovala, ale počítám, že minimálně Madrid, Řím a Paříž.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist