V Praze jsou v semifinále dvě Češky. Pokračují šestnáctiletá debutantka Samson i jednička Nosková

24. 7., 18:21
Aktuality 73
WTA PRAHA - Laura Samson (16) při premiéře na turnaji WTA překonala i třetí soupeřku. Na domácím antukovém Livesport Prague Open ve Stromovce ji nezastavila ani devět zápasů neporažená Ruska Oksana Selechmetěvová (21) a po druhém obratu během dvou dnů postoupila již do semifinále. Mezi kvartetem nejlepších v Praze nechybí loňská finalistka a letos nasazená jednička Linda Nosková (19), jež stále neztratila ani set. Obě Češky budou v boji o finále čelit polským soupeřkám.
Laura Samson (© Profimedia)

Selechmetěvová – Samson 6:2, 3:6, 5:7

Současná juniorská světová jednička Laura Samson letos vyhrála tři turnaje ITF, na dívčím Roland Garros prohrála až ve finále s krajankou Terezou Valentovou a nyní si odbývá povedenou premiéru na turnaji WTA. V pražské Stromovce, kde startuje díky divoké kartě, vyřadila již tři soupeřky a postoupila do semifinále.

Po deklasování Chorvatky Tary Würthové a životním skalpu 38. tenistky světa Kateřiny Siniakové, proti které hrála poprvé s hráčkou TOP 200 a poprvé porazila členku TOP 400, si poradila i s 248. hráčkou světa Oksanou Selechmetěvovou.

O pět let starší Rusku, která v Praze v předchozích duelech včetně kvalifikace vyhrála všech osm setů a v součtu s triumfem na podniku ITF v Římě neprohrála devět utkání po sobě, udolala po 2 hodinách a 42 minutách 2:6, 6:3, 7:5.

Samson zašala druhý den po sobě vlažně a první set hladce ztratila. Na začátku druhé sady si navíc vyžádala pauzu na ošetření, během které si nechávala promasírovat zadní stehenní sval na levé noze. Nejednalo se však o nic vážného a po návratu na kurt se začala prosazovat na returnu. I když brejk potvrdila až na třetí pokus, vynutila si třetí dějství.

V něm si šestnáctiletá Češka opět udržovala mírný náskok, ale při svém servisu ho nedokázala potvrdit. Za stavu 5:4 nevyužila tři mečboly, ale dál se rvala o vítězství. V dramatické koncovce, ve které byly k vidění tři dlouhé gamy, nakonec proměnila po chybě soupeřky až celkově sedmý mečbol.

"Mám hroznou radost, je to super pocit. Byl to napínavý zápas a jsem ráda, že jsem to dotáhla do vítězného konce. Bylo to psychicky náročný, ale myslím, že jsem to v hlavě zvládla. Byly tam nějaké dvojchyby, ale ten poslední balon jsem vydřela," radovala se Samson, jež si na začátku druhého setu vyžádala medical timeout.

"Od včerejšího zápasu, který byl taky dlouhý, mě tahá levé stehno. Ale doufám, že to do zítra bude lepší," uvedla česká teenagerka ke svému zdravotnímu stavu.

Samson mezi ženami vyhrála 13 ze 14 posledních zápasů. O překvapivé finále se ve čtvrtek utká se 57. hráčkou světa Magdalenou Frechovou. Šestadvacetiletá Polka ve čtvrtfinále rovněž otočila nepříznivý vývoj, třetí nasazenou Ukrajinku Anhelinu Kalininovou porazila 2:6, 6:0, 6:1.

Nosková – Seidelová 6:1, 6:3

Linda Nosková si loni v Praze zahrála své druhé a dosud poslední finále na okruhu WTA a letos by ráda z pozice nasazené jedničky výsledek ještě o jeden stupínek vylepšila. Tři z pěti kroků na cestě za premiérovým titulem už udělala, když se třemi outsiderkami ztratila i díky jedné skreči dohromady jen 12 gamů.

Ve středu večer ve svém prvním čtvrtfinále od Australian Open potvrdila roli favoritky proti Němce Elle Seidelové. Až 150. hráčku světa přehrála 6:1, 6:3, když zápas ukončila esem z druhého podání.

"Můj výkon byl dobrý. Hrála jsem co jsem chtěla. Soupeřka mi dala spoustu času k tomu, abych hrála svou hru," hodnotila Nosková, jejíž formu před olympiádou soupeřky zatím příliš neprověřily.

Devatenáctiletá rodačka ze Vsetína letos na 12 ze 14 turnajů zvládla vstup do hlavní soutěže, ve Stromovce však poprvé od únorového Dauhá a následné sérii devíti nezdarů vyhrála víc jak jeden zápas.

V celkově pátém semifinále na okruhu WTA, z toho třetím právě na kurtech TK Sparta Praha, si Nosková zahraje o třetí finále proti Magdě Linetteové. Jediný vzájemný duel s o dvanáct let starší Polkou loni na antuce v Římě prohrála 0:2 na sety.

"Jednou jsme spolu hrály, ale každý den je jiný. Hodně jsme spolu trénovaly. Je to antuková hráčka, je nebojácná, hodně toho oběhá a vrátí spoustu míčků. Já se tedy budu snažit hodně zkrátit hru," plánuje Nosková.

Dvaatřicetiletá Linetteová ve čtvrtfinále zdolala až po téměř třech hodinách boje 4:6, 6:3, 6:2 Bulharku Viktoriji Tomovovovou a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 4:0. Do semifinále Livesport Prague Open tak postoupily obě polské tenistky, které do Prahy dorazily.

"Byl to fyzicky i psychicky velmi náročný zápas. Když už jsem si vypracovala náskok, nechala jsem ji zase vrátit se do hry. Z tohoto pohledu to bylo opravdu těžké," komentovala Linetteová.

Do semifinále Livesport Prague Open tak postoupily obě polské tenistky, které do Prahy dorazily. "Je to úžasné a výjimečné pro polský tenis," usmála se Linetteová.

Výsledky turnaje WTA 250 v Praze


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

73
Přidat komentář
Mony
Nemůžu si pomoct ale Laura to umí víc ...Polka umí možná líp věšet hlavu
Reagovat
Blondie
Koukala jsem na tu Nikolu... to je v Česku naprosto tabu téma, ne? Vůbec se o tom nereferuje, jen plošně rozeslané info o tom pozastavení činnosti...

Jako chápu, že je to mladá hráčka a je to citlivé, ale...
Reagovat
lvicek
Tak mozna neni stale doreseno. Chapu, ze oni sami se o tom asi moc rozsirovat nebudou.
Reagovat
Blondie
Jasně, ale tohle je relevantní téma pro média. Divím se, že to nepokrývají.
Reagovat
Titan
Vzhledem k tomu, jak dobře hrála Ruska, je to pro Lauru opravdu kvalitní vítězství, i když třetí set si nikdo nechtěl udržet podání Pro trenéry to zároveň bude výzva, jak ji dostat co nejvýše v žebříčku a zároveň ji neutavit. Na WTA uhrála jen 3 zápasy a sbírá zkušenosti, vše bude o hlavě, kterou má zatím dobrou (dobrá znamená proměnit až sedmý MB), top hlava dokáže o trochu více...
Reagovat
Mony
Dobrá hlava znamená, že na Bigpointech(vetsinou BB a GB) hraji lépe, než jindy..u slabé hlavy je to naopak.
Ano, 7MB silou hlavu neukazuje, ale Laura je hrála odvážně a Ruska skvěle..Takže je to i o soupeřce.
Ale to, že naprostá většina hraček hraje mnohem lépe na BB, než na GB, už by si psychologa zasloužilo.. na druhou stranu , nějaké uvolnění potřeba je a kdy jindy, než když vedu.
Reagovat
Mony
....Naprostá většina hraček hraje lépe v nevyhodách, než ve výhodách...(lepsí vyjádření)
Reagovat
lars
Takze za stavu A:40 nebo 40:A hracky hraji hur, nez za jineho stavu napr. 40:40 ?
Reagovat
tommr
většina našich hráček ano ...
Reagovat
Titan
Laura Samson, živě si na turnaji zatím polepšila o 361 míst na ranking 373 (byla 631) a je naší 21 nejlepší hráčkou. Schválně, kdo dokážete vyjmenovat těch dvacet lepších (odpočívající Kvitová je 199)...
Reagovat
tommr
když škrtneme Kvitovou a Bartůnkovou tak už je Laura dokonce ve dvacítce nejlepších českých hráček ...
Reagovat
Titan
Dneska jsem si to vychutnal, a když jsem projížděl ranking, tak některá česká jména vůbec neznám. Co je s Bartůňkovou..?
Reagovat
tommr
Nikola bohužel dostala stopku za doping ...
Reagovat
Fransoas
Laura Samson. Tento čtvrtfinálový zápas nabídl maximální adrenalin. Je dost smůla,že Laura nastoupila proti levoruké hráčce. Kdyby tomu tak nebylo,zápas by se vyvíjel trochu rychleji. Nabuzená Ruska hrála nátlakovou hru a možná trochu i přiriskovanou.
Připusťme jejl výpadek kvůli zdravotnímu hledisku cca před půl rokem ( pokud mám správnou informaci ). Nicméně v jejím věku nemá moc extra výsledky. Je naprosto famózní,že se podařilo Lauře zvítězit,ikdyž závěr byl skoro na infarkt. Proto patří naší mladé naději velká gratulace 2x podtržená,že ten tlak v závěru dokázala ustát !
Reagovat
honza.khp
to jsem zvědavej kdo jim tam do pátku vydrží ... zejtra vylosujou olympiádu tak to budou moci účastnice pražského SF zájezdu vyhodnotit
Reagovat
tommr
pokud Linda porazí Linette a postoupí do finále tak ho i odehraje. Sama říkala že Prahu bere jako nejlepší přípravu na OH a chce odehrát co nejvíce zápasů ...
KrejSi už dokonce po odhlášce Tchajwanek ve finále jsou a nevěřím že by divákům a pořadatelům udělaly takovou věc aby do finále nenastoupily ...
Reagovat
honza.khp
ale jo, ona Linda by to potřebovala vyhrát aby udržela nasazení na US Open a taky se vyjadřuje že už se těší na betony a antuku jen přežít .... to jen že když budou hrát v pátek v Praze a všechny nebo některé už v sobotu v Paříži tak jak to asi může vypadat
Reagovat
Dobry-den
Laura - super úspěch. Před turnajem jsem doufal, že by se něco podobného mohlo při dobrém losu povést Sáře nebo Tereze. To se nestalo, ale Laura je moc hezky dokázala zastoupit.
Magda Frech bude nejspíš nad její síly, ale při těchto překvapivých jízdách je možné všechno, tak třeba v sobě ještě Laura najde další síly, Polka taky není žádná neporazitelná titánka, i Šalková na ni měla. Ale celkově dávám Lauře tak 25% šanci.

Linda drtí slabou konkurenci, ale zatím ji nikdo neprověřil, což se jí může stát osudným. S Linette už prohrála. Hru na ni má, ale taky může předvést výkon jako loni ve finále a bude vymalováno. Budu fandit, ale spíš Lindě nevěřím a dávám jí 40% šanci na výhru.

Jinak obě Polky stejně jako Linda taky hrají na olympiádě, takže uvidíme, jestli třeba nebudou pospíchat a Laura nedotáhne senzační jízdu až k titulu.
Reagovat
lvicek
No, Dominika mela obrovskou sanci a v tom tretim setu to vypadalo opravdu nadejne. Je to velka smula a skoda, myslim, ze sance byly minimalne pul na pul...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Pokud by Laura celý turnaj vyhrála, tak by se posunula někam ke 230. místu a měla by tak celkem reálnou šanci na kvaldu US Open
Reagovat
Serpens
Nevím, jestli to už by nebylo moc, pak by z ní byla další Evžena
Reagovat
com
kdyby nebylo Kvitovic, mohla mit Evža Wimbledon
Reagovat
aligo
Ještě že to dopadlo tak jak to dopadlo
Reagovat
aape
Reagovat
hanz
Zato Plíškovic je jedna z mála českých tenistek bez GS
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
GrandSlamMan
Ahoj všem,
malá anketa, komu věštíte nejzářivější budoucnost z našich velmi talentovaných mladých holek, které jsou nyní ve věku 16-19 let :
a) Linda Nosková
b) Brenda Fruhvirtová
c) Tereza Valentová
d) někdo jiný

Reagovat
Serpens
Za mě Tereza, ukazuje to už dlouho, a taky Sára, tak však má smůlu na zdraví
Reagovat
Sinuhet1
Podle me se to neda hadat, pamatuju Baru Krejcikovou kterou jsem pro dvouhru uplne odepsal, a kde je dneska
Reagovat
com
no jak se to vezme, normalne uzavira top 10, ve sve mysli je v Big4ce smile
Reagovat
lvicek
No oboji je mnohem lepsi, nez kdyz se chudak roky nemohla dostat do stovky...
Reagovat
Sinuhet1
Kdyz bych to vzal z hlediska kdo nejdriv prorazil tak Brenda a Laura
Reagovat
jih
Lindu bych k nim ani nedával... má už TOP 30, to je prostě WOW! Je taková šedá myš, nikoho nerajcuje, ale žebříček neskutečný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Mony
Teď už jsou všechny na levelu, kdy je peníze netrápí, I když mohou mít svazující sponzorské smlouvy. Teď už to bude o úsilí , zivotosprávě, motivaci a ambicích. Všech 5(beru tam i Lauru i Sáru) vypadají v tomto směru dobře. Linda N.uz velké mety dosáhla. Něco mi říká, že Brenda by jí mohla trumfnout, ostatní 3 by také TOP 30 měly dát. Ještě tam vidím i Salkovou.
Tipnul bych si nejvyšší mety takhle:
Nosková
Brenda F.
Sára.B.
Terka V.
Laura.S.
Dominika Š.
Všechny vidím do 3 let v TOP50 a do 5 let v TOP 30, neskutečná generace..ale zdraví a úsilí to mohou zamotat..
To ještě, jak to bude s Bartunkovou, Havlíckovou?.. potenciál jsem viděl i u Ticháčkové nebo Paštikové, i Klimovičová vypadá na TOP100. I Linda F. by se tam taky díky úsilí měla znovu vrátit...
Prostě závidění hodné
Nejdůležitější u holek je to mít srovnané v hlavě, talent na rozdíl od kluků se dá obejít.
Reagovat
lvicek
Hmm, no u Bartunkove, pokud se nejak zazracne nevyresi jeji pripad, tak to je dost mozna konec, protoze mit stopku na tri roky nebo kolik to dostala, to je v tomhle veku asi dost drtive... Mrzi me, ze to s ni takhle dopadlo, protoze mi byla dost sympaticka a fandila jsem ji.
Reagovat
Mony
To mi nějak uniklo..už dostala 3 roky?
Reagovat
lvicek
Ja vlastne nevim, ja jsem mela dojem, ze se nekde psalo, ze ma stopku na 3 roky? Nebo to bylo, ze ji hrozi 3 roky? Nepamatuju si presne.
Reagovat
Blondie
Vlastně se o tom skoro nemluví a nepíše... :/
Reagovat
misa
Linda za 68 minut uzavřela zápas sedmým esem a může se těšit na semifinále. Herně má na všechny tři zbylé tenistky, teď bude záležet na tom, jestli vydrží být soustředěná. Zatím má dvě finálové prohry, bylo by pěkné, kdyby získala svůj premiérový titul právě v Praze.
Reagovat
bardunek666
Lindě gratuluji také, byl to velmi dobrý tenis. Místy to trochu drhlo, ale jinak to měla pod kontrolou. Turnaj má velmi dobře rozehraný, jediná hrozba bude Linett v dalším kole, ale i s tou by si měla (doufám) Linda poradit. :) Už by to chtělo titul a kde jinde než v Praze. A je potřeba složit ten loňský reparát, protože to byla vyloženě promarněná šance.
Reagovat
misa
Reagovat
jih
Linette bude těžká, bojím bojím.
Reagovat
aape
taky si myslím, že Lineta je dost zkušená, a dost brousí si zuby na titul
Reagovat
Kandinsky1
Z odborného tenisového hlediska musím napsat, že má Laura luxusní nožičky. A ten zbytek taky moc nezaostává.
Reagovat
Serpens
Skvěle Laura, soupeřka dnes hrála velice slušně, další přísun velkých bodů A taky ukázala mnohým zlehčovačům, kteří se tady od včerejška rojí, že si včerejší vítězství rozhodně zasloužila
Reagovat
uztoje
Samson - jaké má ta holka vůbec kořeny?
Reagovat
aligo
Laura si odstranila -ová, protože si ji pletli se Samsonovou z Ruska.. jinak je Češka
Reagovat
Kandinsky1
Jo, tím to fakt vyřešila
Reagovat
lvicek
No vyresila - je rozdil, kdyz je treba na rozpisu treninku na kurtu napsano L. Samson a nebo L. Samsonova... L. Samsonova versus L. Samsonova se rozlisuje spatne.
Reagovat
com
Samson - značka piva z Českých Budějovic, takze koreny v CB smile
Reagovat
Mony
Dobrá reklama na pivo
Reagovat
hanz
Nechlastej... ještě ti nebylo osumnáct
Reagovat
Mony
Tak snad česko-polské SF
Reagovat
com
jen aby to nebylo pak Polske finale
Reagovat
Mony
Nedivil bych se
Reagovat
Sinuhet1
ta Ruska fakt nesympaticka smile, Laura super, nova generace nastupuje smile
Reagovat
zfloyd
šestnáctileté koťátko se pěkně předvedlo , na její věk moc pěkné
Reagovat
Mony
Rusku jsem pasoval na Černého koně turnaje, ale dnes oproti zapasu s Palicovou ukázala i slabiny. Laura byla ale konzistentnější a spolehlivější hráčka a dokázala jí prověřit více ..
Tak Lauro, Terezo,Sáro, Brendo!
Čekám letos českou hitparádu
Reagovat
misa
Sára s Brendou jsou rády, když jim zdraví občas dovolí odehrát nějaký turnaj.
Reagovat
Mony
V tom by Laura mela byt větší držák
Reagovat
Astarin
Aby nedopadla jako Linda Fru. Ta je taky držák. Objíždí všechny možné turnaje, ale bohužel výsledky to nepřináší.
Reagovat
A211
Laura Samson když lidé přišli a zaplatili tak ať si to užijísmilesmile
Reagovat
bardunek666
Výborně Laura. Semifinále je velký úspěch. Snad má ještě hodně sil :)
Reagovat
Mony
A jo, na 16 let ta hlava docela nadprůměrná. Těch BB bylo sice dost, ale hrála je odvážně, ne ustraseně. Na 1.servisu urcitě ještě zapracuje, ten 2. má slušný.
Teď budou ve světě fandové asi čumět, až zjistí, že SF WTA nehraje Ruska L.Samson ,ale Češka
Aai 1.,co by mě napadlo, že změnila občanství, což je teď u Rusek v módě.
Reagovat
lvicek
Ruska se ale nejmenuje Samson, ale Samsonova...
Reagovat
Mony
V cizině ...ová nepoužívají myslím, I když na scorebordu ano, že?
Reagovat
Mony
Asi máš pravdu, Valentová by asi nepsali Valent
Reagovat
lvicek
Jeji jmeno obsahuje ova, neni to nase prechyleni, takze v cizine ho samozrejme pouzivaji. Stejne jako tisickrat omilana Sharapova versus Sharapovova. Samozrejme nebyla Sharapov. Ma proste v pasu napsano Samsonova stejne jako Laura tam ted ma napsano Samson.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Ohromná gratulace Lauře Hraje fakt dobře
Reagovat
SydneyOpen
Tohle ukazuje jak moc je důležité že pořádáme turnaj WTA. Laura by takovou příležitost jinak prostě nedostala
Reagovat
dadaft
Reagovat
tommr
Lauře se povedla podobná otočka jako včera proti Katce Jen s tím rozdílem že včera Katka závěr zápasu vypustila zatímco Ruska dneska bojovala až do posledního míčku. Přiznám se že po neproměnění 6 mečbolů už jsem Lauře trochu přestával věřit že někdy nějakej promění a když Ruska při sedmým zahrála do autu tak se mi opravdu hodně ulevilo ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist