V Madridu se představí pětice Češek. Čtyři z nich jsou v dolní polovině

5. 5. 2017, 20:41
Previews 11
Los letošního ročníku turnaje WTA Premier Mandatory v Madridu českým tenistkám příliš nepřál. Hned čtyři z nich skončily v dolní polovině. Barbora Strýcová se s Lucií Šafářovou střetne dokonce už v prvním kole. Nejvýše nasazenou Češkou je dvojka Karolína Plíšková. Chybět nebudou ani Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková. Druhá jmenovaná bude v prvním kole čelit obhájkyni titulu Simoně Halepové.
• MUTUA MADRID OPEN 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Halepová (6-Rum.) - Cibulková (SR) 6-2 6-4
Nejvýše nasazené: Angelique Kerberová (2.), Karolína Plíšková (3.), Simona Halepová (4.), Dominika Cibulková (5.), Garbine Muguruzaová (6.), Johanna Kontaová (7.), Světlana Kuzněcovová (9.), Madison Keysová (10.)
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Madrid, Španělsko
Povrch: antuka
Dotace: 5,439.350 amerických dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Kerberová (1-Něm.) - Kuzněcovová (8-Rus.) | H2H 3-4
Cibulková (4-SR) - Keysová (9-USA) | H2H 0-4
Kontaová (6-Brit.) - Halepová (3-Rum.) | H2H 2-2
Muguruzaová (5-Šp.) - Kar. Plíšková (2-ČR) | H2H 1-6
• Česká účast •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Curenková (Ukr.) | H2H 2-2
Strýcová (15-ČR) - Šafářová (ČR) | H2H 2-2
Siniaková (ČR) - kvalifikantka/lucky loser
Kr. Plíšková (ČR) - Halepová (3-Rum.) | H2H 0-0
Kompletní los turnaje


První čtvrtina
Angelique Kerberová vyhrála v Madridu zápas naposledy v roce 2013, kdy došla do čtvrtfinále, které stále zůstává jejím dosavadním maximem. Aby na španělské antuce přerušila sérii čtyř porážek v řadě, nečeká ji nic jednoduchého - Timea Babosová.

Aktuální světová dvojka má navíc za sebou letos na antuce jen jeden zápas. Ten v osmifinále na domácí půdě ve Stuttgartu s Kristinou Mladenovicovou v roli obhájkyně titulu prohrála.

O moc lépe na tom není ani její první soupeřka. Maďarka sice letos ovládla domácí podnik v Budapešti, nicméně na oranžové drti se letos také trápí. V Istanbulu skončila už ve druhém kole na raketě domácí Cagly Büyükakcayové a v Rabatu uhrála jen pět gamů proti Francesce Schiavoneové.

Do karet favorizované Němky hraje i vzájemná bilance. S maďarskou tenistkou v předchozích čtyřech vzájemných měřeních sil nikdy neprohrála.

Ve druhém kole vítězka může narazit na Kateřinu Siniakovou. Jediná česká zástupkyně v horní polovině pavouka se svou první soupeřku dozví po skončení kvalifikace.

Zajímavý souboj rozhodně nabídne utkání mezi vracející se šampionkou z roku 2014 Marií Šarapovovou a Mirjanou Lučičovou-Baroniovou. Chorvatka se letos blýskla semifinálovou účastí na Australian Open a od té doby má velmi slušné výsledky.

Při svém prvním letošním vystoupení na antuce došla v Charlestonu až do semifinále. Šarapovová se na kurty vrátila po vypršení patnáctiměsíčního dopingového trestu minulý týden ve Stuttgartu a hned z toho bylo semifinále.

Obě hráčky se spolu střetly jen jednou, před šesti lety na French Open dominovala Ruska. Ve druhém kole lepší z chorvatsko-ruského duelu narazí na Alizé Cornetovou, nebo Eugenii Bouchardovou.

Obzvláště pikantním by byl zápas mezi Šarapovovou a Bouchardovou, jež nedávno o Rusce prohlásila, že je podvodnice a nedovolila by jí se k tenisu vrátit.

Bývalá světová pětka Bouchardová se ovšem momentálně hodně trápí. Na akcích WTA prohrála už šest utkání v řadě a v Madridu navíc nikdy nevyhrála jediný duel.

Antukovou část sezony výborně zahájila nasazená jedenáctka Jelina Svitolinová. Dvaadvacetiletá Ukrajinka oslavila svůj třetí letošní a celkově sedmý triumf na okruhu WTA, když nenašla minulý týden přemožitelku v tureckém Istanbulu.

Cestu do čtvrtfinále by mohla Svitolinové teoreticky zkomplikovat pouze finalistka z před dvou let Světlana Kuzněcovová, s níž má Ukrajinka vyrovnanou vzájemnou bilanci.

Tip na čtvrtfinále: Šarapovová (Rus.) - Svitolinová (11-Ukr.) | H2H 2-0
Proč Šarapovová? Ruska má momentálně z první osminy jasně nejlepší formu, přestože letos odehrála pouze jeden turnaj. Očekáváme, že se bude postupně zlepšovat a v Madridu dojde daleko.
Proč Svitolinová? Jiná favoritka než Svitolinová a Kuzněcovová v téhle části pavouka nefiguruje. Svitolinové dáme přednost za parádní vstup do antukové části sezony. Kuzněcovová sice hrála silněji obsazený turnaj, nicméně Ukrajinka si pro trofej až na jeden set došla naprosto suverénně.


Druhá čtvrtina
Ve druhé čtvrtině je nejvýše nasazenou čtyřka Dominika Cibulková. Loňská finalistka v prvním kole posedmé v kariéře narazí na bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovičovou.

Srbka se nicméně letos trápí. V hlavních soutěžích vyhrála jen čtyři zápasy a po turnajích v Charlestonu a Praze má na antuce zatím bilanci 1-2. Pozor si bude muset Cibulková dávat hlavně na Kristinu Mladenovicovou.

Francouzka letos prožívá životní sezonu. V únoru získala svůj premiérový titul v Petrohradu a blízko k celkovému prvenství byla i v Acapulku a minulý týden ve Stuttgartu, kde ji od triumfu dělily dva míčky.

Ani světovou sedmnáctku ovšem na úvod nečeká nic jednoduchého. Mladenovicová bude čelit Aně Konjuhové. Devatenáctiletá Chorvatka si zahrála finále hned zkraje roku v Aucklandu a na antuce prohrála s Anett Kontaveitovou a Jelenou Ostapenkovou, tedy s hráčkami, které mají v posledních týdnech velmi slušnou formu.

O čtyři roky starší Mladenovicovou navíc v obou předchozích vzájemných duelech, včetně toho letošního v Melbourne, vždy porazila.

Skvěle rozehrála antukovou část sezony také Anastasia Pavljučenkovová. Ta měla původně vyzvat Marii Šarapovovou. Po odhlášení Agnieszky Radwaňské se však její pozice v turnajovém pavouku změnila a v prvním utkání nastoupí proti Soraně Cirsteaové.

Rumunka, jež má s Pavljučenkovovou vyrovnanou bilanci, loni postoupila až do čtvrtfinále a solidní formou se prezentovala minulý týden v Istanbulu.

Vůbec špatně na antuce letos nehraje Darja Gavrilovová. Naturalizovanou Australanku ale čeká na úvod těžký test - nebezpečná mladá Američanka CiCi Bellisová, která si například tento týden v Rabatu vyšlápla na obhájkyni titulu Timeu Bacsinszkou.

Teprve svou čtvrtou akci letošní sezony absolvuje Madison Keysová. Američance se zatím během návratu po zranění nedaří tak, jak by si představovala. Smírná letošní bilance 3-3 hovoří za vše.

V prvním souboji nicméně talentovaná Američanka potká ještě více se trápící Misaki Doiovou. S Japonkou, jež se pokusí přerušit sérii pěti porážek, čtyřikrát v řadě neprohrála set.

Tip na čtvrtfinále: Mladenovicová (14-Fr.) - Pavljučenkovová (13-Rus.) | H2H 1-1
Proč Mladenovicová? Paradoxně největším testem by pro ve výborné formě hrající Francouzku měla být hned první soupeřka Konjuhová. V případném osmifinále s trápící se Cibulkovou by neměla mít Mladenovicová problém.
Proč Pavljučenkovová? Ruska jede na turnajích WTA na vítězné vlně. Po zisku trofeje v Monterrey si zítra zahraje o další titul, tentokrát na antuce v Rabatu.


Třetí čtvrtina
Hned úvodní sekce třetí čtvrtiny je nabitá k prasknutí a uspět může téměř kdokoli. Antuka je nejneoblíbenějším povrchem nasazené šestky Johanny Kontaové, a proto by nebylo žádným překvapením, kdyby britská jednička vypadla brzy.

Třeba už v prvním kole, v němž ji čeká vítězka turnaje ve Stuttgartu Laura Siegemundová. Němka má letos na antuce výtečnou formu. Tři týdny před triumfem ve Stuttgartu došla až do semifinále v Charlestonu. Kontaová tak na úvod schytala možná vůbec nejnebezpečnější nenasazenou hráčku.

Dalšími nebezpečnými tenistkami, jež mohou narušit cestu nasazeným, jsou Carla Suárezová, Coco Vandewegheová, Shuai Peng a Monica Niculescuová, která na úvod prověří finalistku z roku 2009 Caroline Wozniackou.

Bývalé světové jedničce připravila na obou letošních antukových akcích porážku Jelena Ostapenková, a to v Charlestonu i v Praze. Dánka však letos patří k nejvyrovnanějším hráčkám a všech sedm předchozích vzájemných měřeních sil s Rumunkou beze ztráty setu vyhrála.

Vůbec dobře na tom letos není ani na své oblíbené antuce loňská semifinalistka Samantha Stosurová. Australanka se na právě probíhajícím podniku WTA International v Praze sama postarala o překvapení, když podlehla až 144. hráčce světa Beatriz Haddadové Maiové.

Mezi nejlepší šestnáctkou by ale chybět neměla. Se Sarou Sorribesovou zaváhání nikdo neočekává a poté má šanci vylepšit negativní vzájemnou bilanci s Julií Görgesovou, pakliže Němka přehraje kvalifikantku, nebo lucky losera.

Hodně těžký los schytala Kristýna Plíšková. Rodačku z Loun zítra čeká finále v pražské Stromovce, poté rychlý přesun do Madridu, kde v prvním kole premiérově vyzve turnajovou trojku Simonu Halepovou.

Obhájkyně titulu Halepová odstartovala antukovou sezonu ve Stuttgartu drtivou výhrou nad Barborou Strýcovou a Anastasijí Sevastovovou. Na rozjetou Lauru Siegemundovou ovšem Rumunka těsně nestačila.

I přes nelehké potenciální soupeřky je jasnou favoritkou na postup do čtvrtfinále. V případě výhry nad Plíškovou se může ve druhém kole utkat s vítězkou charlestonského turnaje Darjou Kasatkinovou.

Tip na čtvrtfinále: Siegemundová (Něm.) - Halepová (3-Rum.) | H2H 2-0
Proč Siegemundová? Je vůbec potřeba něco dodávat? Němka bude domácím titulem nabuzená a mohla by se postarat o pořádné "překvapení". Nic lehkého (Kontaová, Vandewegheová, Wozniacká) to nebude, nicméně Němka nikdy v lepší formě nebyla a proč toho tedy nevyužít.
Proč Halepová? Rumunka antuku miluje a ve Stuttgartu se prezentovala výbornou formou, dokud nenarazila na v životní formě hrající Siegemundovou. S tou by si mohla po dvou týdnech zahrát znovu. Už jejich souboj ve Stuttgartu byl atraktivní a tenisoví příznivci, vyjma těch českých, kteří poženou Plíškovou, by se jistě dalšímu duelu nebránili.


Čtvrtá čtvrtina
Garbiñe Muguruzaové se v Madridu nikdy nedařilo (maximum 2. kolo) a změna možná nepřijde ani letos. Vítězku loňského French Open na úvod prověří Timea Bacsinszká a poté nejspíše Kiki Bertensová. Obě hráčky na antuce hrát umí a očekává se, že favorizovanou Španělku minimálně značně potrápí.

Obrovský pozor si budou muset všechny tenistky v této sekci dát na Francescu Schiavoneovou. Italská veteránka letos během své rozlučkové sezony vyhrála všech devět zápasů na antuce.

Před třemi týdny triumfovala v Bógotě, čímž si vysloužila divokou kartu do Madridu, a zítra má šanci získat další titul v marockém Rabatu.

Daleko bude chtít určitě dojít i šampionka letošního ročníku turnaje v Indian Wells Jelena Vesninová. Nasazená dvanáctka v prvním kole nastoupí proti Irině Beguové.

V poslední osmině najdeme hned tři české zástupkyně. České derby v prvním kole svedou nasazená Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Obě hráčky se spolu střetly již čtyřikrát a všechny jejich duely skončily těsným výsledkem.

Ten poslední letos v Aucklandu vyhrála až v tie-breaku závěrečné sady o rok starší Strýcová. Otázkou je, jak na tom Šafářová, která nedávno prodělala spálovou angínu, bude zdravotně.

Loňská šampionka pražského turnaje WTA totiž tento týden v pražské Stromovce nenastoupila k utkání druhého kola proti Kristýně Plíškové.

Obě české tenistky letos na jednotlivých akcích skvěle zvládají svá úvodní vystoupení. Zatímco Šafářová úvodní zápas letos ještě neprohrála, Strýcová zaváhala jen jednou v Dubaji. Pokud bude Šafářová zdravotně opravdu v pořádku, zřejmě nás čeká další vyrovnaný souboj.

Vítězka si ve druhém kole zahraje s Christinou McHaleovou, nebo Larou Arruabarrenovou. Američanka má na kontě tři prohry v řadě. Naopak Arruabarrenová, jež coby domácí hráčka obdržela divokou kartu, došla v Bógotě až do finále, přičemž ve finále statečně vzdorovala Schiavoneové.

Světová trojka Karolína Plíšková, která turnajového pavouka uzavírá, začne proti Lesje Curenkové. S o tři roky starší Ukrajinkou poslední střet před dvěma lety v New Havenu prohrála a dovolila Curenkové srovnat vzájemnou bilanci.

Plíšková ještě nikdy v Madridu nepřešla přes druhé kolo, ačkoli by jí měla rychlejší antuka vyhovovat. Na oranžové drti se jí letos zatím nedaří. Ve Stuttgartu sice nebyla daleko od výhry nad pozdější vítězkou Laurou Siegemundovou, nicméně v Praze překvapivě vypadla už v prvním kole s Camilou Giorgiovou.

Ani v případném druhém kole nečeká Plíškovou nic jednoduchého. Tou asi lepší variantou by do druhého kola byla Shuai Zhang, s níž česká jednička ještě neprohrála. S Anastasijí Sevastovovou (h2h 1-1) by měla zřejmě mnohem více práce.

Tip na čtvrtfinále: Schiavoneová (It.) - Kar. Plíšková (2-ČR) | H2H 1-0
Proč Schiavoneová? Velkým měřítkem bude její zítřejší finále proti Pavljučenkovové. Do té doby totiž Italka tak kvalitní soupeřce nečelila. Přesto by právě ona mohla být překvapením letošního ročníku madridské akce, jež bude její poslední.
Proč Kar. Plíšková? Je načase udělat první letošní slušný výsledek na antuce a potvrdit, že na French Open má Plíšková šanci uspět. Rychlejší antuka by jí opravdu měla vyhovovat a neporazitelné soupeřky v cestě do závěrečných kol rozhodně nemá.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
Fandina
je napsáno, že Anderson zdolal Gasueta, vím, že je to chyba a má být Ríšánek, ale stejně jsem se trochu zaradovala, že se to mého Ríši netýká :-)).
Reagovat
tommr
začne v Madridu už zítra ve 12:30 proti nebezpečný Ukrajince Curenkový. Dá se tudíž říct, že předčasný vypadnutí v Praze jí svým způsobem prospělo ... :)
Reagovat
George_Renel
jen dodám, že zítra začíná Madrid vysílat O2 tv, tak snad uvidíme twins po sobě.
Reagovat
Torn
To je otázkou no. Pokud bude dobrá jako dneska Kristýna, obavu o ní nemám, ale v Praze vypadala Karolína dost otráveně, takže těžko soudit. Pravdou je, že do semifinále tam vyloženě nemá soupeřku, kterou by nemohla dát.
Reagovat
Fandina
Jak prospělo? Kdyby dneska hrála semi, tak mohlo být zítra finále dvojčat :-)).
A v Madridu by ji určitě na dnešek do prvního kola neposlali :-)).
Reagovat
Fandina
tedy zítra ... úsměv
Reagovat
tommr
no i kdyby začla v Madridu o den nebo o dva později tak by byla utahaná z Prahy a moc šancí by proti odpočatý soupeřce neměla. Ted bude v přesně takový situaci Kristýna ...
Reagovat
Fandina
Ale mohla mít z Prahy titul :-)).
Reagovat
aligo
Ten už má
Reagovat
Fandina
dva jsou víc než jeden :-))
Reagovat
bIbec
upravil bych tu větu na: "Dá se říct, že předčasný vypadnutí v Praze jí svým způsobem může prospět"

Ale to, jestli jí to opravdu prospěje, se teprve uvidí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist