Užíváme si to, radují se Kvitová a Benešová po postupu do osmifinále

22. 1. 2011, 15:11
Aktuality 2
Dvě české tenistky si v Melbourne vychutnávají postup do osmifinále. Petra Kvitová prý v zápase proti domácí Stosurové necítila žádnou nervozitu, Benešová bere životní výsledek na grandslamu jako odměnu za to, že u tenisu vydržela.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Pevné nervy, výborný servis a nátlaková hra pomohly k postupu Petře Kvitová. Česká hráčka dnes vyřadila v Melbourne před zaplněnou Arenou Roda Lavera domácí Samanthu Stosurovou. 

Dvacetiletá Kvitová se skvěle vypořádala s náročnou situací. Nastupovala proti páté nasazené, která měla v zádech obecenstvo. Češka ale nebyla nervózní, od začátku udávala tempo hry a po vyhraném tie-breaku na kurtu víceméně dominovala.

"Užila jsem si to, byla docela v pohodě a nebyla jsem překvapivě ani moc nervózní," řekla Kvitová Radiožurnálu. "Věděla jsem, co asi od ní čekat a atmosféra večerního zápasu a očekávání diváků asi dolehlo víc na Samanthu," uvedla.

Stosurová má nebezpečný forhend a výborný servis, ale tentokrát to byla Kvitová, která lépe podávala. Dokonce dala pět es. "Servis mi pomohl v důležitých chvílích. Neservírovala jsem rychle, ale nečekaně a umísťovala to," prohlásila tenistka.

Související článek:

Benešová i Kvitová jsou na Australian Open mezi nejlepší šestnáctkou!

Důležitým okamžikem se stala zkrácená hra prvního setu. Kvitová v tie-breaku prohrávala 3-5, ale ziskem čtyř míčů v řadě ho získala pro sebe. Setbol proměnila jistě vítězným forhendem. "Zůstala jsem koncentrovaná na každý míč, lépe zahrála důležité míče a po tom tie-breaku jsem začala hrát ještě lépe. A to byl ten klíč (k výhře)," řekla Kvitová. Zisk první sady jí dodal potřebné sebevědomí. "Spadlo to ze mě a věděla jsem, že jsem ve výměnách lepší a všechno mi tam naštěstí spadlo." 

Za stavu 5:3 ve druhé sadě šla podávat na vítězství. Obecenstvo se snažilo vyburcovat Stosurovou k obratu, ale ani tentokrát se Kvitová "nesložila". "I tady jsem nebyla překvapivě vůbec nervózní a povedl se mi rychlý game," řekla Kvitová.

Její příští soupeřka Italka Flavia Pennettaová si přála hrát raději se Stosurovou, protože se jí s českou tenistkou nehraje moc dobře. "To je dobré vědět," usmála se Kvitová, která však ve čtyřech vzájemných zápasech uspěla jen jednou. "Nevím, co od toho zápasu mám čekat. Teďka jsem tady hrála nejlíp a doufám, že to tak i vydrží," dodala.

Benešová: Je to odměna za to, že jsem u tenisu vydržela
Iveta Benešová se na grandslamovém turnaji do dostala osmifinále poprvé v kariéře. Potřebovala na to deset let a 34 turnajů, o to více si ale sedmadvacetiletá mostecká rodačka postup vychutnala. 

"Je to úžasný a odměna za tu dřinu během těch dlouhých let, co už to hraju. Hrozně si tu výhru užívám a těším se na další kolo," řekl Benešová Radiožurnálu po výhře v 3. kole nad turnajovou šestnáctkou Anastasií Pavljučenkovou z Ruska.

Vítězka dvou turnajů dvouhry na okruhu WTA loni prožívala určitou krizi a v Praze v zákulisí mluvila o tom, že ji hraní už moc nebaví. V prosinci ale získala novou chuť, překonala i zranění a v Austrálii z ní v každém utkání čiší nová energie. Ta se projevila skvělými výkony, které Benešovou v Melbourne vynesly zatím do osmifinále.

Tento úspěch bere Benešová jako odměnu. "Za co? Asi že jsem u toho vydržela. Za tvrdou práci, hodně jsme s novým kondičním trenérem zapracovali na pohybu, takže určitě dík patří i jemu a všem lidem okolo mě," uvažovala Benešová.

V třetím kole soupeřku nesmetla ve dvou setech jako v předešlých zápasech, s Pavljučenkovou bojovala ve třech sadách přes dvě hodiny. "Rozhodně jsem nečekala, že vyhraju zase 6:3, 6:2 v suchým triku," řekla levou rukou hrající Benešová.

Po prvním vyhraném setu se ve druhé sadě malinko zasekla. "Byla jsem překvapená, jak se soupeřka hýbala vzhledem k tomu, že je silnější než já. Bylo těžký na ní uhrát balón, je šikovná, má výbornou ruku," poznamenala Benešová. Třetí set rozhodl jediný brejk. "Snažila jsem se udržet servis, protože bylo těžké jí brejknout. Čekala jsem, kdy dostanu šanci na její servis, a ta naštěstí přišla," řekla tenistka.

V duelu o čtvrtfinále Benešovou čeká nasazená dvojka Zvonarevová. S Ruskou se střetla už čtyřikrát a tři zápasy prohrála. Naposledy před rokem v Melbourne, kde v 2. kole získala jen tři hry. "Hrát se dá určitě s každým, soupeřka je ale favoritkou, loni hrála finále Wimbledonu i US Open, ale šanci určitě mám," řekla Benešová.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
majkl005
já teda nevím, ale v prvním setu mě přišla Petra celkem dost nervózní
Reagovat
baggik
Mně teda přišla nervózní až po zápase při rozhovoru na kurtu, ale působila hrozně sympaticky a mluvila výstižně. Je super vidět českou holku jak dává rozhovory a podepisuje míčky - jen houšť!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist