Turnaj mistrů začal. Výhry si připsali Djokovič a Davyděnko

9. 11. 2008, 09:57
Aktuality 6
TURNAJ MISTRŮ / ZLATÁ SKUPINA - V Šanghaji dnes odstartoval tenisový Turnaj mistrů. První výhry si ve Zlaté skupině připsali třetí hráč světa Srb Novak Djokovič a světová pětka Rus Nikolaj Davyděnko. Djokovič porazil 7:5, 6:3 Argentince Juana Martína Del Potra, Davyděnko vydřel za dvě a třičtvrtě hodiny vítězství 6:7, 6:4 a 7:6 nad Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.
Novak Djokovič

Djokovič roli favorita proti Del Potrovi zvládl, byť zaznamenal v každé sadě menší zaváhání. V prvním setu nedokázal udržet servis za stavu 5:3, na svou stranu ho dokázal strhnout až těsně před startem tie-breaku.

O podání pak Srb přišel i hned na začátku setu druhého. Z nevýhodné situace se ale dokázal okamžitě dostat a smrtící ránu soupeři zasadil ziskem jeho servisu a následným potvrzením breaku za stavu 4:3.

Djokovič tak dal povedeným vstupem do turnaje zapomenout na loňský propadák, kdy při své premiérové účasti v Šanghaji prohrál všechny tři zápasy.

"Trošku mě ta skutečnost, že jsem vloni nic nevyhrál, strašila. Ale tenhle rok je jiný. Mám mnohem větší sebevědomí, cítím se silnější, vyspělejší. Ty zkušenosti jsem dnes využil, v důležitých momentech jsem hrál svůj nejlepší tenis," řekl Djokovič.

Naproti tomu Del Potro litoval, že v rozhodujících fázích nevyužil šance. "Když hrajete s Rafaelem Nadalem, Rogerem Federerem nebo Djokovičem, naskytne se vám tak jedna dvě šance. Já měl třeba brejkbol, ale nevyužil jsem ho," řekl Del Potro, ve dvaceti letech nejmladší účastník turnaje.

Druhé dnešní utkání Zlaté skupiny nabídlo podstatně větší boj. Po bez mála dvě a třičtvrtě hodiny trvající bitvě se z vítězství 6:7, 6:4 a 7:6 nad Francouzem Tsongou radoval Rus Davyděnko, který startuje na prestižním čínském turnaji počtvrté v řadě a jeho maximem je semifinále z roku 2005.

Davyděnko mohl zápas dohrát v podstatně větším klidu, protože měl v rozhodující sadě v kapse zisk soupeřova podání, ale za stavu 5:3 nedokázal zápas doservírovat. Velkou bitvu tak musel rozhodnout až tie-break, v němž Tsonga nedokázal uhrát ani jeden míč.

"V třetím setu měl (Tsonga) nejprve štěstí, v tie-breaku zase smůlu," konstatoval Davyděnko. Jeho francouzský soupeř přiznal, že rozhodla fyzická připravenost. "Byl to těžký zápas. Na konci byl lepší. Jak bylo vidět, byl na tom lépe fyzicky," uvedl Tsonga.

Úvodní duely Červené skupiny jsou na programu zítra dopoledne. Největšího favorita turnaje Rogera Federera vyzve náhradník za zraněného Rafaela Nadala Francouz Gilles Simon a světová čtyřka Brit Andy Murray nastoupí proti Andymu Roddickovi.

V Šanghaji jsou ve hře dotace v celkové výši 4,45 milionu dolarů, vítěz dvouhry získá nejméně 600.000.

Výsledky - Šanghaj:
Zlatá skupina:
Djokovič (2-Srb.) - Del Potro (7-Arg.) 7-5 6-3
Davyděnko (4-Rus.) - Tsonga (6-Fr.) 6-7(6) 6-4 7-6(0)

Čtyřhra - Červená skupina: 
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Cuevas/Horna (8-Urug./Peru) 6-1 7-6(4)
Bhúpathí/Knowles (3-Ind./Bah.) - Coetzee/Moodie (5-JAR) 6-2 6-3
TenisPortal.cz, Václav Navrátil, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Novak a Nikolay NICE! Pěkná prace :-)
Reagovat
smazaný uživatel
mě potěšil hlavně Davyděnko,protože Tsongu nemám rád.
Reagovat
smazaný uživatel
jj Davyděnko hrál výborně...
Reagovat
smazaný uživatel
Davyděnko se rozehrával už v Paříži. Jeho zbraní je výborný pohyb a hlavně má forhend i bekhend na velmi dobré úrovni. Dokaže soupeře pěkně rozběhat, když spustí to své strojové tempo ze strany na stranu. Sem tam ho sráží psychika..i dnes mohl ukončit zápas dřív, ale dotáhl to až v tajbrejku. Tsonga neměl tu šťávu jako na minulém turnaji, přišel mi unavený, chyběla ta jeho pověstná živost.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky mě chlapec potěšil:)
Reagovat
smazaný uživatel
jooooooo!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist