Tsonga stále neztratil podání, ve čtvrtfinále vyzve obhájce titulu Čiliče

7. 9. 2015, 07:11
Aktuality 53
US OPEN - Jo-Wilfried Tsonga zůstal jediným hráčem na letošním US Open, který ještě neztratil své podání. Naposledy si francouzský tenista poradil s krajanem Benoitem Pairem a postoupil do čtvrtfinále, ve kterém vyzve loňského šampiona Chorvata Čiliče. Mezi osmičkou nejlepších nechybí ani Novak Djokovič a poprvé v New Yorku také jeho příští soupeř Španěl Feliciano López.
Jo-Wilfried Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga v úvodu roku laboroval se zraněným pravým ramenem a předloktím a do sezony vstoupil až koncem března. Od té doby odehrál deset turnajů, ale pouze jednou se dostal do semifinále. Za to však na Roland Garros. Příliš se mu nedařilo ani v létě na US Open Series, během které vyhrál jen čtyři ze sedmi zápasů.

Na posledním grandslamu sezony se ale zdá být ve velmi dobré formě. Už čtyřikrát snadno potvrdil roli papírového favorita, s Finem Nieminenem, Španělem Granollersem, Ukrajincem Stachovským a naposledy v osmifinále s krajanem Benoitem Pairem neprohrál set a neztratil ani jeden svůj servis. Paireho porazil 6-4 6-3 6-4.

"V těchto zápasech je důležité zvládnout první set. Ale i když ho vyhrajete, tak to neznamená, že vám to pak soupeř usnadní. Naopak, ještě více vzdoruje a vy s ním máte více práce," řekl Tsonga, který v New Yorku vyhrál všech 56 gamů po svém servisu.

Servis mi funguje dobře, dostávám díky němu soupeře pod tlak. Na konci minulého roku a na začátku letošní sezony jsem měl zdravotní problémy, ale konečně se vracím na skvělou úroveň své hry," pochvaluje si Tsonga.

Postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na US Open z roku 2012. Na ostatních grandslamech byl už dvakrát minimálně v semifinále, v New Yorku ale mezi kvarteto nejlepších ještě nikdy nepronikl.

Obhájce titulu Čiliče nezastavilo ani podvrtnutí kotníku
O svůj nejlepší výsledek na kurtech ve Flushing Meadows si třicetiletý Tsonga zahraje s o čtyři roky mladším Chorvatem Marinem Čiličem, se kterým prohrál už šest setů v řadě a v celkové bilanci prohrává 3-4

"S Čiličem to rozhodně bude hodně těžké. I proto, že s ním nemám dobrou bilanci. Ale musím chytnout svou šanci za pačesy a hrát nejlépe, jak umím," uvedl Tsonga.

Také Čilič zmeškal úvod sezony kvůli problémům s ramenem, do hry se dostal jen o turnaj dříve, než Tsonga. Ale po prvním zápase se ještě necítil dobře a naplno se vrátil až v půlce dubna, kdy v Montrealu porazil právě Tsongu. Od té doby uhrál čtvrtfinále ve Wimbledonu či semifinále ve Washingtonu.

Marin ČiličNečekaný loňský šampion Čilič na US Open vyhrál už jedenáct zápasů v řadě. V osmifinále přehrál i díky 23 esům 6-3 2-6 7-6 6-1 Francouze Jerémyho Chardyho, když po téměř dvou a půl hodinách proměnil první mečbol.

"Věděl jsem, že to nebude snadné. On vám nedá příliš prostoru ke své hře. Podmínku tu dnes nebyly ideální, protože část kurtu byla ve stínu a míček odskakoval trochu jinak, než jsem očekával," komentoval šestadvacetiletý Čilič, kterého nezastavilo ani lehké zranění pravého kotníku, po němž se ve druhém a třetím setu na kurtu trápil.

"Ve druhém setu jsem špatně došlápl a trochu si zvrtl kotník. V dalších hrách jsem na to pořád myslel, ve druhém setu jsem možná neměl potřebné štěstí a několik míčků na returnu jsem zbytečně prohrál. Chvíli jsem si dával pozor, aby noha vydržela. Ale zdá se, že to bude dobré. A jsem rád, že jsem to překonal a strhl zápas na svou stranu," dodal devátý nasazený Chorvat.

Djokovič ztratil set, López je poprvé ve čtvrtfinále US Open
Novak Djokovič začíná mít se soupeři čím dál více starostí. První dvě kola prolétl se ztrátou pouhých deseti gamů a nečelil jedinému brejkbolu, ve druhém kole se Seppim už řišel dvakrát o podání a v osmifinále se Španělem Robertem Bautistou poprvé na turnaji prohrál set, než po více než třech hodinách zvítězil 6-3 4-6 6-4 6-2.

Novak DjokovičTřiadvacátý nasazený Bautista vydržel se světovou jedničkou ve výměně a svým rychlým forhendem mu dělal velké problémy. Djokovič mohl vyhrát ve třech setech, ale ve druhém prohrál od stavu 4-2 pět her a po ztracené sadě rozšlápl raketu opřenou o tašku. "Vidíte někde zlomenou raketu? Já ne," vtipkoval po zápase. 

Ve třetím setu dokázal Djokovič získat zpět svoji jistotu i vedení. Fanoušci na kurtu Arthura Ashe možná více fandili Bautistovi. Proto když Djokovič získal důležitý brejk ve čtvrté sadě po krásném voleji, nastražil ucho a žádal si bouřlivé ovace. V koncovce si prohrál jednou podání, ale set i zápas už dovedl do konce. 



"Bautista odehrál vynikající zápas a musím mu poblahopřát. Donutil mě hrát naplno, neměl jsem lehký bod a jsem rád, že jdu dál," řekl srbský tenista, který bude hrát o deváté semifinále na US Open v řadě. Celkem pětkrát byl ve finále, ale titul získal pouze v roce 2011.


Feliciano LópezLetošní vítěz Australian Open, Wimbledonu a finalista Roland Garros se ve čtvrtfinále střetne s dalším Španělem Felicianem Lópezem. "On není typický španělský hráč, hodně útočí a tlačí se k síti," řekl Djokovič, jenž usiluje o jubilejní 10. grandslamový titul.

López porazil 6-3 7-6 6-1 Nadalova přemožitele Fabia Fogniniho, kterého v průběhu utkání limitovaly problémy s krční páteří, a poprvé postoupil do čtvrtfinále US Open. Dál na grandslamu ještě nebyl.

"Byl to skvělý zápas. Hrál jsem agresivně a věděl jsem, co proti němu mám dělat. Stálo mě to hodně sil, ale teď jsem tu poprvé ve čtvrtfinále a jsem za to moc rád," radoval se López. "Za chvíli mi bude 34, ale pobyt na kurtu si teď užívám čím dál více. Mám dobrý pocit z toho, jak v tomhle věku dokážu hrát dobře," dodal španělský tenista, který se v červenci oženil.

• US OPEN 2015 •
USA / New York, tv. povrch, 19.852.700 dolarů
nedělní výsledky mužů (06. 09. 2015)
• Dvouhra - osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Bautista (23-Šp.) 6-3 4-6 6-4 6-2
Čilič (9-Chorv.) - Chardy (27-Fr.) 6-3 2-6 7-6(2) 6-1
F. López (18-Šp.) - Fognini (32-It.) 6-3 7-6(5) 6-1
Tsonga (19-Fr.) - Paire (Fr.) 6-4 6-3 6-4
• Čtyřhra - 3. kolo •
Inglot/Lindstedt (Brit./Švéd.) - Haas/Štěpánek (Něm./ČR) 6-4 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

53
Přidat komentář
Kozoroh
No1e vítězstvím nad Bautistou dosáhl na 204. vyhraný GS duel, čímž v historických tabulkách předskočil Samprase s 203 zápasovými vítězstvími a osamostatnil se tak na 5. příčce žebříčku, kterému kraluje Federer s aktuálně 294 výhrami, viz -

https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_records#Grand_Slam_tournament_records
Reagovat
spaniel
Z tohoto je videt jeho uspesnost v ziskavani GS titulu...
Reagovat
Kozoroh
Je na tom líp než Connors, Lendl nebo Agassi, všichni jmenovaní jsou úspěšnými tenisovými matadory.
Reagovat
spaniel
Vzdyt ja taky nerikam ze neni jeden z nej. Jen ta uspesnost by mohla byt lepsi.
Reagovat
smazaný uživatel
To je přesně to, co jsem psal v noci - ve všech ohledech se vyrovná největším legendám tenisové historie, s výjimkou toho nejpodstatnějšího - GS. Částečně je to problém hlavy, pak taky toho, že má často na Masters lepší formu než na GS, přitom by to u takového hráče mělo být naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych GS finále až tak tragicky neviděl. :)) Vyčítat mu lze snad jen Wimbledon 2012, tam vyhořel ve velkém stylu. :)
Reagovat
smazaný uživatel
2013 W, čučím na rok 2012 a píšu :D
Reagovat
spaniel
Tomasinho nebude rad, ale strasne projel obe finale s Murraym.
Reagovat
Kozoroh
Finále USO 12 bylo kvůli větru neregulérní, to je třeba mít na paměti!
Reagovat
Kozoroh
Djoko v OF nehrál kdovíjak světoborně, naproti tomu Bautista hrál na hranici svých možností. Forehandem dokázal mnohokrát Novaka ve výměnách skřípnout. Platí to zejména o druhém setu, kde No1e zbytečně přišel o vedení 4:2 a o celou sadu.
Pozitivem výhry je to, že Novak absoloval těžší utkání než v předcházejících kolech. Na GS není optimální každý zápas vyhrát jasně, vyrovnanější zvládnutý duel je výborným testem psychické sebedůvěry.

Dalším soupeřem bude López, s ním má Novak H2H 5:0 a jen jeden ztracený set. Match-up je tedy velmi jasný. Reflektuji však Lópezovy letošní výkony v New Yorku a můj tip na skóre zápasu je 3:1 na sety pro Djoka.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem jen sestřih, a i z něj je jasně vidět, že to Nolda musel hodně vybojovat a uhrát.
Reagovat
Kozoroh
Bautistu nakopl druhý set a obrat z 2:4, Novaka začal ve výměnách zatlačovat a No1e měl co dělat, aby zápas udržel pod kontrolou.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem mnohokrát velmi jisté Noleho výsledky na turnajích a potom krach. A ještě vícekrát jsem viděl, jak se jakž takž dopotácel do finále a vyhrál. Tak snad to ubojuje až do konce.
Reagovat
Davor1
Tsonga je jediný, kto má šancu Djokoviča vyradiť ešte pred finále. Ak by mal svoj deň a padalo mu to, tak by to mohlo výjsť. Jeho štýl na Djoka platí. Zase bude mať problém prejsť ešte predtým cez Čiliča, posledné zápasy to na neho vôbec nevedel. Naopak, Čiličovi by som v prípadnom SF s Djokom neveril ani trochu, pre Marina je Djoko najhorší možný súper a neverím, že by to zlomil v tejto nie 100 percentnej forme...
Reagovat
dadaft
Djokovič- Bautista Agut
první dva sety, co jsem viděl, byly fakt špica.
trochu mi to připomínalo zápas Ferrer - Troicky před pár lety na RG, taky taková střelba od BL z rohu do rohu, akorát že teď to bylo rychlejší a s hlavou nahoře.
parádní tenis.

Djokovič pro mě zůstává favorit č.1, pokud nebude dělat chyby na betonu na něj momentálně na tři vítězné nikdo nemá.
ale prý teď (tak moc to nesleduju) chyby občas dělává, takže tři vlčáci (Federer, Murray, Wawrinka) určitě cítí krev.
otázka je, jestli ten vítězný z nich, co dojde do finále, nebude už příliš pokousaný, aby mohl vyhrát,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
Fandina
Souhlas. Já viděla zase poslední dva a bylo to úžasné. Od obou.
Reagovat
Tuttovka
Novak má výhodu v tom, že má opravdu stabilní výkony a na tři sety je skutečně téměř nemožné ho porazit. Wawrinka je asi mimo hru, protože zatím nepředvádí nic moc tenis. Jeho hra je plná chyb i ze snadných pozic. Murray zatím moc nevypadá, ale hraje stabilně. Federer zatím předváděl hodně dobrý tenis, ale třetí set s Kohlschreiberem byl hodně špatný. Dělal velké množství chyb. Má zkrátka velké výkyvy, jak jsme viděli na Wimbledonu. Kdyby zahrál stejně finále jako semifinále, tak by neměl Novak šanci. Nejlepší finále by bylo Tsonga Federer :D, ale to se asi nestane.
Reagovat
smazaný uživatel
nejlepší finále by bylo Tsonga-Gasquet :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Bautistův forhend psal historii, zato jeho BH psal vyřazení :)) ale i tak klobouček, nečekal jsem od něho ani set, i když je pravda, že mu Novak trošku pomohl..ale na to se historie neptá :)
Reagovat
Tuttovka
Set si určitě zasloužil. Občas jsem si říkal, jak je možné, že to dává do kurtu, ale Novak tam měl několik skutečně skvělých momentů. S Djokovicem je to, ale vždy stejné on pohledný zápas neudělá. To je vždy na jeho soupeři. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Na jeho soupeři je to v tom smyslu, že musí donutit Novaka předvádět ten skvělý tenis. :P Jinak jasně, za takový výkon si RBA set zasloužil, ale že ho uhraje v setu s brejkem dole, to je mazec. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Co je to teď za módu, že pomalu na každém turnaji se najde někdo, kdo za X zápasů neprohraje servis, pak že se povrchy zpomalují...
Reagovat
spaniel
To je logika tvl...
Reagovat
dadaft
já už jsem z těch řečí o rychlostech taky pěkně zmatený,,,,,,,,,,,,,,
podle mě je letošní povrch na USO skvělý, prostě tak akorát.
Reagovat
Pe3k
Já slyšel odborníky při komentování nějakého zápasu ze startu US a ti říkali, že extrémně pomalý...
Reagovat
smazaný uživatel
No přesně, najde se někdo. Kdyby ty povrchy byly rychlější, tak se nenajde někdo, ale bude jich víc. Tento USO se mi zdá taky docela pomalý, ale ve druhém týdnu se to tradičně zrychlí.
Reagovat
Tuttovka
To je pravda, protože Djokovic je sice skvělý hráč, ale je kreativní asi jako zeď :D. Mě je docela jedno, kdo je první na světě a jestli je lepší Djokovic nebo Federer dle tabulek, ale když jsi vzpomenu na finále Wimbledonu 2013, tak je mi dost smutno. To bylo snad nejhorší finále všech dob a dodnes proklínám ty dvě hodiny, které jsem tomu věnoval. Prostě Federer je obecně koukatelnější a ten zápas na rozdíl od Djokovice udělá :).Myslím si, že je to vážně dobře, že tenhle postarší pán občas někoho vyklepne. Docela se bojím toho, až odejde a zůstanou tam pinkalové :D.
Reagovat
smazaný uživatel
Tojo, zároveň je to ale Rogerova prakticky jediná cesta jak se ještě ve svém věku držet a jak se držet mezi špičkou a vzdorovat sílící konkurenci mladších dravců. :)) Já mám rád asi něco mezi.."pinkaly" co jsou ale tak dobří pinkalové, že z totální obrany převezmou iniciativu a zatlačí soupeře do úzkých..to jsou nejkrásnější momenty..dobíhané prohozy po lajně apod. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak je vždycky krásné porovnávat při hře kontrast herních stylů, proto je rivalita Rafy s Rogerem tak ceněná mezi fanoušky a bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale já si nevybavuji, že by tohle bývalo dřív, nebo se to možná tolik nesledovalo, ale teď je to pomalu každý týden, jednou je to Novak, teď Tsonga, Fedex ten vyhraje turnaj rovnou div ne bez BP :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já si to taky osobně nepamatuju, protože jsem v té době ještě tenis nesledoval. :))
Reagovat
Tuttovka
Podle mě je Tsonga hodně nevypočitatelný hráč. Někdy hraje hodně nekoncentrovaně a je přemotivovaný, ale všichni si tu pamatujeme zápas, kdy otočil proti Federerovi z 0-2 (wimbledon 2011). Byly tam pasáže hry, v kterých by s ním nedokázal hrát nikdo. Na rozdíl od většiny bombarďáků má menší výkyvy.
Reagovat
spaniel
Jestli Anderson zahraje jak v poslednem zapase, tak muze Murrayho zaskocit. Kurz 7 stoji za pokus.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud bude hrát Murray jak s Mandarinkou, tak ano. Pokud jak s Belluccim, tak moc ne. Ale set udělá možná.
Reagovat
smazaný uživatel
Teda výhodou Keva je kurt, na Armstrongu měl Murray vždycky problémy, navíc je o dost rychlejší než AA.
Reagovat
spaniel
Kanderson strasne dobre podaval posledni zapas a celkove hral asi nejlip co jsem ho kdy videl. Kdyz Murray nezahraje na 100% muze mit problem.
Reagovat
spaniel
Jo nenapadne, ale pusobive. Jsem rad, ze se konecne nasel. Zatim hraje bezvadne, zeby cerny kun turnaje?
Reagovat
pockerface
Já doufám, že si vyšlápne i na Čiliče. Tsongovi bych to SF opravdu přál. Hezký by bylo i finále s Rogerem :-)
Reagovat
spaniel
Hodne hraje to s cim porazil kdysi na AO Nadala. Caste nabehy na sit a stop voleje. Servis trefuje, forehand mu pise, vypada nebezpecne.
Reagovat
smazaný uživatel
Klasika...kdo vyradi Rafu, dalsi kolo padne.
Ale, ze to bude 3:0 jsem necekala. Zrejme ho Rafan totalne utavil.
No a k cemu mi to je...
Tak treba Feli poradne provetra Djoka...JAK TO VIDITE?
Reagovat
pockerface
Když podá Lopez výkon na hranicích svých možností a vyhraje 1.set, věřím, že by mohl Novaka i porazit. Jenže to mu musí všechno vycházet a Novak mu občas pomoc nějakou chybou. Uvidíme, může to být rychlovka ,ale třeba i napínavý 5.seťák.
Reagovat
janek_da
Do toho zápasu nevidím, počkám si na Kozoroha.
Reagovat
babolat.cz
čekejte na Kozoroha..ten řekne, že vyhraje Nole a bude. A bude to tvrdit celý život...
Reagovat
smazaný uživatel
Nie je šanca..Feli je od baseliny tragický, teda s Fogninim bol a na sieti tiež priemer..Vcerajsi Bautista by Feliho porazil, hral výborne a nestačilo to...

Semifinále s Tsongom by vsak uz bolo pre Noleho rizikové..
Reagovat
Marduch
Souhlas, z Tsongy jde strach, ten jeno rtuťovitý, zapálený styl s dělovým FH a častými úspěšnými přechody na sít dělá problémy každému, pokud mu to ten den sedne.
Reagovat
smazaný uživatel
Andymu ne, ten si ho pravidelně maže na chleba :-))
Reagovat
Marduch
A koho jsem to favorizoval před USO? ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co já vím.
Reagovat
Marduch
35% Andrew Barron
Reagovat
Roger_Federer
Zbystreme..forhend bapsal, neni sance..Nole konci.
Reagovat
Marduch
Protože Feli má FH výhradně na udržení se ve hře, a z BH hraje 90% čopy, a jinak z BH dost kazí, tak by při vší úctě k jeho letošním výkonům neměl být pro Novaka reálnou hrozbou.
Je to levák, takže mu bude Nole z BH pinkat svoje oblíbený krosy právě do FH. Tudíž za mě lze očekávat výrazně jednoznačnější průběh než s výtečným Bautistou Agutem, tam to bylo dlouho nad krev. Jedině snad pokud by Feli chodil extrémně často na síť a tam vysloveně exceloval, páč Nole je na tom s prohozy prachbídně.
Reagovat
smazaný uživatel
Spatne...;)
...tedy s Felim to vidim spatne...abych byl presny;)

Ale take jak kolega janekda pockam, co na to Kozoroh1, jak to potvrdi, bude vse uz jasne;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja, ze bych sla na toho Feliho vsadit :-)
Ok, pockam na Kozoroha :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist