Trenér Kvitové: Když odvede maximum, může v semifinále uspět

29. 6. 2011, 19:05
Aktuality 8
Loni v semifinále Wimbledonu proti Sereně Williamsové odvedla Petra Kvitová maximum, ale na finále to nestačilo. Když podobný výkon předvede i zítra proti Bělorusce Azarenkové, může být česká tenistka úspěšná. Po dnešním tréninku to řekl její trenér David Kotyza, podle kterého už Kvitové nepřekáželo svalové zranění a trénink absolvovala bez prášků na bolest.
Petra Kvitová (© wimbledon.org)

Loni byla Petra Kvitová překvapením Wimbledonu, když se jí podařilo postoupit do semifinále, mezi jinými i přes Azarenkovou. Ztroskotala nakonec na Sereně Williamsové.

"Hrála maximum, co mohla, a nestačilo to, protože Serena byla lepší. Myslím, že když teď předvede maximum, může to být úspěšné semifinále. Loni ta šance byla malá, teď je větší," prohlásil Kotyza.

Kvitová má s Azarenkovou vyrovnanou zápasovou bilanci 2:2. Poslední dvě utkání - loni ve Wimbledonu a letos ve finále v Madridu - vyhrála česká tenistka.

"Určitě není minus, že s ní poslední dva zápasy vyhrála. Ale znají se výborně a jedna druhou asi nepřekvapí," myslí si Kotyza. "Spíš půjde zítra o aktuální naladění. Je to přece jen trochu speciální zápas tím, že je to semifinále Wimbledonu. Ale myslím, že je na ní nachystaná dobře."

Podle Kotyzy je tráva "drobná výhoda pro Peťu, ale ne nějaká zásadní". "Kombinace levé ruky a podání jí na trávě určitou výhodu dává. Ale samozřejmě Viky (Azarenková) ví, co od ní čekat," zdůraznil.

Kvitové nevadí ani hlasité výkřiky, kterými Azarenková doprovází své údery. "Nikdy jsme se nebavili o tom, že by jí to vadilo," řekl.

Kvitová už trénovala bez prášků
Jeho svěřenkyni v posledních dvou utkáních trápilo svalové zranění na pravém stehně, oba zápasy odehrála s léky proti bolesti. Dnešní trénink prý ale absolvovala v pořádku a bez prášků. "Nevěděli jsme, jak na tom je ta noha, ale dnes trénink proběhl úplně v pohodě. Prášky neměla. Nemá to takovou intenzitu, aby to potřebovala. Je v dobré náladě," řekl Kotyza.

Teď jde podle něj o to, aby se Kvitová soustředila "na to, aby zahrála, co to jde". "Pak už jsou věci, které nejde ovlivnit. Soupeřka může hrát tak dobře, že semifinále bude zase konečná. Ale s tím se nedá nic dělat. Každopádně já považuju za velký úspěch to semifinále obhájit," zdůraznil.

Na čtvrteční semifinále se připravují jako na každé jiné utkání. "Děláme to pořád stejně. Je to rutina pro den volna. Jdeme trénovat, ona si udělá svoje procedury a jdeme na večeři nebo si necháme dovézt jídlo. Děláme to pořád stejně, jako na jiném turnaji," řekl trenér. "Samozřejmě to přijde. Až půjde na kurt, tak se všechno změní během vteřiny. Nemá cenu teď hrát nějaké divadlo," dodal.

Za favoritku ve druhém semifinále považuje vítězku Wimbledonu z roku 2004 Marii Šarapovovou, která nastoupí proti nenasazené Němce Sabine Lisické. "Lisická hraje výborně na trávě, viděl jsem ji na tréninku a letí jí to strašně. Ale nikdy takovýhle zápas nehrála. Věřím víc Šarapovové," řekl.

Za určitou výhodu pro Kvitovou považuje fakt, že Azarenková i případná další soupeřka ve finále jsou hráčky s tvrdým úderem. "Na jednu stranu je to výhoda, protože s nimi je hodně pravidelný rytmus, což jí vyhovuje. Na druhou stranu, když je Petra nervózní a přestane se dobře pohybovat, tak právě ranařka jí může dělat problémy, protože pak nestíhá a začne dělat chyby," uvedl Kotyza.

Podle něj bude klíčové, zda bude Kvitová v psychické pohodě. "Když bude čerstvá v hlavě a sedne jí to, tak si myslím, že to výhoda bude. Když bude nervózní, tak se to bude vlnit a budeme trnout. Ale to k tomu patří, to je v pohodě," dodal.

Kvitová se podle Kotyzy oproti loňsku hodně zvedla po fyzické stránce, je také mentálně vyspělejší. Připomněl úterní čtvrtfinále s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou, s kterou musela o vítězství bojovat po propadu v druhém setu. "Letos zvládá tyhle momenty velice dobře. Vyrůstá z ní opravdu hráčka," prohlásil.

pva, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Konečne po nějaké době máme hráčku,která je schopná vyhrát grandslam.Petra na to určitě má.Už se těším až to vypukne!Určitě je super,že letos obhájila semi a furt to není konečná.Zatím.Přeji ji strašně aby postoupila ještě dále!Hraje krásný drtivý tenis,tak by byla škoda to nedotáhnou do konce!
Reagovat
petrulinka
Budu Petře hodně fandit a věřit, že vyhraje. A i když ne, tak stejně je to úspěch po roce znovu zopakovat semifinále. Vždyť z loňských semifinalistek je jediná, která se tam letos dostala a to je myslím skvělé.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, pokud bude Peťa hrát v této formě může, opakuji může být jednou světovou jedničkou. De o to jestli je schpna vydžet takto alespon 5-6 sezon ( v jejím věku aji déle). Tomáš to má těžké v tom že součastný mužský žebříček (když nepočítám top 4) je tak vyrovnaný že udržet se dejme tomu mezi top 8 je opravdu složité- ostaně hodně hráčů v ní bylo a ted se pohybují kolem 20-30. místa aji hůř... Petra ve svém věku už jednoznačně vyčnívá!
Reagovat
VlS
Myslím si, že Petra dozrává ve velkou hráčku a na rozdíl od Lucky Šafářové asi je na dobré cestě umět vyhrávat a dotahovat zápasy do konce. Z tohoto hlediska je úplně jedno, jestli zítra vyhraje nebo ne a pokud ano, tak je úplně jedno, jak dopadne sobota, už teď je to parádní výkon, o uměleckém dojmu (s výjimkou 2. setu QF) ani nemluvě. Má velkou výhodu, že patří k nejmladší generaci současné špičky a dá se předpokládat, že po Olympiádě skončí řada současných (Wiliamsky, Kim, Franceska, Li-na ..............) Je možné, že právě ona s Azarenkou, Andreou Petko, Julií Georges (i když u ní se o vyrovnanosti výkonů moc mluvit nedá) Pavlyučenko vytvoří tu novou stabilní špičku, která se mimochodem může ujmout vlády už koncem roku. Caroline Wozniacki perspektivně nevěřím, musela by změnit svůj styl hry. Ukazuje se, že už ostatní holky našly recept na "pinkání a vracení" a agresivní hrou jí dokážou porazit. Agresivita se v podstatě nedá naučit, tu musí mít člověk v sobě.
Reagovat
smazaný uživatel
ale h.ovno uspět , ta nemá šanci .
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by neměla mít ěanci? Odehrála dobré zápasy. Ale je pravda, že může vyhrát kterákoliv z obou hráček. V tomto zápase se střetonu dvě špičky a ta lepší vyhraje. Doufám, že to bude Petra! Fanděme jí co nám síly budou stačit! Je to nejslepší česká tenistka a může to dotáhnout hodně daleko! Wimbledon může klidně vyhrát, pokud pokud se jí teda povedou dva zápasy tak jak ty předtím.
Reagovat
smazaný uživatel
hele ty bymbásku,jdi si raději vyhonit bymbáska:-)otázka je ,jestli ho nemáš ješte jen na čůrání:-)))troubo
Reagovat
smazaný uživatel
Že se tady vždycky najde nějaký blb se svým duchaplným příspěvkem! Na debaty pod články na Sport.cz už raději ani moc nechodím,tam je ta koncentrace mnohem větší a je až neuvěřitelné jací lidé tady mezi námi žijí!! Chci věřit,že těch dobrých lidí je tady ale pořád více!! :) Můj názor na Petru je,že je to už velice kvalitní hráčka,prakticky už stabilních výkonů,schopná porazit kteroukoliv hráčku na světě!! Moc Petře přeji Wimbledon vyhrát a proto jí také budu zítra zase naplno fandit a míček po míčku to zvládnem!! K tomu přeji spoustu sil a tu správnou porci toho potřebného štěstíčka!! :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist