Traumatolog: Léčba poranění šlach na ruce je běh na dlouhou trať

21. 12. 2016, 19:15
Aktuality 6
Léčba poranění šlach na ruce, jaké utrpěla v úterý Petra Kvitová, je podle traumatologa I. Chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Josefa Krause vždy běh na dlouhou trať. Trvat může i několik měsíců, ale plné obnovení funkcí ruky je možné. Podle Krause, který se ve VFN specializuje i na chirurgii ruky, je potřeba poranění šlach operovat jednou a pořádně. Kraus to řekl ČTK.
Profily hráčů

"Poranění šlach ruky nikdy není lehké poranění a vyžaduje specializované ošetření," uvedl Kraus. Podle něj je lepší počkat na specialistu, než dělat rychlé zákroky v nevhodných podmínkách či s personálem, který s takovým zraněním nemá dostatečné zkušenosti. Pacienti s úrazy rukou totiž často přicházejí k prvnímu ošetření v nočních hodinách na pohotovost, často i pod vlivem alkoholu. Podle Krause je pak lépe například jen sešít kůži a do 48 hodin podstoupit zákrok u specialisty.

Operace, při níž se rekonstruuje více poraněných šlach a navíc se současným poraněním nervů, podle Krause obvykle trvá delší dobu, často i několik hodin. Ruku je pak podle něj nutné pět až šest týdnů dlahovat. "Pak následuje relativně dlouhodobá rehabilitace cílená na obnovu hybnosti. Po sutuře poraněných nervů v oblasti dlaně nebo prstů pak k obnově citlivosti dochází velmi pozvolna v řádech týdnů až měsíců," řekl Kraus. Pokud nenastanou žádné komplikace, lze podle traumatologa při léčbě dosáhnout stoprocentního výsledku, tedy plného obnovení funkcí ruky.

Komplikace ale podle Krause nejsou výjimkou. Obávané jsou srůsty šlachy s okolními tkáněmi, které pak brání obnově pohybu, nebo se šlachy při nešetrné rehabilitaci mohou znovu přetrhnout.

Kraus ale věří, že Kvitová má šanci se plně uzdravit a pokračovat ve sportovní kariéře. "Věřím, že se jí dostalo nejlepší péče, jaká je možná. Pokud se nevyskytnou nežádoucí komplikace, dá se dosáhnout plného obnovení funkce poraněné ruky. Ovšem je to běh na dlouhou trať," dodal.

Podle lékařů, kteří tenistku v úterý večer ve Vysokém nad Jizerou operovali, se bude moct vrátit na turnaje nejdříve v druhé polovině příštího roku. Sešité šlachy totiž smí naplno zatížit až po půl roce. Levou ruku dvojnásobné wimbledonské vítězce poranil nožem neznámý pachatel při přepadení v jejím prostějovském bytě. Policii stále uniká.

Základní informace o Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou,
ve kterém včera operovali zraněnou ruku tenistce Petře Kvitové:

• Ústav se specializuje na chirurgii ruky už od svého uvedení do provozu v roce 1975, ročně zde operují zhruba 4000 pacientů. Lékaři ve Vysokém nad Jizerou se specializují na léčení těžkých úrazů ruky včetně amputací a zranění zahradní technikou nebo od cirkulárek, chirurgové vedení primářkou Alenou Schmoranzovou ale odstraňují také vrozené vady, jako jsou srůsty prstů, nestvůrně velké nebo nadbytečné prsty. Součástí péče je i následná rehabilitace pacientů.

• Chirurgie ruky, ve které patří ústav ve Vysokém nad Jizerou do evropské špičky, je náročná mezioborová specializace, která zasahuje například do chirurgie, plastické chirurgie, ortopedie, neurologie, neurochirurgie, cévní chirurgie nebo revmatologie. Zdejší lékaři nejen operují pacienty, pro které jsou k dispozici nepřetržitě, ale také pořádají kurzy věnované chirurgii ruky, které jsou určeny pro lékaře z jiných nemocnic.

• Kvitová není jediným sportovcem, který byl ve Vysokém nad Jizerou operován. Před čtyřmi lety zde například provedli většinu amputací článků prstů horolezci Radku Jarošovi poté, co se vrátil s omrzlinami nohou z expedice na Annapurnu. Mezi pacienty patří také umělci, zejména hudebníci, kteří potřebují ke hře na hudební nástroj využívat jemnou motoriku a cit rukou. Ze slavných výtvarníků se ve Vysokém léčil například sochař Olbram Zoubek, z herců Ondřej Vetchý. Odborníci z Vysokého nad Jizerou se podíleli také na operacích malé Natálky, popálené v roce 2009 ve Vítkově na Opavsku při rasově motivovaném žhářském útoku.

• Nemocnice byla ve Vysokém nad Jizerou založena už v roce 1899, až do konce 30. let minulého století se ale věnovala všeobecné péči. Specializace nastala až po německém záboru Sudet, kdy se zařízení ocitlo v těšné blízkosti hranic a nemělo dostatek pacientů. Vláda proto rozhodla, že se nemocnice přemění na léčebnu kostní tuberkulózy, které se ve Vysokém nad Jizerou věnovali až do konce 60. let.

• Vzhledem k poklesu nemocných s TBC i tomu, že nedaleko nemocnice pramenil nový zdroj pitné vody pro Semily, bylo zařízení na začátku 70. let přeměněno ve specializovaný ústav pro chirurgii ruky. Své, v rámci České republiky výjimečné postavení si ve Vysokém udrželi i po roce 1989.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
babolat.cz
já prostě těm lékařům nevěřím. Budou z toho dělat neskutečný problém,většina lidem jim prostě musí věřit a to je jejich deviza. Čím déle to budou dělat, tím z toho více vytřískají.
Reagovat
FulnekUltras
nezbývá, než si v případě potřeby najít info po vlastní linii - třeba i přes varování, že to může s laikem psychicky zamávat... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Snad ta ruka nezapomene, co všechno uměla. Hodně jsem byl zvědav, jestli pod Vaňkem Petra udrží tu formu z konce roku... a nakonec nepůjde jen o uzdravení, ale i znovuposílení a zcitlivění ruky, Petřinýho největšího tenisového pokladu.
Taková Zvařičová - špičková biatlonistka, po nehodě s autem už v nohách i na rukou neměla takovou sílu a cit, aby se vrátila tam, kde byla(v IBU cupu jezdí na chvostu). Věřme, že Petra je jiný případ.
Reagovat
Fandina
co se Petře stalo. Tak snad se to dobře zhojí a Petru ještě na kurtu uvidíme. Držím palce. Peti pojď!
Reagovat
FulnekUltras
Jen si člověk trochu těžko zvyká na to, že se je dozvídáme v souvislosti s Petrou. Ať už je to jenom lepší, miláčku. Co Tě nezabije, to Tě posílí...
Reagovat
petrulinka
Já se s tím nějak neumím smířit, že jsou to informace v souvislosti s Petrou a už vůbec se nedokážu smířit s tím, že Petru zřejmě v první části sezóny neuvidím vůbec. Budu doufat, že alespoň v té druhé ji uvidím
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist