Toni Nadal: Tohle je moje poslední sezona s Rafou

11. 2. 2017, 16:00
Aktuality 13
Toni Nadal nebude od příští sezony součástí trenérského týmu Rafaela Nadala. Strýc čtrnáctinásobného grandslamového šampiona oznámil, že se bude věnovat pouze práci s tenisovými nadějemi v akademii, kterou vybudoval se svým synovcem.
Profily hráčů
Toni Nadal

Jedenáct let neudělal Rafael Nadal ve svém týmu žádnou změnu. Před začátkem letošní sezony však angažoval do trenérského kolektivu krajana a bývalou světovou jedničku Carlose Moyu a další změnu přijde po sezoně. Od roku 2018 už nebude v jeho trenérské lóži sedět strýc Toni Nadal, který ho trénuje celou jeho kariéru.

"Od příští sezony už s Rafou po Tour jezdit nebudu. Budu se naplno věnovat práci v naší akademii," oznámil Toni Nadal v rozhovoru pro Tennis Italiano. "Chci se postarat o vývoj mladých talentů, kteří se teď nachází v nejdůležitější fázi tenisového růstu."

Toni Nadal udělal ze svého synovce jednoho z nejlepších tenistů v historii. Rafael Nadal vyhrál 14 grandslamových titulů, dosáhl kariérního grandslamu a dlouhé měsíce strávil na postu světové jedničky.

"Vztah s mým synovcem byl vždy dobrý, v průběhu všech těch let jsme spolu neměli vážnější problém. Ale když bylo Rafovi sedmnáct, přišel agent Carlos Costa, blíž do týmu měl jeho otec a každý měl svůj názor. A je pravdou, že každým rokem můj vliv slábl až do bodu, kdy nerozhoduju o ničem. S Rafou jsem cestoval spoustu let, ale teď pracovat s odbornou přípravou mladých lidí a naše akademie je ideální místo," svěřil se Toni Nadal.

Toni dodal, že v týmu jeho synovce by měli zůstat Francisco Roig i Carlos Moya a Rafa možná ještě někoho dalšího angažuje.

Třicetiletý Rafael Nadal bojuje během své kariéry se zraněními, přesto i nadále patří do světové špičky. Letos se vrátil po problémech se zápěstím a hned na Australian Open došel do finále, v němž prohrál pětisetovou bitvu s Rogerem Federerem.

Už delší dobu si však plánuje život po ukončení kariéry. Proto se svým strýcem vybudovali tenisovou akademii Rafa Nadal Academy v Manacoru, kterou loni v listopadu slavnostně otevřeli.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
George_Renel
NepoRafali se? .-)
Reagovat
Roger_Federer
Moc tomu nerozumim, proc po sezone.
Proc ne hned?.
Jaky to ma smysl v unoru tohle vyhlasit.
Reagovat
Kozoroh
Jedno z nejdéle trvajících spojení hráč + trenér (hlavní) v dnešním tenise letos končí, a to poklidně. V sportovní historii bychom mohli najít několik dvojic syna/dceru/synovce/neteř sportovce a otce/matku/strýce/tetu trenéra. Ale ne vždy tyto dvojice končí pokojně jako Rafa s Tonim. Stačí vzpomenout na bouřlivý konec spolupráce otce a dcery Záhrobských, s nímž se otec naší slalomářky Strachové nikdy nesmířil a došlo mezi nimi i k soudnímu sporu kvůli zpronevěře.
Rafa a Roni jsou nejúspěšnější dvojicí hráč + trenér v historii tenisu. Toni byl u všech 14 Rafových GS triumfů, čímž o tři tituly předčil Lennarta Bergelina, který byl koučem Björna Borga.
Toni tento rok ještě v Rafově týmu setrvá evidentně proto, aby tím zmírnil dopad změny pro Rafana a umožnil tak plynulý přechod od jednoho trenéra k druhému.
Reagovat
panzer.dragon
https://pbs.twimg.com/media/C4ZHt4YXAAAq2eM.jpg
Reagovat
a.magerova
Je.
Reagovat
Herbert_Hoover
nebo ne
Reagovat
a.magerova
Jasně jo.
Reagovat
Dobry-den
Překlad do češtiny: Tohle je poslední Rafova sezóna.
Reagovat
Krisboy
Mohla by být, ale já doufám, že ne.
Reagovat
Marduch
Asi bych si dřív myslel asi to samy, ale ted to vidim spis opačně..stryko uz stejne Rafíka nic novyho nenauci, naopak pro Rafika to bude znamenat vice svobody na všech úrovních;)
Reagovat
Stan_Borowitz
To je ale otázka, jestli je zrovna více svobody to, co Rafa potřebuje...
Reagovat
Krisboy
Hodně štěstí s mladejma, Toni. A díky za Rafu, za borce, díky kterýmu jsme mohli být svědky jedné z nejážasnějších rivalit v historii tenisu!
Reagovat
Stan_Borowitz
Je fakt, že Toni dokázal malý zázrak - vychovat tenistu, který jako jediný hráč alespoň na jednom povrchu dokázal mít nad Rogerem v jeho nejlepších letech výrazně navrch. Bez něj by to byla minimálně v letech 2004-2009 v podstatě úplná one-man show na všech površích.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist