Tenistkám chyběla mentální síla, hodnotí finále německý tisk

10. 11. 2014, 10:53
Aktuality 47
Německé tenistky ve finále Fed Cupu podlehly českému výběru nečekaně snadno. Tak se vyjadřují německá média k víkendovému utkání, ve kterém se o vítězství České republiky rozhodlo už po třech dvouhrách. Podle komentátorů chyběla Němkám v Praze psychická síla.
Angelique Kerberová a Andrea Petkovicová

"Slzy místo velkého triumfu. V zaplněné tenisové aréně v Praze dostal německý fedcupový tým kolem Angelique Kerberové a Andrey Petkovicové lekci. Šanci na první titul po 22 letech promarnily německé ženy nečekaně jednoznačně," komentovala výsledek finále televize n-tv.

"Kerberovou a Petkovicovou v sobotu úplně převálcovala atmosféra," napsal deník Stuttgarter Nachrichten. Podle něj bylo o vítězi rozhodnuto už po sobotě, kdy Němky prohrály obě dvouhry.

"Špičkové hráčky Kerberová a Petkovicová se v Praze představily jako příliš ustrašené a příliš nervózní," uvedl deník Rheinische Post. "Samozřejmě je velkolepý výkon dostat se vůbec do finále prestižní soutěže. O to hořčí je nechat se porazit tak snadno. Znovu se ukázal hlavní problém ženského tenisu - kondiční předpoklady hráček jsou pro nejvyšší úroveň slabé. Navíc jim chybí mentální síla," napsal list.

Na nedostatek duševní odolnosti poukázal i deník Die Welt. "Negativní série Angelique Kerberové nakonec vydržela. Také v pátém letošním finále šestadvacetiletá hráčka prohrála - a tím se rozplynul sen o třetím německém fedcupovém triumfu," uvedl list.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

47
Přidat komentář
FulnekUltras
je mimořádně důležitým, ne-li klíčovým faktorem, který mnohdy zastíní i sebelepší herní připravenost...a to se tento víkend opět výrazně potvrdilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc proč se tady hovoří o silné německé mentalitě, když Kerber je Polka a Petkovic z Balkánu. To by tam musela stát čistokrefná, chladnokrevná Němka ve stylu Graff apod. ...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
U Angie je to s tou národností komplikovanější. Rodiče jsou sice původem z Polska, ale patřili k německé menšině v Polsku (něco jako u nás Sudetští Němci). Stejně jako např. nejlepší střelec německého fotbalového nároďáku Klose.
Reagovat
smazaný uživatel
Pamatuji si, že Lucka Šafářová v Rusku vyhořela a pak se Srbskem a o víkendu řádila. Němky se poučí a pokud by hrali pští rok opět s námi, tak to bude na ultra pomalém povrchu a to bude jiná jízda.
Reagovat
misa
by se hlavně měl zaměřit na to, proč 80 mil. národ nedokáže najít a vychovat tenistky s hlubokými německými kořeny, které by zase dokázaly sbírat trofeje a Fed Cupy jako generace Grafové a Huberové. To stejné u mužů. Vždyť je to nejsilnější ekonomika Evropy!

"Znovu se ukázal hlavní problém ženského tenisu - kondiční předpoklady hráček jsou pro nejvyšší úroveň slabé." Tím myslí koho? Jednu z nejlépe pohybujících se hráček Kerberovou, která kondičně Petru jasně přesahuje?
Reagovat
VlS
To víš, zklamání ambicí tisku = krutá odveta. Možna to ve stanu při Októberfestu s tuplákem v ruce vypadá jinak :-)
Reagovat
smazaný uživatel
mi bylo náhodou až líto a sama sebe jsem přistihla při myšlence, že by tomu finále zápletka v podobě kontaktního německého bodu celkem slušela. Tuto myšlenku jsem opustila až v okamžiku, kdy jsem viděla, že se na Lucku chystá nevypočitatelná Sabina a že by ona zápletka mohla vyvrcholit v ještě hodně velké drama s nejistým koncem. Každopádně i přes výpadky, které předvedly obě hráčky, byl souboj jedniček opravdu luxusní podívaná.
Reagovat
lars
A pak jak dopadl debl :)
Reagovat
smazaný uživatel
On by ten debl třeba dopadl úplně jinak, kdyby šlo o rozhodující bod. Celkem jsem i Háčkám věřila, že bylo těžké se soustředit na zápas, když Kvítí a Šafi už slavily. Ale taky by třeba dopadl stejně...
Reagovat
VlS
Když se podíváš na videjka, co se před ním dělo v šatně, tak se nemůžeš divit. Hlavou už byly holky v baru na tenečku:-)
Reagovat
Titan
Zbytečně nadkritické množství kritiky...:-)
Sobotu mentálně nezvládly, to je pravda, ale co předvedla Angelika s Petrou v neděli byl výkon, kde jsem si přál výhru Kerber. Petra samozřejmě obrovsky zabojovala, ale nechtěl jsem, aby po tak bojovném výkonu Kerber prohrály Němky 3:0...
P.S. Navrátilová se určitě nenudila v dnešních dobách celkem nudného tenisu...
Reagovat
smazaný uživatel
furt nedokážeu pochopit, co má být na neproměnění 6 SB, třikrát nedopodávání setu a selhání v TB (u toho kraťasu na 5-4 mohla Kvitovou prohodit) v jednom setu a k tomu ještě nedopodávání dalšího setu tak úžasného. Podle mě to bylo velké selhání Kerber...To nebyl 1 SB, to nebyla jedna možnost. To byl nákladní vlak zahozených šancí.
Reagovat
Fanda67
no asi budeš trochu nechápavej no :))
Reagovat
smazaný uživatel
hmm..možná se projevila ta stávka na DB...)))) "nákladní vlaku"..
Reagovat
blixa
Ty toho o tenise moc nevíš, viď ?
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě máš pravdu,proto se musíš neustále vzdělávat,třeba na takových diskuzích...,plných šílených tzv. fanoušků...
Reagovat
smazaný uživatel
tak asi nevím. Já bych to považoval za chybu, neproměnit tolik šancí. Nicméně podle některýcht tady za to měla Kerber asi dostat ten FED Cup rovnou ne? A taky přímo do síně slávy.
Tak jak je to? Mají se setbally proměňovat nebo nemají? Proměníš setball si špatný hráč a neproměníš setball a jo, super hraj to takhle nebo naopak?
Reagovat
blixa
Držel si to vůbec někdy v ruce ? :D
Reagovat
smazaný uživatel
jo, ale asi jsem to nepochopil.
Mám teda ty SB proměňovat nebo ne? Já vždycky myslel, že jo...ale tak nebyl jsem profík, tak to hrajou asi jinak no...
Reagovat
blixa
Ty se radši jenom koukej :D
Reagovat
PetaM
Nezapomeň, že na kurtu jsou dvě hráčky. Jedna chce SB proměnit, druhá odvrátit. Petra chtěla více a udělala pro to maximum. Proto je všechny odvrátila. Kdežto Angi odvrátila jenom jeden ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, mají pravdu v tom, že aby se hráčka v dnešní době tenisem uživila, tak není třeba být nej. Stačí hrát udržovanou na to, na co nějak přirozeně stačí, k tomu přihodí nějaké reklamy, zamaká na popularitě a vydělává stejně jak světová jednička, akorát se tolik nenadře. Pak ta fyzička a psychika prostě na tu nejvyšší úroveň nestačí.
Ale ono se to dalo čekat. Za německo tam přijela naprosto zbytečná Goerges a Lisicka. Lisicka se zviditelní jednou ročně na Wiblu, natočí šílenou reklamu pro tennispoint a má pohodu. Goerges totéž, jenom v bledě modrém, ta se na tom kurtu akorát nesnaží už vůbec.
Petkovic je prostě špatná a Kerber má tak od Wimbledonu tenis taky dobře na háku, jasně, uhraje si to svoje, ale že by to bylo něco extra, něco víc než povinný vítěžství, se říct nedá. Což krásně dokázala svým výkonem právě ve finále. Selhala ve 4 z 5 setů. Z toho ve 3 ze 3 setů to vzdala jak juniorka od brejku nahoru to rupla při první možné příležitost na 4-6. Nikdy se jí nepodařilo udržet servis za stavu 4-5...
Reagovat
Jan
Prostě se to sešlo. Němky selhaly psychicky, hlavně v sobotu, jinak to mohl být velký boj. Slabý tým určitě neměly.
Reagovat
smazaný uživatel
To je prostě sport. Někdo musí vyhrát a někdo musí prohrát... Taky jsem si myslel, že Němky uhrají aspoň bod, ale nedělal bych z toho žádnou tragédii. Určitě se dá souhlasit s tím, že Češky byly zkušenější a psychicky odolnější než Němky. To se ale taky trochu dalo očekávat... Sice tohle finále bylo pro Němky trpkou zkušeností, ale i taková zkušenost se může v budoucnu hodit a pomoct jim k vítězství. Vzpomeňme na rok 2009 a těsnou prohru Češek (z mečbolu) v semifinále proti USA...
Reagovat
tommr
vždyt ten bod ale uhrály ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, ale myslel jsem ve dvouhrách (když ještě o něco šlo)...
Reagovat
tommr
no i k němu byly hodně blízko ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem spíš čekal, že Angie porazí Lucku než Petru...
Reagovat
tommr
jj taky jsem nečekal, že Lucka vyhraje. To bylo asi jediný skutečný překvapení celýho víkendu ... :)
Reagovat
Cico93
noo škoda, že som mal Kerber v sobotu na tikete.
Bolo jasné, že nemôže/m vyhrať:-)
Reagovat
sprchon
Já si vsadil po dlouhé době a měl jsem Lucku a minimálně 20 gamů, což vyšlo úplně přesně :-)
Reagovat
Cico93
gratulujem.
Reagovat
VlS
já jsem naopak spíš čekal, že Petra druhej zápas prohraje a Lucy to zas dorazí a je jedno, jestli proti Andy nebo Sabině. Ale jsem rád, že to doťukla hned Petra.
Reagovat
smazaný uživatel
Příjde mi, že německý tisk hodnotí své hráčky až moc přísně. Finále je pro ně i tak skvělý úspěch a výsledek 0-3 po třech zápasech byl krutý. Rozhodně si alespoň ten jeden bod ze čtyřhry zasloužily. Atmosféra v hale byla neuvěřitelná, nedokážu si představit, že by nás mohl jiný tým porazit, možná tak USA se Serenou. Ano, určitě si Angie musí vyčítat neproměněné setbally z prvního setu, měla Petru na lopatě několikrát, ale nedokázala to dotáhnout. Možná by byl výsledek jiný, kdyby jako dvojka nastoupila Lisicki. Kdyby ale už nemá cenu řešit. Tři tituly z posledních 4 let jsou jasným důkazem, že jsme momentálně nejlepším fedcupovým týmem současnosti a naplnily jsme roli favorita, Němky si opravdu nemají, co vyčítat. I po prohře se zachovaly výborně, když se šly s našimi hráčkami obejmout.
Reagovat
tommr
německá veřejnost a média naše hráčky dost podcenili. Zřejmě si dostatečně neuvědomili, že Petra je nejen wimbledonská šampionka, ale že ve FC hraje ještě mnohem líp než na normálních turnajích. Samy německý hráčky ale byly soudnější než jejich tisk ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě ani tolik nepřekvapuje, že německý tisk svým hráčkám věřil. Prvním kolem i semifinále prošly hladce, mají velmi dobré singlistky. Spíš mě zaskočilo, že jejich kapitánka řekla, že jejich šance jsou 20:80. Ano, určitě si samy uvědomovaly, že jejich šance nejsou tak velké, ale i když sama jejich kapitánka je takhle podcení, tak s jakým tam můžou jet sebevědomím...
Reagovat
smazaný uživatel
Pro německou veřejnost jsou naše tenistky tak vzdáleni,proto ani žádné podcenění,protože od dob Ivana Lendla se v Německu o českém tenisu nemluví...,není ani žádný názor...bohužel o to větší překvapení,že se nevyhrálo.
Reagovat
pepin
Normálně na Tebe nereaguji, ale kde jsi tohle vzala, tak to tedy nevím, no, ale pravděpodobně žiješ v Německu, ale protože německy neumíš tak můžeš vypustit takový blábol.
Reagovat
misa
Ano, v Německu se mluví hlavně o švédském nebo filipínském tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, zrovna v minulém Sport Bildu je rozsáhlý článek o Patricku Tierrovi. Ale o Kvitové si až do soboty většina Němců myslela, že je lyžařka.
Reagovat
Jan
Naše holky to zvládly, Němky ne, ale kdyby to bylo po sobotě 1:1, k čemuž Kerberová neměla daleko, mohlo se to vyvíjet jinak. Ukázal to i závěrečný debl, byť za rozhodnutého stavu. Němky měly na to nás porazit, ale byly moc nervózní a ustrašené. Kdyby se dalších letech zase dostalo do finále ČR a Německo, navíc by se hrálo v Německu, byla by to řežba.
Reagovat
tommr
může k tomu klidně dojít už příští rok ... :)
Reagovat
Frick
Pokud by k ní došlo - nevzaly by si nás na antuku?
Reagovat
Cico93
to si píš
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš, že ve Španělsku ta antuka, povětrnostní podmínky a zima nějak naše holky oslabila? Třeba Barča co tam předvedla bylo skvělý i Klára, takže nelze polemizovat, že na antuce jsou slabý. Jediná Petra, která má pohyb horší oproti Lucce, ale v Itálii zase Petra ukázala, že dokáže urvat bod. Takže kdyby nebyly ryby.....
Reagovat
pepin
Tak podle mě rozhodujícím faktorem při lámání chleba at již v sobotu u Lucky proti Kerbr, tak v neděli u Petry bylo domácí prostředí. Kdo tam nebyl nedokáže si to představit a již to zde několikrát zaznělo, že pokud by Petra v neděli nehrála před 12000 fanoušky tak by to nedala. A o tom jsem docela hodně přesvědčený. Již před zápasy Kotyza avizoval, že je Petra připravená "lézt po zemi" a, že si nepřipouští nezískání dvou bodů a udělá pro to opravdu vše. A také to splnila i když to chvílemi vypadalo, že skončí na "aru". Němky hrály dobře, jen první zápas v sobotu byl takový docela jasný a objektivní fanoušek musí jejich výkon ocenit. Ale znovu podotýkám a kdo tam byl mi dá za pravdu, v rozhodujících momentech hodně rozhodovao domácí prostředí.
Reagovat
tommr
jj domácí prostředí dělá divy - zvlášt u našich holek který jsou jinak zvyklý hrát na turnajích vesměs v "nepřátelským" prostředí ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist