Tenisté hrají s Francií nerozhodně, český bod získal Berdych

6. 3. 2009, 18:13
Aktuality 21
DAVIS CUP - Daviscupové utkání českých tenistů s Francií je po prvním dnu vyrovnané 1-1. První bod pro domácí tým v Ostravě získal Tomáš Berdych v zápase proti Simonovi. Na jeho výhru však nedokázal navázat Radek Štěpánek, který podlehl Tsongovi.
Tomáš Berdych

Gilles Simon do prvního daviscupového zápasu v kariéře vstoupil nervózně a hned v úvodním gamu ztratil servis. Tomáš Berdych měl na začátku zápasu převahu, při svém servisu byl suverénní a měl několik šancí získat další brejk. Ani jednu z nich však nevyužil včetně setbolu při Simonově podání za stavu 5-3.

Tím si zkomplikoval situaci, protože při podání na zisk úvodní sady udělal několik chyb a francouzský tenista svůj první brejkbol v zápase proměnil ve vyrovnání na 5-5. O osudu prvního setu tak rozhodovala až zkrácená hra, v níž se Berdychovi dařil první servis. Především díky tomu ji vyhrál 7-3 a dostal se do vedení.

Ve druhém setu začal Simon výrazně lépe podávat a přestal dělat tolik laciných chyb. Domácí reprezentant měl čím dál větší problémy ukončovat výměny a ve snaze o agresivní údery byl často nepřesný. Vyvrcholilo to v sedmém gamu, kdy čistou hrou ztratil servis. Simon bez problémů dotáhl sadu k výhře 6-4 a srovnal krok.

Herní převahu měl i ve třetím setu. Berdych v pátém a sedmém gamu udržel vlastní podání jen s vypětím všech sil, když musel odvracet celkem šest brejkbolů. Český tenista se v osmém gamu poprvé v setu dostal k brejkbolu a hned ho proměnil. Vedení 5-3 však nezužitkoval, ztratil servis a opět se rozhodovalo ve zkrácené hře. Ta stejně jako v úvodním setu patřila jednoznačně Berdychovi, který v ní povolil soupeři jen dva míče.

Nešťastně ztracená třetí sada zanechala na Simonovi stopy v úvodu čtvrtého setu. Berdych díky dvěma brejkům odskočil na 3-0, a i když o jeden přišel, měl vývoj setu pod kontrolou. Při Simonově podání si za stavu 5-3 výborným prohozem vypracoval první mečbol, vydal se k síti a přinutil soupeře chybovat. Po třech hodinách a 26 minutách tak získal pro český tým první bod.

"Jsem za výhru nesmírně rád, publikum bylo skvělé a věřím, že se teď bude Radkovi hrát o něco lépe," těšilo Berdycha.

"Rozhodující moment přišel ve třetí sadě, kdy jsem nevyužil řadu příležitostí a pak mě Tomáš přehrál v tie-breaku," hodnotil Simon. "Se svým výkonem jsem byl spokojen, soupeř byl dnes ale o kousek lepší," dodal poražený Francouz.

Štěpánek: Nedostal jsem šanci
O vyrovnání stavu 1. kola Světové skupiny rozhodla druhá dnešní dvouhra, v níž Radek Štěpánek podlehl Jo-Wilfriedu Tsongovi 5-7 2-6 6-7.

Oba aktéři od začátku spoléhali především na svůj servis. Štěpánkovi podání pomohlo k tomu, aby mohl chodit na síť, což ho drželo ve hře. Ve výměnách od základní čáry, k nimž docházelo při Tsongově servisu, byl totiž finalista loňského Australian Open jednoznačně lepší. Klíčový moment úvodní sady přišel za stavu 5:5, kdy Štěpánek udělal dvě dvojchyby za sebou a Tsonga s přispěním dvou přesných prohozů získal rozhodující brejk.

Úvodní sadu český tenista prohrál 5:7 a rozjetý vlak jménem Tsonga se marně snažil zastavit i v úvodu druhé sady. Francouzský reprezentant prodloužil vítěznou sérii až na sedm gamů a odskočil do vedení 4:0. Domácí jedničce se podařilo jen zkorigovat stav na konečných 2:6, při Tsongově podání neměl šanci na úspěch.

Ve třetí sadě se Štěpánek vrátil do hry a znovu držel s francouzským soupeřem krok. Dařilo se mu přecházet k síti a společně s Tsongou předváděl velmi pohledný tenis. Své podání držel bez větších problémů, jenže stejně jako v předchozím průběhu zápasu si nedokázal vypracovat brejkbol. Nejblíže k tomu měl ve dvanáctém gamu, kdy při Tsongově podání vedl 30:0, ale jeho pokus o vítězný return skončil těsně v autu a jinou šanci mu jedenáctý hráč světa nedal.

Sada se rozhodovala ve zkrácené hře, v níž francouzský tenista zúročil svou převahu. Ztratil jediný míč a po dvou hodinách a jedenácti minutách získal první bod hostujícího celku.

"Před soupeřem musím smeknout. Zahrál výborně, vůbec jsem nedostal šanci. Byl jsem celý zápas pod tlakem, Tsonga byl tři sety úplně bezchybný a dneska opravdu moc dobrý," řekl Štěpánek po utkání.

- DAVIS CUP (Světová skupina) -
výsledky

Česko - Francie 1-1 ... po druhém zápase
Pátek 6. března:
Berdych - Simon 7-6(3) 4-6 7-6(2) 6-3
Štěpánek - Tsonga 5-7 2-6 6-7(1)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zitra cekam v deblu ceskou tenisou hvezdicku alias jednicku Lukase Dlouheho, ktery ma obrovsky drajv.
Reagovat
smazaný uživatel
deblovou jednicku samozrejme.
Reagovat
smazaný uživatel
Parádní atmosféra, parádní tenis (díky Berdychovi a Tsongovi). Jen ti lidi.. jako celek - poměrně dobré, ale už by měl některým českým hovádkům (pardon, ale jinak to říct prostě nejde) docvaknout rozdíl mezi fotbalem a tenisem a hlavně: Pivo + tenis = nebrat. Chvílemi jsem si připadal jak na letním rockovém festivalu (a teď to myslím z té negativní stránky). A jistí rodiče asi vážně nemají soudnost - brát jednoleté caparty na něco tak hlučného a stresujícího.. dva, co byli poblíž mé "lóže":) toho měli už vážně dost o příležitostně ta dávali (během výměny, pochopitelně) hlasitě najevo... Ale nelituju. Věřím v úspěch našich, avšak to není podmínkou pro skvělý (na 95%) zážitek. V TV je to opravdu něco jiného:).
Reagovat
smazaný uživatel
Když nazýváš české publikum "hovádky", jak bys nazval tenisové obecenstvo v Argentině?
Reagovat
smazaný uživatel
Vím co myslíš - počkej, musím přijít na ještě horší (ale stále publikovatelný) výraz:).. Ne samozřejmě, tam je to (aspoň co vím z TV) daleko horší.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě moje tipy dnes vyšly i když jsem fandil Radkovi a vubec by mi nevadilo kdyby mě nevyšel tiket:-)V neděli štěpec 60 na 40 že vyhraje a Beda 50 na 50 podle mě.Zitra musime vyhrat 4hru!!!
Reagovat
smazaný uživatel
štepec, dneska to stalo za hovno... příště se musíš zvednout, jinak sme v pí..
Reagovat
smazaný uživatel
náhodou štěpánek hrál celkem dobre
tsonga prostě nebyl k poražení
Reagovat
smazaný uživatel
Njn, co se dá dělat. Nebylo to tak špatný ze strany Radka. Doufejme, že zítra vyhrajem 4hru, a že Radek porazí Simona. Jestli Tomáš porazí Tsongu, tak je king:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ať jsou v pí.. To by ti vadilo? Tsonga jen tak dál !!! Dnes Rypoň a v neděli to schytá Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
nejsi čech
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně nejsem přiblblý rádoby vlastenec. Fandím Tsongovi a teď to mám kvůli nějakému Cechrepu měnit? Za tenhle ubohý stát s debilním názvem se stydím kudy chodím.
Reagovat
smazaný uživatel
Broz: To už mi přijde hodně přehnané..jak se cítíš, jako součást tak ubohého národa? A proč tak často bráníš jazyk toho ubohého státu?
Reagovat
smazaný uživatel
Klidně si fandi třeba nějakému tenistovi z Islandu, ale snad nemusíš urážet lidi, co fandí českému týmu. Pokud to byla jen další provokace, tak to nic nemění na tom, že to je přehnané.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo koho uráží? Jsi nějak podrážděný. Čech jsem, ale to Čech CZHonzíkCZ asi nepochopí. Jak souvisí jazyk a národ s ubohostí Tupolánků, Jyrků nebo vševědoucích profesorů, kteří dělají ostudu všude kde se objeví?
Reagovat
smazaný uživatel
Podrážděný možná jo :-/, ale pokud "přiblblý rádoby vlastenec" nepovažuješ za urážku, tak nevím. A jinak věř, že nějakou tu porci ubohosti a debility najdeš všude na světě.
Reagovat
smazaný uživatel
neřikám že je tady politika ideální!Ale tohle je sport a neměli bychom se dívat na politiku.V ČR žijeme tak bychom jí měli fandit.A když už ne tak aspoň nepsat přiblbé komentáře.Když se za tenhle stát stydíš tak nemluv Česky a odstěhuj se někam jinam!Třeba ti jinde bude lépe.Ale já si myslím že to tu není zase tak strašné.Jsou země kde to je mnohem horší.jo a dneska JEDEM ČR!:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, keby Stepanek viac sa venoval tenisu, ako tym "blbym opickam" tak by to mohlo byt aj lepsie.
Reagovat
smazaný uživatel
to temiha: souhlasím, štěpánek se snaží bavit publikum a kdby hral raddši tenis, bylo by to lepší. Ale asi ho baví víc dělat ze sebe pitomečka. škoda, doufaám, že nás to dneska nebude stát čtyřhru!!!
Reagovat
smazaný uživatel
skvělí!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist