Švédové vyhráli počtvrté Světový pohár družstev

24. 5. 2008, 19:00
Aktuality 1
Švédští tenisté získali v Düsseldorfu počtvrté v historii trofej pro vítěze Světového poháru družstev. Finále proti Rusku rozhodla až závěrečná čtyřhra, ve které Robin Söderling s Robertem Lindstedtem museli odvracet v super tie-breaku mečbol soupeřů.
Profily hráčů

Švédští tenisté se dostali do vedení zásluhou Robina Söderlinga, který porazil 6:3 a 6:1 šestnáctého hráče světa Michaila Južného. Južnyj se v průběhu zápasu nepropracoval k jedinému breakballu, zatímco Söderling všechny své 4 breakové možnosti využil.

Vyrovnání pak zařídil Igor Andrejev, jenž otočil utkání s Thomasem Johanssonem a zvítězil 2:6, 6:3 a 6:4. Johansson dokázal všechny 3 své breakbolly využít v prvním setu, který vyhrál s převahou. Ve druhé a třetí sadě ale této statistice vládl Andrejev, jenž v každém ze zbylých setů získal jedno ze soupeřových podání.

Duel tak musela rozhodnout až čtyřhra, do níž nastoupili za Švédsko Söderling s Lindstedtem a Rusové v sestavě Južnyj/Tursunov.

Švédský tým balancoval v téměř celém průběhu čtyřhry nad propastí. Od začátku prohrával v první sadě, kterou také ztratil. Rusové pak měli ve druhém setu našlápnuto k vytouženému titulu potvrzeným brejkem. Švédové se ale dokázali vrátit do zápasu a po zisku druhé sady v tie-breaku musel bitvu rozhodnout až dramatický super tie-break. Na jeho konci byli opět blíže k zisku trofeje Rusové, kteří měli mečbol. Ten ale Švédský tým dokázal odvrátit a nakonec vyhrát i celý zápas 4:6, 7:6 a 11:9.

Z kompletního letošního pole zúčastněných hráčů je nutné vyzdvihnout individuální výkon Robina Söderlinga, který v Düsseldorfu vyhrál všech 8 zápasů včetně čtyřher a prakticky Švédy k titulu dovedl.

Švédsko ziskem titulu navázalo na úspěchy z let 1988, 1991 a 1995. Rusové naopak počtvrté za posledních devět let zůstali těsně pod vrcholem. 

Světový pohár družstev, Düsseldorf:

Finále:
    Rusko - Švédsko 1:2
    Južnyj - Söderling 3:6, 1:6, Andrejev - T. Johansson 2:6, 6:3, 6:4, Tursunov, Južnyj - Söderling, Lindstedt 6:4, 6:7 (5:7), 9:11.

 

TenisPortal.cz, ČTK, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Švédové podali docela dobrý výkon, i když bych čekal, že to vyhrají Rusové.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist