Suverénní Zakopalová je po 3 letech ve finále!

4. 1. 2013, 08:22
Aktuality 44
Klára Zakopalová si po téměř třech letech zahraje ve finále turnaje WTA. V čínském Shenzhenu se do něj dostala suverénním způsobem, když ve čtyřech odehraných zápasech ztratila jen 18 gamů. Dnes zametla s Rumunkou Monikou Niculescuovou a o svůj celkově třetí titul - první po 8 letech - si zahraje s turnajovou jedničkou Na Li.
Klára Zakopalová

Loni Klára Zakopalová v úvodu sezony vypadla na všech třech turnajích hned v prvním kole. Letos se však cestou do Autrálie zastavila v Číně na prvním ročníku turnaje WTA International v Shenzhenu, a asijské prostředí třicetileté Češce sedí. Bez ztráty setu zvládla i čtvrté utkání a poprvé od podzimu 2010, kdy bojovala o titulu v korejském Soulu, postoupila do finále.

Po deklasování Hlaváčkové, výhře nad Svitolinovou a poté i světovou jedenátkou Bartoliovou si dnes pátá nasazená Zakopalová poradila i s Monikou Niculescuovou. V druhé sadě sice přesně a rychle hrající česká tenistka ztratila dvakrát podání, své vedení si ale neustále hlídala a nakonec za 67 minut vyhrála hladce 6-1 6-3. 

Zakopalová postoupila do svého celkově 12. finále, dosud však slavila pouze dva tituly. Oba už v roce 2005, kdy triumfovala na trávě v nizozemském Hertogenboschi a na rychlém povrchu ve slovinské Portoroži. 

Loňskou sezonu, během které byla dvakrát v semifinále či v osmifinále French Open, Zakopalová ukončila na 28. místě, což bylo její nejlepší zakončení roku. Nyní díky postupu do finále v Shenzhenu vylepší i své celkové maximum v žebříčku WTA, kterým je 27. příčka z března 2006. "Mám radost z překonání svého žebříčkového maxima a zároveň mám dobrý pocit ze své hry. Doufám, že ta pohoda na kurtu mi vydrží co nejdéle," napsala ČTK Zakopalová.

O svůj třetí titul se pražská rodačka utká v sobotu s nejvýše nasazenou Na Li. Že Zakopalovou bude čekat ve finále čínská soupeřka, bylo jisté už před začátkem druhého semifinále; turnajová jednička dnes totiž nastoupila proti své krajance Shuai Peng v celkově šestém vzájemném duelu. Bilance dosud vyznívala pro Na Li, která přes pomalejší začátek zvládla i dnešní duel.

Shuai Peng se díky rychlému brejku dostala do vedení 3-1, ale z něj se dlouho neradovala. Na Li otočila vývoj prvního setu na 5-3, a i když její soupeřka ještě zabojovala, úvodní sada patřila favoritce. Ta už ve druhém setu na kurtu kralovala a šestou nasazenou tenistku vyprovodila s 'kanárem'.

Se sedmou hráčkou světa sice má Češka pozitivní bilanci 2:1, jenže poslední zápas loni v Indian Wells pro ni skončil debaklem: Na Li tehdy vyhrála 6-1 a 6-0. "S Li to bude hodně těžké. Je dlouhodobě hráčkou elitní desítky, ale půjdu na kurt s tím, že nemám co ztratit a můžu hrát uvolněně," plánuje Zakopalová.

Výsledky - Shenzhen (tvrdý povrch, dotace 500.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Zakopalová (5-ČR) - Niculescuová (Rum.) 6:1, 6:3, Na Li (1-Čína) - Shuai Peng (6-Čína) 6:4, 6:0.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
freeteepek
Tak já se tady ptám, jaký vliv má chladné počasí panující v Číně na Klářinu hru. Nikdo mi zde neodpověděl, ale slyšela mě Monica Niculescu a tady je její komentář:
"Klara played very well," Niculescu said. "She was hitting everything in. Because of this weather, the balls were heavy and weren't jumping. She was hitting fast and without any tension, just hitting every corner. I knew she was going to do that, but I didn't know every ball was going to be like that!"
Reagovat
vendulkabendulka
Nemohl byste si prosim napsat ceske prepisy tech nazvu cinskych mest/vyznamnejsich tenistu a pouzivat je v clancich? Je jich opravdu jenom par.
Reagovat
freeteepek
Nevím proč mám pocit, že WTA tenhle novej turnaj s dotací 500.000 lehce ignoruje. Žádný videa a zprávy jen okrajově.
Reagovat
JStriegler
Kdo dnes nestihl semifinále Tsurenko-Pavlučenková najdeho zde:
http://www.youtube.com/watch?v=v-OcL0hfz1I
http://www.youtube.com/watch?v=aq1Bib2oGEE
http://www.youtube.com/watch?v=XhtbLhamiqE
Prosím o odběr a hodnocení díky
Reagovat
freeteepek
Kvalita nic moc, ještě na tom zapracuj. Taky tam působí rušivě práce s myší a vůbec to počítačový pozadí...
Reagovat
freeteepek
Která z top hráček hraje podobně jako Klára Zakopalová? Já myslím, že ta její chytrá hra je srovnatelná třeba se hrou Roberty Vinciový. Nebo spíš Sary Eraniový? Včera jsem tam viděl krásný slajsy jednoruč křížem, jako hraje Roberta. Jeden za druhým. Byly tam i výměny na síti volej na volej jako ve 4hře. A loby...
Reagovat
Fandina
Klárka je zkušená tenistka a moc bych jí přála, aby se její hra zúročila a šla ještě výš. Jinak sama nedávno mluvila o svém slabším servise, tak ať se jí na něm zadaří a uvidíme jak se jí zahraje proti LiNě ...usměv a hlavně aby serv nešel líně ... úsměv
Reagovat
Roger_Federer
Klara Zakopalova vždy patřila mezi nejlabilnejši tenistky na okruhu..i když s potencionalem na top 20..Vždy si to kazila sama, jeji sceny a brečeni na kurtu a matka, ktera ji doprovazi na turnajich, je už legendarni.
Reagovat
freeteepek
Bývávalo. Dlouho jsem Kláru neviděl brečet. Myslím, že sis nevšim, že se změnila. Ani s tou její labilitou to nebude tak špatný, když bude od pondělí na 90% už 23. ve světovém žebříčku. Jestli ten její potenciál je top 20, nechybí jí mnoho k jeho stoprocentnímu využití.
Reagovat
Roger_Federer
Nepopiram, že se zmenila a dospela.. Mluvim o tom, proč se jeji zlepšeni a tenisove schopnosti projevuje až nyni...Rozhodne pokud by se ji dařilo a nebude mit vykyvy, dalši solidni hračka do Fedcapu.
Reagovat
Fandina
Nevím no, ale poslední dva roky ji doprovázeli manžel a trenér a že by nějak labilovala to ne. Podle mě hraje v pohodě, jen bych jí ráda viděla se víc usmívat, ale na druhé straně, když jí to jde, tak se tak nemračí a nenadává. Ale sluší jí to vždycky a hraje dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace Klárce! :) Finále proti Na Li je rozhodně výzva...
Reagovat
gerd
Myslel jsem,že je to tu o Zakopalové ale vidím,že mladé soudruhy zajímají koniny a na podstatu článku kadí.Kláro velký obdiv a Kvitová jestli to tu někdy čte--tak se bojuje Kvitová,tak!A ne milion výmluv od A do Z.
Reagovat
freeteepek
Už jsem se ke Klárce vyjadřoval pod jiným článkem. Jinak velká gratulace ke skvělému úspěchu a doufám, že to tím finálovým postupem ještě nekončí! Není bez zajímavosti, že v Číně je dost velká zima. Klárka prokazuje, že je neobyčejně otužilá a že jí to se studenými míči v chladném vzduchu jde líp, než s teplými míči v horkém vzduchu:-) Zajímalo by mě, jaký dopad může mít právě počasí na její hru. Třeba během loňského FO bylo patrné, že s vlkými a těžšími míči má navrch Djokovic, zatímco se suchými Nadal. To se na tvrdém povrchu nestane, ale stejně tam musí být nějaký rozdíl v rychlosti odrazu a ve výšce odskoku, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Pane gerd,nechcete nechat těch nepřátelských výpadů?Buďte tak laskav.Kláře fandím,jako všem našim děvčatům, a jsem moc ráda,že se probojovala do finále.Plně si to zaslouží.A prosím,Petru nechte už být,když ji nemusíte.Děkuji.
Reagovat
Fandina
Je to děs, jak se tu pořád kdekdo opírá do Petry. A důvod? že hraje nejlíp z našich holek a je z nich nejúspěšnější. To je ale paradox a nevděk.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. K Vánocům jsem dostal jednu zajímavou knihu, monografii mojí oblíbené fotbalové brankářky Hope Solo. Zrovna včera jsem četl kapitolu, ve které bylo napsáno: "Be careful what you wish for. Once you reach a certain level, everything you do will be critiqued." To si myslím, že přesně sedí...
Reagovat
smazaný uživatel
Já se vám dámy divím, že se s tímhle vošoustem vůbec zahazujete..
Reagovat
Fandina
Tak to je zajímavé sdělení a netýká se jen tenisu ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda. :)
Reagovat
Fandina
tak to ti moc gratuluji a vyhraj to !!!
Reagovat
freeteepek
Azarenková odstoupí těsně před zápasem, ale na stránkách WTA o tom ani zmínka. Ani na twittru, ani na facebooku. K čemu ty média teda maj? Slovak sport dával místo tenisu volejbal. Teď už naštěstí operativně pustili druhé semifinále...
Reagovat
dadaft
operativně ho spíš popostrčili pořadatelé turnaje.
Reagovat
freeteepek
Z tý Azarenkový jsem teda v šoku! Další favoritka, která to v Brisbane nezvládla. Měli sice nahlášeno osm z 10 nejlepších hráček světa, ale nakonec je z toho takováhle blamáž!
Reagovat
rib
no, já nejsem fanda Viky, vadí mi ta její macho gesta..., takže mi nevadí, že se dále nepropracuje. Mám na to taky teorii, že se asi po... ze Sereny. A ohledně jejího odstoupení - není to poprvé, v jedné sezóně se o jejích zraněních dost diskutovalo, odstupovala často, pak se to změnilo, ale já osobně jí to zranění moc nevěřím (palec není nijak vidět, a tak se to vlastně nedá moc pro diváky prokázat).
Reagovat
smazaný uživatel
https://twitter.com/TennisReporters/status/287117511508520960
Reagovat
smazaný uživatel
bála se výprasku..a nechtěla mít hned na prvním turnaji prohru, když loni prohrála až v březnu
Reagovat
smazaný uživatel
jj, taktická hra
Reagovat
smazaný uživatel
Kór od Azarenky. Jsou hráči/ky, kterým nevěřím ani nos mezi očima. Aza patří k nim.
Reagovat
smazaný uživatel
dává tím ale větší šanci Williamsové...Azarenková příští tyýden neobhajuje titul ze Sydney :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aza od loňské FO si dává minimálně 2 týdny odpočinek před grand slamemem. Takhle to udělala pikantnější.
Reagovat
dadaft
čekal jsem mnohé - totok ovšm nee.
Reagovat
letityfanousek
to tam hraješ! :)
Reagovat
nouma
Velká gratulace Klárce. Je vidět že umí a poslední dva zápasy zcela s přehledem. Už nemá co ztratit a ona to ví proto je tka uvolněná a to ji k výhře pomáhá. Teď už jen si přeji aby Peng došla do finále a máme první titul v kapse :D :D Jen tak dál.
Reagovat
smazaný uživatel
do toho, držím ti palce
Reagovat
tommr
postup do finále znamená, že se v žebříčku posune už na 23.místo což je její životní maximum. A při skvělý formě ve který momentálně je není vyloučeno ani to, že by mohla v Shenzhenu získat titul a postoupit ještě výš ... :)
Jinak dnešní vítězství nad Niculescovou je cenný i v tom, že Klára pomstila naše hráčky, který se staly obětí Niculuscový v nedávný době. Už to skoro vypadalo, že má Niculescová na naše holky nějakej tajnej recept, protože loni porazila všechny 4 naše hráčky se kterejma se potkala a Lucku Šafářovou a Lucku Hradeckou dokázala porazit i předloni ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Čáry platí jenom na mlaďounké nebo nevinné dívky. To Klára není!
Reagovat
tommr
nevím jak dalece je třeba Lucka Šafářová nevinná, ale proti Niculescový hrála hrozně naivně a dostala po zásluze pořádnej výprask. Proti Niculescový je prostě třeba používat hlavu tak jak to dneska názorně předvedla Klára ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
matematickým zápisem:
nevinná ? naivní
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Á tak tp nezvládá znaky mimo ASCII
nevinná je podmnožinou naivní, nebo aspoň mají spolu velký průnik
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulacee :)
Reagovat
George_Renel
dnes ukázala cestu jak na tu Rumunku jít. Hrála naprosto uvolněně, na kopce odpovídala chytrými protikopci a pak to zabíjela, tvrdé rány odvracela ještě tvrdšími ospověďmi. Vypadá to, že navázala na to nejlepší z loňského roku. Jsem přesvědčen, že bude ve finále důstojnou soupeřkou a nadějí na vítězství.
Reagovat
tommr
doufám, že se na to dívala i Lucka Šafářová, aby věděla jak se proti tý Rumunce má hrát. Ještě mám v živý paměti ten strašnej výprask, kterej utržila od Niculescový na US Open 2011 a loni v Pekingu to nebylo o nic lepší ... :)
Reagovat
freeteepek
Já mám zase v paměti, jak Klára hrála proti Šarapovový na FO. Ona ty velký kopce prostě zvládá. A umí je i srážet plochým a neobyčejně tvrdým beckhendem do protilehlého rohu nebo i po lajně. Jde o to, jak dobře tenhle typ úderu zvládá Lucka Šafářová. Když má Klára formu, tak doběhne neskutečný míče, aby následně křížným úderem vyhnala soupeřku z kurtu a sama přešla do útoku:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist