Suverénní tažení Azarenkové v Linci Görgesová nezastavila

14. 10. 2012, 15:36
Aktuality 33
Viktoria Azarenková potvrdila na turnaji v Linci roli jasné favoritky a podle předpokladů získala v Rakousku titul. Ve finále Bělorusce podlehla 3-6 4-6 Julia Görgesová z Německa. Turnaj v Linci zakončí finále debla, ve kterém se proti sobě postaví Češky Peschkeová a Záhlavová-Strýcová.
Victoria Azarenková

Viktoria Azarenková proplouvala turnajem v Linci velmi hladce, když v žádném z odehraných setů neztratila více než dvě hry. Tuto bilanci Běloruska ve finále ztratila v prvním setu poté, co zvítězila "jen" 6-3.

Ve druhém setu se světová jednička brzy dostala do vedení 5-0. Do té doby se Julia Görgesová nedostala při podání favoritky ani ke shodě, natož k brejkbolu. Závěr setu však Azarenková trestuhodně podcenila.

Goergesová si nejprve při svém servisu uhrála první bod ve druhém setu a poté získala i servis soupeřky. V následující hře prohrávala Němka 0-40, ale i tento game si nakonec připsala na svou stranu.

Po třech nevyužitých mečbolech si světová jednička vypracovala mečbol číslo čtyři v devátém gamu při vlastním podání. Ani tentokrát však neuspěla a Görgesová snížila na 4-5.

Azarenková tak ztratila náskok dvou brejků a zápas byl opět otevřený. Němka však záhy nabídla soupeřce pátý mečbol a Běloruska už Andyho Murrayho dál nekopírovala. Azarenková pátý mečbol využila a získala svůj šestý titul této sezóny.

"Ztratila jsem koncentraci. Julia se dostala do zápasu a já začala dělat zbytečné chyby," řekla k závěru utkání Azarenková, která prý do Lince nepřijela s myšlenkami na titul. "To mě vůbec nenapadlo. Prostě jsem se snažila vyhrát každý zápas. Cítila jsem se tu dobře," řekla vítězka.

Azarenková titulem navázala na loňský triumf Petry Kvitové, jež letos nemohla obhajovat vítězství právě kvůli startu světové jedničky.

Peschkeová má druhý letošní titul
Českou vítězku má Linec ale i letos. Na Kvitovou navázala ve čtyřhře Květa Peschkeová, jež s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou porazily ve finálovém duelu 6-3 6-4 další německo-český pár Julia Görgesová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Zkušená Peschkeová se dočkala druhého titulu v sezoně. Celkově s
edmatřicetiletá Češka získala 24. deblový titul v kariéře a první po boku Grönefeldové, s níž před dvěma týdny neúspěšně bojovala ve finále v Tokiu. 

Görgesová naopak odešla z obou dnešních finálových duelů jako poražená.

- WTA INTERNATIONAL LINEC -
(Rakousko, tv. povrch / hala, 220.000 dolarů)
nedělní výsledky (14. 10. 2012)

Dvouhra - finále:
Azarenková (1-Běl.) - Goergesová (5-Něm.) 6-3 6-4

Čtyřhra - finále:
Grönefeldová/Peschkeová (1-Něm./ČR) - Goergesová/Záhlavová-Strýcová (2-Něm./ČR) 6-3 6-4

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

33
Přidat komentář
dadaft
tak jsem koukl na záznam druhého setu - když hraje Julča dobře, je to opravdický fičák.
ne že by to bylo nejlepší finále všech dob, ale zlepšeným výkonem tomu Julie dodala důstojnost. bylo to zajímavé a fajn. ))
Vika bez komentáře, ale ten její poslední set na turnaji... (?) - no možná na to ještě jednou podívám, jestli bude příležitost...
Reagovat
smazaný uživatel
Velká omluva za moji podezíravost.Azarenka se neodhlásila ani nevzala a vyhrála na celé čáře.Komu čest tomu čest,tenis jí jde opravdu skvěle.
Reagovat
freeteepek
Tak jsem konečně našel utajovanou statistiku finále v Montrealu. Petra měla úšpěnost prvního podání 65%, esa 3, dvojchyby 6, vítězné míče 16, nevynucené chyby 43. Ve druhém setu Petra prohrála prvních 16 fiftýnů! A přesto Li Na nakonec udolala po 2h 16min. Nejsem si úplně jistý, zda by tato hra nahoru a dolů na Azarenkovou, Šarapovovou nebo Williamsovou stačila. Snad bude Petra v Istanbulu hrát líp. Halové prostředí se s tím venkovním v Montrealu nedá vůbec srovnat a mohlo by se to pozitivně odrazit na její hře. Taky jí motivují tyto zápasy s elitními hráčkami. Každý zápas na takovém to turnaji je jako SF či finále někde jinde. Důležité bude, jak Petra v Istanbulu začne. Vika podává poslední dobou velmi vyrovnané výkony, Serena umí zase vyvinout drtivý tlak. Šarapovovou většinou ze šlamastiky dostane servis. Petra potřebuje hrát kreativně a dobře takticky. Jistě servírovat. Je s podivem, že letos prohrála všechny zápasy se Šarapovovou, která neumí zdaleka tolik úderů jako ona. Neumí technickou hru. Petra umí všechno. Což předvedla i v tom Montrealském finále. Někdy má ale problém zakončit. Dělá taktický chyby. To si proti Vice ani Sereně nebude moci dovolit.
Reagovat
tommr
no já si myslím, že Petra by ještě byla ráda kdyby měla tu formu z Montrealu - v poslední době k ní má hodně daleko ... :)
Jinak souhlasím s tím, že první zápas bude asi hodně důležitej - bud se v něm Petra chytne a pak by mohla zase dojít daleko nebo se jí v něm naopak nebude dařit a pak nejspíš úplně ztratí sebedůvěru a dopadne neslavně ... :)
Reagovat
freeteepek
Tak ne webu se konečně objevili kursy na TM. Favoritky jsou jasný. V podstatě stejná situace jako na ostatních turnajích. Petra má stejný kurs se Šarapovovou - 9. Mě se zdá zajímavá možnost vsadit na Viku s kursem 3,40. Serena je pochopitelně největší favoritka s kursem 2,2. Není ale zdaleka jistý s jakou formou do Istanbulu po nemoci přijede. Nebude rozehraná zatímco Vika má parádní fazónu a myslím si, že Serenu rozhodně porazit může.
Reagovat
smazaný uživatel
Na vítězství Sereny se určitě plno lidí dopředu nachytá, ale v jejím případě ani není jisté, jestli se vůbec zúčastní.....Na tu bych teď rozhodně nevsadil.
Já si počkám až na situaci na místě a na rozlosování. Ale Vika je, alespoň podle mě, žhavou kandidátkou na titul.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych zase věřil Petře. Ne asi na celkové vítězství, ale že postoupí. Moje taktika bude, počkat až těsně před losování. Nevíte kdy je?
Myslím, že kurz na Viku bude stoupat, Serenin kurz zůstane a Šarapová bude mírně stoupat. Zrcadlově kurzy ostatních budou klesat.
Pak postupně budu prodávat.
Ale koukám na Pinny už je na Petru kurz 12.950 a to se už asi moc nepohne.
Reagovat
freeteepek
Tak to je na Petru slušnej kurz. To už bych tam něco málo taky dal:-) S touhle sázkovkou ale nemám žádný zkušenosti.
Reagovat
tommr
jakej je vůbec postup při sázení pokud některá hráčka na turnaj vůbec nedorazí? Vrací se peníze za už uzavřený sázky nebo propadnou?
Reagovat
smazaný uživatel
Vrací. Leda snad nějaké velmi pofidérní sázkovky nevrací.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím to přesně, ale myslím, že se losuje v neděli před začátkem turnaje. To by teď vycházelo na 21. října.
To je na Petru vysoký kurz. Já si myslím, že ze skupiny postoupí a možná i do finále.
S těmi kurzy to vidím tak, že na Serenu zůstane a pokud vyhraje první zápas ve skupině, ještě trochu klesne. Naopak na ostatní to stoupne. Na Viku ale už jen mírně.
Já si osobně počkám na rozlosování a pořeším něco až pak.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom poznámka, moje stoupat znamená tvoje klesat. Máš v tom pravdu, ale hodně lidí to spíš používá naopak, tak jsem to tak napsal. Ono je to jako s měřítkem u map, velké měřítko znamená podrobnou mapu.

S tím posečkáním. Tady jdu spíš trochu na risk, s tím že Petře ten los spíše pomůže skoro ve všech případech. Leda by měla skupinu s Vikou a Serenou zároveň. To je, ale čistě můj odhad a nikomu jej nevnucuji.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, tvé poznámce rozumím, je to tak.
Já si zatím počkám na rozlosování. A pak na první zápas Sereny - jestli na tom nebude dobře nebo to bude odflakovat, je z kola venku. A vsadím na Viku a Petru, u té předpokládám, že by se jí mohlo zadařit. U ní je to fakt v takových vlnách - teď už dlouho žádný pořádný výsledek neudělala. Navíc jí hala i velké zápasy svědčí. Z tohoto hlediska bych byl rád, kdyby Vika a Petra byly v jedné skupině. Postoupily by z ní obě a pak by se mohly případně utkat až zase ve finále.
Jinak Máše na celkové vítězství nevěřím. Nemyslím, že by porazila Viku, kterou si myslím, že bude třeba na cestě za vítězstvím na turnaji porazit. A když si to vezmu reálně u ostatních, tak tam ta šance na celkové vítězství také není velká.
Ale teď vlastně když to píšu, uvědomuju si, že mi z toho vychází vážné kandidátky jen dvě. Možná už teda do něčeho půjdu. Furt mi to tam kazí ta nejistota s tou Serenou. Ale já si myslím, že tam nakonec nepojede.
Reagovat
freeteepek
Jestli tam Serena nepojede, tak vsaď hned na Viku, protože to by pak srazilo její kurz na minimum. A na Serenu můžeš preventivně vsadit taky. Prachy Ti stejně vrátěj:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na Serenu zásadně nesázím. A ani to při těch kurzech nemá cenu. Spíše si vytipuji, kdy může lupnout.:)
Na Viku už jsem vsadil. Na Petru jsem dal zatím lehce a vyčkám na skupinu.
Reagovat
smazaný uživatel
Watson odvrátila 4 mečboly a finále vyhrála, Djoker dokonce 5 proti Murraymu. Už jsme myslel, že podobně to schytá i VIka, ale naštěstí to na pátý pokus vyšlo :) Julia neskutečná ale v té koncovce a vůbec celý zápas to skoro všechny gemy bylo 40-30 apod. Vika ale potvrdila suverenitu, těším se na Istanbul jak prase
Reagovat
freeteepek
Škoda, že to Julie nedotáhla na 5:5. Už jsem měl přichystaný penízky. Jinak ten kurz na Azarenkovou před zápasem a při něm nestál za nic:-( Byl to zvláštní den se všema těma odvracenejma mečbolama...
Reagovat
smazaný uživatel
Julii mám rád a bylo by hodně zajímavé, kdyby to bylo 5-5, popřípadě kdyby ten set urvala, ale VIka naštěstí uhájila. Julie každopádně perfektní week
Reagovat
gigin
Gratulka!! Já se musím Julii omluvit, ale byl jsem tak vyšťavený po tej hrůze v Shanghai, že jsem ji nebyl schopen vůbec tlačit. Ani trošku :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulku si zaslouží hlavně Vika. :) Julia se za svůj výkon rozhodně nemusí stydět. Ve druhém setu jí hrozil kanár, ale potom skvěle zabojovala a málem vyrovnala... Jsem rád, že to Vika dotáhla. :)

Jo, slyšel jsem to na německém Eurosportu, že Novakovi se dneska povedl obrat proti Andymu... Jakoby si Británie vybrala štěstí v ženském tenise, tam se zase povedl obrat Heather. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k tomu nesmyslu s maximálně jednou hráčkou z top 10 tam stejně nebyla žádná, která Viku mohla zastavit, takže šlo akorát o to, jestli to Vika vezme vážně nebo to po jednom zápase odpíská.
Jestli zrovna tohle má přispět k zatraktivnění turnaje, resp. tenisu obecně..
Reagovat
smazaný uživatel
No, v Pekingu byla skoro kompletní špička (kromě Sereny) a dopadlo to stejně. :) Ale jinak souhlasím, že silnější obsazení by turnaji v Linci určitě neuškodilo...
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o výsledek, ale právě o to obsazení - v Pekingu startovaly hráčky, které měly na to Viku zastavit, že se jim to nepovedlo je věc další. V Linci žádné takové hráčky nestartovaly - ne snad, že by nechtěly, ale protože jim to WTA zakázala..
Reagovat
freeteepek
Tak třeba se chytěj za nos a příští rok zdvojnásobí dotaci. Víc hráček z top 8 se před TM potřebuje rozehrát. A každý se nechce vláčet až do Moskvy...
Reagovat
smazaný uživatel
Já si tedy myslím, že účást hráčky top 10, respektive světové jedničky, turnaji rozhodně prospěla a zatraktivnila ho už v tom smyslu, že byl určitě více sledovaný jak v televizích, tak se zvýšila i samotná účást na místě.
Nesmí se zapomínat, že je to oproti Pekingu, který má dotaci přes 4 milióny, turnaj s pouhou dotací 220 tisíc a to se vůbec nedá srovnávat. Já si myslím, že kdyby se to nehrálo před TM a na stejném povrchu, tak by ani více hráček o start zájem nemělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Místní se přišli podívat na Viku, to ano. Ale celkově si myslím, že turnaj s předem jasnou vítězkou moc diváků nenaláká, spíš odradí.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si to zase nemyslím. Myslím, že prostě tomu turnaji jako světová jednička udělala reklamu. A jak na místě, tak i v televizi, ji sledovalo jistě plno jejích fanoušků a i třeba jiných lidí, kteří se chtěli podívat na top tenis.
Kdyby tam hrála Petra, byla by vítězka také v podstatě "jasná", jako na všech turnajích této kategorie, kde se objeví nějaká lepší hráčka. Ale to jasná dávám právě do uvozovek, protože třeba výsledky v Ósace ukázaly, jak jasné není dopředu nic....
A kdyby Julča neměla tak labilní hru a dokázala hrát tak, jako od stavu 0:5 ve druhém setu, po delší čas, mohl být výsledek všelijaký....Na konci bylo vidět, jak si Vika pěkně oddechla, že už to má za sebou.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jsi tu nedávno psal, že nejlepší hráčka je Serena, tak Vika je momentálně tak dominantní, že fakt nevím, kdo ji může zastavit. Myslela jsem, že ji Julča aspoň potrápí, sice ten druhý set byl pak vyrovnanější, ale stejně si to Vika pohlídala. Vzhledem k blížícímu TM to bude mít Petra s obhajobou moc těžký :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Ano. Psal jsem, že si myslím, že když Serena hraje, tak že je stále ještě nejlepší hráčkou světa. Byť už třeba jen o něco. Myslím to v kontextu herní i psychické stránky. Předvedla to právě, myslím, i na USO. Ale třeba už to tak dlouho nebude a příští rok se misky vah převáží jinam.
Vika je opravdu v moc dobré formě. Až na slabší antukovou část se dřží výkonnostně po celý rok hodně nahoře. Od loňska na sobě pěkně zamakala. Abych řekl pravdu, z Lince jsem neviděl skoro nic, dal jsem přednost turnaji v Šanghaji. Dneska jsem viděl jen druhý set, ale ona je ta Julča bohužel hrozně nevyrovnaná hráčka, je někdy schopna prohrát s téměř každou. Já se vůbec divil, že došla do toho finále. Ale minulý týden v Pekingu, jsem si ve finále říkal, že Vika docela odskakuje i Máše. Ta pomalu vypadá, že z ní bude mít na hardu nějaký komplex.....
To máš pravdu, Petra to bude mít s obhajobou opravdu těžké. A osobně si myslím, že postup ze skupiny nebo účast ve finále, by pro ni byl v té velké konkurenci úspěch. Bude hrozně záležet na rozložení ve skupinách. Můj osobní tip je, že do semifinále postoupí.
Už jsem zvědavý a těším se na rozlosování.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se už těším, pak bude docela dlouhá pauza, ještě tedy muži, DC, FC a konec..:-((
Reagovat
smazaný uživatel
No, já se ještě těším u chlapů na Paříž, Basilej a listopadový TM. Ale máš pravdu, ta pauza je pak taková divná.
Mě nejvíc štve a přijde nekonečná ta pauza mezi AO a RG.:-)
Máš lístek na DC? Já myslím, že Rafa přijede alespoň jako podpora na lavičku, ale zase by to asi stejně nebylo takové pokoukání, kdyby nehrál.....
Ale četl jsem, že už pomalu trénuje. Jistě to už bude v lednu v pořádku. Na okruhu mi už chybí.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace pro Viku! :) Myslím, že i Julii se sluší pogratulovat k úspěšnému turnaji. Julia byla určitě nejtěžší soupeřkou, kterou Vika na turnaji potkala. V poslední době se jí tolik nedařilo, takže jsem rád, že to v Linci prolomila. Musím ocenit, že se dneska nevzdala ani za stavu 5:0 ve 2. setu a bojovala, až málem vyrovnala. Kdo ale viděl, jakým způsobem Julia odvracela mečboly, ten těžko může říct, že to Vika "trestuhodně podcenila" (jak je napsáno v článku). Základ byl v tom, že se Julia nevzdala. V té chvíli neměla co ztratit, hrála bez nervů a najednou jí to tam padalo. Dost jsem si oddechl, když Vika proměnila svůj pátý mečbol za stavu 5:4. Bůhví jak by to dopadlo, kdyby Julia vyrovnala na 5:5... Co se týče Viky, tak mám samozřejmě obrovskou radost, že získala svůj další titul. :) Dnes to nakonec byly trochu nervy, ale jinak bych její vystoupení v Linci přirovnal ke včerejšímu vítězství klisny Orphee des Blins. Prostě suverénní od začátku až do konce. :) Navíc je to po Pekingu druhý turnaj v řadě, na kterém Vika neztratila ani jeden set... Teď už zbývá jen doufat, že Vika zůstane u tenisu a nedá se na tanec. Dneska po zápase totiž opět ukázala, že se umí ohánět nejen raketou. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dneska už Tereza Smitková další senzaci neudělala... Ted prohrála s Tatjanou Malek (115) 3:6 a 4:6.. Včera prej strašně dobře podávala, což se jí dnes asi moc nedařilo. 8 DF, 49% 1. servisu do kurtu.. Bohužel zápas rozhodl dva její ztracené servisy( což bych řekl, že na osmnácti letou holku je celkem dobrý). Dokonce měla i víc šancí na break. Teraza tři, Tatjana dvě. Ale jen tak dál! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist