Štěpánek si poradil se Söderlingem a je v semifinále

9. 1. 2009, 09:18
Aktuality 6
ATP BRISBANE - Český tenista Radek Štěpánek postoupil do semifinále turnaje v Brisbane. Na úvod sezony vyhrál i třetí zápas za sebou, když zdolal svého nepříliš oblíbeného soupeře Robina Söderlinga. Po výhře nad Švédem si zahraje o finále s Richardem Gasquetem.
Radek Štěpánek

Třicetiletý český tenista měl před dnešním zápasem s Robinem Söderlingem pasivní bilanci jedné výhry a čtyř porážek a podle scénáře posledních vzájemných duelů se odehrál i první set, kdy Radek Štěpánek dvakrát přišel o svůj servis. Přestože se mu nadále nedařilo především první podání, utkání dokázal otočit, když v dalších dvou sadách pětkrát využil příležitosti k brejku.

V rozhodující sadě si jako první prohrál podání Štěpánek, nicméně čtyřmi vyhranými gamy v řadě hrozbu vyřazení odvrátil a sám se propracoval k postupu do semifinále. To si loni rodák z Karviné zahrál hned pětkrát, ale uspěl jen v jednom. Ani v San Jose však na svůj třetí triumf nedosáhl.

"Po celý zápas mi první podání moc nefungovalo. Na body jsem se hodně nadřel, hrát zezadu bylo velmi obtížné, protože je velmi silný a rychlý z obou stran," řekl Štěpánek po postupu.

Úspěch mu přinesla tradiční snaha o pestrou hru a časté změny rytmu, což nutilo Söderlinga k chybám. "Myslím, že jsem dneska hrál velmi chytře," pochvaloval si.

Jeho dalším soupeřem bude Francouz Richard Gasquet. Toho v boji o semifinále čekal krajan Jo-Wilfried Tsonga, se kterým se naposledy utkal loni na Australian Open. Zatímco před rokem se radoval pozdější granslamový finalista Tsonga, dnes z francouzského souboje vyšel lépe Gasquet.

Mladší z obou tenistů sice vstoupil do zápasu o poznání hůř, když v úvodním setu hned dvakrát ztratil podání a první sadu prohrál 1-6. Od té doby už ale Tsongovi dovolil uhrát na příjmu pouhých devět míčů, sám mu naopak třikrát dokázal sebrat servis a po více než hodině a půl se radoval z výhry. "V desátém gamu druhého setu jsem mu konečně prolomil servis a pak už jsem měl zápas pod kontrolou," popsal Gasquet. Je to pro mne důležité vítězství. Výhra nad jedním z nejlepších hráčů světa mi dodala sebevědomí.

Výhrou si zajistil cestu mezi nejlepší čtyři a možnost bojovat o jeho první finále od loňského červencového turnaje ve Stuttgartu.

Z 26. hráče světa Štěpánka však má respekt. "Bude to s ním těžký zápas. Hraje chytře a když si věří, předvádí skvělý tenis," obává se Gasquet.

Štěpánek si s Gasquetem zahrál zatím pouze jednou, před čtyřmi lety jej na londýnské trávě porazil ve třech setech. Vzájemný zápas si mohou oba zopakovat také za dva měsíce v prvním kole Davisova poháru.

ATP BRISBANE (Austrálie, tv. povrch, 484.750 dolarů) - páteční výsledky:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (8-ČR) - Söderling (4-Švéd.) 2-6 6-4 6-3
Gasquet (7-Fr.) - Tsonga (2-Fr.) 1-6 6-4 6-2

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jsem rád, že Gasquet postoupil a vyřadil podle mě stále trochu přeceňovaného Tsongu. Zápas jsem ale nesledoval, což mě mrzí.
Reagovat
smazaný uživatel
No paráda, v exhibici prohrál se Samprasem a teď Radek jede, myslím, že má na to aby celý turnaj vyhrál, Verdasco a Gasquet, potažmo Mathieu nehráli na konci minulé sezony nic moc, tak uvidíme, ale držím palečky! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bravo, to je skvělý vstup do nové sezóny! Abych pravdu řekl, tak jsem to absolutně nečekal a jsem příjemně překvapen...Když už to Tomášovi nejde, tak alespoň Radek...Uvidíme, co předvede ve finále, kde se setká asi s Tsongou!
Reagovat
dabelsobul
Zatím je v semifinále, a utká se s Gasquetem ;) V případném finále buď Verdasco nebo Mathieu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, jasně, sorry, už jsem myslel na finále:)) Jinak Gasquet mě dneska překvapil, chtěl jsem si dneska vsadit na Tsongu, ale na poslední chvíli jsem si to rozmyslel...
Reagovat
Tenista
Trochu tomu nerozumim, Tsonga kterej nepředvádí kromě jednoho záchvěvu půl roku nic, a tys na něj chtěl dát? Už kolo zpátky ukázal, že v žádný formě není, já dneska neměl na Richarda, ale dal jsem si plus 23,5 gamu, takže spokojenost...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist