Štěpánek ovládl také podnik v San Jose! Vyhrál i debl

16. 2. 2009, 06:30
Aktuality 0
ATPM SAN JOSE - Třicetiletý český tenista Radek Štěpánek má životní formu. Na halovém turnaji v San Jose předvedl další ze svých obratů i ve finále, ve kterém porazil domácího Mardyho Fishe. Letos získal už druhý titul, když triumfoval na úvodním podniku sezony v Brisbane. Celkově má čtyři turnajová vítězství.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

Štěpánkova letošní specialita? Nechat soupeře dostat do vedení a pak se do něj pustit. Letos odehrál 14 utkání a dvanáct z jich vyhrál. V osmi však dotahoval ztrátu, když prohrál první set.

Zatímco třemi obraty si pomohl k triumfu na úvodním podniku sezony v Brisbane, v San Jose otáčel nepříznivý stav hned čtyřikrát. I ve finále proti Fishovi.

Radek Štěpánek potvrdil, že se mu proti Mardymu Fishovi daří, zvítězil i ve třetím vzájemném souboji. Dnešní finále přitom začal nešťastně a hned ve druhém gamu ztratil své úvodní podání. Vzápětí si mohl vzít servis zpět, jenže oba brejkboly promarnil.

To se ukázalo jako klíčové pro vývoj celé první sady, neboť skvěle podávající Američan - během utkání nasazel 16 es - už další šanci na prolomení servisu nenabídl. Svoji největší zbraň dokonale využil především za stavu 5-3 15-30, kdy si třemi výbornými podáními za sebou zajistil zisk vůbec prvního setu ve vzájemných duelech se Štěpánkem.

Fish: Štěpánek simuloval
Fish i nadále dostával rodáka z Karviné razantní hrou pod tlak, dařilo se mu především při nábězích na síť. To Štěpánek měl s udržením svého servisu stále větší problémy, za stavu 3-2 ve druhé sadě si navíc kvůli potížím s kolenem nechal na kurt přivolat lékaře.

"Připadal mi v pohodě. To by mě fakt překvapil, kdyby si toho lékaře nepřivolal, když jsem vedl 1-0 na sety," zlobil se Fish.

Českého tenistu ale ošetření paradoxně nastartovalo k lepšímu výkonu. Po krátké přestávce zažehnal nepříznivé skóre 0:30, začal lépe číst Fishův servis a za stavu 5-4 si vypracoval dva setboly. Při druhém z nich nasměroval domácí hráč svůj bekhend těsně za základní čáru, čímž poslal duel do rozhodujícího dějství.

"Do této chvíle podával Mardy neuvěřitelně a nedával mi moc šancí. Stále jsem čekal a doufal, že nějaké přijdou," uvedl český tenista.

V něm si oba finalisté drželi podání do šestého gamu, kdy Fish zkazil čtyři poměrně snadné míče z forhendu a nabídl českému tenistovi vedení 4-2. Vyhecovaný Štěpánek už si vítězství nenechal vzít a povedený výkon korunoval další čistou hrou při soupeřově servisu.

O svou radost se Štěpánek podělil i s fanoušky, které si získal loni, kdy ve finále podlehl domácímu Andymu Roddickovi. Stejně jako před rokem si na kurtu oblékl dres hokejového klubu San Jose Sharks a navrch přidal několik tradičních rybiček.

"Je to určitě můj nejlepší start (do sezony). Dobře jsem začal v Brisbane a sem jsem přijel s velkým sebevědomím. A vyplatilo se," pochvaloval si Štěpánek.

Český tenista Radek Štěpánek získal svůj čtvrtý titul v kariéře a potvrdil pozici aktuální české jedničky. Dostal se zřejmě do životní formy, protože co dokázal za dosavadní kariéru, se mu teď povedlo zopakovat během pouhých šesti týdnů. Vedle letošních triumfů v Brisbane a San Jose Štěpánek vyhrál na okruhu ATP také v roce 2006 v Rotterdamu a předloni v Los Angeles.

Štěpánek vyhrál i čtyřhru
Třicetiletý rodák z Karviné navíc v Kalifornii ovládl také čtyřhru. Po boku Němce Tommyho Haase porazili indicko-finský pár Bopanna/Nieminen 6-2 6-3. Získat dva tituly během jednoho týdne se českému tenistovi dosud nepodařilo.

Štěpánek se ze San Jose přesune do Memphisu, kde ho čeká stejně jako většinu dalších účastníků SAP Open turnaj ATP World Tour 500. Českého tenistu v 1. kole vyzve domácí kvalifikant Kevin Kim, v případném  druhém kole vítěz duelu Garcia-Lopez - Koubek. Ve čtvrtfinále může narazit na Del Potra.

- ATP 250 SAN JOSE (USA, tv. povrch, 600.000 dolarů) -
nedělní výsledky

Dvouhra - finále:
Štěpánek (4-ČR) - Fish (5-USA) 3-6 6-4 6-2

Čtyřhra- finále:
Haas/Štěpánek (Něm./ČR) - Bopanna/Nieminen (Ind./Fin.) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist