Štěpánek kvůli kolenu změnil techniku servisu, na Paříž je fit

17. 5. 2011, 13:04
Aktuality 14
Se změnou techniky pohybu při servisu a s chutí měřit se s nejlepšími se Radek Štěpánek vrátí po třítýdenní pauze na kurty. Start bude mít ostrý - grandslamové Roland Garros.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

"Mám v sobě motivaci a hlad po vítězství. Poslední turnaj jsem odehrál dobře a budu se snažit na to navázat," řekl dvaatřicetiletý Štěpánek novinářům.

Naposledy hrál koncem dubna semifinále s Rusem Nikolajem Davyděnkem v Mnichově, kde kvůli bolesti v levém kolenu ve druhém setu vzdal. Od té doby po konzultacích s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem pracovali na změně, aby se konečně vyhnul chronickým problémům, které se bývalé světové osmičce vracely.

"Za ty roky, co hraju, už je koleno opotřebované a bylo potřeba zasáhnout do techniky servisu, protože mě to limitovalo jen při servisu," řekl Štěpánek. S Kolářem přemýšleli jak postiženému místu odlehčit a výsledkem je, že při podání nesmí chodit tolik do kolen. "Dostával jsem se do moc velkého úhlu a tlak byl enormní. Musím využívat odraz nahoru, abych kolenu co nejvíce ulevil," řekl Štěpánek.

Na technice servisu pracuje tři týdny a v doufal, že si na změnu zvykne rychle i díky schopnosti imitovat soupeře. "Mohla by to být moje výhoda. Mohl bych využít šikovnosti herní a pohybové, abych to rychle zvládnul. Ale pořád budu podávat jako Štěpánek a myslím, že změnu ani nepoznáte," řekl aktuálně 57. hráč světa.

Štěpánek trénuje už týden naplno a zjistil, že se mu s novou technikou i lépe chodí k síti, pokud by chtěl aplikovat útočný styl. "Mám lepší reakci při prvním kroku. Změna tak snad nebude pozitivní jen pro zdraví, ale i pro můj pohyb a zlepšení servisu," řekl karvinský rodák a manžel bývalé světové sedmičky Nicole Vaidišové.

Za Kolářem jezdil do Bratislavy, a proto se dostal i na hokej. Na mistrovství světa viděl osmifinálový zápas se Slováky a pak zašel s českým týmem na večeři. "Byla to změna od tenisového kolotoče a je dobré vidět, jak spolu tým drží," řekl.

S Jaromírem Jágrem se Štěpánek zná dlouho, jeden z nejlepších hokejistů světa občas jezdí sledovat českého tenistu na grandslamové turnaje. I do Paříže by měl za týden zavítat. Pro Štěpánka je velkou inspirací, že Jágr v 39 letech stále patří k nejlepším - na šampionátu v Bratislavě byl vyhlášen nejlepším útočníkem MS.

"Je unikátní, co Jarda v jeho věku předvádí. Umí se o tělo dobře starat a ukazuje, že věk není rozhodující a dá se i v dnešní době na nejvyšší úrovni sportovat déle," podotkl Štěpánek. Sám si dokáže představit, že by za sedm let ještě hrál. "Je to za dlouho, ale dokud mi zdraví bude sloužit, tak se budu snažit, abych tam byl," dodal.

pva, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Radkovi fandím, tak ať se daří!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kde jste to nabrali, že Federerova éra končí, to ani náhodou, je to skvělý tenista, jen teď náhodou prohrál pár zápasů. Ale je stabilní a geniální, běžte si s těma názorama někam do háje. Fderer se ještě vrátí a vyhraje ještě řadu grandslamů, je na nich geniální.
Reagovat
smazaný uživatel
A vsadíš si? Nebo je ti líto vyhozených peněz? U Fortuny je kurs u Rožéra na výhru jednoho grandslamu v roce 2011 stejně jako u Wozňáki nad 2,0. Čekal bych, že takovému šampionovi budou věřit víc než pinkálistce, která mívá na GS obrovské problémy :-))
Reagovat
smazaný uživatel
... Federerova éra, pokud tím myslíš éru jeho dominance, už dávno skončila, a to nejpozději v roce 2007. Od té doby vyhrál z 13 možných GS titulů "jen" čtyři, čemuž se asi sotva dá říkat dominance (a to mu ještě práci poněkud usnadnilo Nadalovo zranění v r. 2009). Samozřejmě, nějaký ten GS titul asi ještě může získat.
Reagovat
smazaný uživatel
... náhodou prohrál pár zápasů ... tak to jsem se slušně pobavil :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
I kdyby byl Fedex tzv. geniální, tak je hlavně starej chlapec, na Djokera a Rafu už prostě nemá a nikdy už mít nebude
Reagovat
VlS
Tak to je na prvním místě otázka, co je Federerova éra. Pokud touto érou myslíte dobu, kdy byl Fedex vysloveně dominantní a s vyjímkou antuky vyhrával kudy chodil, tak tak skončila před cca 3 - 4 lety.
A nebylo to tím, že by začal Roger hrát hůř, prostě okolí jej dlouho sledovalo a hledalo strategie, jak jej začít porážet a to se také nakonec stalo.
Až potom, co se to stalo, začal hrát Federer hůř tak, jak to předvádí od AO v letošním roce, tam to na něho asi dolehlo a nemůže se s tím srovnat.
Stejný osud více či méně čeká každého výjimečného hráče (umělce, fotbalistu, .....) V okamžiku, kdy ze sebe uděláte etalon úspěchu vás bude chtít skoro každý dostat a to se také stane, pokud z té hry na vrcholu neodejte.
Právě asi sledujeme počátek honu na Djokoviče. Nemyslím si, že vydrží na vrcholu tak dlouho jako Federer, ale bude zábava se na tu štvanici dívat, protože během té štvanice bude k vidění spousta nádherného tenisu. Ale nemyslím si, že úspěšným lovcem bude právě Federer, už asi ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Na věku občas nezáleží, důležité je, jak se člověk stará o svoje tělo. Například by mnoha lidem velmi pomohlo, kdyby se vyhnuli zbytečnému očkování. Jak jsem již nedávno uvedl ve svém blogu, očkování se rovná jednomu velkému podvodu. Jedná se o jakési píchání jedů do těla, ale doktoři to dělají pouze proto, aby na nás vydělali. Jenže obyvatelé jsou moc paranoidní na to, bay se něčemu takovéme vyhnuli.

Teď se ale přesuňme k hlavnímu tématu... Věk není pro každého důležitý. Jestliže je někomu čtyřicet, ale jeho fyzická kondice se rovná dvacetiletému silákovi, může klidně hrát i do padesáti. U jiných je to přesně naopak. Federerovi je třicet, jenže ono se zdá, že jeho éra již končí. Kdo to očekával. Pravděpodobně nikdo, avšak já ano. Rozhodně nehodlám zpochybňovat jeho výkonnost, ale podle mého mínění mu několikrát pomohlo k vítězství ii štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
naprosto souhlasim s prvnim odstavcem
Reagovat
smazaný uživatel
jsi slavistickej šašek. píšeš nesmysly. Jen ten první odstavec jsi někdo zkopíroval. protože z tvé hlavy by to nevylezlo. na to nejsi dost inteligentní.
Reagovat
smazaný uživatel
No, já jsem zvědavý, jak budou hrát ve třiceti Nadal s Djokovičem. :-) A jen tak btw Federer za celou svou kariéru neskrečoval JEDINÝ zápas, což je myslím obdivuhodný výkon (když to srovnám třeba s tím, co předvádí ta čůza Azarenka). Takže o jeho fyzické připravenosti bych asi nepochyboval. Tenis je HLAVNĚ o hlavě, fyzická kondice je samozřejmě taky důležitá, ale ta hlava, ta hlava...
Reagovat
VlS
Šakale, myslím si, že optimální výkon může podat jen fyzicky výtečně připravený sportovec, který to má současně v pořádku v hlavě. Podceňovat fyzičku je blbost - samozřejmě na úrovni, o které se zde diskutuje - i když ani skvělá fyzička bez dobré psychiky nestačí.

A jen jako dodatek - Azarenka je uječená a ječením nepříjemná, ale proč ji tirtulovat Čůza?
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato jsi ko kot!Ale to už je vlastně stará věc.
Reagovat
smazaný uživatel
někdo tady piše o očkovaní a lopata z toho děla inteligentni članek ! ty jsi ale Janek
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist