Štěpánek: Jsem na sebe pyšný

17. 9. 2010, 19:53
Aktuality 0
Slovo "pyšný" vyšlo několikrát z úst tenisty Radka Štěpánka po dnešní výhře v první dvouhře semifinále Davisova poháru v Srbsku. A bylo na místě. Český hráč se vypořádal s nečekanou a náhlou změnou soupeře, nepodlehl atmosféře zaplněného haly a v Bělehradu získal českým tenistům důležitý první bod.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

Původním soupeřem Štěpánka měl být druhý hráč světa Novak Djokovič, ale toho tři hodiny před zápasem nahradil Viktor Troicki, kterého český hráč porazil 3:1 na sety. Štěpánek nepovažoval za satisfakci, že přes nenadálou změnu vyhrál. "Bod jako bod. Jestli je s Djokovičem, nebo Troickým, tak má stejnou cenu. Utkání bylo strašidelně těžký. Jsem rád, jak jsem ho zvládl, a můžu na sebe bejt pyšnej," řekl. 

V utkání s Djokovičem měl být outsiderem, ale proti Troickému vycítil on i celý tým šanci na nečekaný bod. "Určitě jsem proto ze začátku cítil větší zodpovědnost, že je najednou šance. A jsem rád, že jsem jí chytil za pačesy a přivedl první bod do šatny," řekl. Neřešil otázku, jestli měli Srbové výměnu připravenou z taktického hlediska. "Je mi jedno, co se u nich děje. Na to se historie ptát nebude. Důležité je, že máme bod, zbytek je jejich problém," řekl.

Po prohrané první sadě měl utkání v moci. Hrál chytře, měnil často rytmus hry, tlačil se k volejům nebo úspěšně zkracoval hru za síť, hrál čopy. Především ale využil své daviscupové zkušenosti.

"V momentu, kdy lidi řvali mezi prvním a druhým servisem, tak jsem se nesnažil protestovat proti ničemu. Nechtěl jsem se nechat vyvést z míry. Zavřel jsem se do sebe, což se Troickému moc nepodařilo. Já ty zkušenosti měl a mohl jsem je naplno využít," řekl Štěpánek.

V srpnu přitom Troickému dvakrát poměrně hladce podlehl na turnajích v Americe. V Bělehradu ale hrál na kurtu jiný Štěpánek, opět ho vyhecoval národní znak na dresu. "Davis Cup má speciální místo v mém srdci, je čest hrát za rodnou zemi," přitakal. Navíc měl po US Open čas si s trenérem Petrem Kordou rozebrat svoji hru. "Jsem za těch pár týdnů úplně jinej hráč. Změnil jsem pár věcí, odpočinul si, zanalyzoval ty turnaje a těšil se na další zápasy," řekl.

Během utkání s Troickým český hráč skvěle využíval Jestřábího oka, které hlídalo výroky čárových rozhodčích. Sedmkrát požádal hlavního, aby aktivoval video, a sedmkrát byl úspěšný. "Byl jsem v tom hodně sebevědomej, když jsem si to vzal. Občas to viděli kluci z lavičky líp, tak řekli: 'Vem si ho'. Byl to dobrej den," řekl Štěpánek. 

Ve čtvrté sadě si nechal Štěpánek ošetřit pravou nohu. Nešlo ale o nic vážného, jen mu nehet prořízl kůži. "Tak mi to Pavel Kolář ustřihnul, kousek zalepil a vůbec mě to neomezovalo," řekl Štěpánek. Měl by tak být připraven na sobotní čtyřhru. "Udělám všechno, abych byl připravenej bojovat v dalším utkání," řekl tenista.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist