Štěpánek: Jsem bez bolestí a mám spoustu elánu

7. 3. 2015, 15:33
Aktuality 4
Po skoro půl roce je tenista Radek Štěpánek znovu bez bolesti a začíná s tréninkem. V Ostravě si včera zatrénoval na dvorci pro Davisův pohár, ale pak jen z hlediště fandil českému týmu v duelu s Austrálií.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© Česká sportovní)

"Srdce se mi rozbušilo na plný plyn," popsal Štěpánek své pocity při tréninku v ČEZ Areně, kde svedl nejednu vítěznou daviscupovou bitvu. Do hry ale tentokrát zasáhnout nemůže, protože po zranění zad a lýtka teprve začíná. "Vím, na čem jsem. Jsem velice střízlivý a jsem tady od toho, abych kluky morálně podpořil," řekl jeden z českých daviscupových hrdinů posledních let.

Štěpánek hrál naposledy zápas loni v září v semifinále Davisova poháru s Francií, kde si poranil záda a předčasně ukončil sezonu. Nový ročník chtěl rozjet už na Hopmanově poháru, ale kvůli problémům s pravou nohou letos ještě nehrál.

Současnou fázi přípravy označil za začátečnickou. "Což je v šestatřiceti nádherný," usmál se karvinský rodák, který se po zranění vracel do turnajů už několikrát a doplnil: "Mám za sebou čtyři pět dnů bez bolesti, nemám limitaci při žádným pohybu. To peklo, co jsem si prožil poslední měsíce, je, věřím, za mnou. Mám v sobě strašidelně moc elánu a motivace, jen teďka musím být trpělivý a vrátit se v plný síle."

Štěpánka netrápilo jen lýtko, ale celá noha. Atrofovaly mu svaly. "Ať to byl stehenní, hýžďovej i prsty na nohou. Bolest vystřelovala do nohy. Udeřilo to jako blesk, když jsem zatnul hýžďovej sval," posteskl si. V noci se občas pětkrát šestkrát budíval. "Když jsem se chtěl otočit, ale věřím, že ty muka jsou pryč a čekají mě lepší časy."

Dlouho doktoři nevěděli, odkud jeho komplikace pocházejí. "Bylo to těžko určitelný a složitější než operace," připomněl chirurgický zákrok, při kterém mu v lednu 2013 odstranili část meziobratlové krční ploténky, která způsobovala oslabení horních končetin. "Teď to byla nervová věc a hledalo se, kde je nerv kousnutý."

Půl roku nehrál zápas, ale snažil se v rámci možností tělo udržovat v pohybu, Přesto ho teď s kondičním trenérem Markem Všetíčkem čeká hodně práce. "Je to na tom těle cítit, doteď stagnovalo a dělalo něco na půl plynu. Teď se vracím do starých kolejí, ale musím jít postupně," řekl bývalý osmý hráč světového žebříčku.

Proto zatím neví, kdy se vrátí na turnaje. "Návrat nebude jednoduchej, tak jako nebyl žádnej, ale motivace mám na rozdávání," zopakoval. Do ostrých zápasů nastoupí, až zvládne fyzické testy i zkoušku na kurtu u trenéra Petry Kordy. "Když projdu, tak dostanu zelenou a můžu se vrátit na turnaje," řekl Štěpánek.

Teoreticky by se mohl na turnajích objevit od antukové sezony a využít takzvaný chráněný žebříček, jelikož ho zranění ze hry vyřadilo na víc než půl roku. "Nevím. Fakt nevím. Možná to bude Paříž," uvažoval dvojnásobný vítěz Davis Cupu. Pokud by se vracel na French Open, tak by začal hrát tam, kde jeho trable začaly.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
Chrenda
No jsem na ten jeho návrat zvědavý, bude to mít sakra těžký. Moc bych na něj nesázel, ale je pravda, že je to buldok, co se nevzdává. Bude to určitě zajímavý.
Reagovat
FandimRF
ten uz patri davno do duchodu
Reagovat
martinezi
ty patříš do důchodu nechápu jak lidi jako jsi ty jsem chodí a komentují to Radek je velký bojovník a budme rády že ho máme
Reagovat
Frick
Tak to si radši Lucko dávej pozor. :o)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist