Štěpánek je ve čtvrtfinále, Berdych v Šanghaji dohrál

15. 10. 2009, 11:33
Aktuality 1
Český tenis mohl mít ve čtvrtfinále silně obsazeného turnaje v Šanghaji dva zástupce, mezi nejlepších osm se dnes probojoval ale jen jeden z nich. Zápas s Radkem Štěpánkem vzdal Švýcar Wawrinka za stavu 3-6 7-6 a 4-2 a Štěpánek si tak zahraje o semifinále. Svůj poslední zápas v Číně dnes pak odehrál Tomáš Berdych, který nestačil na Gillese Simona.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek sice Stanislase Wawrinku porazil pokaždé, když se spolu utkali, většinou ale po dramatickém průběhu. Lehké to český reprezentant neměl ani dnes.

Po špatném vstupu do zápasu se sice probudil, ale první sadu již zachránit nedokázal. V té druhé vedl už 3-0, Wawrinka se ale nevzdal a měl dokonce brejkboly, které kdyby proměnil, podával by na vítězství v zápase. Štěpánek si už ale podání udržel a dotáhl set do tie-breaku, v němž proměnil celkově čtvrtý setbol.

V rozhodujícím setu se už hrálo jen šest gamů, po nichž Wawrinka ukončil zápas skrečí kvůli bolestem žaludku a Štěpánek si připsal vítězství. V boji o semifinále ho v dalším kole čeká Rus Nikolaj Davyděnko, který dnes ve dvou setech vyřadil Chilana Fernanda Gonzaleze.

Simon oplatil Berdychovi porážku z DC
O místo mezi nejlepšími čtyřmi si mohla zahrát také druhá česká daviscupová opora Tomáš Berdych. Rodák z Valašského Meziříčí ale v dnešním utkání nestačil na Gillese Simona z Francie, který tak Berdychovi oplatil porážku z letošního 1. kola týmové soutěže.

Hráči, kteří v Šanghaji skrečovali:
• Juan Martin del Potro (3-Argentina)
• Andy Roddick (4-USA)
• Gael Monfils (11-Francie)
• Tommy Haas (15-Německo)
• Stanislas Wawrinka (Švýcarsko)
• Jose Acasuso (Argentina)
• Mischa Zverev (Německo)

V úvodní sadě se český tenista nemohl příliš spolehnout na svůj první servis, který příliš často posílal do autu nebo do sítě. Simon slabšího podání dvakrát využil a set získal v poměru 6-3.

Špatně to pak s Berdychem vypadalo ve druhé sadě, kdy za stavu 1-1 vedl Francouz při jeho podání 40-0. Všechny brejkboly český hráč odvrátil a udržel si šanci na zvrat v zápase, potom ale doplatil na špatné proměňování brejkbolů. Vzít soupeři servis mohl ve třech gamech po sobě, ani jednou ale této možnosti nevyužil. Simon pak udeřil za stavu 4-4 a zápas už pak bez problémů doservíroval.

Simon se ve čtvrtfinále utká s druhým nasazeným Novakem Djokovičem, jemuž se po vítězství z minulého týdne v Pekingu daří i na dalším čínském turnaji. Srbský spolufavorit dnes porazil německého kvalifikanta Rainera Schüttlera.

Mezi nejlepších osm prošla také turnajová jednička Rafael Nadal. Druhý hráč světa zdolal 6-1 6-4 krajana Tommyho Robreda, s ním nejspíš bude v týmu pro prosincové finále Davisova poháru proti českým tenistům.

Seznam hráčů, kteří se s turnajem v Šanghaji rozloučili skrečí, dnes nerozšířil jen Wawrinka. Sůj osmifinálový zápas dnes nedokončil ani jedenáctý nasazený Gael Monfils. Francouzský tenista vzdal zápas s Chorvatem Ivanem Ljubičičem za stavu 2-6 0-3 kvůli zraněným zádům.

Výsledky - Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3,240.000 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Štěpánek (13-ČR) - Wawrinka (Švýc.) 3:6, 7:6 (7:5), 4:2 skreč, Simon (8-Fr.) - Berdych (ČR) 6:3, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - Schüttler (Něm.) 6:4, 6:2, Nadal (1-Šp.) - Robredo (14-Šp.) 6:1, 6:4, Söderling (9-Švéd.) - Tsonga (5-Fr.) 6:3, 6:3, Davyděnko (6-Rus.) - Gonzalez (10-Chile) 6:3, 7:5, Ljubičič (Chorv.) - Monfils (11-Fr.) 6:2, 3:0 skreč, Lopez (Šp.) - Melzer (Rak.) 5:7, 7:6 (7:3), 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Benneteau/Tsonga (Fr.) - Čermák/Mertiňák (ČR/SR) 3-6 6-4 10-7

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jinak stále jsem neviděl u Rafy zápas, ve kterém by porazil žebříčkově vyrovnaného hráče (okruh top 10-5). Výhry si zatím připisuje pouze nad velkými outsidery a v konfrontaci s těmi nejlepšími vždy zatím jasně pohořel. Rafo, čekal jsem dva měsíce po návratu do tenisu kvalitnější výkony.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist