Štěpánek jde přes Roddicka do finále! Fish porazil zraněného Blaka

14. 2. 2009, 23:41
Aktuality 3
ATP SAN JOSE - Český tenista Radek Štěpánek zažívá ve třiceti letech nejpovedenější vstup do sezony. V repríze loňského finále porazil v San Jose trojnásobného vítěze Roddicka a zahraje si už o druhý letošní titul. K němu ho nebude chtít pustit Mardy Fish, který měl semifinále proti zraněnému Blakovi hodně snadné.
Radek Štěpánek

Třicetiletý rodák z Karviné Radek Štěpánek předvedl další svou letošní specialitu. V semifinále SAP Open otočil zápas s turnajovou jedničkou Andym Roddickem a podobný kousek se mu v této sezoně povedl již posedmé. Navzdory třem prohraným prvním setům získal v úvodu roku titul v Brisbane a potřetí se z nepříznivého stavu dostal také v San Jose.

Reprízu loňského finále začal lépe domácí favorit. Roddick nasázel 10 es, nepustil Štěpánka k jedinému brejkbolu a vyhrál 6-3. Ve druhé sadě se už na servisu začalo dařit také českému tenistovi a v tie-breaku srovnal krok. "Zkusil jsem změnit rytmus hry," popsal starší ze soupeřů cestu k obratu. Čtvrtý nasazený Štěpánek v rozhodujícím setu odvrátil šest brejkbolů (v celém zápase 10) a když poprvé Roddickovi prolomil servis, zajistil si postup do finále.

Do něj se v San Jose dostal stejně jako v loňském roce a o čtvrtý titul si zahraje podeváté v kariéře. O čtyři roky mladšího Roddicka porazil až na pátý pokus.

"Cítím se nádherně," hledal slova Štěpánek. "Andy je skvělý hráč, má zde skvělou bilanci a já toužil po odplatě," připomněl loňské finále.

Šestadvacetiletý Američan, semifinalista letošního Australian Open, v Kalifornii usiloval už o své čtvrté vítězství, čímž by vyrovnal Andrého Agassiho.

"Já hrál dobře, ale byl jsem frustrovaný, protože jsem nedokázal v důležitých výměnách bodovat," řekl Roddick, který během zápasu několikrát praštil raketou o kurt a v HP Pavilonu vzteky vystřelil míček do střechy. "Radek hrál lépe, dařil se mu první servis a míčky umisťoval do rohů," dodal směrem k vítězi.

Štěpánek postup slavil svou oblíbenou rybičkou, kterou Američané nazvali jako "worm dance". Český šoumen předvedl "červý tanec" v dresu hokejistů San Jose Sharks.

Blake semifinále odchodil, finále se Štěpánkem si zahraje Fish
Zřejmě už před zápasem trochu tušil, že jen těžko může postoupit. Přesto si zraněními sužovaný Blake protrpěl celé semifinálové střetnutí s Fishem, které prohrál hladce 3-6 2-6.

V pondělí kvůli bolesti zad nenastoupil k exhibici proti Samprasovi, a aby toho nebylo málo, zvrtnul si James Blake v závěru včerejšího zápasu s Querreym kotník. Do semifinálového střetnutí s krajanem Mardym Fishem tak nastoupil jako válečný veterán.

Od úvodu utkání na kurtu kulhal a po prvním prohraném setu se nechal ošetřit. Nevzdal. Nedá se říct, že bojoval, ale chtěl utkání dohrát až do úplného konce. Když bodoval, tak většinou přímými body z podání. Na soupeřův servis téměř rezignoval a uhrál tak na returnu pouhých sedm fiftýnů. Na řadu z šestnácti Fishových es vůbec nereagoval a po odevzdaném, možná až nedůstojném ale pochopitelném výkonu prohrál 3-6 2-6.

"Nenapadlo mě, že je to s jeho kotníkem tak vážné. Bojoval jen silou vůle. Víte, on nikdy během kariéry zápas nevzdal," řekl Fish.

"Včera jsem kotník ledoval a na zápas ho pořádně zatejpoval. Myslel jsem, že jsem na utkání připravený. Ale hluboce jsem se mýlil," smutnil Blake. "Pro Mardyho to bylo složité, hrát proti zraněnému kamarádovi, ale zvládl to dobře. To je poprvé v kariéře, co můžu říct, že jsem rád, že jsem prohrál. Ve finále bych nebyl schopen nastoupit. Vyhrál ten pravý a jsem šťastný za něj," dodal Blake.

"Chtěl jsem bolest vydržet. Kvůli fanouškům i kvůli Mardymu, aby před finále nevypadl z rytmu," vysvětlil Blake, proč poprvé v kariéře během utkání neodstoupil.

Sedmadvacetiletý Fish si v San Jose zahraje o titul stejně jako jeho finálový soupeř podruhé. Před pěti lety ve finále rovněž jako Štěpánek před rokem podlehl Roddickovi.

Český tenista Fishe v obou vzájemných soubojích porazil ve dvou setech.

Díky zranění Blaka si Štěpánek společně s Haasem zahraje také finále čtyřhry. Blake měl v semifinále nastoupit po boku Fishe.

V Kalifornii se vítěz turnaje dočká odměny 93.900 dolarů a v žebříčku si polepší o 250 bodů.

- ATP 250 SAN JOSE (USA, tv. povrch, 600.000 dolarů) -
sobotní výsledky

Dvouhra - semifinále:
Fish (5-USA) - Blake (3-USA) 6-3 6-2
Štěpánek (4-ČR) - Roddick (1-USA) 3-6 7-6(5) 6-4

Čtyřhra - semifinále:
Haas/Štěpánek (Něm./ČR) - Blake/Fish (USA) bez boje
Bopanna/Nieminen (Ind./Fin.) - Huss/Hutchins (Brit.) 3-6 7-6(5) 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
dobře Radek, tak teď bys mohl udělat double, vyhrat dvojhru i čtyřhru. Ale už teď je to uspěch. "Radek do toho"
Reagovat
smazaný uživatel
Radek je prostě borec, doufám že to vyhraje!
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpánek 3 set style:-D,apon ukazuje že je bojovník:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist