Štěpánek Federera potrápil, ale prohrál

12. 11. 2008, 14:57
Aktuality 9
Radek Štěpánek prohrál ve svém prvním vystoupení na Turnaji mistrů. Český tenista, který nahradil zraněného Andyho Roddicka, podlehl Rogeru Federerovi za hodinu a 41 minut 6-7 4-6.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek, který do Šanghaje přiletěl jako první náhradník, na svou příležitost na závěrečném podniku sezony nečekal dlouho. Že si na Turnaji mistrů zahraje, se dozvěděl dnes poté, co Američan Andy Roddick oznámil, že kvůli problémům s kotníkem ze soutěže odstupuje.

Jeho prvním soupeřem se stal Roger Federer, který měl dnes nastoupit proti Roddickovi. Švýcar měl po porážce s Francouzem Simonem co napravovat, Štěpánek mu byl ale po většinu zápasu vyrovnaným soupeřem.

A to přesto, že českého tenistu už před začátkem utkání pronásledovaly komplikace. Zásilka s jeho vybavením na cestě z Prahy totiž uvízla na čínské celnici, narychlo si proto běžel koupit kontaktní čočky a další vybavení si půjčoval od kolegů. "Měl jsem raketu od Novaka Djokoviče a ponožky od Andyho Murrayho. Ten používá stejné jako já, takže jsem se ho zeptal, jestli bych si mohl jedny vypůjčit," vyprávěl Štěpánek, který do Šanghaje dorazil přímo z dovolené v Thajsku.

S vypůjčenou raketou prohrál český hráč hned svůj první servis. Záhy však v úvodní sadě srovnal krok a vynutil si zkrácenou hru. Jenže v úvodu tie-breaku udělal dvě laciné chyby, dovolil Federerovi odskočit na 4-1 a bývalá světová jednička už svůj náskok nepustila.

V druhém setu byly hry při Štěpánkově podání o poznání vyrovnanější než při Federerově servisu, ale český tenista dlouho odolával. Poprvé ztratil servis v osmém gamu, čímž se čtyřnásobný vítěz Turnaje mistrů dostal do vedení 5-3. Český tenista ještě dokázal závěr druhé sady zdramatizovat, když si vypracoval tři brejkboly a ten druhý využil. Vzápětí ale při svém servisu selhal: v důležitých momentech mu přestalo jít první podání, Federerovi tak nabídl tři mečboly a své úvodní vystoupení na Turnaji mistrů zakončil dvojchybou.

Federer tak po úvodní porážce stále živí šance na postup do semifinále. V posledním zápase skupiny ho čeká duel s jistým semifinalistou Andym Murraym z Británie, který dnes Simona porazil 6-4 6-2 a připsal si druhou výhru.

Bývalý král světového tenisu ale ví, že na Turnaji mistrů zatím zdaleka nehraje v optimální formě. "Doufám, že po dni volna se stane zázrak a projdu do semifinále," řekl Švýcar, který měl kvůli bolavým zádům před Turnajem mistrů herní pauzu.

Uznal, že mu pomohla i přízeň osudu. "Možná bylo štěstí, že se Andy odhlásil. A Radek navíc nehrál vlastními raketami, takže to taky byla trocha štěstí," poznamenal.

Výsledky - Šanghaj:

Dvouhra - Červená skupina:
Federer (1-Švýc.) - Štěpánek (ČR) 7:6(5), 6:4, Murray (3-Brit.) - Simon (8-Fr.) 6:4, 6:2.

Tabulka Červené skupiny:
1. Murray 2-0 4:1 25:17
2. Simon 1-1 2:3 22-25
3. Federer 1-1 3:2 26-26
4. *Štěpánek 0-1 0:2 10-13
5. Roddick (5-USA) 0-1 1:2 11:13

*náhradník za Andyho Roddicka

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
mít štěpec svoje ponožky, tak roger lízal prach na kurtu
Reagovat
smazaný uživatel
Radek dneska předvedl skvěly vykon,bez sve rakety jen s jednou Djokovicovou a bez všech věci to zvladl velmi dobře,šanse měl,škoda,že je nevyužil,ale tak už to chodi,každopadně je to borec!:)
Reagovat
smazaný uživatel
On tam měl skutečně jen jednu raketu? Kdyby nevydržela, půjčil by mu pak Rožér svou?
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem jen druhý set a mám z výkonu Fedexe lepší dojem, než po zápasu se Simonem. Samozřejmě to nebylo zdaleka optimální, ale hrál lépe, než ve druhé polovině utkání s Francouzem. Forhend byl o něco jistější a zbytečnejch kiksů udělal taky míň. Jenže Simon ho ve výměnách prověřil určitě víc, než Štěpánek.
Reagovat
smazaný uživatel
jak je to vlastně aby Roger postoupil dál?? Je jasné že musí porazim Murrayho a Simon musí prohrát nebo je to už jedno???
Reagovat
skott
Pokud dobre pocitam, jakkekoliv vitezstvi nad Murraym.
Reagovat
skott
Velice spatny vykon Rogera, tolik chyb sem u nej videl naposledy v Cincinnati.Na Roddicka by to ani v nejmensim nestacilo.Stepanek se snazil, zahral nekolik peknych viteznych micu, ale jakmile zacal krepcit, kdyz Fedexovi sebral servis, byl opet usazen do mist kam patri.
Reagovat
smazaný uživatel
Těch chyb co Roger udělal, raději nemluvit, ale hlavně, že postoupil.Možná to bylo ještě i vinou těch zranění.Proti Andymu mu ale příliš šancí nedávám.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist