Španělský žolík Ferrer je na zápas se Štěpánkem nažhavený

3. 12. 2009, 19:32
Aktuality 6
Ve stínu Rafaela Nadala a Fernanda Verdaska je méně známou španělskou tenisovou trojkou. Ve finále Davisova poháru se ovšem může stát David Ferrer hrdinou, pokud Španělsko porazí české tenisty a vyhraje Davisův pohár.
Profily hráčů
David Ferrer

"Jsem celý žhavý, aby už zápas začal," řekl Ferrer novinářům po dnešním losování. V Barceloně bude hrát minimálně páteční dvouhru, neboť Verdaska kapitán domácích šetří na čtyřhru. "Jsem připraven a hodně motivován," uvedl s úsměvem sedmadvacetiletý hráč z Valencie.

Ferrer je momentálně osmnáctý na světě a stejně jako většina jeho krajanů patří k vynikajícím antukářům, ale umí hrát i na rychlém povrchu. Ze sedmi titulů získal čtyři na antuce, dva na betonu a jeden na trávě. Na grandslamovém turnaji nedošel nejdále v Paříži, ale zazářil postupem do semifinále US Open 2007.

"Antuka je mi nejbližší," řekl Ferrer před nadcházející bitvou o salátovou mísu. Na antuce v paláci Sant Jordi bude hrát o druhý bod s českou jedničkou Radkem Štěpánkem. "Vždy se spolu rveme, ale jsem připraven nechat na dvorci duši," prohlásil Španěl.

Zápasy Ferrera se Štěpánkem bývají velkými bitvami. Letos ve Wimbledonu vyhrál pětisetový zápas český hráč, loni na antuce v Roland Garros i o rok dříve Australian Open uspěl zase Španěl. V celkové bilanci mají ovšem oba hráči v kolonce zapsána tři vítězství.

Raději tenisovou raketu než zednickou lžíci
S tenisem začínal Ferrer po vzoru staršího bratra v sedmi letech, když už předtím často pinkal o domovní zeď. Jeho prvním koučem byl Mariano Peinado, ale důležitým krokem byl hráčův odchod do akademie v Barceloně, kde nakonec strávil od 14 let tři náročné roky.

"Bylo to tvrdé, ale velká škola a zkušenost," napsal Ferrer ve svém životopisu. Všichni jeho spoluhráči po tréninku odjížděli domů a on zůstával sám. Jednoho dne to nevydržel, sebral se a odjel domů jen s malým kufrem. Rodičům řekl, že si od tenisu na pár dnů odpočine.

Otec ho poslal na stavbu pomáhat zedníkům. "Neváhal jsem a rychle jsem se vrátil k raketě," uvedl Ferrer.

Pak strávil pár měsíců v kempu s Juanem Carlosem Ferrerem, ale nakonec se vrátil domů a dostal se do rukou Javiera Pilese. "On mě znal nejlépe, zvládl mě v rebelujícím věku, protože věděl, jak se mnou vycházet. A já si uvědomil, že je to pro mě perfektní kouč," řekl Ferrer. S Pilesem je stále a také díky němu byl loni čtvrtý na světě.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ferrer Já se ti ani nedivím že spíš bys bral tenisovou raketu než zednickou lopatu bo to bys musel makat celý život a stejně by měl hov-no a život na dluh tak sis aspon vybral luxsus a do důchod ve 35letech by bral asi každý s tučným kontem v bance.
Reagovat
smazaný uživatel
co to je za blby reci??copak ty bys to umel lepe?nechapu co tady komentujes.ja bych udelal to same.a ty kdybys mel sikovny ruce tak taky
Reagovat
smazaný uživatel
Aby to ti Španělé nervově ustáli, není tam nikdo, kdo je v životní formě a budou pod obrovským tlakem. Kdyby naši hráli uvolněně, tak máme naději.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě,těch scénářů je dost.
Reagovat
smazaný uživatel
David je bojovník,nepodceňoval bych ho.Rozhodně to nebude lehký zápas!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já hlavně doufám, že to bude stejný "žolík" jako třeba Ríša Gaskétů...:-))) To byl joker jako noha...:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist