Španělé: Musíme se poučit a v dalších letech můžeme vyhrávat zase my

18. 11. 2012, 22:47
Aktuality 17
Nehrající kapitán španělských tenistů Alex Corretja i přes porážku s Českou republikou v pražském finále Davisova poháru ocenil výkony svých svěřenců. Pětinásobní vítězové již teď vyhlížejí další ročníky, protože věří, že další celkové triumfy v soutěži jsou v jejich silách.
Profily hráčů
Alex Corretja a Nicolás Almagro

"Cítili jsme podporu lidí z domova, i když jsme hráli daleko. Skutečně jim děkujeme. Snažili jsme se, co jsme mohli. Tentokrát byli (Češi) v posledním zápase lepší než my," uznal Corretja v rozhovoru pro španělskou televizi TVE. 

Týmové dvojce Nicolási Almagrovi dvě porážky, včetně té rozhodující s Radkem Štěpánkem, nevyčítal. "Bylo to těžké pro všechny, nejen pro Nicoláse. Snažil se. V prvním setu se mu příliš nedařilo, míčky mu nelétaly, jak by měly, ale brzy se to zlepšilo," komentoval Corretja pátý duel a už myslel dopředu. "S týmem, jako je ten náš, se musíme pokoušet vyhrávat každý rok," tvrdí španělský kapitán. 

Almagro rozhodující porážky hodně litoval, avšak ze zápasu si chce vzít hlavně ponaučení. "Ať se dělo, co se dělo, věděli jsme, že nehodíme ručník do ringu. Je opravdu smůla, jak to dnes dopadlo. Vím, že se můžu hodně poučit a vzít si z toho něco pro příští roky," citovala hráče agentura EFE. 

Dnes se prý necítil pod tlakem víc než obvykle. "Tlak byl v každém zápase. V pátek (v utkání s Tomášem Berdychem) jsem byl rozhodně blíž, Radek byl dneska na kurtu lepší a můžu mu jen pogratulovat. Je třeba si z takových situací vzít to pozitivní. Vidina, že příští rok to může být lepší, mi dává sílu pokračovat dál v tvrdé práci," řekl. 

Prezident Španělské tenisové federace José Luis Escaňuela hráče ocenil. "Udělali jsme všechno, co jsme mohli. Jsem hrdý na naše hráče kvůli všemu, co v této sezoně dokázali. Jeden nezdar nemůže tým odvést z nastolené cesty," řekl TVE. 

Kapitánovi dal plnou důvěru a nezazlívá mu, že do finálové nominace nevybral místo Almagra Feliciana Lópeze. "Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, ale i finále je darem pro španělský tenis. Není možné vždy vítězit. Hráče je třeba ocenit: ty čtyři, kteří hráli finále, ale i Feliciana Lópeze a Juana Carlose Ferrera," řekl. 

Celkově může podle něj být Španělsko na výkony tenistů v letošním roce pyšné. "Španělský tenis byl skvělý po celý rok. Tvoříme dobrý tým. Teď už myslíme na příští rok," potvrdil Escaňuela kapitánova slova.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
VlS
že by někdo jiný mohl udělat výrazně jinou nominaci. Nemělo by se zapomínat taky na to, že výsledky a rankingem měl a má Nico nárok na nominaci a v případě, že by nebyl nominovaný by se mohl urazit a na antuce by Španělům hodně chyběl. Nic není tak jednoduché, jak se může zdát a to nemluvím o neslavné Feliho formě v poslední době.
Reagovat
tommr
jaký poučení si z letoška vezmou a kdo za ně bude příští rok hrát ...
Můj osobní názor je, že Corretja toho při neúčasti Nadala moc dělat nemoh a za danejch okolností postavil nejsilnější možnej tým ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jedným obrovským pozitívom pre španielsky tenis je zistenie, že v plnej zostave s Nadalom a Ferrerom sú neporaziteľní, bez ohľadu na miesto a typ povrchu.
Reagovat
darek.vrana
Příští rok může zase být všechno jinak. Teď je Ferrer na vlně, ale jsou tady i jiné týmy. Co Švýcarsko v plné síle, Srbsko? A kdo ví, jak na tom Nadal bude...
Reagovat
Sonja
Myslím si, že ještě pozitivnější zjištění je, že mají šanci na výhru DC i bez jedničky- Nadala...žádný jiný tým, který by měl bez jedničky naději, mě nenapadá...
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda Sonja ;)

Wawrinka i Tipsa sú podľa mňa o poznanie slabší ako Ferrer, hoci obaja sú vysoko nadpriemerné tímové dvojky..
Reagovat
spaniel
S Nadalem neporazitelni? Stacilo by nasadit Rosola :)

Ctel bych videt finale DC Spanelsko-Svycarsko, kde by rozhodujici zapas hrali Federer-Nadal...
Reagovat
tito
Ani jednoho bych se nebál. :-) A ruku na srdce- fakt věříš tomu, že by to Rosol mohl zopakovat? Pořád je to jen challengerový hráč, který udělal jednu ránu. Až se od něj bude podobný výkon očekávat, bude ve zcela odlišné situaci.
Reagovat
spaniel
Tak samozrejme, ze je to nepravdepodobne, ale je to mozne. Jde o to, ze aby nekdo porazil Nadala, nejen ze musi mit den, ale musi na to mit hru. Nekteri ani v zivotni forme neuspejou se svou hrou, zejmena pokud je podobna te Nadalove. Rosol na to ma hru, je jen otazka, zda jeste bude mit den, kdy mu to tak pujde.
Reagovat
Sonja
Mně bylo při tom posledním zápase Corretji a Almagra neuvěřitelně líto...Almagro nervozní, kouká po trenérovi, od kterého by měl čerpat pozitivní energii, klid...a Corretja chudák nervozní minimálně stejně jako on:-D
Almagrova největší slabina je ta jeho labilita, o tom nic...myslím, že kdyby se toho dokázal zbavit, klidně by mohl být v top 8, protože třeba v pátek proti Berdychovi, když na něj takový tlak nebyl, předváděl skvělý tenis.
Reagovat
Faddova
přesně, taky mi ho bylo moc líto a souhlasím i s labilitou... někdo holt tu hlavu nedostal do vínku, ale prací sám na sobě to jde určitě upravit, jenže si to člověk musí uvědomit a najít správnou cestu, jak to udělat... každopádně je na Nika, když mu to jde, hezký pohled
Reagovat
darek.vrana
Myslím, že Lopez by dopadl stejně jako Almagro, ne-li ještě hůř. To spíš mohli postavit lepšího debla, možná právě s F. Lopezem místo M. Lopeze. Každopádně Corretja a Ferrer jsou moc sympatičtí a nemusí smutnit. Vyhráli to poslední dobou už dostkrát a budou mít šanci ještě párkrát. Tentokrát jsme si to zasloužili víc my.
Reagovat
smazaný uživatel
To akoby dopadol Lopéz je otázne, jediné čo vieme je, že horšie ako Almagro dopadnúť nemohol. Osobne si myslím, že práve štvorhru mu vyčítať nemožno, rozhodol sa na základe nepopierateľných faktov, ktoré prevalcovali všetky ostatné aspekty vplývajúce na nomináciu.

A dokonca by som mu nevyčítal ani nomináciu Almagra. Bolo to minimálne racionálne. Trochu alibistické, ale racionálne..Možno to považovať za príliš konzervatívne riešenie situácie, bez štipky imrovizácie, či risku, no to nie vždy vychádza..Češi napríklad neriskovali a vyšlo to..Takže neexistuje zaručený recept..

Osobne som už pred DC tvrdil, že intuitívne viac verím Lopezovi, než Almagrovi. A ako sa poznám, v prípade, že by som bol coachom SPA by som možno uvažoval aj o Verdascovi :)..Corretja však tých hráčov pozná a vidí ich trénovať, určite to nebolo len na základe teoretických vedomostí..Netreba ho odpisovať, som zvedavý na nominácie v budúcom roku.
Reagovat
darek.vrana
Já mu to taky nevyčítám, to je jasné, že asi nemohl jinak. Ale věřím, že by jiný debl měl větší šanci. Ale s Almagrem myslím že udělal dobře, že by Lopez nic neřešil.
Reagovat
Faddova
Já si myslím, že debl byl zvolený správně. Vítěze finále Masters nelze nenominovat. V čem je Feli lepší než Marc? Určitě na podání a to je tak všechno. V deblu jde ale taky o sehranost a šikovné ruce a tohle jasně mluví pro Marca. Nemluvě o tom, že Feli je teď akorát tak zralý na psychologa...
Reagovat
darek.vrana
Asi takhle: Kdyby Corretja tenhle pár rozdělil, asi by ho většina lidí měla za blázna a byl by to obrovský risk, takže souhlasím, že asi do toho jít nemohl. Ale zároveň věřím, že by dvojice Granollers, Feliciano Lopez zahrála líp. Vždyť ten Marc byl v podstatě směšný, nemá servis, return, tvrdé údery, nic. Jen občas pěkné voleje a kraťasy. Zpočátku to držel fantastickým výkonem Granollers, ale když potom odešel, tak už neměli šanci. A všechno se to uhrálo přes servis Lopeze.
Reagovat
darek.vrana
Feliciano je prostě celkově jako tenista úplně jinde, byl v top 20 mezi singlisty. A k tomu umí skvěle i debla. Navíc, kdyby tam byl místo Marca, mohla to být i alternativa do singlu místo Almagra. Corretja to udělal konzervativně, nikoho nepopudil, ale možná kdyby tenhle tah udělal, mohl být slavný a všichni by mu dali za pravdu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist