Snový debut na okruhu WTA, šestnáctiletá Samson ztratila jen dva gamy. Siniaková po výhře odjela do nemocnice

22. 7., 12:29
Aktuality 76
WTA PRAHA - První postupující Češkou do druhého kola Livesport Prague Open se stala Laura Samson (16). Finalistka juniorského French Open na antuce ve Stromovce deklasovala 6:0, 6:2 chorvatskou kvalifikantku Taru Würthovou a zaznamenala vítěznou premiéru na turnaji WTA. O postup do čtvrtfinále by si měla zahrát s druhou nasazenou krajankou Kateřinou Siniakovou.(28), jež i přes zdravotní potíže udolala ve třech setech Američanku Louisu Chiricovou, ale kvůli kolapsu organismu zamířila do nemocnice. Do druhého kola postoupily také loňská finalistka a letos nasazená jednička Linda Nosková (19) a Dominika Šalková (20), naopak ani na třetí pokus v Praze nevyhrála Barbora Palicová (20).
Laura Samson (© Profimedia)

Würthová – Samson 0:6, 2:6

Současná juniorská světová jednička Laura Samson letos vyhrála tři turnaje ITF, na dívčím Roland Garros prohrála až ve finále s krajankou Terezou Valentovou a nyní si odbyla vítěznou premiéru na turnaji WTA. V pražské Stromovce, kde startuje díky divoké kartě, deklasovala 6:0, 6:2 Taru Würthovou z Chorvatska.

Šestnáctiletá Češka začala proti 465. hráčce světa Würthové, která jako teenagerka figurovala ve druhé světové stovce, famózně a debut na hlavním okruhu okořenila kanárem.  Game ztratila až za stavu 6:0 a 2:0 a po trátě podání dokonce dovolila soupeřce vyrovnat, v dalších čtyřech hr ale ztratila už jen čtyři míčky a po necelé hodině a čtvrt mohla zvednout ruce nad hlavu.

"Mám radost. Myslím, že i když je to WTA, ukázala jsem, že tu mám šanci. Soupeřka hrála slušně, ale já jsem se dívala na její zápasy a věděla jsem přesně, co přijde," řekla Samson. "Na kurt, na kterém jsem hrála, jsem hodně zvyklá. Trénuju tam furt. Teď už je to můj oblíbený kurt," doplnila tenistka domácího klubu TK Sparta Praha.

"Takhle jsem si to určitě nepředstavovala, ale mám z toho velkou radost. Byla to super premiére a snad to tak bude pokračovat. Hodně moi pomohlo, že jsem neměla co ztratit. Udělala jsem málo chyb a celkjově jsem byla takticky dobře připravená," uvedla Samson v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Samson mezi ženami vyhrála 11. z posledních 12 zápasů. O čtvrtfinále si zahraje proti krajance Kateřině Siniakové, proti které by měla hrát i první kolo deblu po boku slovenské juniorky Rénáty Jamrichové.

Chiricová – Siniaková 5:7, 6:4, 3:6

Osmadvacetiletá Siniaková po deblových triumfech na Roland Garros a ve Wimbledonu, kde slavila před devíti dny, zvládla singlový zápas na antuce. Ve Stromovce v prvním kole zdolala po dvou a půl hodinách boje 7:5, 4:6, 6:3 Američanku Louisu Chiricovou, i když v průběhu zápasu bojovala s teplotou.

Česká tenistka už prvním setu řešila svůj zdravotní stav s lékařkou a vzala si léky. I když dvakrát neudržela výhodu brejku, za stavu 6:5 sadu ukončila čistou hrou při svém podání. Naopak ve druhé sadě sama marně doháněla manko. Sice vyrovnala na 4:4 a za stavu 4:5 dvěma winnery odvrátila dva setboly, ale třetímu dějství se nevyhnula.

Přestože rodačce z Hradce Králové rychle ubývaly síly, cestu k vítězství našla. V rozhodujícím setu na servisu nezaváhala, jediný brejkbol v osmém gamu zlikvidovala a při čtvrtém mečbolu v posledním dlouhém gamu zápas ukončila zkrácením hry.

"Už pár dní mě pobolívalo v krku a pokašlávala jsem. Tréninky byly v pohodě, ale jak je teplo, tak během zápasu mě začala bolet hlava. A jak se pokračovalo, tak jsme byla jak v ohni. Měla jsem teplotu, ale v domácím prostředí jsem chtěla hrát dál. Snad budu zítra živá," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Siniaková, jež by se zítra měla představit i v deblu s Barborou Krejčíkovou, s níž bude od soboty obhajovat olympijské zlato.

"Debla jsem tu chtěla hrát na sto procent. Dnes jsem zvažovala, jestli pokračovat, ale vzhledem k tomu příznivému vývoji jsem vzdát nechtěla. Snad budu zítra v pohodě, protože chci pokračovat," dodala rodačka z Hradce Králové jen pár minut předtím, než místo plánovaného setkání s premiérem Petrem Fialou zamířila do nemocnice kvůli kolapsu organismu do nemocnice.

Nosková – Zavacká 6:3. 6:2

Linda Nosková si loni v Praze zahrála své druhé a dosud poslední finále na okruhu WTA a letos by ráda z pozice nasazené jedničky výsledek ještě o jeden stupínek vylepšila. Za premiérovým titulem vykročila výhrou 6:3, 6:2 nad ukrajinskou kvalifikantkou Katarinou Zavackou.

"Jsem ráda, že jsem zpátky na tomto turnaji. Na fanoušky a atmosféru jsem se těšila," řekla Nosková v rozhovoru pro Českou televizi. "Bylo těžké se do zápasu dostat. Jak měnim povrchy, neni pro mě první zápas a jejich začátky lehký. Beru to hlavně jako přípravný turnaj na olympiádu. Jsem ráda, že se na antuce nebudu tolik zdržovat."

Devatenáctiletá Češka vyhrála svůj úvodní zápas v hlavní soutěži již na 12. ze 14 letošních turnajů a pošesté v řadě. Alespoň ještě jednu další výhru už pak ale dokázala přidat jen třikrát, naposledy v únoru v Dauhá. Od té doby devětkrát po sobě nevyhrála víc jak jeden zápas.

"Nejlepší příprava by byla, kdybych to vyhrála a vylepšila si trochu loňský rok, ale budu nejraději za co nejvíce zápasů," doplnila na startu olympijské generálky.

Ve druhém kole 27. hráčka světa Nosková narazí Němku Evu Lysovou.

Sönmezová – Šalková 4:6, 0:6

Dominika Šalková i při druhém startu na turnaji WTA slaví vítězný start. Dvacetiletá Češka slaví znovu po dvou letech na domácí půdě v Praze, letos na antuce ve Stromovce zametla 6:4, 6:0 s Turkyní Zeynep Sönmezovou.

"Jsem hodně spokojená. Zahrála jsem hodně slušný zápas a dát takové soupeřce 6:4, 6:0 je hodně dobrý výsledek. Jen doufám, že to přenesu i do příštího zápasu," řekla 135. hráčka světa Šalková.

Šalková, která už v neděli úspěšně odstartovala i v deblu po boku Barbory Palicové, si o premiérové čtvrtfinále zahraje s Polkou Magdalenou Frechovou.

Palicová – Selechmětěvová 5:7, 3:6

Na divokou kartu startující Barbora Palicová si ve Stromovce zahrála hlavní soutěž třetí rok po sobě, premiérovou výhru na okruhu WTA ani zisk alespoň jednoho setu ale opět nezaznamenala. Letos na antuce dvacetiletá Češka, jež na jaře vyhrála dva turnaje ITF v řadě, podlehla 5:7, 3:6 Oksane Selechmetěvové.

Palicová vedla v prvním setu 3:1, o náskok ale přišla. Ve 12. gamu ztratila servis ještě jednou a Selechmetěvová se ujala vedení. Na začátku druhé sady získala jednadvacetiletá Ruska náskok 3:0. Palicová sice prolomila v pátém gamu její servis a snížila, Selechmetěvová ale poté získala další brejk a duel dopodávala.

"Byl to boj. Myslím, že jsme obě podaly dobrý výkon. Bylo to o maličkostech, kdo koho brejkne a kdo bude víc útočit. Začala jsem dobře, hrála agresivně a svou hru. Akorát jsem byla trochu nervózní. Z těch chyb se poučím a příště budu o hodně lepší," řekla novinářům Palicová.

Aktuálně 272. hráčka světa Palicová se před domácími fanoušky radovala naposledy v září 2022, kdy po triumfu v Přerově a sérii osmi výher neuspěla ve čtvrtfinále v pražských Spojích. Od té doby v Česku prohrála již poosmé v řadě.

První kolo zvládly čtyři Češky

Zatímco kvalifikací o víkendu neprošla ani jedna z šesti domácích nadějí (Jesika Malečková, Lucie Šafářová, Tereza Martincová, Eliška Ticháčková, Alena Kovačková a Amélie Šmejkalová), úvodní kolo absolvovaly české tenistky s velmi dobrou bilancí 4:2. Kromě Palicové neuspěla už jen Sára Bejlek, která vypadla v neděli po třísetové porážce.

Mtateková/Šafářová – Aojamaová/Šibaharová 6:2, 7:5

Sedmatřicetiletá Lucie Šafářová se při krátkodobém návratu dočkala prvního vítězství. Na domácí antuce v pražské Stromovce slaví ve čtyřhře s devětatřicetiletou Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s níž si zahrála po dlouhých šesti letech. Pětinásobné grandslamové šampionky porazily 6:2, 7:5 druhé nasazené Japonky Šuko Aojamaovou a Enu Šibaharovou, pro které to byla generálky na olympiádu.

"Jako tým jsme začaly tam, kde jsme přestaly, což bylo úžasné. Hrály jsme výborně a byly jsme lepším týmem, což je super," pochvalovala si Šafářová v rozhovoru pro Českou televizi. "Zatím nemáme v plánu hrát další turnaj, ale uvidíme, necháváme to otevřené. Bethanie teď hraje se Sofií (Keninovou) a mají šanci na Turnaj mistryň. No uvidíme," rozesmála česká tenistka svou parťačku.

Ve čtvrtfinále narazí na českou dvojici Palicová/Šalková.

Výsledky turnaje WTA 250 v Praze


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

76
Přidat komentář
lvicek
Tak jsem dnes byla osobne na ctyrech zapasech a byly z toho ctyri vyhry, takze ja jsem spokojena ;). Jen tedy nevim, jak to dopadne s tou Katkou... Zazitek to byl pekny, jen si ted trochu stezuji me ruce a zada, ze nebylo zas tak moc zatazeno, jak se zdalo . Coz me pripomina, ze me vlastne dneska behem zapasu zarazilo, ze ty tenistky nejsou vlastne ani moc opalene, jak je to mozne? Vzdyt se tam opekaji skoro den co den?
Reagovat
Blondie
Třeba jsou zodpovědné a mažou se padesátkou :D WTA prý k tomu jede i nějaké kampaně...
Reagovat
PetaM
Určitě se musí mazat. :D Já byl jednou v pravé poledne, nenamazal jsem se a mega jsem se spálil. :D A to jsem tam byl jen 2 hodiny.
Reagovat
misa
https://isport.blesk.cz/clanek/tenis-wimbledon/449473/dan-za-zivot-na-slunci-tenisty-ohrozuje-rakovina-kuze-boji-se-i-cesky.html
Reagovat
Blondie
Jup :)
Reagovat
lvicek
Nojo, ale tak i s tim kremem se clovek casem opali, ne? Prave me to zarazilo, ze jsem tam videla nejakeho caroveho rozhodciho, ktery byl ukazkove opalen cely, a holky se zdaly sluncem nedotknute...
Reagovat
Dobry-den
Gratulace, 4 holky ve druhém kole, to jde.

Linda docela dobrý první kolo. Škoda, že druhé zápasy pravidelně prohrává...

Katka - ubojovala to, jsem zvědavý, jestli zítra nastoupí, nebo pošle Lauru bez boje do ČF.

Laura měla už dneska štěstí na soupeřku, která byla úplně mimo. Ale hrála, co potřebovala, takže spokojenost je určitě namístě.

Dominika to zvládla nečekaně hladce, její soupeřka se na konci 1. setu mentálně vypařila a vypadala, že někam strašně pospíchá.

Bára - soupeřka ve formě, ale šance tam byla.
Reagovat
89mao
Autor si to po sobě přečetl než to zveřejnil?
Reagovat
com
Tak sem ted koukal na zebricek a i kdyby Siniakova v deblu vyhrala, tak stejne zustane svetovou 2 smile Myslel sem, ze ji bude stacit vyhra, dve.. Ale ani vyhra ji o pouhych 5 bodu stacit nebude smile
Reagovat
tommr
já se bojím že když dneska skončila Katka v nemocnici tak z debla odstoupí a i kdyby neodstoupila tak na titul může rovnou zapomenout...
Reagovat
SydneyOpen
No doufám, že se odhlásí ze singla. Čas na nějakou rekonvalescenci směrem k OH není už možná, pokud je nemocná, ať se zkusí dát trochu dohromady
Reagovat
Mony
Jasně! Laura do QF!
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
com
*64*
Reagovat
jirkaS
prej:
"mami do toho"
Reagovat
lvicek
smile
Reagovat
misa
Povedený návrat Bucie.
Reagovat
tommr
na singla už Lucka nemá, ale debla by mohla na nejvyšší úrovni hrát ještě několik let ...
Reagovat
misa
to by mohla
Reagovat
zfloyd
Lucka s Bětkou hrají naprosto skvěle , docela ty turnajové dvojky školí , Číňanky se z toho zatím nemůžou probrat
Reagovat
tommr
Japonky ...
Reagovat
com
Džaponečky jak by rekl Hanzlicek smilesmile
Reagovat
horska.kraslice
Ve skutečnosti jen jedna Japonka, ta druhá je Američanka, hrající od roku 2018 nebo 19 za Japonsko. Takže převahu na kurtě mají Američanky. Teda pokud jsme v mysli nepřijali Betku za naši!
Reagovat
Mony
Jééé.., Betka v triku z Paříže, které tam dostala tenkrát jako sponzorský dar od Dolejše a našich Komunistů !
Snad v něm bude stejně úspěšná jako tenkrát
Reagovat
Serpens
Malé okénko do Waršavy - Linda Klimovičová bude po cenném vítězství hrát proti Parksové, čtyřicáté hráčce světa, která je tam kvalifikantkou - jak je tohle možné?
Reagovat
SydneyOpen
asi se nestihla včas přihlásit, pokud to říkám správně, tak pak jdou i výše nasazené hráčky do kvaldy
Reagovat
misa
Čtyřicátá byla kdysi, teď je mimo stovku.
Reagovat
tommr
jj 40.místo bylo její kariérní maximum. Momentálně je Parks až na 124.místě ...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Parks je až 124, ale i to by jí normálně v pohodě stačilo. Asi se přihlásila pozdě. Pamatuju si, že takhle jednou musel do kvaldy Sock, i když byl v top 20
Reagovat
Serpens
Díky všem za osvětu
Reagovat
misa
Linda má dnes nový účes, který jsem u ní snad předtím ještě neviděl
Reagovat
Serpens
Zeštíhlující účes
Reagovat
misa
Snadná výhra na úvod. Třeba se tento týden dočká prvního titulu.
Reagovat
tommr
letos má ideální příležitost napravit to loňské finálové selhání ...
Reagovat
horska.kraslice
Letos jde hlavně o to nezranit se a nezdeptat se před olympiádou. Skleněnek máme opravdu hodně, tak aspoň někdo by tu olympiádu měl přijet zdravý.....
Reagovat
tommr
Linda je ještě mladá a pár zápasů před OH musí vydržet. Naopak by jí to mělo pomoct v rozehrání se ...
Reagovat
horska.kraslice
Ale nemusí v něm letos zůstat až do konce. Je to přece jen výjimečná situace, OH doslova za dveřmi, Linda bude muset po každém event. vyhraném zápase v Praze zvažovat, jak se cítí, a podle toho se rozhodovat, jak dál.
Reagovat
tommr
říká se že je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Pokud by měla Linda v Praze šanci na titul tak by jí měla využít. Na OH může schytat blbej los a vypadne už v prvním kole ...
Reagovat
horska.kraslice
To je sice pravda, ale většina sportovních fanoušků by to Lindě dala pěkně sežrat, kdyby vyhrála v Praze a pak nedejbože rozmnožila naši marodku anebo by prostě v Paříži vypadla v 1. kole.
Reagovat
Astarin
Mám takový pocit, že jsme si "svoje" vybrali Wimbledonem a na Olympiádě to už žádná sláva nebude. Ale třeba některá zas příjemně překvapí.
Reagovat
George_Renel
Tak to Pála dopodrobna vysvětlil co je možné a co ne a jak to ideálně bude.
Reagovat
Mony
Říkal ,že i na debla Muchová- Nosková , musejí mít ranking.. teď otázka , jestli stačí chráněný Ranking Mušky
Reagovat
misa
Dominika pěkný postup. Má hezký úderný forhend, který je její velkou zbraní. Ve dvaceti je na pěkném 140. místě a postupně stoupá. Třeba Linda Fruhvirtová je na tom žebříčkově stejně a je mladší, ale byla už mnohem mnohem výš, takže je na rozdíl od Šalkové na sestupné dráze a na její hru se jen těžko dívá...

Nikdo o ní moc nemluví, není propagovaná, ale třeba má před sebou slibnou budoucnost.
Reagovat
makro99
Darek Vrána tady o ní hodně psával...
Reagovat
HAJ
Šálková. No to byl ve druhé setu fofr. Velmi dobře
Reagovat
Otmar
Olympiáda začíná být zajímavá, aniž by začala. Maki mimo, Barbora snad odpočívá nebo co, Noskovou uvidíme za chvíli (abychom se nedivili) a Muška snad ten včerejšek přežila a snad to půjde, Katka v nemocnici zřejmě na kapačkách. Karo, co děláte o víkendu, nemáte dva tři dny čas?? Zbývá nám doufat, že zas' některá uletí, kéž by.
Reagovat
com
to by ale nahodou byla haluz, kdyby povolali Karolinu P. a ona by tam vyhrala medailu smilesmile
Reagovat
Otmar
To by potřebovala víc než dva tři dny.
Reagovat
misa
tommr dole píše, kdo je ještě v žebříčku před Plíškovic... Ale to je jedno, protože žádná změna nominace už není možná. Takže můžeš dál snít o výhře na US Open
Reagovat
com
takze kdyby se ted odhlasila treba Muchova a i nemocna Siniakova, tak by jako jela jen Krejča jo smile
Reagovat
lvicek
Skvělé, tak Kačenka to ubojovala, i když z kurtu byla hodně nešťastná a nějaká letící raketa taky byla... A hodně moc pokazenych nadhozů, tak aspoň dvacet. Dominika už má první set, tak jedeme dál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Katka ty nadhozy snad netrénuje. Má s nimi problém neustále. A nejhorší je, že se kolikrát i ty echt mizerné snaží trefit a pak jsou z toho akorát trable.
Reagovat
Otmar
Taky se občas divím z jakých záklonů se snaží zahrát kvalitní servis a ono to moc nejde, co?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hmm, a do některých naopak padá až moc. Divím se, že nemá častěji hlášené foot faults.
Reagovat
lvicek
Jj, mě někdy přišlo, že to má strašně daleko před sebou. Ale byla to jen taková malinká poznámka, protože ae tu za opakované nadhozy často kritizovala Bára, a přitom to dělá kde kdo.
Reagovat
tommr
Už by to po výhrách Laury Samson a Katky Siniakový asi chtělo změnit titulek ...
Reagovat
Mony
Sonmez přebírá po své turecké kolegyni Ipec Soylu kandidaturu na Miss Tennis
Ještě Amandinne Hesse mohla přijet a byla by tu fakt hezká podívaná
Reagovat
bardunek666
Je moc hezká :)
Reagovat
Pe3k
Ujdou, ale nejpěknější je Emmička smile
Reagovat
Mony
Jasně, že to má naštěstí každý jinak
Reagovat
Blondie
Maki nebude na OH :(
Reagovat
com
a misto ní tam bude Karolina P.? smile
Reagovat
tommr
logický by bylo aby se jako čtvrtá dostala do singlovýho turnaje Katka Siniaková ...
Reagovat
lvicek
No Katka tedy nevypadala úplně fresh na to zvládnout tři soutěže během týdne... To jsem tedy zvědavá!
Reagovat
Mony
To vypadá nejpravděpodobnější, když už tam bude na debla.. Nedokážu si představit , jak taková matadorka jako Kája Plíšková mění na poslední chvíli plány a žene se na olympiádu . Zvlášť když se vykašlala na olympiádu v Riu. tehdy jako Hvězda
Reagovat
tommr
navíc je před Karolínou v žebříčku ještě Marie Bouzková ...
Reagovat
Mony
Ta sice ráda reprezentuje, ale tak já si kvůli tomu nebude měnit plány přípravy
Reagovat
Mony
Taky asi kvůli tomu
Reagovat
Mony
Asi ji nepozvala Miriam na svatbu, ne?
Reagovat
Pe3k
Dvě Češky vyhrály, ale jsem bez výhry tak nevím
Reagovat
George_Renel
Laura Samson moc pěkně.
Reagovat
Mony
Klinda na WTA125 taky
Reagovat
Mony
Špatné to nebylo, ale soupeřka vůbec nepomáhala a byla dobře rozjetá nejen z kvaldy, ale i ze 2 finálových ITF75, kde 1 měla s i titulem..
Prostě těžký kalibr, I když bez známého jména..
Bára ale oproti minulosti překvapila příjemným vystupováním i příjemným rozhovorem po prohraném utkání. Tam mě naopak zklamala Sára včera.
U obou našich mladic rozhodla lepší stabilita souperek oproti výkyvům našich.
Reagovat
EllNino
Nechapu, ze delaji rozhovor s porazenou na kurtu, to delaji vzdycky jen tady a prijde mi to desne
Reagovat
horska.kraslice
Ani mě se to nelíbí. Sáře se vůbec nedivím, že rozhovor nedala.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Můžete nám vysvětlit, proč jste prohrála?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist