Smitková: Jsem ráda, že mám možnost hrát Fed Cup

3. 2. 2015, 12:41
Aktuality 110
Před rokem se připravovala na turnaje ITF a krčila se ve třetí stovce žebříčku. Po skvělých dvanácti měsících ale Tereza Smitková vyletěla až na 62. příčku světa, dostala poprvé pozvánku do reprezentace a nyní se s týmem v Québeku chystá na první kolo Fed Cupu proti Kanadě. "Je to celkem velký rozdíl a jsem moc ráda, že mám takovouhle možnost," porovnává dvacetiletá Smitková začátky loňské a letošní sezony.
Tereza Smitková (© Česká sportovní/Karel Tejkal

Rok 2014 začala rodačka z Hradce Králové na 239. místě žebříčku WTA. Objížděla turnaje ITF, ale zlom přinesl Wimbledon. Na trávě v All England Clubu došla z kvalifikace až do osmifinále a stala se kometou sezony. Na vlně pokračovala, v listopadu vyhrála turnaj v Limoges a rok ukončila na 89. místě světa.

Díky tomu už nemusí hrát turnaje ITF, ale soupeří se špičkou na okruhu WTA. V lednu postoupila do čtvrtfinále v Shenzhenu a do 2. kola Australian Open. "Určitě to je lepší. Raději hraju se soupeřkami, který hrajou rychleji a lepší tenis. Tenis na WTA se mi líbí a sedí mi to víc než turnaje, co jsem hrála kdysi," řekla Smitková.

Po příletu z Melbourne tak musela měnit plány. Od kapitána Petra Pály přijala pozvánku do Fed Cupu. "Nehrajou ty nejlepší, i díky tomu jsem se sem dostala," poukázala na fakt, že se tentokrát z nominace omluvily světová čtyřka Petra Kvitová či patnáctka Lucie Šafářová. "Ale vím, že se mi rok povedl, proto jsem se mohla dostat do takového týmu a je to výborná zkušenost a zadostiučinění."

Žebříčkově je v české fedcupové sestavě v Kanadě dvojkou po Karolíně Plíškové a je pravděpodobné, že v Québeku dostane šanci. "Rozhodne kapitán podle toho, jak budeme hrát. Bude to na něm. Beru to otevřeně," nepředstavovala si zatím situaci, že jde na kurt. "Když mě postaví, tak bych byla moc šťastná," dodala.

Smitková bude případně muset zvládnout nejen vlastní nervozitu, ale i roli favoritky. Kanadě chybí světová sedmička Eugenie Bouchardová a ostatní hráčky jsou v žebříčku mimo první stovku. "Pro většinu hráček je pocitově lepší hrát s tou nahoru a u mě to tak taky je, ale budeme se s tím muset vyrovnat a doufám, že to zvládneme."

Ve fedcupovém týmu je nováčkem společně s kamarádkou Denisou Allertovou. "To je určitě lepší, že se známe a můžeme si vzájemně pomoct," těšilo Smitkovou. S Allertovou už spolu v minulosti působily v mládežnických reprezentacích. "Byly jsme třetí na Evropě," vzpomínala a odhodlaně doplnila: "Teď je čas vyhrát," říká dvacetiletá tenistka, která má jasno i v individuálních plánech - chce zlepšit svoji rychlou hru a servis. A ráda by si udržela pozici v elitní stovce žebříčku. "Protože vím, že první rok bývá hodně těžký. A když to bude jenom lepší, tak budu šťastná," řekla tenistka.

Rovněž by potřebovala nahrát co nejvíce dobrých výsledků před Wimbledonem, aby se pak nemusela stresovat, že v Londýně obhajuje za osmifinále hodně bodů. "Mám tam do té doby pár rezerv, v kterých můžu něco nahrát. Bylo by to jenom dobře, byla bych pak klidnější, ale zas tak moc to neřeším," řekla Smitková.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

110
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
EllNino
Lindsay parádní druhá pulka trati :)
Reagovat
Cico93
Anna už asi vyhrala
Reagovat
Cico93
všetko zlééé:(((
Reagovat
VlS
Proč? Anna je moc hezká holka
Reagovat
Cico93
To samozrejme je.
Reagovat
smazaný uživatel
Sjezd vyhraje Lindsey :)
Reagovat
smazaný uživatel
To doufám. :) Dneska mám takové smíšené pocity. Medaile to je, ale Lindsey určitě myslela na víc. Holt rozhodovaly detaily a Lindsey nevyšel ten začátek, kde ztrácela... Přál jsem si, aby to zlato vyšlo už dneska a Lindsey tak mohla mít hned po prvním závodě splněno. Tak snad v pátek (to budou zase nervy). :)
Reagovat
Cico93
Lare nevyšiel ani začiatok, stred a ani koniec;(( ano máš pravdu v piatok budú nervy....ale aha osud to tak chcel, sme minule riešili, že Anna stale druhá.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, já jsem si na to taky vzpomněl. Anna pořád dojížděla těsně pod vrcholem a teď jí to vyšlo. Takže je to asi zasloužené.
Reagovat
Patri.k
I když od nás vynechá spousta hráček, furt jsme schopni složit velmi silný tým...
Reagovat
Cico93
https://www.facebook.com/127184667291570/photos/a.852080581468638.1073741882.127184667291570/947134711963224/?type=1&theater

a je Tam sama:-)
Reagovat
Frick
Sama, sama. Bál bych se. Nemaj tam Rusy rádi.
Reagovat
blixa
Kde je mají rádi ? ;-)
Reagovat
Cico93
v Nemecku?
Reagovat
blixa
Noooo ... nějak jsem si nevšiml, ale já tam moc nejezdím ;-)
Reagovat
Frick
Tak u nás je asi máme o něco raději.
Reagovat
Fandina
Kdysi jsem četla nějaký průzkum a tam se psalo, že u Poláků jsme nejoblíbenější národ my. Že nejvíc mají rádi Čechy.
Reagovat
Jan
Koho jiného. Němci na ně po staletí zleva, Rusové zprava, jen my jsme jim kromě husitských válek nic nedělali :)
Reagovat
Jan
A ještě Švédové ze severu.
Reagovat
Fandina
Jasňačka. Historie na nás dýchá, ať se nám to líbí nebo nelíbí. A potom světe div se, že někdo miluje Ameriku, když na nás nikdy nešli ... úsměv
Reagovat
Jan
Kdyby se tu změnil režim, který by jim překážel v jejich zájmech, tak nás budou humanitárně bombardovat jak v Jugoslávii hned.
Reagovat
Fandina
Kdyby jsme byli na Ukrajině, tak tu máme zase ruské tanky. Je to pořád dokola.
Reagovat
Jan
Malý a slabý je bitý jak žito pořád. I díky poloze, za staletí se přes nás přehnalo tolik armád ze všech směrů, že máme nejlepší genetický fond :) Holky v FC to dokazují :)))
Reagovat
Fandina
Jen ta Amerika se tu nepřehnala ... úsměv
V podstatě i kluci na tom nejsou zas až tak špatně v tenisu v porovnání s jinými velkými zeměmi to zas tak marné také není, takže to nebude jen u holek, přece jenom kluci i holky jsou potomky předešlých ... úsměv
Reagovat
Jan
Avarové museli trénovat něco jako tenis :)
Reagovat
Jan
Když se tu proháněl Napoleon a Francouzi, tak Amerika teprve vznikala, pak už nebylo tolik času. Navíc jsou Američané evropská směska, která tady stejně je. Až na černochy, ale ti se sem dostali odjinud :) Jen indiáni nás nevylepšili :) Ale i bez jejich příspěvku to na tenisové kvality zjevně stačí :)
Reagovat
Fandina
Američani jsou hlavně směska Evropanů a pak není divu, že nám jsou tak milí, tedy některým ... úsměv
Reagovat
Jan
Některé Americké holky se mi líbí :)
Reagovat
Fandina
Mně se také někteří Američané libí ... úsměv
Reagovat
Cico93
Poliaci maju najradšej nás. Máme spoločné Tatry:-)
Reagovat
Fandina
A my Krkonoše?
Reagovat
Cico93
a Česi majú radi Slovákov?
Reagovat
smazaný uživatel
Já třeba jo.. :D Slováci jsou týpci! :-))
Reagovat
Jan
Jak jste se odtrhli, tak už tolik ne :) Ze začátku mi to bylo jedno a líto, pak jsem byl naštvaný, ale stejně mám Slováky rád. Přijde mi to, že jste v podstatě stejní (i když jste jiní).
Reagovat
blixa
Naopak, po té co se odtrhli je máme mnohem raději ! :D ;-)
Reagovat
Jan
Pouze mi vadí, když někteří Slováci nemají rádi Čechy a pořád na nás něco mají, to bych vás potom nejraději roztrhl vejpůl :)
Reagovat
Fandina
Asi pozůstatky minulého státu, kdy si připadali jako mladší a méně dospělý ze dvou bratrů. Možná. Pro mě jsou nejmilejší národ, nejvíc jim rozumím ... úsměv
Reagovat
Fandina
Češi mají nejraději Slováky, o tom nikdo nepochybuje ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám nejradši Francouze. :D
Reagovat
Fandina
Mně se líbí francouzština a Francouzi jsou podle mě bohémští, to se mi vždycky líbilo, ale obecně mám nejraději Slováky, potom Angličany a Frantíky až po nich.
Reagovat
Fandina
A asi po těch Slovákách i Poláky a Chorvaty, nevím. Ale Angličany mám raději než Francouze. Je to proto, že když jsem obě země několikrát navštívila, tak Angličani byli o hodně přátelštější. Tím si mě získali.
Reagovat
Jan
Nedávno jsem jel vlakem, v kupé byly 2 Polky, mluvily polsky já česky a rozuměli jsme si a byla pohoda. I dříve jsem s Poláky mluvil česky a oni polsky a nebyl to až takový problém.
Reagovat
Jan
V Anglii jsem nebyl, ale přijdou mně jako suchaři :) A ještě jsem slyšel, když tam přijdeš na návštěvu, je slušnost si vzít jednu sušenku a ne více :)))
Reagovat
Fandina
Angličani jsou ohromě přátelští a vstřícní. Něco se zeptáš a okamžitě zbystří, neodbydou tě, jsou ochotní. Francouzi tak vstřícní a ochotní nebyli.
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda. Když jsem byla loni v Paříži, tak jsme se ptali na cestu jedné policajtky, byla hrozně protivná a neochotná. :D
Reagovat
Fandina
S tou sušenkou si myslím, že je nesmysl. Můj syn byl v Anglii na stáži a také tam někdy bydlel v nějaké rodině a nic takového neříkal.
Reagovat
VlS
Zajeď si tam, ať víš o čem mluvíš.
1. nejsou suchaři, jen se stebou nebudou hned objímat
2. když už tě pozvou domů, tak ti sušenky počítat nebudou, ale spíš si s tebou dají scuka v Pubu
3. Většinou jsou zdvořilí i mezi sebou a jak píše Fandina, když potřebuješ, tak ti pomůžou - většinou ochotně
Reagovat
Jan
Co jsem slyšel, i anglická kuchyně není moc chutná, spíš to mají nechutné. Na rozdíl od Francouzů. A to s těmi sušenkami mi říkala exmanželka, co tam žije. Už si nepamatuji, jestli to bylo v Anglii nebo Skotsku.
Reagovat
smazaný uživatel
Angličanů jsou líni si vařit a když už něco uvaří, tak se to nedá jíst. Kámoška byla v Anglii ubytována v rodině a prý jí tam jednou dali rybí prsty s "rajskou omáčkou". :D
Reagovat
smazaný uživatel
Rybí prsty s rajskou omáčkou? :-o Tak to bych do huby nedal.. :DD
Já jsem teda bydlel v rodině, která byla naprosto skvělá a jídlo mi ale taky moc nechutnalo.. Něco bylo jako dobré abych jen nehanil.. Třeba poslední večeři, to bych si klidně udělal i doma.. :D
ALe moc nechápu jejich chutě.. Jak mohou jíst octové brambůrky?? Když jsem tu jednu brambůrku dal do pusy, myslel jsem, že se pobleju! :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Já teda Francouze moc rád nemám.. :D Už jen kvůli tomu, že si myslí, že my Češi jsme asi tak miliardu let za opicema! :DD Ze zkušenosti jedné mé kamarádky.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já žádnýho Francouze osobně neznám, ale líbí se mi jako chlapi prostě. :D A francouzština je nádherný jazyk. :)
Reagovat
Cico93
neni jazyk jak jazyk noo.
Reagovat
Jan
Francouzština je hezká, ale Francouzi jsou malí ne ? Jsem měl ten dojem.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě se zase líbí francouzské holky.. :D A francouzština je fakt nádherný jazyk.. :-))
Ale dostalo mě, že když sem Francouzi měli přiject na výměnný pobyt, tak se ptali jestli vůbec víme my Češi co to je pračka.. :D To mě usadilo jako! :DD
Reagovat
Cico93
fakt?;)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Říkala mi to ta kamarádka no.. :DD
Jako já fakt čuměl jak puk.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
To si dovolili hodně. :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
No jako jo! :DD
Reagovat
Jan
To si asi myslí všichni ze západu, že jsme tu před revolucí jedli vidlema :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně Slováci nevadí. :-)
Reagovat
Cico93
vysmiatá.-)

https://www.facebook.com/video.php?v=10153586003969517&set=vb.290431189516&type=2&theater
Reagovat
Frick
Zvlášní, když tam neni Bára, která by třeba s sebou vezla nějakou výslužku od táty.

Vážně: Upřímně tedy bych řekl, že by takovejto pobyt v restauraci, kde tahne, může bejt celkem riziko.
Reagovat
Cico93
:-)
si neskutočný.
Reagovat
sprchon
To mi připomnělo hlášku z M*A*S*He. "Ty jsi nemožný a ještě k tomu nejsi možný." :D
Reagovat
Cico93
Reagovat
sprchon
Hezky se na ty naše holky kouká, všechny působí pozitivně. :)
Reagovat
Frick
Tak co by ne, když je to ten formalita.
Reagovat
Jan
No úplně nemusí. V FC se žebříčkové rozdíly stírají, kromě Karolíny to můžou být vyrovnané zápasy. I když čekám jasné vítězství, stát se může ledacos. Nezkušené holky znervózní, Kanaďanky se naopak kousnou a půjde jim to ...
Reagovat
EllNino
taky nechápu ten přehnanej optimismus, ale že mě to u Frndíčka nepřekvapuje :)
Reagovat
EllNino
taky nechápu ten přehnanej optimismus, ale že mě to u Frndíčka nepřekvapuje :)
Reagovat
Fandina
Pokud nebude Bouchard, tak budou naše holky favoritky a bude na ně tlak a navíc, Kanaďanky se mohou hecnout a navíc hrají v domácím prostředí. Takže moc našim holkám držím palce. Pojďte!!!
Reagovat
Frick
že kdyby bylo "po mym" a Petra by letěla na Kanadu bez Bouchard, tak by to taky dost nestálo za nic. Nicméně - na svou obranu - psal jsem už před časem, že pokud nebude hrát Genie, tak by určitě bylo spíš záhodno tam vzít béčko.

Jenže problém byl / je v tom, jak moc se vědělo, že Genie hrát nebude.
Reagovat
sprchon
všechno je/bylo pro tebe problém. Nic není správně tak, jak to je. :)
Reagovat
EllNino
problém seš hlavně ty :D ...
Reagovat
Frick
Ale co je taky fakt - kdyby jela Petra, tak by jedna z našich hráček nemusela rušit program (pokud by nejela místo Káji)
Reagovat
EllNino
a už dost :D Petra nemusí bejt lidumilka, aby holkám ještě pomáhala :D ...popravdě, kdyby jela, tak bys zase pyskoval, že to nemá cenu a že stíní béčkařkám, ono kdo chce psa bít, hůl si najde :D ...
Reagovat
Fandina
Vzhledem k tomu, že Kanada opravdu nemá tolik hráček ve 100 jako my, tak Petry účast v Kanadě vůbec není nutná. Alespoň dostanou příležitost ostatní naše hráčky. A navíc. Petra vůbec nejvíc reprezentovala ze současných holek ve FEDu a hlavně přinesla nejvíc bodů. Takže i v tomhle smyslu je potřeba na ní pohlížet.
Reagovat
Fandina
Co se týká výher, tak před Petrou jsou jen Helena Suková, Hana Mandlíková a Jana Novotná. Současné hráčky jsou také daleko za ní.
http://www.fedcup.com/en/teams/team/profile.aspx?id=CZE
Reagovat
VlS
Lucka toho odehrála myslím víc než Petra.
Reagovat
Fandina
Petra má 23/7 výhry/prohry, Šafi 12/12. Petra nejvíc.
Reagovat
smazaný uživatel
Neodehrála. Lucka 24 zápasů, Petra 30. Ale u počtu FC kol je to naopak, 18 vs. 16. Je to dáno tím, že se někdy druhý singl už nehrál (bylo rozhodnuto), takže Lucka už nenastoupila. Jako třeba teď naposledy v Praze.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel jsem druhý singl v neděli.
Reagovat
VlS
Tak jsem to myslel, je vtom cca o 3-4 roky dýl.
Reagovat
Frick
Kdyby hrála Bouchard, tak by to bylo o hubu. Samozřejmě, Karolína by jí mohla dát, ale bylo by to tak 60-40 / 65-35 pro Genie.

A pak ten debl... Fichman/Bouchard zřejmě proti Plíšková/Hradecká.

To by bylo tak 50-50...
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že kdyby se hrálo proti USA tak by byla situace jiná. Ale takhle není důvod něco Petře vyčítat. A evidentně, Petra, jako jediná si neplánovala žádný turnaj na tenhle, ani příští týden, tak, aby nemusela nic rušit. Narozdíl od všech našich ostatních holek. Takže když nakonec nejela, zřejmě se rozhodla až podle poslední situace. Nakonec to vypadá, že ona jediná je ta, která plánuje repre.
Reagovat
blixa
Tak to hodně fandíš těm Kanaďankám ve čtyřhře.
Reagovat
PetaM
Smekám. Máš pravdu, i když se pleteš.
Reagovat
George_Renel
koho Pála postavi jako dvojku do singlu. Osobně bych dal přednost Hradecké. Ale věřím trenérovu úsudku a zhodnocení formy hráček jak se mu budou jevit na místě.
Reagovat
VlS
Mám trochu jinej názor, dal bych tam Terku nebo Denisu , rozhodnout mezi nima by měla momentální forma a adaptace na halu.
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně se mi podařilo zaregistrovat na TP po měsíci. :D Vždycky mě zajímalo proč je pořád přehlížena Záhlavová Strýcová ve Fed Cupu, i teď, když nehrajou dvě největší ?hvězdy?. Neví někdo?
Reagovat
smazaný uživatel
Protože se omluvila. Stejně jako Klára a Katka.
Reagovat
smazaný uživatel
Kláru teď ani nemá smysl s sebou brát. Její forma je prachmizerná (v porovnání se stejným obdobím před rokem) a je schopná prohrát s jakoukoli soupeřkou.

Ohledně těch ostatních je jasné, že když vidí složení reprezentace Kanady, tak se omlouvají s celkem klidným svědomím, protože máme dost jiných dobrých hráček (a pokud by bývaly stejně chtěli hrát, tak by zase čelili kritice, že se tam cpou a nedají šanci dalším).

Celkově se dá říct, že je aktuální složení českého týmu výborné. Je tam jedna zkušená hráčka (i se zkušenostmi z FC), jedna hráčka na rozhraní druhé a třetí desítky a dvě mladé hráčky z první stovky. Bude to navíc dobrá příprava na různé "plány B" v těžších situacích, pokud by na takové plány muselo dojít, jako už třeba před rokem ve Španělsku.
Reagovat
Frick
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/1450283_872354842829334_874405545183122174_n.jpg?oh=50d762d2cf35d7bf7ddbee19fa5994b1&oe=5554B7E7&__gda__=1431495962_ceb7eb4df1e6f8b7c484458683f5292c
Reagovat
sprchon
:))
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.wtatennis.com/news/article/4458207/title/vote-january-player-of-the-month
Já dal hlas Venus
Reagovat
smazaný uživatel
Já dala hlas Sereně.
Reagovat
smazaný uživatel
A já Mashe, aby to bylo vyvážené... :D
Reagovat
smazaný uživatel
To mě vůbec nepřekvapuje. :D
Reagovat
blixa
Komu jinýmu ... :D
Reagovat
sprchon
Všechny tři začaly sezonu skvěle, největší úspěch na okruhu samozřejmě zaznamenala vítězka AO, hned pak bodově i herně Masha - jeden titul + finále AO. Hlasoval jsem ale pro Venus, která mě potěšila z těchto tří nejvíc. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu, co tam dělá Venus a proč chybí Petra a Simona. Ale ono je to jedno, stejně vyhraje Šarapovová jako snad všechny ankety, ve kterých se objeví, bez ohledu na to, jestli si to zaslouží nebo ne. :-)
Reagovat
sprchon
Pochopitelné...
Petra i Simona vyhrály každá jeden turnaj (větší než Venus). To se dá ale od hráček z TOP 4 čekat... Venus byla před AO někde kolem dvacátého místa, vyhrála taky jeden turnaj (sice malý, ale vyhrála), na AO došla dál než Petra a stejně daleko jako Simona. Takže udělala větší pokrok, překvapila více než ty dvě.
Reagovat
PetaM
Simona má stejně bodovaný titul, jako Venus :)
Reagovat
sprchon
Stejně bodovaný, jinak dotovaný. :) Ale to je jedno. :D
Reagovat
PetaM
Peníze ale žebříček nedělají :D
Reagovat
sprchon
Nedělají. :) I obsazení turnajů bylo papírově přibližně stejné - po dvou hráčkách z top 10.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvoje argumentace by dávala smysl, kdyby šlo o mladou a nadějnou hráčku nebo kdyby se sápala z opravdu zadních pozic. V případě mnohonásobné GS šampionky a bývalé světové jedničky startující na začátku sezony z druhé desítky je dost k smíchu..
Reagovat
sprchon
A znamená snad, že když už má několik GS, že její výsledky v lednu nebyly dobré, ne-li lepší než Petřiny a Simoniny? Na rozdíl od nich porazila i dvě hráčky TOP 10.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist