Skvělé Šafářová s Kvitovou nasměrovaly Češky do dalšího semifinále

5. 2. 2011, 15:49
Aktuality 32
FED CUP - České tenistky dělí jediná výhra od postupu do třetího semifinále Fed Cupu v řadě. Po prvním hracím dnu vedou na Slovensku již 2-0 na zápasy, když Lucie Šafářová a Petra Kvitová proti domácím Hantuchové, respektive Cibulkové ani jednou neztratily svá podání a po skvělých výkonech zaslouženě zvítězily. Definitivně rozhodnout může v neděli Kvitová proti Hantuchové.
Lucie Šafářová

První dvouhra mezi Lucií Šafářovou a Danielou Hantuchovou od začátku nabízela solidně zaplněnému, i když ne zcela vyprodanému hledišti Národního tenisového centra v Bratislavě přehlídku krátkých a velmi razantních výměn, při kterých měla navrch podávající hráčka. Brzy tak bylo jasné, že úvodní set může rozhodnout jediný brejk. 

Šafářová první šanci v sedmém gamu nevyužila. Nechytatelným křížným forhendem si sice připravila hned dvě brejkové možnosti, ale Hantuchová si pomohla třemi esy za sebou.

Jenže za stavu 5-5 domácí jedničku její největší zbraň v zápase zradila. První ze dvou hrozeb ještě odvrátila, ale pak poslala oba servisy do sítě a darovala Šafářové úvodní brejk utkání. Brněnská rodačka vzápětí úvodní sadu bez ztráty fiftýnu doservírovala k vítěznému konci. 

Na Slovence se postupem času začal stále víc projevovat herní výpadek z úvodu sezony, způsobený zraněním achilovky. Ve výměnách kupila nevynucené chyby, byla viditelně pomalejší a jen přihlížela, jak ji Šafářová drtí nechytatelnými vítěznými údery především z forhendu.

Druhý set se tak stal nečekaně jasnou záležitostí. Rozjetá Češka sebrala soupeřce hned v třetím gamu podání a totéž zopakovala i o dvě a čtyři hry později.

Exhibici v druhém dějství zakončila Šafářová při prvním mečbolu stylově vítězným forhendem na lajnu a dala tak vzpomenout na čtyři roky starý zápas, kdy výhrou v úvodním duelu rovněž nad Hantuchovou nasměrovala Češky v Bratislavě k triumfu 5-0.

Zároveň si nadělila opožděný dárek k pátečním 24. narozeninám a napravila dojem z loňské sezony, kdy v týmové soutěži uhrála proti Grönefeldové a Schiavoneové dohromady jen šest her.

Druhý bod pak po dalším skvělém výkonu přidala česká jednička Petra Kvitová, jež smetla 6-2 6-2 Dominiku Cibulkovou..

Kvitovou evidentně nabudila týmová kolegyně Šafářová, která před ní získala důležitý první bod v souboji s Hantuchovou. Česká jednička vlétla do utkání ve velkém stylu. Od úvodu si na dvorci vytvořila jasnou převahu, neomylně zakončovala výměny tvrdými vítěznými údery k lajnám a vůbec nepouštěla Cibulkovou do hry. 

Dnešní vývoj tak začal nápadně připomínat doposud jediný předešlý vzájemný zápas, který v lednu opanovala v australském Brisbane Kvitová jasně 6-0 6-4. Osmnáctá hráčka světa se za pár minut dostala po dvou brejcích do vedení 4-0 a sadu v klidu dopodávala k výhře 6-2. 

Právě od stavu 4-0 se však začal obraz hry pozvolna měnit. Cibulková zlepšila servis, přitvrdila a postupně aspoň na chvíli srovnala s favoritkou krok. Na otočení skóre však neměla. 

"Bylo dobré, že jsme vedli 1-0. Šla jsem do toho zápasu trochu klidnější než Domča," uvedla Kvitová na tiskové konferenci. "Odvedla jsem docela dobrý výkon hlavně v tom prvním setu. Dobře jsem začala, tlačila jsem ji a Domča začala kazit. Ve druhém setu se rozehrála, moje hra šla trochu dolů, ale naštěstí mi pomohl servis. Jsem ráda, že to dopadlo dobře, nic víc jsme si od dneška nemohli přát," pochvalovala si. 

Nejtěžší chvíli v utkání prožila Kvitová v šestém gamu druhé sady, kdy za stavu 2-3 díky dobrému servisu odvrátila první brejkbol. Překonání krizového momentu ji nabudilo a hned v dalším gamu si konečným bekhendem došla pro soupeřčin servis. I když hned poté musela znovu čelit brejkové hrozbě, druhý český bod už z rukou nepustila. Potvrdila ho dalším brejkem.

Pála: Je to skoro perfektní
Cibulková litovala právě promarněných brejkbolů v polovině druhého dějství. "Škoda těch šancí za stavu 3-2 a 3-4. Zradil mě return, do kterého jsem nechodila. Péťa mě pak zatlačila. Hlavně v prvním setu hrála vynikající tenis a k ničemu mě nepustila," uznala Cibulková. 

Češky tak mají blízko k tomu, aby porazily Slovensko i ve čtvrtém vzájemném měření sil. "Jsem rád, že je to 2-0. Vše jsme uhráli ve dvou setech, je to skoro perfektní. Ale udělat poslední krok bývá nejtěžší. Velká výhoda je každopádně na naší straně, stačí uhrát jedno utkání ze tří a je jedno které," uvedl kapitán Petr Pála.

O postupu mohou hostující hráčky rozhodnout už v úvodní nedělní dvouhře, v které se v souboji týmových jedniček od 12:00 utkají Kvitová s Danielou Hantuchovou. Po nich by se měly představit dvojky Lucie Šafářová a Cibulková. Do závěrečné čtyřhry jsou zatím nominovány Květa Peschkeová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou a na slovenské straně Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou. Kapitáni však mohou sestavu na neděli změnit.  

- FED CUP SVĚTOVÁ SKUPINA I (čtvrtfinále) -
sobotní výsledky (05. 02. 2011)

Slovensko - Česko 0-2 ... po prvním dnu

Hantuchová - Šafářová 5-7 1-6
Esa: 9:4
Dvojchyby: 2:1
Vítězné míče: 26:35
Využité brejkboly: 0/0 - 4/7
Nevynucené chyby: 28:15
Celkem získané míče: 48:69
Čas: 1:29 hod

Cibulková - Kvitová 2-6 3-6 
Esa: 0:6
Dvojchyby: 0:2
Vítězné míče: 8:28
Využité brejkboly: 0/2 - 4/6
Nevynucené chyby: 27:30
Celkem získané míče: 43:65
Čas: 1:19 hod

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
včera hrály holky úžasně. Dneska snad nepoleví a postup bude krásnou tečkou. Jinak proti Belgii to nevidím růžově Kim je momentálně nejlepší tenistka na světě a Wickmaerová patří do užší světové desítky. Belgie podle mě největší favorit na celkové prvenství. Jinak pokud Lucka s Petou budou nadále takhle hrát tak Peta půjde do desítky a lucka do té dvacítky taky půjde i když tedka v Paříži bude obhajovat finále to bude asi nějaký pokles v žebříčku, ale na konci ta dvacítka určitě bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Nic proti superlativům, ale sorry, Petra rozhodně úžasně nehrála, na své poměry IMHO podala spíše průměrný výkon - celkově vzato. Viz i bilance 26 W / 28 UE.
Reagovat
Gulbis
Wickmaier do užší světové 10? Jednak do 10 nepatří a ještě bys mohl vysvětlit pojem užší 10, to je jako počet cca 7-9 ?? A širší 10 je první patnáctka?
Reagovat
smazaný uživatel
No je fakt, že mě z fleku napadá minimálně 20 hráček, kt. jsou lepší než Yanina, takže to s tou desítkou coci mysel(a) zřejmě s nadsázkou. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
a tady se někdo chytá za každé slovo :)ne myslel jsem to,že byla v desítce, tedka je tesně pod ní a nejbližší době v ní zase bude takhle jsem to myslel. a jinak Petra hrála nádherně v prvním setu to byla pohádka. Já na statistiky zase tak moc nekoukám vždy záleží na tom co soupeřka hráčce dovolí. Cibulková kromě toho, že je to pěkná holka tak tenis hrát umí což dokazuje tím, že už byla 12 na světě a Petra ji včera naprosto vymazala z kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
i když teďka jsem koukal na žebříček a yanina je na 26 místě. Naposledy jsem ji viděl na 11 místě. docela velký propad.
Reagovat
smazaný uživatel
Yanina je teďkonc 26. na světě, takže nevím, jestli se tomu dá říci "těsně pod desítkou". A v první desítce myslím nikdy nebyla, spíš těsně pod ní (nejvýš tuším 12. nebo tak nějak).

Cibulková je dobrá hráčka, ale ne proti ranařkám s dobrým podáním a returnem. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nesouhlasím, Petra hrála skvělý zápas, 1.set byl naprosto "na jednu bránu" a také výkon ve 2.setu byl minimálně nadstandardní. Tu statistiku bych tentokrát moc nepřeceňoval. Petra hrála hodně riskantně a odvážné, to potom při jejím agresivním stylu nevynucené chyby přijdou.
Navíc jak Lucka, tak i Petra hrály nejen v samotných zápasech, ale již na dopoledním tréninku velice dobře, tak věřím, že dnes již v prvním zápase Petra Danielu porazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Já zkrátka rád věřím, že toto byl její pouze průměrný výkon -- jaký teprve pak bude výkon naprosto špičkový, že ano? :-)

Jinak kdyby hrála opravdu tak výborně, jak říkáš, tak Dominiku breakla hned na začátku druhého setu a nebude 2 x za sebou čelit breakballu při svém podání. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No to jo, ale zase Dominika Cibulková je 27.hráčka světa, takže něco předvést musela ;-) Vždyt 6:2 a 6:3 je myslím poměrně jednoznačný výsledek, kromě první poloviny 2.setu tomu ani jinak nebylo :-) Nemůžeme očekávat samá vítězství 6:1 6:1, i když bych se za ně samozřejmě nezlobil :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Viz jinej můj příspěvek zde, kde prorokuji :-), že zřejmě není daleko dobam kdy Cibulková bude mít co dělat, aby s Petrou v setu vůbec nějakej ten game uhrála. :-)

Jinak samé výsledky 6:1, 6:1 neočekávám, zejm. proti Kim nebo Sereně by mě takový výsledek vyloženě překvapil. :-)
Reagovat
Frick
Jakou šanci by měly proti Belgii s Kim? Jak je na tom jejich debl? V něm taky nastupuje Kim?
Reagovat
misoSK
Zasluzene vediete, nerad to hovorim ale nic ine ako prehravat 0:2 sme si nezasluzili po dnesku...hantuchova bez pohybu s mnozstvom chyb, jedine co jej zo zaciatku vychadzalo skvele bol servis...Cibulkova sa sice snazila ale Kvitova bola jednoducho lepsia, hlavne na servise
Reagovat
smazaný uživatel
CZ-Sk- nase hracky nehrali zle ale CZ hracky dnes obe vyborne, hlavne Kvitova sa mi lubila- hned na zaciatku zapasu na slabe 2. servisy Cibulkovej davala winnery z returnu, vyborny servis, razantne udery- plus to ze je lavacka je vyhoda- som zvedavy kam to Kvitova dotiahne vo forme- teraz IW, Miami 2 velke turnaje mohla by daco uhrat SF pripadne- ak bude dobry los.
Belgicko-USA - tak Kim asi sama to tam rozhodne, plus Wickmayer nie je zla a ukazuje sa zas ze USA su bez Williamsiek slabsie ako priemer a pokial nehraju Williamsky tak USA nepatri do Svetovej skupiny
Fra-RUs- to co spravila Maria ani nejdem komentovat- tie jej zapasove statistiky su totalne katastrofalne..., Kuznetsova dlho bojovala ale neurvala bod, cize uvidime ci Rusky predvedu comeback- ale Ruske hracky ak neratam posledne dva ronicky tak zvykli dominovat, stale maju Rusky najviac dobrych hraciek z tej top 50, top 100 mali by dako sa pripravit na dalsi rocnik nech ten vyhraju ked tento uz asi je strateny.
AUS- ITA- tuto to je velmi zaujimave zatial neviem kto postupi, Stosur ma sklamala, nechapem ako sa mohla na esa nechat tak vyrazne prestrielat od Pennetty a celkovo ani na AO ani teraz nic extre nepredvadza snad sa nakopne do antukovej sezony lebo na RG obhajuje finale.
Reagovat
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to fakt hezký zápas bravo.
Reagovat
smazaný uživatel
Nádhera! Dnes jsem si to fakt užil, zvláště pak druhý zápas, kde si člověk mohl kromě výsledku užít i pocit, že nám roste hráčka pro špičkový světový tenis. Konečně :-) Držím palce i pro zítřek.
Reagovat
smazaný uživatel
už sem chtěl nadávat že má Berdych těžkej los hned v prvním kole. ale jak se tak dívám, tak tam není lehkých soupeřů.
Reagovat
smazaný uživatel
Nějaký děkovný komentář k našim tenistkám napsat nechceš?
Reagovat
smazaný uživatel
o jejich kvalitách nepochybuji. Kvitová bude letos hrát Turnaj Mistrin
Reagovat
UnrealTom
pěkně holky, postup už je doma tohle už neztratíme :)
Reagovat
smazaný uživatel
Petra hrála velmi slušně (v úvodu prvního setu dokonce výtečně), myslím si, že bude-li se nadále zlepšovat dosavadním tempem, není daleko doba, kdy bude Dominika ráda, když v zápase s ní vůbec uhraje nějaký ten game, páč na její hru očividně nemá žádnou odpověď a její servis je příliš slabý.

Jinak jsem zvědav, jestli Rusky otočí zápas s Francouzkami, Kuznetsová myslím Razzano(ovouú porazí, u Šarapovové si nejsem momentálně jist ničím. Alize Cornet je zřejmě v dobré formě, když Svetu úspěšně udolala.
Reagovat
smazaný uživatel
Matej je nejaký chytrý.Petra hraje "výtečně" už půl roku.Dominika muže odpovědět v příštím zápase.Tak nepluj hlouposti a raději jen sleduj.KEKETE!
Reagovat
smazaný uživatel
Nerozumím.

Problém pro Dominiku spočívá v tom, že Petra je pro ní velmi špatnej matchup. Ona jak je Dominika relativně dost malá (a tudíž nemá moc velkej dosah), tak jí dělá potíže returnovat i druhé Petřino podání, když tam dá dostatečnej spin. Zároveň Petře v zásadě nedělá žádné potíže agresivně returnovat první i druhé podání od Dominiky. Obojí se jasně ukázalo v tomto zápase, a to Petra, ačkoliv hrála vcelku solidně, rozhodně nepodala svůj úplně nejlepší výkon (resp. výkon typu proti Stosurové a v druhém a obzvláště třetím setu s Flavií na Aus. Open) - teda s výjimkou první čtř her v prvním setu.

Tím vůbec nechci snižovat kvality Dominiky proti jiným hráčkám, je docela dobře možné, že Šafářovou (opět) porazí, ale to bude patrně Slovenkám už k ničemu, páč Petra pravděpodobně (tj. dle mého odhadu) již předtím získá třetí bod v zápase s Hantuchovou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ze zápasu jsem bohužel stihnul jen poslední tři gamy (dal jsem přednost vlastnímu aktivnímu pinčesu), ale dle statistik musela Lucka hrát výtečně -- 35 winnerů a jen 15 UE, to je výborná bilance. Zá se i, že velmi slušně podávala. Na čem by možná Lucka mohla trochu zapracovat, je obrana -- myslím si, že neexistuje žádná hráčka širší světové špičky, kt. by se byla schopna ve výměnách bránit slabějc než Lucka. Chtělo by to např. se naučit pořádnej čopovanej bekhend. Taková Petra Kvitová jej poctivě trénuje a čím dál úspěšnějš jej používá i v zápasech.

Jinak jsem po očku sledoval zápas Marie Šarapovové a Virginií Razzano(ovou?), to bylo opět neuvěřitelné, co tam (s výjimkou cca tří gamů) Maria předváděla. Za vše hovoří její bilance: 9 W/46 UE. Jestli takhle hodlá Maria pokračovat, tak za chvíli nebude hráčkou ani první třicítky.
Reagovat
smazaný uživatel
hraješ pinčes?a tenis také?
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis také, ale podstatně méně často než pinčes, kt. se snažím hrát aspoň jednou týdně. Tenis momentálně hraju víceméně jen v létě, o prázdninách. Jinak mým hlavním sportem je florbal. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak pořad nerozumuj
Reagovat
smazaný uživatel
Says who? :-)

Proč by měl zajímat Tvůj názor? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ptal sem se proto,že sem se vrátil k pinčesu,a v sezoně sem musel zanechat tenisu,měl sem ůplně rozhozený ůdery...
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt? To jsem myslel, že se stává jen začátečníkům. :-)) V tomto směru mně osobně daleko víc než pinčes rozhodí přechod ze squashe na tenis. :-) To pak jsou z forhendu zejm. ze začátku kolikrát až kilometrový auty. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nějak mi začal chybět:-)))tak na zed a gumovím míčkem nechodím,ale věřím tomu:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist