Sestry Williamsovy by měly hrát po 5 letech Fed Cup. Kvůli olympiádě

25. 1. 2012, 16:26
Aktuality 18
Sestry Venus a Serena Williamsovy si po pěti letech zahrají za fedcupový tým USA. Bývalé světové jedničky dnes nominovala americká kapitánka Mary Joe Fernandezová k utkání Světové skupiny II proti Bělorusku, které se bude hrát 4. a 5. února ve Worcesteru.
Serena a Venus Williamsovy

Nejúspěšnější tým v historii týmové soutěže Spojené státy získaly už 17 titlů, loni však poprvé sestoupily z elitní Světové skupiny. Nejprve Matteková-Sandsová a Oudinová prohrály v Belgii s Clijstersovou a Wickmayerovou, v baráži pak Oudinová a McHaleová utrpěly debakl v Německu.

Američanky na cestě zpět mezi elitu potřebují nejsilnější sestavu, neboť jejich prvního soupeře Bělorusko potáhne aktuální světová trojka a semifinalistka Australian Open Viktoria Azarenková. "Viktoria teď hraje nejlepší tenis svého života, takže jsem ráda, že mám Serenu a Venus poprvé k dispozici," uvedla Fernandezová. 

Sestry Williamsovy nastoupily ve Fed Cupu naposledy v roce 2007. Venus ještě loni cestovala k zápasu do Belgie, ale kvůli zranění nemohla nastoupit. Účast ve Fed Cupu je nicméně podmínkou ke startu na olympijských hrách, takže Williamsovy už další zápasy týmové soutěže vynechávat nemohou.

Serena ve Fed Cupu ještě neprohrála, když čtyři body získala ve dvouhře a tři ve čtyřhře. Venus má bilanci 14-2 ve dvouhře a 3-2 ve čtyřhře.

Pro Venus by měl být duel proti Bělorusku prvním soutěžním zápasem od loňského US Open. Kvůli dlouhé pauze způsobené onemocněním Sjögrenovým syndromem vynechala starší ze sester Australian Open, Serena tam vypadla v osmifinále.

Slavné duo Williamsových doplní proti Bělorusku 42. hráčka světa Christina McHaleová a deblová specialistka Liezel Huberová.

V běloruském výběru by Azarenkovou měly doplnit Anastasia Jakimovová, Olga Govorcovová a zřejmě Darya Kustovová. 

Hlavní motivace? Olympiáda

Sestry Williamsovy mají zájem o Fed Cup především kvůli oblíbené olympiádě, která se letos bude konat na trávě v londýnském All England Clubu. V dějišti Wimbledonu, kde Serena získala čtyři ze svých 13 grandslamových titulů, Venus dokonce pět ze sedmi. Ve čtyřhře v Londýně spolu slavily 4 z 11 triumfů.

Obě sestry mají ve sbírce celkem již pět zlatých olympijských medailí. Jednatřicetiletá Venus vyhrála dvouhru v Sydney 2000, s o rok mladší sestrou tam ovládly i čtyřhru a společný triumf zopakovaly také před čtyřmi lety i v Pekingu. V Aténách 2004 kvůli zranění Sereny debl nehrály.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bude to určitě zajímavý zápas, škoda, že ho neuvidím. Jinak, vůbec se mi nelíbí, jak se chovají někteří diváci na AO k Vice. Je to hnus! Co jim udělala?
Reagovat
VlS
Při hře vyje, nevšim sis?
Reagovat
smazaný uživatel
VIS: To ale neznamená, že se mají chovat jak ...
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že kompetence, posuzovat, zda tyto projevy hráčky ruší nebo ne, mají především soupeřky, nikoli publikum a všichni ti rozumbradové kolem. Ano, Vika vyje. Ale většina tenistek na okruhu WTA se už k tomu vyjádřila, a to i včetně Petry Kvitové. A výslovně uvedly, že jim to nevadí. Jsou k tomu tolerantní. A pokud to nevadí hráčkám, tak si myslím, že by měli být tolerantní i někteří diváci. Takové projevy jsou neuctivé k hráčce, která patří nejen k nejlepším, ale i nejhodnějším na okruhu.
Reagovat
smazaný uživatel
karel-p: Přesně. Já už se k tomu vyjádřil asi před pár dny, když se o tom tady taky bavilo. Je to pořád dokola jedna a ta samá písnička, která se bude neustále řešit.
Reagovat
a.magerova
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/116348/konec-zvuku-z-pornofilmu-federace-se-chysta-omezit-hekani.html
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas s Adamem a Karlem.

VIS: To je teda argument...

a.magerova: Bulvární články od Punčocháře zásadně nebrat. :D
Reagovat
VlS
Asi to vadí divákům, pro které hrají. Je to profesionální tenis, který se dělá pro diváky a diváci jsou u profi tenisu důležití.
Reagovat
smazaný uživatel
Blesk :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Viku napodobuje jenom pár blbců, kteří se snaží být zajímaví... Ale nemá cenu to řešit. Vika to slyší, ale na nikoho se nezlobí a vždycky divákům poděkuje.
Reagovat
VlS
Tak co řešíte? Četl jsi rozhovor s Agou? Ta říká, že ji řvaní Šarapky hodně vadí a že by s tím WTA měla něco dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud vím, do singla se přímo kvalifikuje prvních 56 hráčů a hráček v singlových žebříčcích (s podmínkou max 4 reprezentantů jedné země, platí pro obě kategorie zvlášť). O podmínce účasti ve FC, ev. DC se nikde nepíše. Dodatek: zbylých osm míst doplní hráči, kteří dostanou divokou kartu (6 jich uděluje ITF, 2 MOV).
Reagovat
smazaný uživatel
Pokial hráč nereprezentoval krajinu v DC/FC za nejaké obdobie, tak myslím nemôže hrať na olympiáde. Preto aj hrali Federer a Nadal tento rok Davis Cup a preto napríklad nemôže za Slovensko nastúpiť Karol Beck - spory zo zväzom, nehrá Davis Cup, nebude ani olympiádu. Tak by to asi mali mať aj ženy.
Reagovat
skott
Je to stejne pro muze i zeny - ucast minmalne ve dvou rocnicich FC/DC behem poslednich 4 let, pricemz alespon jedna musi byt behem poslednich dvou tj. 2011, 2012.
Pro hrace/ky kteri zadny zapas neodehrali kvuli velke narodni konkurenci (Spanele, Rusky, Cesky..), staci pokud byli k nominacni dispozici.
Dalsi podminkou jsou "dobre" vztahy s narodnim svazem resp. samotnou ITF, jak pise rfever o Beckovi.Ale tyka se i dalsich napr. Bartoli prisla uz o Peking a pravdepodobne si nezahraje ani v Londyne.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vycházím z mě dostupných informací, například wikipedie, a tam se o povinnosti hrát FC/DC nic nepíše.
Reagovat
skott
a prave proto taky nevis...stranky itf - sekce olympijske hry
Reagovat
a.magerova
Má pravdu skott, přece to loni říkali i v souvislosti s mixem na OH Federer-Hingisová, že by ona musela odehrát mimo jiné i zápasy v rámci Fed cupu.
A taky jsem četla, že kterási naše hráčka může mít start na OH ohrožen, když není teď nominována, ale u té prý můžou argumentovat právě tou formulí, že sice nebyla nominována, ale pokaždé byla k dispozici!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, je to tam. Ale poměrně dost schované.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist