Serena: Zakončit sezonu jako neporažená? To možná někdo jiný

28. 10. 2013, 13:02
Aktuality 26
Titulem na Turnaji mistryň završila tenistka Serena Williamsová výjimečnou sezonu. Letos se vrátila na post světové jedničky, vyhrála jedenáct turnajů a prohrála jen čtyři zápasy z 82.
Profily hráčů
Serena Williamsová

"V příští sezoně se budu ještě víc snažit vyhrávat a poučím se z proher, abych je nezopakovala," řekla Williamsová po včerejším finále v Istanbulu, v kterém uštědřila v rozhodujícím setu Číňance Na Li "kanára". Pokud naplní svá slova, může skončit někdy neporažená? "Ne, určitě ne. To možná někdo jiný," řekla.

Projít sezonou bez porážky ještě žádná tenistka nedokázala. Nejlepší bilanci 86 výher a jedné prohry měla legendární Navrátilová v roce 1983.

Letošní vynikající rok nepovažovala dvaatřicetiletá Williamsová za svůj nejlepší v kariéře. "Určitě je to jeden ze tří," pronesla. Důvodem je, že letos vyhrála "jen" dva grandslamy. "A já tak miluju vítězství na grandslamech a jednou už jsem ovládla v sezoně i tři," připomněla rok 2002, kdy neuspěla pouze v Austrálii. 

Z letošních úspěchů vypíchla triumf na French Open. V Paříži vyhrála poprvé právě od roku 2002. "Roland Garros je ze všech výher úplně nahoře, protože jsem to chtěla vyhrát tolik let. Bylo vzrušující, že jsem na antuce byla neporažená." 

Williamsová se nepouštěla do diskusí, v čem je ve srovnání s ostatními o tolik lepší. Na kurtu přitom dominuje fyzicky i mentálně. "Nevím, v čem to je. Prostě jen vím, co dělám, a snažím se to dělat co nejlépe, jak umím," řekla Američanka. 

Soupeřky letos převyšovala prakticky ve všem. Vyhrála nejvíce zápasů, titulů, nastřílela nejvíc es, má nejrychlejší servis, údery i dobrý pohyb. Přesto si myslí, že má daleko k tomu, aby byla perfektní. "V hodně věcech můžu přidat," řekla. 

I Williamsová už ale na konci roku vypadala unaveně. Semifinále i finále vybojovala silou vůle a sama se po výhře nad Li Na divila, jak to zvládla. "Už to moc nešlo, ale nějak jsem se na kurtu držela a prostě jsem do toho šla a šla," řekla. 

Jako první tenistka historie si vydělala přes deset miliónů dolarů a nyní může něco z peněz utratit na dovolené. Zatím nic neplánovala, jen věděla, že do hor nepojede. "Jsem bikiny děvče, ve vysoké nadmořské výšce nemůžu dýchat. Nemám ráda chlad. My z Kalifornie potřebujeme slunce, pláž a lodě, to je naše," usmála se.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
jackiec
serena je dobrá, ok to beru ale stojím si pořád za svým že hráčky typu šarapova, azarenka, radwanská apod., absolutně nemají na partu kolem venus, henin, clijsters, capriati, hingis, davenport, tyto hráčky pravidelně porážely serenu, která krom roku 2002 nikdy nedominovala tenisu, až poslední tři roky, dnešní hráčky mají kromě těch výše zmiňovaných tenistek ohromné výkyvy ve vykonech, vyhrávají málo turnajů, na grandslamech často vybuchnou, jednou zahrají super zápas (kuzněcova v paříži se serenou) a pak o nich půl roku není slyšet, škoda že má serena slabší konkurenci jak před deseti lety
Reagovat
LukasH
To je fakt. Hráčky o kterých mluvíš, byly veleúspěšný. Henin - 9 GS. Všechny měly víc GS. Venus se až tolik nepočítá, Hingis v době, kdy Serena začal bejt slavná už končila.
Sereny kariéra je trochu zvláštní. Určitě nedominovala tenisu jako teď, na druhou stranu, když nepočítám poslední 2 roky, tak měla pořád 13 GS, která z nich to měla? Navíc, jak už jsem tu psal, Williamsky na tenis dost kašlaly, zajímaly je hlavně GS, měly různý aféry. Nevíš, jak by to vypadalo, kdyby se Serena na tenis soustředila jako dneska.
Je ale pravda, že kromě Sereny je v první desítce jen Maria a Vika, co mají víc GS, pár hráček má jeden (Petra, Li) a jinak 5 hráček nemá GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja napríklad nepochybujem o tom, že Serena je lepsia, nez Clijsters, Henin, Venus, či kedysi Davenport..No som si istý, že v ich spoločnosti bolo vyhrávať GS náročnejšie..Na druhú stranu, Serena z nich najdlhšie vydržala hrať špičkový tenis a momentálne za to zbiera zaslúžené ovocie..

Je celkom možné, že ak Djokovič a Murray odpadnú skor ako Nadal, Rafa bude v 32. zbierat v spolocnosti Tomica, Dimitrova a Nishikoriho GS tituly častejsie, nez v období okolo 25roku zivota, kedy bol na vrchole fyzických síl..Presne to sa totiž deje pri ženách..
Reagovat
LukasH
Ale zas je to třeba hodně zúžit. Clijsters porazila Serenu jen dvakrát a 7krát prohrála. Hingis při nástupu Sereny do popředí v podstatě končila, Davenport - 11 proher, 4 výhry, takže žádná sláva. Henin, Capriati - tam ta konkurence byla a samozřejmě Venus - to bylo stejný těsto.
Na druhou stranu nevíme, jak by to bylo dneska. Serena fakt byla jiná. Koukal jsem se na její zápasy dřív, byla mnohem emotivnější, zdaleka ne tak vyrovnaná.
Reagovat
Mayo
jednoznačne súčasné hráčky jej nedokážu konkurovať ako to vedeli Henin, Clijsters atď atď...
Reagovat
majovap
Clijstersová má nad Serenou tolik výhrer co Šarapovová. Nevím, kdes na tu konkurenceschopnost z její strany přišel. To už lepší bilanci má s ní Jankovičová, Stosurová, či Azarenková.
Reagovat
Mayo
"v hodne vecech mužu pridat" :D:D:D ľutujem tie ostatné hráčky...78-4 a ešte lepšia ? :D:D
Reagovat
freeteepek
Serena je nejsilnější jak kdy byla. Navíc jí po psychické stránce hodně pomohlo to zranění a následné komplikace, kdy se ocitla na hraně života a smrti. Tím spíš, že jako jehovistka nemůže přijímat transfůze. Jak to vůbec mohla přežít? Asi se stal zázrak...Uvědomila, že v tenise jde v podstatě o ho.no. Zklidnila se a upevnila si víru v sebe spolu s vírou v Jehovu:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na hrane života a smrti?..Nepreháňaš trošku?
Reagovat
freeteepek
Možná, že nebyla v přímém ohrožení života, nicméně krevní sraženina v plicích není žádná sranda. V podstatě měla štěstí, že to dopadlo takto dobře. Ale byly tam i další komplikace...http://sportky.topky.sk/c/61432/
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak to je rána, doteď mi byla celkem sympatická...
Reagovat
Stan_Borowitz
K těm transfuzím - jako jehovistka je přijímat NECHCE, nikoli nemůže. Přijímat je může stejně jako kterýkoli jiný člověk. Takže pokud by umřela, tak jen na základě vlastního rozhodnutí. Něco jako sebevrah.
Reagovat
Roger_Federer
Tohle je k zamyšleni pro budouci generace hraček..Proč, 32 leta veteranka, doslova dominuje..ženskemu tenisu..a pokud nema zrovna blby den, je o 4 třidy jinde než zbytek prvni desitky..

Za co chteji ty ostatni brat stejne penize jako jejich mužští kolegove?
Reagovat
smazaný uživatel
presne

ostatne len prehadzuju sieťku a čakaju na chyby superky
žensky tenis je o Serene a dalšich 10 hráčkach ostatne hraju na nahodu :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si myslím, že Serene chýba konkurencia, hráčka podobného kalibru akým bola ona. Poslednou bola Kim Clijsters, predtým Henin a Venus..Nie je náhoda, že ako mladšia výhravala menej zápasov, než teraz v "starobe" v okruhu hráčok ako Azarenka, Radwanska a podobne.
Reagovat
smazaný uživatel
To je ta otázka, proč Williamsová tak dominuje, že ? Opravdu si myslíte, že se ostatní tenistky tak flákají ? A co se týče peněz : Nikdo si tolik peněz nezaslouží, ani tenisti, ani tenistky, ani další královsky placení sportovci. Ale tak je to nastaveno a my s tím nic nenaděláme. Další stránka je ta, že platí milion věcí okolo a my vlastně nevíme, kolik jim skutečně zůstane. Ať ženy dostávají stejně jako muži a muži klidně mohou hrát jen na dva vítězné a uvidíme ( aspoň se to nepotáhne pět hodin.... ).
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme, kto príde ďalší..Od Sloane Stephens čakám veľa, myslím že môže byť veľkou hráčkou..

Čo sa zárobkou týka. Aj tak je tenis pre skutočné hviezdy okrajovou záležitosťou. Stačí sa stať reklamnou tvárou, pre skutočného komerčného giganta a to, čo dostanú za rok vyfasujú z hodiny na hodinu "na ruku"..
Reagovat
smazaný uživatel
*Zárobkov.
Reagovat
Fandina
Serena teď dominuje, všechno vyhrává, ale vždycky to tak nebylo. Serena k tomu dospěla, dorostla, vyhrála se. Ona nehraje kdovíjakým úžasným stylem, v mezihře se pohybuje pomalu a když je hra, tak vystřelí jako puma a hraje úderně, důrazně, s rozmyslem. K tomu stavu dospěla a proto dominuje.
Reagovat
smazaný uživatel
popsané téměř přesně. A odpověď k prvnímu příspěvku Rogera. Jsou to spravedlivé výdělky ? Rozhodně ne ! A proto ! nemá smysl neustále křičet a vyžadovat pro muže vyšší odměny.
Reagovat
Fandina
Co se týká výdělků, tak je to vždycky věcí toho, kdo dává. Že mají holky stejně jako kluci na GS, tak to je opravdu věcí těch, kdo to tahkle rozhodli. Oni vědí, co je k tomu vedlo. A výška odměn za vyhraný zápas je to samé. Když vyhraje, vydělá si, když ne nevydělá.
Reagovat
LukasH
A co je na tom tak divnýho? Ona nedominovala Navrátilová, Gráfová a v chlapech Roger? A proč? Protože prostě měli a mají něco navíc. Není to ostatníma. Jsem přesvědčenej, že taková Azarenka, aby vůbec mohla hrát se Serenou, tak jak hraje, na kurtu i spala.
Navíc Serena prohlásila, že se teď cítí líp než kdykoliv dřív.
Je nesmysl říkat, že je to slabou konkurencí. Prostě je Serena tak dobrá.
Reagovat
LukasH
Jistě, ostatní přehazujou síť nebo hrajou na náhodu. Odborník na tenis promluvil.
Reagovat
pepin
Jenže Lukáši, proč je ta Serena tak dobrá? No protože to dotrénovala na rozdíl od jiných. Ona takhle dominantní také vždy nebyla.
Reagovat
LukasH
Vždyť já nepopírám, že je za tím dřina. A myslíš, že kdyby to bylo jen o tom, tak by to nedotrénovaly ostatní hráčky? Takže Navrátilová nebo Gráfová byly tak dobrý, protože víc trénovaly?
Je to o spoustě věcech a trénink je jednou z nich.
To nedominovala, protože měla fůru excesů, s Venus to flákaly, jeden čas s tím chtěla seknout. Teď je prostě úplně vyrovnaná.
Reagovat
pepin
Já jsem přece nenapsal, že více trénuje, ale pravděpodobně třeba jo, třeba trénuje intenzivněji a ne objemově, třeba a to víme protože to sama napsala, že servisu věnovala neuvěřitelné množství času a práce a tak třeba ty ostatní trénují něco jiného co ale v konečné fázi není tak účinné a rozhodující. Kdo sportoval nebo sportuje a to nemyslím jen, že si jde zaběhat tak ví, že ne vždy objem je to nejlepší.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist