Serena vystřídala na trůnu ITF Kvitovou. Nejlepším tenistou je Djokovič

11. 12. 2012, 13:57
Aktuality 32
Novak Djokovič a Serena Williamsová jsou nejlepšími tenisty roku 2012 podle mezinárodní federace ITF. Srbský hráč obhájil triumf z loňského roku, Američanka, jež ocenění získala potřetí v kariéře, na trůnu vystřídala Petru Kvitovou.
Serena Williamsová

Novak Djokovič zakončil druhou sezonu po sobě na místě světové jedničky. V lednu obhájil grandslamový titul na Australian Open, na Roland Garros a US Open prohrál až ve finále. Na okruhu ATP rozšířil svou sbírku celkem o šest titulů včetně triumfu na Turnaji mistrů.

"Jsem pyšný, že jsem šampionem ITF druhý rok za sebou," uvedl v prohlášení Djokovič, jenž rok 2011 opanoval triumfem na třech ze čtyř grandslamových turnajů. "Bylo moc těžké na tak úspěšnou sezonu navázat," dodal Srb, jenž měl letos vážného konkurenta v Andym Murraym, vítězi US Open a olympiády.

Jedenatřicetiletá Serena Williamsová letošní sezonu ozdobila pátým triumfem ve Wimbledonu, čtvrtým na US Open a ziskem zlata na olympijských hrách. Pochlubit se může letos nejlepší bilancí na okruhu WTA (58 vítězství, čtyři porážky) a celkem sedmi tituly. "Doufám, že i rok 2013 bude stejně úžasný," uvedla Američanka, jež zářila především v druhé polovině sezony.

Hodnocení deblistů vyhráli podeváté za posledních deset let Bob a Mike Bryanové, mezi ženami byly nejlepším párem vyhlášeny Italky Sara Erraniová a Roberta Vinciová.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
jak jinak, gratulace! A nic si z toho nedelej, Serenko, ze nemas "nejvic bodu v zebricku", mne staci velke tituly a famozni hra.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Lépe bych to nenapsal.:-)
Reagovat
dadaft
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/665163_463383190367697_1553354171_o.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
dobra momentka.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
stránka WTA maji nový vzhled...koukněte
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem to viděl včera... Líbí se mi to a nejvíc asi záložka "Fans", kde má fanoušek výborný přehled o všech tenistkách na sociálních sítích. :)
Reagovat
Heather_Fedex
cely cas jsem byla v tom, ze wta je uzce spjata s itf, ale vidim ze moc ne. napr. v roce 2010 byla podle wta hrackou roku clijsters, nejlepsi hrackou itf byla ale caroline. neni to zvlastni? opet to vypada spis na suvjektivni zalezitost, nez na nejakou odbornou statistiku
Reagovat
Heather_Fedex
mela byt reakce na nolu ;)
Reagovat
tommr
WTA a ITF jsou dost na kordy a jen těžko hledají společnou řeč. Vem si třeba, že některý podniky pořádaný ITF jako jsou např. Hopman Cup nebo Fed Cup jsou ze strany WTA doslova sabotovaný ...
Reagovat
Heather_Fedex
je to mozne. ale i tak by se meli pri pridelovani cen titulu "hracka roku" resp. "nejlepsi tenistka" zhodnout ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud dominuje jedna hráčka, tak asi ano, pokud je rovnocenných adeptek několik, tak není nic divného na tom, že různé komise rozhodnou jinak. ;-)
Reagovat
freeteepek
Jsem zvědav, zda se Serena v příštím roce dohrabe aspoň na druhý místo světovýho žebříčku. Nejlepší tenistka by měla být v žebříčku na prvním místě nebo se pletu? Ve všech ostatních sportech tomu tak je:-) Osobně doufám, že se Vika ještě o něco zlepší a Serena přijde o svojí dominanci. Na US Open nebyla od porážky daleko. Jak by potom dopadlo hodnocení nejlepší hráčky r.2012? Vika by měla 2 GS tituly + obrovský bodový náskok. Serena má tak celkem 7 vyhraných titulů, ale ta její prohra v 1. kole FO byla na nejlepší hráčku světa dost ostudná:-)
Reagovat
Nola
najlepšia tenistka, alebo tenista nemusí byť lídrom rebríčka, vlani sa ňou stala Petra Kvitová a skončila na 2.mieste
http://en.wikipedia.org/wiki/ITF_World_Champions
Reagovat
tommr
pokud by se Serena chtěla ještě posunout v žebříčku tak by musela hrát na plnej úvazek celej rok a to se jí asi nebude chtít. A otázka taky je jestli na takovou zátěž v jejím věku ještě má fyzicky ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Loňské i letošní rozhodnutí WTA a ITF udělit svá ocenění pro nejlepší hráčky těm, které na postu světové jedničky v té době nebyly jen potvrzuje moji domněnku, že post jedničky sice je prestižní, ale celý žebříček není nic jiného než pomocná statistika pro určování nasazování na turnaje a jako takový se někdy zbytečně přeceňuje.

freeteepek: na "kdyby" se nehraje, US Open, jakož i další tři ze šesti nejprestižnějších turnajů roku vyhrála Serena, ne Vika. Btw. vypadnutí v osmifinále na FO taky není nic, čím by se mohla světová jednička chlubit. ;-)

tommr: Serena je v takřka ideální pozici pro útok na post jedničky a ani jí to nemusí stát moc sil, vzhledem k tomu, že na rozdíl od Viky a Máši toho v první části sezony moc neobhajuje. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Loni byla taky Petra nejlepší hráčkou a vypadla na USO v prvním kole, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě je NEJLEPŠÍ TENISTKA ROKU ta, která má PO CELÝ ROK kvalitní a stabilní výsledky, což Vika měla. Tím pádem má i nejvíc bodů v žebříčku a to je pro mě směrodatné v otázce, kdo je nejlepší tenistkou roku. Serena byla bezpochyby nejlepší od Wimbledonu, který začínal 25. června 2012. Ale tenisová sezona probíhá od začátku ledna do konce října (popř. začátku listopadu). Můj názor je ten, že pokud je někdo nejlepší tenistkou (celého) roku, pak je to Vika. Osobně si myslím, že nejlepší tenistka roku by měla mít po celý rok nejstabilnější a v součtu (v žebříčku) nejlepší výsledky. To Vika má, proto je první. Nejlepší tenistkou roku pro mě není ta, která má nejlepší vzájemnou s nejsilnějšími soupeřkami. Třeba ve fotbalové lize taky nevyhraje titul ten, kdo ve vzájemných zápasech porazil nejlepší tým tabulky, ale vyhraje ho právě ten lídr tabulky. Nejlepší tenistkou roku pro mě není ta, která má nejvíc velkých titulů (GS, OH, TM), protože tyhle turnaje jsou sice nejvýznamnější, ale tenis se hraje celý rok, nejenom na šesti turnajích. Mimochodem, když se podíváte na ty velké turnaje, které Serena letos vyhrála, tak Vika na nich neměla o moc horší výsledek (minimálně semifinále). To se naopak nedá říct o Australian Open, které Vika vyhrála a Serena skončila v osmifinále... Tolik tedy o tom, kdo je pro mě nejlepší tenistkou roku. Na druhou stranu, rozhodnutí v této anketě zcela respektuju (přestože ankety moc nesleduju) a Sereně patří velká gratulace. Vím, že třeba WTA vyhodnocuje nejlepší hráčku roku podle toho, kdo má nejvíc velkých titulů. Co se týká ITF, tak jejich hodnocení jsem v minulosti moc nesledoval... Zkrátka a dobře, pro mě je nejlepší tenistkou roku Vika. Až bude Serena první, tak rád uznám, že je nejlepší ona. To samé platí o všech ostatních hráčkách... Toť vše. :)
Reagovat
Sonja
http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/197838_528677583809833_1382917895_n.jpg :-D
Reagovat
Heather_Fedex
hlavne ta 2. ruka :)))
Reagovat
Nola
celkom zaslúžene, do sezóny 2013 treba nadviazať na posledné víťazstvá na TM a pokračovať na víťaznej vlne
Reagovat
Sonja
Jakto "celkom"?:-))
Bylo by super návazat na vítězství...ale hlavně se těším z toho, že si odpočnul, dobil baterky...takže i jeho hra bude lepší než ke konci sezony:-)
Reagovat
Nola
asi som to zle formulovala
trochu ma zaskočila "vážna konkurencia" v tomto článku, asi to tu číta anglická kráľovná.... autor je evidentne zaťažený na "tenisového robota budúcnosti"
jediná vážna konkurencia bol Roger Federer, či sa to autorovi článku páči, alebo nie, nestačí vyhrať OH a jeden GS a zbytok sezony sa viac menej flákať, možno na rok....
Reagovat
smazaný uživatel
Novak?..podle mně letos jasně Bernard Tomič:P
Reagovat
Heather_Fedex
gratulka vitezum! cest porazenym ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jen upřesním, že ten titul, co ITF uděluje, se oficálně jmenuje World Champion, tedy Mistr světa. A oba jsou jimi naprosto zaslouženě.
Reagovat
Sonja
Tak tak:-))...gratulace oboum!
Reagovat
Sonja
(vlastně všem šesti:-))
Reagovat
gigin
Mistr světa. Nejlepším tenistou je Djokovič (v nadpisu). Hezké :)
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
gigin
Podle barvy pleti (bez rasistického podtextu!!) to byla Serena.
Reagovat
Heather_Fedex
noleta :))
Reagovat
smazaný uživatel
Hezké, já ale mluvím o mistrech světa v tenise, ne v jízdě na divném vehiklu ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist