Serena narušila nadvládu Rusek v semifinále

28. 1. 2009, 07:06
Aktuality 4
Přestože obhájkyně Šarapovová kvůli zranění v Melbourne chybí, postoupily do semifinále letošního Australian Open hned tři Rusky. Nejprve Dementěvová dnes potvrdila roli favoritky proti Suarezové, následně zkazila čistě ruské semifinále Serena Williamsová, jež s problémy vyřadila Kuzněcovovou.
Serena Williamsová

Loňská vítězka Maria Šarapovová se sice po zranění ramene na letošní ročník Australian Open připravit nestihla, ovšem její krajanky ji plnohodnotně zastoupily. Rusko bude mít v semifinále ženské dvouhry hned trojí zastoupení. Po postupu Safinové a Zvonarevové vytvořily druhou semifinálovou dvojici Dementěvová a Američanka Serena Williamsová.

Čtvrtá nasazená Jelena Dementěvová se dnes v duelu s Carlou Suarezovou Navarrovou lépe vyrovnala s extrémními teplotami přesahujícími čtyřicet stupňů Celsia. V úvodním setu se rychle ujala vedení 4-0 a podobně jednoznačný byl i průběh druhé sady, v níž Dementěvová vedla 5-1. Majitelka titulů z přípravných turnajů v Aucklandu a Sydney tak svou vítěznou sérii prodloužila už na patnáct zápasů.

Sedmadvacetiletá Ruska, jež útočí na první grandslamový titul, se však v zápase dopustila 10 dvojchyb, ale také dokázala odvrátit stejný počet brejkbolů. Suarezová soupeřčino podání ani jednou neprorazila. Devatenáctiletá Španělka tak stejně jako loni na French Open dohrála ve čtvrtfinále.

Utkání podle Dementěvové nebylo tak jednoduché, jak napovídá pohled na skóre. "Hrály jsme hodinu a půl, to je poměrně dlouhý zápas," poznamenala. "Bylo velmi důležité chytit úvod zápasu, a jsem ráda, že jsem to zvládla. Ale i když jsem vyhrála dvakrát 6-2, jednoduché to nebylo. Několikrát jsem si musela game vybojovat přes shodu," popsala Dementěvová, jež mezi nejlepší čtyři hráčky na grandslamu postoupila už potřetí v řadě.

"Vzhledem k počasí bylo velmi těžké hrát," komentovala Dementěvová největší australskou vlnu veder za posledních sto let.

Za horkého počasí rozehrály pod otevřenou střechou zápas i Světlana Kuzněcovová se Serenou Williamsovou. Prvně jmenovaná mohla zkompletovat semifinále na čisté ruské a začala lépe. V prvním setu sice za stavu 5-4 výhodu servisu nevyužila, o dva gamy později však už setbol proměnila, když se její soupeřka dopuštěla řady zbytečných chyb.

Následně ale pořadatelé kvůli extrémnímu horku vydali pokyn k zatažení střechy nad arénou Roda Lavera a hráčky se mohly jít schladit na 15 minut do útrob stadionu. Od druhé sady se tak za stavu 1-0 na sety pro Kuzněcovovu začalo hrát v halových podmínkách.

Osmá nasazená Kuzněcovová měla zápas výborně rozehraný, ve druhé sadě podávala za stavu 5-4 na vítězství a byla dva míčky od postupu. Šanci poprvé na Australian Open postoupit do semifinále však nevyužila, mladší z úspěšného dua amerických sester druhý set otočila a naprosto ovládla dění na kurtu. V rozhodující sadě už ruské soupeřce dovolila jen jeden game.

"Byla jsem ráda, že střechu zatáhli. Mohla jsem si v hlavě srovnat, co se se mnou na kurtu děje a pomohlo mi to," byla ráda Williamsová, jež je stejně jako Dementěvová potřetí v řadě v grandslamovém semifinále. Američanka však v posledních dvou případech postoupila až do finále a na US Open nenašla jedinou přemožitelku. Devítinásobná grandslamová vítězka na Australian Open usiluje o navázání na tituly z let 2003, 2005 a 2007.

Australian Open - středeční výsledky žen:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Dementěvová (4-Rus.) - Suarezová (Šp.) 6-2 6-2
S. Williamsová (3-USA) - Kuzněcovová (Rus.) 5-7 7-5 6-1

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Serena má na letošním AO víc štěstí, než tenisového umu..
Reagovat
smazaný uživatel
možná že doposud měla štěstí, ale ona to celý vyhraje
Reagovat
skott
A nekteri snilci sazeli na to, ze Serenu zastavi Azarenka...:-)))Doufam, ze Lena se nerozklepe jako uz mnohokrat a vyuzije svou sanci.Pokud zustane strecha otevrena vyhraje ve dvou setech.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tomu se říká obrat, i když kdo ví, co by se stalo, kdyby tu střechu nenatáhli a hráčky se nešly schladit...:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist