Sen českých tenistů se rozplývá, prohrál i Štěpánek

4. 12. 2009, 23:46
Aktuality 24
Finále Davisova poháru se pro české tenisty dobře nevyvíjí. Bod nezískal ani Radek Štěpánek, přestože nad Davidem Ferrerem vedl už 2-0 na sety. Španělé tak mohou o triumfu rozhodnout již v sobotní čtyřhře.
Profily hráčů
David Ferrer a Radek Stěpánek

Čeští tenisté prohrávají ve finále Davisova poháru s obhájci titulu Španěly 0-2. Radek Štěpánek sice vedl v dnešní druhé dvouhře nad Davidem Ferrerem 2-0 na sety, ale nakonec v Barceloně prohrál 6-1 6-2 4-6 4-6 6-8. Utkání se na antuce hrálo čtyři hodiny a sedmnáct minut. V zahajovacím duelu nestačil Tomáš Berdych na Rafaela Nadala a s druhým hráčem světa prohrál 5-7 0-6 2-6 za dvě a půl hodiny.

"Velká škoda takové porážky, ale odcházím s hlavou nahoře. Byl to velký boj, ale Ferrer byl na konci šťastnější. Musím mu pogratulovat, jak se zvedl," uvedl Štěpánek. "Průběžný stav je bohužel špatný, ale ještě to zkusíme otočit. Veliká škoda, že nemáme jednu výhru, pak by naše naděje byly mnohem větší," řekl České televizi nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

V sobotní čtyřhře se začátkem v 16:00 SEČ nastoupí za domácí Fernando Verdasco a Feliciano López. Na české straně jsou nahlášení Jan Hájek a Lukáš Dlouhý, ale pár by měl hrát ve složení Štěpánek/Berdych. Tato dvojice společně v Davisově poháru ještě nepoznala porážku. "Musíme se ještě poradit, v jakém složení nastoupíme. S Radkem jsem ještě nemluvil, únava u něj asi bude obrovská," uvedl Navrátil.

Štěpánek na Ferrera vlétl
...
Jednatřicetiletý Štěpánek vletěl na kurt nažhavený, jako by chtěl pomstít Berdycha, který s Nadalem prohrál v jednu chvíli i třináct gamů v řadě. Díky variabilní hře, při níž si chodil úspěšně na síť pro vítězné voleje a zároveň kraťasy vyváděl soupeře z rytmu, získal Štěpánek od stavu 1-1 devět gamů za sebou. Dostal se tím do vedení 6-1 4-0.

Karvinský tenista hrál pestře a drze i dále. Proto mu nevadilo, že si prohrál jeden servis, druhý set měl v moci a vyhrál jej 6-2. Dvě tisícovky českých fanoušků bylo v tu chvíli slyšet v hledišti více než čtrnáct tisíc domácích a utichla i španělská kapela. Halou se místo "Olé!" nesl pokřik: "Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!"

...ale bod nevydoloval
Jenomže už koncovka druhé sady byla vyrovnaná, což se ve třetím setu potvrdilo. Ferrera roztleskával hlavně Nadal a jeho krajan už lépe četl změny rytmu Štěpánkovy hry, nepouštěl ho tolik k síti. Český hráč více kazil a sadu za hodinu a tři minuty ztratil 4-6.

Štěpánek evidentně ztrácel energii a míče, které mu na začátku vycházely, teď končily v síti, nebo v autu. Naopak povzbuzený Ferrer měl najednou více jistoty v úderech, trefoval lajny a rychle vedl 4-1 5-2. Bojovník Štěpánek snížil na 4-5, ale set nezachránil.

V první hře rozhodující sady Štěpánek odvrátil čtyři brejkboly, což ho zvedlo a na lavičce mezi gamy se po delší době usmál. Ferrer ale potvrzoval, že patří k nejlépe fyzicky vybaveným hráčům a i po třech hodinách hry skvěle běhal. Štěpánek ho neustále "masíroval" krátkými míči za síť, i když mu nepřinášely tolik bodů jako na začátku. "Radkovi postupně docházely síly, začaly jej brát křeče, ale nechal tam duši. Toho si cením," prohlásil Navrátil.

Šanci odskočit měl Štěpánek v osmé hře, ale nepovedlo se mu při brejkbolu dobře umístit první forhendový volej a druhý trefil do sítě. A tak přišel trest: ve třinácté hře byl příliš opatrný a při brejbolu spadl pokus o "kraťas" na jeho stranu kurtu. Ferrer pak čistou hrou přiblížil Španělsko na bod od dalšího daviscupového vítězství.

"Velká škoda, rozhodovalo několik míčků. Možná jsme si štěstí trochu vybrali v Chorvatsku," připomněl Navrátil vydřenou výhru Štěpánka v semifinále na chorvatské půdě, kde udolal Karloviče až v rozhodujícím setu v poměru 16-14. Naopak Ferrer se stal oslavovaným hrdinou. "Bylo to nesmírně vyčerpávající. Radek hrál první dva sety skvěle, ale pak jsem to i s pomocí skvělých diváků dokázal otočit," radoval se Ferrer.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Co dodat...myslím, že vše podstatné jsme viděli včera v telce, anebo někdo přímo v Barceloně. Rafa se chytnul, což pro mě není vůbec žádná novinka, čekal jsem, že motivace, domácí prostředí, ale hlavně jeho slavný povrch dospěje k vítězství přesvědčivému. Hlavně však jemu tohle nehorázně pomohlo, kde jinde se chytnout, než na "hlíně"... :)) Rafa je pan hráč a znovu se ukázalo, že tenis je o hlavě. No a Radek? Vyhraný zápas nejen body, ale i herní převahou, nepochopitelný zkrat, tohle jsem u Radka ještě v DC a vůbec na okruhu snad neviděl, on spíše vždy otáčel a bojoval než by se nechal udolat... ale tak je to ta zpropadená antuka, být to u nás na taraflexu-je hned veseleji. No nic, Vy jste kluci naši ale už vítězové dávno, už v duelu s Francií málokdo čekal výhru a přesvědčivý boj s Chorvaty byl už tím vítězstvím. Takže díky za vše a věřme v zázrak jako v něj věřil David Ferrer a hlavně Rafa na lavičce. :))
Reagovat
a.magerova
Jo pěkně jsi to napsal, kapku toho zázraku by bodlo, ale i tak jsou to FRAJEŘI !!!
A ještě nekončíme :-))
Reagovat
Martinac
Španělé to ještě nevyhráli!!! Jestli dneska dáme čtyřhru, můžou znervúoznět a stát se v neděli může cokoli:):) Pamatujte na Rockyho: "Nic nekončí, dokud to doopravdy neskončí."
Reagovat
a.magerova
Já zase slyšela, "zápas není dohraný dokud není zápas dohraný"
Takže i já budu moc fandit HOŠI DO TOHO !!!
Reagovat
smazaný uživatel
a.magerova je muj clovek - az na ty gelovy nehty teda :)) a ty, Alessi, lehni. Nechci vubec pripominat, ze mel ten famozni Stepec, (trvam na slove famozni), za stavu 4:3 dat volej atd. Ale podivejme se na to trochu z vetsi vysky. (Z hlediska tenisovych dejin, mlynu a tak, pardon.) DC je snad tymova soutez a mel by ji vyhrat nejlepsi tym, ne? Videli jste vubec ty stary fotky, kdo za nas hral a misu vyhral?? A podivali jste se vcera poradne na spanelskou lavicku? A videli jste nekoho do singla na ty nasi? Ja, krome Berdi, kteryho nepodcenuju, treba mu to ve triceti taky vsechno prijde :), vubec nikoho.
Reagovat
smazaný uživatel
Máme dva, slovy DVA tenisty do týmu. Strašně jsem to klukům přál, ale představte si, kdyby naši DC vyhráli, jak by se vedení našeho tenisu zase plácalo po ramenou, jak jsou skvělí a jak ten tenis pěkně vedou. To by bylo ke zblití. Vím, že se sen klukům rozplývá, ale já bych jim doporučil, aby se příští rok reprezentace vzdali.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas, Kaderka a jeho kumpanie jsou jasny, ale je to dvojsecny, no, ekonomicky dopady .....
Reagovat
smazaný uživatel
ty se rozplýváš vole!!!
Reagovat
smazaný uživatel
nevadí i když nevyhrajete, myslím že to pravým českým fanouškům včetně mě vadit nebude, holt ve druhém zápase trochu smůla, ale co se dá dělat, štěstí nemůžeme mít pořád, oba bojovali, ale bohužel a právě se ukázali fanoušci, dokud vyhráváte tak vás všichni chválí, ale když prohráváte tak naráz někteří nadávají. je to finále na španělské půdě, není se za co stydět
Reagovat
smazaný uživatel
ja bych to teda tak optimisticky nevidel stzepanek sice bojoval ale to co predvedl v poslednich trech setech katastrofa:-( kolik mel brejkboluu??? miliony a myslim skoro zadny z nich nepromenil za to si moze stepanek sam a jenom sam toto by se nikomu stavat nemelo za zadne situace!!!! ja teda budu velmi prekvapen pokud uhrajeme aspon bod i kdyz to mozna dopadne 3:2 pro spanely protoze ani se mozna uz v nedelu to vzdaji a hrat se nebude a dnesni čtyrhru podle me nedaji protoze oba museji byt sklamani... ja bych teda urcite nedokazal najit motivaci po tech zapasech
Reagovat
smazaný uživatel
i na něho musela dosednou tíha okamžiku, bylo jasné že to nedopadne 6-1,6-2,6-3..... podání mu nešlo od samotného začátku do konce a to bylo halvní, a takové zápasy nekončí takto jednoznačně. já beru finále jako úspěch, a Radek s Tomášek letos dokázali že to jde
Reagovat
ArcusII
V tomhle je prave Tenis "krásná svině" protože se kdykoliv může jasně vypadající zápas zlomit. To že Radek umí ztratit jasne vedení, to víme... nemyslim si ze by udelal neco zasadne spatne nebo jinak, ale souper za ty dva sety zjistil jak na nej hrat a co na nej plati a radek mu pomohl ze mu do toho odesel servis normalni situace a me se to v tenise stava Mockrat, sice pravda v jiné kategorii, ale ne jeden zapas jsem otocil kdyz jsem predtim set uhral jen 1:6 prostě zacnes hrat na soupere co mu nejvic vadi a on zacne kazit. Kdyz nekdo umi dobre cist hru jde to pak otocit a pak uz jen vsechno do sebe krasne zapada a odměnou je vítězství...:)
Reagovat
ArcusII
Kluci díky, že jste oba zápasy neprohráli hladce a nebyl to nudnej tenis. Myslim ze petisetak radka byl super podivana, bohuzel se spatnym koncem, ale nikdo si nedovede predstavit, jak velky tlak na Radka to musel být, a jestli si pripustil na zaver jen na chvili dulezitost toho bodu tak ho to srazilo jeste vic dolu...
Nicmene porad ta sance je ponevadz Spanele si myslej ze je hotovo a pokud se dostanem do stavu 2:2 coz neni nemozny, bude to nase psychická výhoda, ponevadz Spanelsko to muze hodne prekvapit. Pokud to nevyjde tak stejne diky a ja se teda rozhodne nezlobim :-) A to mam na kluky vsazenou nemalou castku :-) Češi... Češi...
Reagovat
Twofinger
Skoda ze se nehraje jen na 2 sety :-( . Radkovi bohuzel dosla sila a bez prvniho servisu s miliardou dvojchyb se to vyhrat nedalo. V prvnich dvou setech jsme Radka vzyvali do NEBE, pak uz bohuzel jenom do PEKLA. Velka skoda, ale tedka by mohl prijit ten zazrak, ne? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A proč ne? I Ferrer si včera malej zázrak prožil. Kolik Španělů mu asi včera po dvou setech věřilo? A nakonec...
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpánek největší trotl v dějinách lidstva bo prohrát vyhraný zápas v tak důležitém utkáni na horké půdě Španělů a ještě k tomu vědět že první zápas Berdych prohrál což mu muselo být jasný že to musí vyhrát a ten trotl zrobil opak.No rozkopat koule a hodit psovi aspon by si Nikol už neměla s čím hrát a možná už ani žádný koule po dnešku ani nemá !!
Reagovat
smazaný uživatel
vapet ty si social roku
Reagovat
smazaný uživatel
už tě nechci hodně dlouho vidět, kdyby to nešlo a soupeř byl lepší, tak ani neceknu, ale tohle?
Rafa se taky musí chytnout zrovna, když mu nefandim, ale budiž.
Jsem přetenisovanej, už nechci vidět žádnej zápas, takže se začnu koukat snad v lednu, jestli se mi začně v novém roce po tenise stejskat, jestli né, tak ne.
Přeju krásné VÁNOČNÍ SVÁTKY VŠEM na tenisportal.cz, ať jste fandou kohokoliv a ROK 2010 dle vašich představ!
Reagovat
majjkaa
.....este mikulasa si zabudol :)
Reagovat
a.magerova
"Fanouškem v dobrém i zlém"
přece to nevzdáme, i finálová účast je zázrak, tak se kurňa vzchop a fandi !!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
radek to pěkně zprcal když vedl 5.4 a 30:00 v poslednim, tam si dal zase nesmyslne ten vyjebaný kratas a sel do kopru i s celou houbovou polívkou, vosel!! Ale nevadí, hraje se do tří, takže ted to spanelům vrátíme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nemožeš mi len tak odísť Oli! To ako si predstavuješ?! Okey, aj ja už toho mám moc v tej hlave, tak si to tam vyčisti dám ti aj špachtličku, keď chceš :-) Ale od Januára ťa tu chcem zase vidieť, tak ma nesklam! Pekné Vianoce aj tebe a šecko dobré! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
máš tu snad taky ještě mě, ne? Na to nezapomínej
Reagovat
smazaný uživatel
No jojo... :-) MTMR!!!
Ale ja chcem oboch! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist