Semifinále vybojoval psychicky odolný Berdych

8. 4. 2012, 18:46
Aktuality 0
V roli lídra daviscupového týmu je Tomáš Berdych už několik let. Ve čtvrtfinále proti Srbsku dotáhl české tenisty v Praze třemi body k postupu a ukázal i psychickou odolnost. V duelu jedniček porazil osmého hráče světa Janka Tipsareviče ve třech tie-breacích a v každém setu otáčel nepříznivý stav.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Šestadvacetiletý Berdych poprvé neztratil ve třech daviscupových zápasech ani set. V pátek zdolal Viktora Troického, uspěl se Štěpánkem ve čtyřhře a postup do semifinále podtrhl výhrou nad Tipsarevičem. Pokaždé vyhrál 3:0. 

"Našel bych na své hře pár věcí, nedostatků, ale to není vždy důležité a není to potřeba. Důležitý je poslední bod a ten byl vždy na mé straně," řekl Berdych. "Byl to jeden z mých nejlepších Davis Cupů. Podařilo se to výborně zvládnout, hráli jsme doma, před plnou halou a ve vynikající atmosféře," pochvaloval si Berdych. 

Především v souboji s Tipsarevičem ukázal, že se nevzdává. V každém setu prohrával, Srb měl ve třetí sadě dokonce pět setbolů, ale sedmý hráč světa ani jednu sadu nepustil. Pokaždé složitou situaci ustál a pak sám udeřil. 

"Ukázal jsem možná víc zkušeností a asi lepší psychiku než on," uvedl Berdych. Pomohlo mu, že třeba loni na Turnaji mistrů v Londýně porazil Tipsareviče z mečbolu. "Vzpomněl jsem si, že závěry setů za vypjatého stavu moc nezvládá. To mi dodalo sil, že za žádného stavu nesmím vypustit ani balon," řekl Berdych. 

Psychickou sílu ukazuje ve zkrácených hrách. V letošní sezoně má v tie-breacích bilanci 10:2. "Doufám, že to bude setrvalý stav a bude to takhle fungovat. Ale jinak je jedno, jestli to je 6:1, nebo vybojuji set v tie-breaku. Možná to je cennější a zvláště na antukovém povrchu, protože míče odskakují různě," řekl Berdych. 

Pro vývoj duelu s Tipsarevičem byl důležitý první set. Trval hodinu a čtvrt a Berdych v něm prohrával už 3:5, ale dotáhl ho do zkrácené hry, kterou vyhrál. "V tak důležitém zápase by nebyl příjemný začátekm prohrát set po takové době," prohlásil. 

Berdych si vychutnával postup do semifinále, na zápas v Argentině zatím moc myslet nechtěl. "Teď je dobré taky vydechnout a soustředit se na vlastní sezonu. Zvláště když semifinále je až v září a stát se může spousta věcí," řekl. 

Díky postupu čeká tenisty nabité léto. Po Wimbledonu bude v Londýně olympiáda, pak hned US Open a semifinále Davisova poháru. "Jestli se o mísu chceme poprat, tak musíme tohle zvládnout," uvedl Berdych. 

V Argentině hrál v 1. kole v roce 2005, kdy Češi podlehli jasně 0:5. Doma patří Argentinci v sestavě s Juanem Martínem del Potrem a Davidem Nalbandianem k nejtěžším soupeřům. "Když jsou kompletní, tak je nesmírně těžké je porazit. ale je to reálnější než vyhrát ve Španělsku," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist