Šarapovovou při mečbolech přibrzdil déšť, titul nakonec slaví Clijstersová

16. 8. 2010, 06:55
Aktuality 9
WTA CINCINNATI - Maria Šarapovová prohrála třetí finále v řadě, byť v Cincinnati měla tři mečboly. Neproměnila je a po dešťové přestávce jí vítězství proklouzlo mezi prsty. Z titulu se raduje Kim Clijstersová, které se povedl skvělý obrat a po svém návratu získala již čtvrtý titul. Ten ji vyhoupne již na post světové trojky.
Profily hráčů
Kim Clijstersová

Právě v Cincinnati se před rokem Kim Clijstersová vrátila na okruh WTA, na kterém kvůli mateřské dva roky chyběla. Nyní načala druhou sezonu své obnovené kariéry a může zhodnotit svůj první rok: čtyři tituly včetně vyhraného US Open a post světové trojky.

Cesta za posledním triumfem však nebyla jednoduchá. Sedmadvacetiletá Belgičanka sice bez ztráty setu postoupila do finále, v něm ale dlouho tahala za kratší konec. Maria Šarapovová byla agresivnější, méně chybovala a především měla pevnější ruku v důležitých výměnách. I proto se třiadvacetiletá Ruska za stavu 6-2 5-3 dostala ke třem mečbolům. 

V té chvíli se ale obloha na Cincinnati zčernala a na kurtem se točil silný vichr. Šarapovová se snažila zápas co nejrychleji ukončit, po třetím neproměněném brejkbolu se však z nebe spustil déšť a hráčky musely za shody odejít do šaten.

Tam obě měly téměř 90 minut na to, aby se zkoncentrovaly na zisk posledních dvou míčků, nebo vymyslely plán na obrat. Lepší taktiku zvolila Clijstersová, jež se vrátila se zvýšeným sebevědomím a postupně začínala ruskou soupeřku přehrávat. Belgičanka dějství dotáhla do zkrácené hry, ve které se dostala ze stavu 0-3 a o šampionce musel rozhodnout třetí set.

Ten už bez ztraceného servisu ovládla Clijstersová, jež po vítězství 2-6 7-6 6-2 získala třetí titul v sezoně a získala šek na 350.000 dolarů. V žebříčku se tak posune ze sedmého na třetí místo těsně za světovou dvojku Wozniackou. Po svém návratu ještě ve finále neprohrála.

"Byla jsem tak blízko porážce a pak přišel ten černý mrak," komentovala Clijstersová. "Myslela jsem, že budu hrát agresivně od základní čáry, ale nemohla jsem se opřít o servis," uvedla hráčka, jež spáchala 10 dvojchyb. Soupeřka dokonce o jednu více.

"Během přestávky jsem musela svou hru překopat, abych mohla myslet na obrat. Jsem moc šťastná, že jsem to dokázala," řekla hráčka, jež letos jako první vyhrála už tři turnaje.

Naopak Šarapovová se letos do finále dostala již popáté, ale na triumfy z Memphisu a Štrasburku už navázat nedokázala. Do závěrečného duelu turnaje se dostala na třetí z posledních čtyř soutěží, svůj celkově 23. titul ale nikdy nezískala. 

I tak se rodačka z Nyaganu poprvé po dvou letech vrátí do elitní světové desítky, když si z patnáctého místa polepší o pět příček. Ruska byla v létě roku 2008 světovou trojkou, pak však z kurtů na 10 měsíců zmizela, neboť musela na operaci s ramenem.

"Zažila jsem tu krásný týden. Hrála jsem tu poprvé a dostalo se mi příjemného přivítání od fanoušků. Gratuluju Kim ke skvělému turnaji. Já už se těším na příští rok, rozhodně se sem chci zase vrátit," řekla Šarapovová při vyhlašování.

Obě hráčky se okamžitě přesunou do Montrealu, kde je čeká generálka na US Open. Šarapovová zahájí proti Šafářové, Clijstersová má v prvním kole volný lo a ve druhém se utká s vítězkou amerického duelu Oudinová - Matteková-Sandsová.

- WTA PREMIER 5 CINCINNATI (USA, tv. povrch, 2.000.000) -
nedělní výsledky (15. 08. 2010)

Dvouhra - finále:
Clijstersová (4-Belg.) - Šarapovová (10-Rus.) 2-5 7-6(4) 6-2

Čtyřhra - finále:
Azarenková/Kirilenková (Běl./Rus.) - Raymondová/Stubbsová (4-USA/Austr.) 7-6(4) 7-6(8)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Déšť nedéšť měla stále Maria ten zápas ve svých vlastních rukou, mnohem větší roli hrála snížená koncentrace a taky fakt, že 1.set byla ojedinělá záležitost, takovou rozhozenou Kim jsem už dlouho neviděl. Potřebovala tu pauzu jako sůl, štěstí, že přišla, ale nikde není psáno, že by to Kim nezvládla i nebýt pauzy. Její psychická odolnost je velká a jsou to přeci jen ženy a u těch jsme viděli větší obraty. Jenže bylo patrné, že si ne až tak věřila, spoustu klíčových úderů měla řešit jinak.
Hlavní rozdíl byl na servise, těch DF bylo moc a Kim to Marii hodně usnadnila, tím nechci říct, že nehrála Masha dobře, hrála svůj tenis, hlavně return byl moc povedený. Třetí set už každý zná, na jednu stranu škoda, že to takhle dopadlo, každý bude snižovat výhru zraněním a počasím... =/ Nicméně situace je taková, že je Kim 4. v žebříčku a má 3 tituly a to jí nikdo nevezme. Myslím, že může jít na pozici světové dvojky. ;) Zvlášť dokud nehrají Williamsky a Henin, je na betonu konkurence značně snížená. Jankovič, Dementěva, Stosur se hledají... Kuznětsova zahrála jediný turnaj dobře, uvidíme co dál, a tak větší hrozba přichází od Pennetty, Azarenky, Radwanské a Marii, která se ale odhlásila z Montrealu. C´mon Kim!! Hlavně už netrop takové hloupé chyby.
Reagovat
BooOoo
když se teď Maša odhlasila tak Lucka nebe mít snad tak těžkou soupeřku .. neví někdo kdo ji nahradí ?
Reagovat
smazaný uživatel
Odhlášení z Montrealu jsem věděl. Hlavní je ať se stihne uzdravit před US Open! :-) Hodně štěstí! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu se někdo seknul v žebříčku, Kim je 4. a hekna 12.
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak http://www.sonyericssonwtatour.com/page/RankingsSingles/0,,12781~0~1~100,00.html
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem si přesně říkala,že to Kim otočí, moc jí to přeju!! To šílený skřehotání Rusandy je děsný. A to hraje tento týden s Luckou, chudák! Vydržet to poslouchat, to je děs, doufám a moc držím Lucce palce, ať tu heknu porazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Všiml jsem si, že ke konci zápasu Maria přestala ÚPLNĚ hekat. poslední dva nebo tři gamy zvládla bez hekání. Každopádně Kim měla vážně jen štěstí a Maria ohromnou smůlu. Bylo úplně jasné kdo si odveze titul než začalo pršet. Bohůžel to asi počasí Marii nepřeje, přesto si myslím, že na US Open už konečně zahraje pěkný výsledek. Budu držet palce!
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou to obe holky sikovny. Maria musi zlepsit koncentraci v zaveru turnaju. Tolik naplano skoncenych finale, to je opravdu zbytecne, Ted prispechala na pomoc Kim i priroda za minutu dvanact, a ta to stoprocentne vyuzila. Muze je obe tesit posun v zebricku, V Torontu maji opet velke sance.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist