Sampras: Odchodu nelituji

20. 2. 2008, 14:09
Aktuality 2
Už přes pět let je v tenisovém "důchodu" bývalá světová jednička Pete Sampras. I dnes by jeden z nejlepších hráčů všech dob mohl porážet mnohem mladší soupeře, jak dokázal v exhibičním zápase s Tommym Haasem. Jak ale sám říká, svého odchodu z profesionálního tenisu nelituje.
Pete Sampras

Při debatách o tom, který z hráčů tenisové historie byl nejlepší, padají různé argumenty. Nikdo kromě Roda Lavera nevyhrál hned dvakrát všechny čtyři grandslamové turnaje v jednom roce. Ivan Lendl sice nikdy nezvítězil ve Wimbledonu, dokázal ale vyhrát 44 zápasů v řadě a 270 týdnů byl v čele světového žebříčku. Roger Federer kraluje mužskému tenisu jako málokdo předtím a nemusí trvat dlouho a zlomí některé z vousatých rekordů.

V takových diskusích dříve nebo později padne jméno Peta Samprase. Legendární hráč dva takové významné rekordy drží: světovou jedničkou byl neuvěřitelných 286 týdnů, a to i díky vítězstvím na 14 grandslamových turnajích. To všechno stihl Sampras do svých 31 let, kdy se rozhodl s tenisem na profesionální úrovni skončit.

Roger? Je v něm kus dítěte
Na rozdíl od některých svých vysloužilých kolegů se na okruhu veteránů objevuje jen sporadicky, loni se ovšem Američan znovu připomněl. V listopadu sehrál tři exhibice s momentálně nejlepším hráčem světa Rogerem Federerem, kterého dokázal jednou porazit. Letos se měl utkat s Maratem Safinem, který se ale kvůli únavové zlomenině nohy musel omluvit. Místo něj nastoupil proti Samprasovi Němec Tommy Haas a ve dvou setech se přesvědčil, že Američan tenis rozhodně hrát nezapomněl.

Když si Sampras takhle vede šest let po svém odchodu, nabízí se otázka, jestli neodešel z výsluní příliš brzo. "Byl jsem na konci. Poslední šťáva mi došla na US Open (v roce 2002)," nelituje slavný tenista svého rozhodnutí. "Pořád bych mohl občas hrát, a pořád slušně. Ale vrátit se na okruh, to už je něco jiného. Je to jiný životní styl, který vyžaduje spoustu práce. I když jsem byl na vrcholu, musel jsem dřít, abych tam zůstal. To už pro mě není," řekl Sampras v San Jose, kde hrál exhibici s Haasem.

Bývalý světový hráč číslo jedna teď jen může sledovat, jak se Roger Federer pokouší překonat jeho rekord v počtu vyhraných grandslamových titulů. Američan jich má 14, Švýcar 12. Federer může předehnat svůj idol ještě letos, ovšem po Australian Open, kde ho vyřadil Djokovič, to bude nesmírně těžký úkol.

To ale neznamená, že by mezi oběma hráči byla rivalita. Naopak. "Roger má druhou tvář, kterou moc lidí nezná. Zůstal v něm kus dítěte. Rád se baví, rád baví i ostatní. Vlastně jsme si docela podobní - máme rádi suchý, sarkastický humor," říká Sampras, který se s nejlepším hráčem současnosti přátelí a díky SMS zprávám s ním zůstává v kontaktu po celý rok.

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
I. Lendl nevyhrál přeci proboha Wibledon, ale Roland Garros vyhrál opakovaě pokud vím
Reagovat
smazaný uživatel
máte samozřejmě pravdu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist