Sampras: Můj rekord dlouho nevydrží, Federer mě překoná

6. 12. 2008, 13:29
Aktuality 7
Legendární Pete Sampras na tiskové konferenci v Londýně znovu otevřel téma o svých rekordních 14 grandslamových titulech. Myslí si, že Švýcar Roger Federer je tím, kdo by je měl překonat. Nepodceňuje však ani Rafaela Nadala ze Španělska.
Pete Sampras

"Roger během dvou let zlomí můj rekord," myslí si Sampras, který za svou kariéru vyhrál celkem čtrnáct grandlslamů. Nikdy však netriumfoval na antukovém French Open. To se dosud nepodařilo ani Federerovi, který má v sedmadvaceti letech na kontě o jediný vyhraný grandslam méně než o deset let starší Američan, který před šesti lety ukončil kariéru.

Vyhrané grandslamy:
Pete Sampras - 14 (7x Wimbledon, 5x US Open, 2x Australian Open)
Roger Federer - 13 (5x Wimbledon, 5x US Open, 3x Australian Open)
Roy Emerson - 12
Bjorn Borg - 11
Rod Laver - 11
Bill Tilden - 10
...
Rafael Nadal - 5 (4x French Open, 1x Wimbledon)

Sampras se nezapomněl zmínit ani o současné světové jedničce Rafaelu Nadalovi, který už čtyři roky vládne francouzskému mistrovství Roland Garros. "Když o tom přemýšlím, tak Rafael může vyhrát více jak 10 turnajů za sezonu. A pokud bude dál dominovat na French Open jako dosud a obhájí triumf ve Wimbledonu, může mít na konci kariéry deset až dvanáct grandslamových titulů," předvídal Američan. "A s ohledem na to, jak je mladý a jakou hru předvádí, bych se nedivil, kdyby i on překonal můj rekord," dodal.

Tenisoví odborníci však předpovídají, že Španělův náročný styl se podepíše na jeho zdraví a v takové formě dlouho hrát nevydrží.

Další z grandslamů bude ve hře od 19. ledna 2009 na melbournském Australian Open, kde bude svůj premiérový grandslamový titul obhajovat světová trojka Srb Novak Djokovič. Federer i Nadal při posledním startu vypadli v semifinále.

V květnu bude v té době již třiadvacetiletý rodák z Malorky Nadal usilovat o páté vítězství v řadě na French Open a o 14 dní později se pokusí obhájit i triumf na travnatém Wimbledonu, kde letos ukončil nadvládu Federera. Sedmadvacetiletý Švýcar už zná program nadcházející sezony.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

7
Přidat komentář
kranyz
tak asi ho prekona nutno ale dodat ze i kdyz je Roger vynikajici hrac nemel nikdy takovou silnou konkurenci jako Sampras (agassi,edberg,becker,korda,rafter,ivanisevic,krajicek,muster,phillipoussis,rios,corretja,connors,big mac,kafelnikov) a spousta dalsich, proto pro me zustava stale pistol Pete nejlepsi hrac historie.
Reagovat
dabelsobul
Na tom urcite neco bude. Ale kdovi, jak za 10-15 let budes brat dnesni soupere Federera (Nadala, Djokovice, Davydenka, Nalbandiana nebo nastupppujici generaci Tsongu, del Potra atd.) ;)
Reagovat
kranyz
tim jsem nechtel rict ze Roger nema zadny soupere ale podstatne min. Tsonga a Delpo zacinaji hrat az ted a tech ostatnich je min nez mel Pete. velci souperi jsou prakticky jen Rafa a Novak. u Peta jsem jeste nejmenoval vsechny Courier, Enqvist, Rusedski, Henman aj
Reagovat
smazaný uživatel
Z těch soupeřů Federera bych zmínil ještě Roddicka a Safina..a v poslední době určitě Murrayho. Jinak je asi fakt, že Sampras měl konkurenci o něco silnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě mě napadl Hewitt..jako konkurent Fedexe.
Reagovat
dabelsobul
Jo, je pravda ze v dobe samprasa bylo asi vice kvalitnejsich souperu...
Reagovat
smazaný uživatel
No snad ho Fedex opravdu překoná, je mu 27, ještě může klidně ty tři toky hrát v dobré formě!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist