Safin: Problémy s kolenem jsou konečně za mnou

21. 8. 2008, 12:41
Aktuality 0
Je to téměř přesně osm let, co se Marat Safin zapsal do tenisové historie. V roce 2000 se tehdy dvacetiletý Rus na US Open dostal až do finále, v němž nedovolil Petu Samprasovi uhrát jediný set. Svůj první úspěch ve Flushing Meadows už nezopakoval, také vinou různých zranění. Teď se znovu vracím a výsledky se dostaví, říká Safin před posledním grandslamovým turnajem sezony.
Profily hráčů
Marat Safin

Marat Safin se po svém senzačním vítězství ve Flushing Meadows samozřejmě nevytratil. V roce 2005 například vyhrál Australian Open a znovu tak připomněl svůj nesporný talent, který ovšem během těch let brzdila zranění. Semifinalista letošního Wimbledonu ale věří, že jeho problémy s kolenem, které ho pronásledovaly poslední tři roky, už jsou konečně minulostí.

"V roce 2001 to bylo naposledy, co jsem hrál na US Open normálně," tvrdí ruský tenista. "Už je to tak dávno. Jinak pokaždé, když tu jsem, hraju zraněný. I když jsem byl světová jednička, poranil jsem si žebro, nemohl jsem dva měsíce hrát, propadl se v žebříčku a ztratil v sebe důvěru. Teď se ale znovu vracím a výsledky přijdou. Nezáleží na tom, kolikátý jsem v žebříčku, když budete mít dobré výsledky, přijde to samo."

Safin je momentálně na 44. místě žebříčku ATP, ale už bylo i hůř, v březnu klesl až na 91. příčku. Velký podíl na tom, že znovu šplhá vzhůru, má podle Rusa jeho trenér Hernan Gumy. "Už spolupracujeme přes rok a jsem určitě spokojený. Na některé věci už jsem starý. Je to čím dál těžší hrát dobře, zvlášť když se srovnáte s minulými roky. (Gumy) mi rozumí, je trpělivý a je to ideální člověk na cesty, což je důležité. Nejsem vůbec pod tlakem," chválí Safin svého kouče.

Pod jeho vedením se bývalému nejlepšímu hráči světa vrací sebedůvěra, kterou tolik potřebuje. "Koleno mi dělalo problémy a moc jsem riskoval. Proto jsem šel v žebříčku dolů, bez důvěry v sebe nemůžete hrát vítězné údery. Najednou bolest zmizela a já mohl začít pracovat na pohybu a víc času jsem strávil v tělocvičně," dodává ruský tenista.

Těsně před US Open sice kvůli bolesti zad nedohrál zápas Italem Fogninim ve Washingtonu, který vzdal po prvním setu, grandslamový turnaj ale prý v ohrožení není. "Bude to v pořádku. Potřebuju jen tři, čtyři dny odpočinku," tvrdí Safin.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist