Šafářová prohrála s Kuzněcovovou

5. 11. 2011, 14:32
Aktuality 10
České tenistky hrají po úvodním dnu finále Fed Cupu s Ruskem v Moskvě 1:1 na zápasy. Po vítězství Petry Kvitové 6:2, 6:2 nad Marií Kirilenkovou prohrála v druhé dvouhře Lucie Šafářová s domácí jedničkou Světlanou Kuzněcovovou 2:6 a 3:6.
Lucie Šafářová

O držitelkách trofeje pro rok 2011 se v Olympijské hale rozhodne v neděli. Nejdříve v 11:00 nastoupí Kvitová proti Kuzněcovové a pak Šafářová proti Kirilenkové. Do závěrečné čtyřhry jsou nahlášeny páry Květa Peschkeová, Lucie Hradecká a Anastasia Pavljučenková s Jelenou Vesninovou. Oba kapitáni ale mohou nominace ještě změnit.

Šafářová začala souboj s Kuzněcovovou svázaná nervozitou. Neklid české dvojky demonstroval hned první game, v kterém sice vedla 30:0, ale pak své podání soupeřce darovala po dvou dvojchybách a dvou nevynucených chybách. Zkušená Ruska, už trojnásobná vítězka Fed Cupu, nejistotu české hráčky vycítila a trestala.

Šafářová po čtvrt hodině prohrávala 0:4. Kuzněcovová ji ničila takticky, chvilku držela míč ve hře, aby Šafářová kazila, a když Češka jen vracela míč, tak najednou nebezpečně přitvrdila, přešla do útoku a ukázala své kvality na síti. Šafářová sice trochu vyrovnala hru, odvrátila tři setboly, ale první set už nezachránila.

"Nechytla jsem začátek, byla jsem trošku nervózní a dělala jsem spoustu zbytečných chyb. Strašně jsem chtěla přinést ten bod, což bylo asi trošku svazující. Potom jsem už hrála dobře, ale už jsem to nedokázala otočit," řekla Šafářová.

Na začátku druhého setu si Šafářová prohrála po dlouhém gamu opět podání, ale vzápětí dokázala vzít Rusce servis a vedla 2:1. Obrat se ale nekonal. Dobře naladěná Kuzněcovová se nenechala rozhodit a Šafářová střídala slibné míče s chybami.

Čtyřiadvacetiletá Šafářová ztratila podání opět v páté a v deváté hře druhé sady a zápas se ocitl v troskách, i kvůli třiceti nevynuceným chybám. Po dvaaosmdesáti minutách hry Češka při prvním mečbolu nedosáhla na úder Kuzněcovové.

"Čekala jsem, že (Kuzněcovová) bude pod tlakem, když prohrávají 0:1, ale byla jsem překvapena, jak byla v pohodě a vyburcovaná. To, co jsem si neuhrála, to mi nedarovala. Zahrála spoustu výborných míčů, až jsem ji musela zatleskat. Nemůžu říct, že jsem si to pokazila sama, k chybám mě donutila," připustila Šafářová. "Mrzí mě to. Když se strašně chce a nepovede se to, tak to mrzí. Ale budu se snažit zítra si spravit chuť," dodala.

Šance Kuzněcovové proti české jedničce Kvitové nechtěla odhadovat. "Petra je na koni, hraje výborně, velmi rychle, nedělá žádné chyby a dneska výborně podávala," pochválila Šafářová spoluhráčku. Jestli se Kvitová hned od počátku v tomto stylu pustí proti ruské jedničce, zápas může vypadat naprosto jinak než duel Šafářové.

"Obě jedničky své zápasy vyhrály zaslouženě," připustil kapitán Petr Pála, podle kterého šance na vítězství stále zůstávají padesát na padesát, a to nedělní zápasy budou nejspíše vyrovnanější. Věří však, že Kvitová i v neděli zopakuje svůj dnešní výkon.

Pála nevyloučil, že v neděli by jeho ruský protějšek Šamil Tarpiščev mohl nasadit proti Šafářové Anastasii Pavljučenkovovou a Kirilenkovou přiřadit do čtyřhry k Vesninové. Ale nad taktikou si míní lámat hlavu až poté, co ke změnám případně dojde.

Finále tenisového Fed Cupu v Moskvě -
sobotní výsledky (05. 11. 2011)

Rusko - Česká republika 1:1

Kirilenková - Kvitová 2:6, 2:6
Kuzněcovová - Šafářová 6:2 6:3

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
darek.vrana
Šafářová prostě neunáší tlak Fed cupu. Před dvěma týdny na tom samém kurtě excelovala, a teď není schopna dát servis. A ten servis, tam se ta nervozita a napětí podepíše nejvíc. Bohužel, přál jsem jí to, ale nemá holt takovou náturu jako Kvitová.
Reagovat
freeteepek
Tak zítra Lucie bude hrát ve druhém zápase s Pavljučenkovou!
Reagovat
freeteepek
Lucka by se měla s Petrou poradit, jak to P dělá, že má tak pevný nervy. A přitom byla ve výhodě. Vedly jsme 1:0 a nebyla v zápase favoritkou. V podstatě neměla co ztratit. Měla do toho jít po hlavě a ne takle rozklepaná. Ta úroveň podání jí fakt nebyla hodna. Komentátoři ve studiu nezmínili, že právě na něm by Lucka měla zapracovat. Hlavně zlepšit svůj druhý servis a pak taky víc využívat leváckou zatáčku. To je hrozná zbraň, když se umí použít, jak neustále dokazuje Petra. Já jsem si dřív myslel, že ji Lucka vůbec neumí. Pak jsem ji viděl to párkrát zahrát a teď už vím, že ji proti favorizovaným soupeřkám prostě nepoužívá. Myslím, že by právě naopak tenhle druh servisu měla používat víc. Otevírá si tím kurt na zakončení. Nezdálo se mi, že by kovářovic dcerka (kuzněc=rusky kovář) tu leváckou zatáčku nějak zvlášť dobře uměla returnovat. Uvidíme zítra s Petrou, co předvede.
Reagovat
smazaný uživatel
Až mi bylo Lucky líto, tohle se prostě nedá, hrát zápas s takovou soupeřkou prakticky bez 1.servisu.
Kuznecova hrála výborně, ale měla to přeci jen usnadněné.
No zítra, počítám, to bude mít těžší :-)
Hlavně ať se z toho Lucka otřepe, dá se říct, že prohrála zápas, kde byly naše šance na bod ze všech zápasů nejmenší, takže nic se neděje.
Reagovat
smazaný uživatel
tak urcite se "nic" nedeje a Kuzna je buldog, navic hrala fakt dobre. Na druhou stranu ma uz zrejme svy nejlepsi roky za sebou a Lucka ji to mohla pri sviznejsim nastupu dat od zacatku znat, tenisove na to ma, ale byl tam zas nejaky blok. Snad se z toho vyspi, no.
Reagovat
smazaný uživatel
Je třeba se podívat pravdě do očí a řist že Lucka hrála katastrofálně. To, že zahrála pár winnerů bohužel zazdila spoustou chyb a ubohým podáním ! Gratulace Kuzni ke skvělému výkonu. Lucka bojovala, nezabalila to, a to je dobře .. Raději takováto prohra než nějaké trapné betonování.
Pro sojku : Kuzňu bych ještě neodepisoval. Tenisově pořád patří do TopTen, jde jen o to, aby našla motivaci..
Reagovat
smazaný uživatel
Taky myslím, že Lucie byla opravdu nepřiměřeně mimo - a nebylo to poprvé! Tahle labilita je asi její největší problém. V téhle "kondici" by prohrála s kde kým. Pak je houby platný že to umí, když to co umí 50% času nefunguje...
Reagovat
VlS
Na rozdíl od tebe si myslím, že Světlana už je za zenitem. Škoda toho brejku ve druhým setu, Světlana toho začínala mít dost a viditelně byla unavenější a unavenější. Řekl bych, že může mít problémy s kondicí, což může být důvod, že končí ve druhých, třetích kolech.
Reagovat
smazaný uživatel
Kuzněcovová hrála dnes opravdu velmi dobře, všechno ji vycházelo, ale bylo to i tím, že jí to Lucie zatraceně usnadnila, hrála laxně. Rozhodne čtyřhra a Petra. Petře držím palce nebude to mít s Kuzněcovou jednoduché, ale věřím ji, že to zvládne.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra Kuzňu zvládne :)))
Pro méně chápavé upřesňuji "získat motivaci"
Já si tedy představuji, že když někdo získá motivaci, tak začne pořádně trénovat a makat na kondici. Asi tak ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist