Sabalenková si zahraje o už čtvrté semifinále v Cincinnati, Šwiatekové tentokrát stačily dva sety

16. 8., 23:29
Aktuality 5
WTA CINCINNATI - Aryna Sabalenková (26) porazila na tisícovce v Cincinnati 7:5, 6:2 Elinu Svitolinovou (29) a už na osmém turnaji v řadě postoupila do čtvrtfinále. Šampionka posledních dvou ročníků Australian Open, která čeká na další titul od úspěšné lednové obhajoby v Melbourne Parku, si zahraje o čtvrté semifinále v tomto dějišti. Iga Šwiateková (23) tentokrát ztrátu setu nepřipustila a poradila si 6:2, 6:2 se svou oblíbenou soupeřkou Martou Kosťukovou (22).
Aryna Sabalenková si v Cincinnati poradila s Elinou Svitolinovou (© Profimedia)

Sabalenková – Svitolinová 7:5, 6:2

Aryna Sabalenková neprožívá v letošní sezoně zrovna nejlepší období. Na začátku roku sice uhrála finále v Brisbane a úspěšně obhájila titul na Australian Open, nicméně od té doby na další triumf čeká a kvůli zranění ramene musela vynechat slavný Wimbledon.

Po nezdarech v semifinále ve Washingtonu a ve čtvrtfinále v Torontu startuje v Cincinnati, kde povolila shodně sedm gamů Elisabettě Cocciarettové i bývalé světové trojce Elině Svitolinové, proti níž před pár měsíci na antuce v Římě likvidovala tři mečboly.

V utkání s Ukrajinkou odvrátila čtyři z pěti brejkbolů a využila všechny čtyři vlastní šance. Na podání zaváhala pouze při prvním pokusu doservírovat úvodní set. Zatímco v Římě aktérky bojovaly téměř dvě a půl hodiny, tentokrát Sabalenkové stačilo na vítězství o hodinu méně.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Bývalá světová jednička se po skončení turnaje vrátí na druhé místo žebříčku. Rozhodlo o tom nečekané vypadnutí loňské šampionky a úřadující vítězky US Open Coco Gauffové hned po úvodním zápase.

Ve čtvrtfinále je v Cincinnati neporažena (3:0) a v souboji s Ljudmilou Samsonovovou může dosáhnout na už čtvrté semifinále v tomto dějišti a zároveň vyrovnání svého zdejšího maxima.

Samsonovová, jež zakončila oba předchozí starty v hlavní soutěži Western & Southern Open hned v prvním kole, porazila v osmifinále po obratu 4:6, 6:0, 6:3 lucky losera Elinu Avanesjanovou a stejně jako před týdnem v Torontu prošla do čtvrtfinále. Se Sabalenkovou má pozitivní bilanci 2:1, loni ji vyřadila na podniku stejné kategorie v Montrealu.

 

Šwiateková – Kosťuková 6:2, 6:2

Iga Šwiateková stejně jako loni triumfovala na French Open a v posledních týdnech prožívá slabší období. Po vyřazení už ve třetím kole Wimbledonu přišla další rána v podobě neúspěšného útoku na zlatou medaili na olympiádě v Paříži. Aktuální světová jednička v posledních letech na antukových dvorcích dominuje, nicméně v oblíbeném areálu Rolanda Garrose se musela spokojit s bronzem.

Chuť si může spravit na probíhající tisícovce v Cincinnati, kde absolvuje první turnaj po šokujícím nezdaru. Na Western & Southern Open se jí však moc nedaří. Poprvé přešla přes osmifinálovou fázi až v loňském roce, ovšem teď se jí to podařilo druhým rokem po sobě.

Polská tenistka připustila v úvodním zápase v Ohiu nečekané komplikace proti Varvaře Gračovové a musela překvapivě do tří setů. Martu Kosťukovou, s níž vyhrála suverénně i třetí vzájemný souboj, však k ničemu nepustila. Do utkání sice vstoupila ztraceným servisem, ale pak už nečelila ani jednomu brejkbolu, na kurtu dominovala a za hodinu a 11 minut slavila postup.

Šwiateková odehrála proti Kosťukové svůj jubilejní 60. zápas v letošní sezoně a parádní bilanci upravila na 54:6. V aktuálním roce posbírala už pět trofejí, čtyři z nich přebírala na podnicích série WTA 1000 a tu poslední na oblíbeném French Open.

V sobotu bude usilovat o vyrovnání loňského výsledku a zároveň zdejšího maxima. Její čtvrtfinálovou soupeřkou bude Mirra Andrejevová. Sedmnáctiletá Ruska přehrála 3:6, 6:3, 6:2 světovou pětku a finalistku posledních dvou grandslamů Jasmine Paoliniovou a vylepšila svou bilanci s hráčkami TOP 10 na 4:5. Také zapsala své šesté letošní a zároveň kariérní čtvrtfinále na nejvyšším okruhu.

Čtvrtfinálové duely v dolní polovině pavouka nabídnou souboje Jessicy Pegulaové s Leylah Fernandezovou a Anastasie Pavljučenkovové s Paulou Badosaovou.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
asgard33
Absolutně dominantní servis Pavlju,asi jako v nejlepších dobách Plechových, byl rozhodující v posl. nočním zápase proti Zheng Q. Žádná dlouhá mezihra jako v utkání Badosy s Putinkou,žádné dlouhé gamy s mnoha shodami.Zheng Q. měla smůlu,že musela pořád dotahovat bez jediné šance na BB,což se jí dařilo až do stavu 5-6, kdy nedokázala dorovnat do TB. Ve 2.setu už nestíhala ani při vlastním servisu. QF mezi Pavs a Badosou bude zase hlavně o servisu,ale při stylu Pavlíny očekávám i nějaké delší výměny i delší gamy s více BB. Jinak spodní půlka je hezky vymetená,z nasazených už zůstala jenom ta upachtěná konzistence Peguly...
Reagovat
EllNino
Cincy je ještě snad poslední rychlý hard, možná ještě Čína, a to je vše ... a Nasťa by to mohla klidně vyhrát :)
Reagovat
bardunek666
V Abu Dhabi je to taky hodně rychlé
Reagovat
asgard33
Nastě tenhle povrch evidentně vyhovuje,její jednoduchá údernost tady na soupeřky platí a dokáže zakrýt její technické nedostatky viditelné na pomalejším povrchu.
Reagovat
asgard33
V půlnočním zápase P.Badosa ukázkově vyházela servírovací game na 6-3,aby jí to Putinka při vlastním servisu gentlemansky oplatila. Pro Pavlínku hodně těžký zápas plný dlouhých výměn,i když byla papírově mírnou favoritkou.Julka si po výhrách nad světovou Jedničkou i Dvojkou evidentně věří,ale proti Pavlíně jí chybí ofenzívní palebná razance včetně údernějšího servisu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist