S Istominem rozhodly maličkosti, myslí si Berdych. Brandse se nebojí

26. 6. 2010, 11:47
Aktuality 8
Tomáš Berdych je přesvědčen, že o jeho těsném vítězství ve třetím kole Wimbledonu nad Denisem Istominem z Uzbekistánu rozhodlo jen několik klíčových momentů a zřejmě větší zkušenosti. V osmifinále, ve kterém ho v pondělí čeká Němec Daniel Brands, se nebojí role favorita a věří, že postoupí dál.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Jsem rád, že se mi podařilo vybojovat takhle těžké utkání. Soupeř hrál opravdu výborný zápas a kladl odpor až do konce," řekl dvanáctý nasazený Berdych, který už prohrával 1-2 na sety, ale dokázal zápas otočit a vyhrát 6-7 7-6 6-7 6-3 6-4. 

"Nerozhodlo zas tolik, jen pár momentů a možná víc mých zkušeností. Podařilo se mi udržet koncentraci po ztraceném setu, to bylo asi nejdůležitější," zhodnotil Berdych zápas se 70. hráčem světového žebříčku.

Podle Berdycha se potvrdilo, že nezáleží, na jakém je hráč místě, ale jaká je jeho forma. "Dneska ji měl opravdu hodně vysokou. Přesně servíroval, riskoval, jeho hra se na trávu hodí. Kdyby takhle hrál pořád, tak na 70. místě určitě nebude," řekl Berdych.

Za svou největší chybu považuje ztrátu třetího setu, ve kterém sice prolomil Istominovo podání, měl několik setbolů, ale pak přišel o své podání a prohrál v tie-breaku. "Nemělo by se to příště stát," dodal.

Důležitá je moje hra
Čtyřiadvacetiletý Berdych si čtvrté kolo ve Wimbledonu zahraje počtvrté. Ve stejné fázi byl loni, v roce 2006 i o rok později, kdy postoupil až do čtvrtfinále, ale dále se zatím nedostal.

I když dnes hrál čtyři hodiny a pět setů, zařekl se, že po třídenním rekordním maratonu Johna Isnera a Nicolase Mahuta už nebude nikdy tvrdit, že hrál dlouhý zápas a že je po něm unavený. "Utkání bylo náročné. To je asi tak všechno, co k tomu mohu říci," řekl s úsměvem. "Síly určitě jsou," dodal s tím, že kromě toho má před dalším utkáním dva dny volna.

V osmifinále ho čeká Němec Brands (98. hráč světa), se kterým stejně jako s Istominem ještě nehrál. "Není to nic příjemného. Platilo to právě v případě Istomina. Člověk ho vidí poprvé a on předvede takový výkon," řekl Berdych.

"Ale není důležité, co bude hrát on, důležitá bude moje hra. Když nastoupím od začátku koncentrovaný, myslím, že by to mělo jít a že bych měl jít dál," zdůraznil Berdych.

Únava? Pomohla ledová vana
Souhlasí s tím, že nastupuje v osmifinále jako favorit. "Nebojím se toho," prohlásil. Vítěz se pak ve čtvrtfinále nejspíš střetne se šestinásobným wimbledonským šampionem Rogerem Federerem ze Švýcarska.

I když Berdych dnes svou únavu zlehčoval, po utkání relaxoval v ledové vaně. Poprvé to zkusil letos po těžkém utkání na turnaji v americkém San Jose. "Vždy jsem nesnášel studenou vodu, ale tehdy mi to opravdu pomohlo a začal jsem to praktikovat častěji," řekl Berdych. Podle něj to dělají často i Američané, třeba Andy Roddick nebo právě Isner.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
QPR_Draxter14
Jak je to s tou studenou vodou? To si jako leží v ledové vodě a relaxuje? :D to snad ne...ledovou sprchu ještě chápu...to je chvilková záležitost..ale vana?
Reagovat
smazaný uživatel
po takových výkonech se ti jakoby smrští svaly a nejsou pružný, takže tě šíleně např. bolí nohy a není v nich ani síla...a když jsi ve studený vodě, hoooodně studený vodě, tak ty nohy dostanou jakoby šok a ty vlákna se od sebe zase odrthnou a jsi téměř ready :)
Reagovat
smazaný uživatel
Něco podobného jsem viděl u amerických sprinterů, jen s tím rozdílem, že po tréninku místo vany,používali baraly s ledovou vodou..
Dělali to proto, že když si schladíš svaly, tak tělo je nuceno je znovu zahřát, tzn. napumpovat do svalů krev, a jak je známo, krev je mimo jiné i transportérem regeneračních látek, potřebných k zotavení unavených a poškozených svalů..
Reagovat
QPR_Draxter14
hned jsem chytřejší :-)
Reagovat
smazaný uživatel
rádo se stalo:-)
jen ještě malá poznámka, nerad bych ze sebe dělal nějakého chytráka (od toho zde jsou jiní), ale v komentu Havlaise je pár nepřesností až nesmyslů, které jsou v laické veřejnosti dosti rozšířené(po výkonu smrštění svalů nebo odtrhnutí svalových vláken). Je to trochu jinak, ale to sem nepatří :-)
Reagovat
smazaný uživatel
myslíš tím kyselinu mléčnou? Jinak mě nic nenapadá :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Napadá tě to správně :-), pro rychle odplavení kys. mléčné je mnohem účinnější lehké zatížení a prokrvení svalů (vyklusání, masáž, rotoped nebo právě ta ledová koupel), než jen okamžitý odpočinek.
Reagovat
smazaný uživatel
Napsal jsem to polopatě,aby to pochopil :-) sam jsem profesionalni sportovec,tak vim,jak to chodi ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist