Ruská tenistka Šarapovová obhájila v Římě titul

20. 5. 2012, 19:27
Aktuality 28
Druhá tenistka světa Maria Šarapovová po roce opět vyhrála turnaj v Římě. Pětadvacetiletá Ruska dnes ve finále porazila Číňanku Li Na 4-6, 6-4, 7-6 a získala druhý titul v sezoně.
Profily hráčů
Maria Šarapovová

Šarapovová přitom za obhajobou nevykročila dobře a po ztrátě prvního setu pustila ve druhém soupeřku do vedení 4-0. Pak ale bývalá světová jednička získala osm gamů za sebou a v rozhodující sadě se ujala vedení 2-0.

Třicetiletá Li Na dokázala srovnat, dokonce si vypracovala mečbol, zápas ale nakonec zamířil do tie-breaku. Před jeho začátkem začalo pršet a utkání bylo na dvě hodiny přerušeno. S přestávkou se lépe vyrovnala Šarapovová, zkrácenou sadu vyhrála 7-5 a navázala na dva týdny starý titul ze Stuttgartu.

"Samozřejmě je to těžké, odpočinout si na dvě hodiny a pak hrát znovu. Mám však z tohoto těžkého zápasu dobrý pocit. Ubezpečila jsem se, že jsem silná a psychicky odolná. Myslím, že jsem připravená na French Open," uvedla Li Na s výhledem na Roland Garros, jež začne za týden.

Ve finále čtyřhry vyzvala Erraniová s Vinciovou Rusky Makarovovou s Vesinovou. První set patřil jednoznačně Italkám, které vyhrály 6-2. V setu druhém musely domácí hráčky dotahovat nepřiznivý stav 2-4, situaci zvládly a druhou sadu vyhrály poměrem 7-5.

"Tento týden jsme hrály dobře, daří se nám celkově," řekla Erraniová. "Jsme velmi rády, že jsme vyhrály a doufáme, že takhle budeme hrát i nadále." "Myslím si, že tajemstvím úspěchu je to, že jsme dobré přítelkyně i mimo kurty," dodala Vinciová. Italky spolu získaly už desátý titul ze čtyřher okruhu WTA.

- WTA PREMIER 5 ŘÍM -
(Itálie, antuka, 2.166.400 dolarů)
nedělní výsledek (20. 05. 2012)

Dvouhra - finále:
Šarapovová (2-Rus.) - Li Na (8-Čína) 4-6, 6-4, 7-6 (7-5)

Čtyřhra - finále:
Erraniová, Vinciová (3-It.) - Makarovová, Vesninová (Rus.) 6-2, 7-5

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tenhle zápas byl typickou ukázkou toho, co může přinést ženskej tenis. Takovýhle zvraty se opravdu asi jinde stát nemůžou.
A nejlepší je, že se Li Na ubezpečila, že je psychicky odolná.
Nevim, jak si v Číně vykládaj psychickou odolnost, každopádně pokud někdo vede 6:3 a 4:0 a pak prohraje deset z jedenácti her, rozhodně bych ho takto neoznačoval.
To, že se ještě do zápasu vrátila bych příčítal podobnou nemohoucností soupeřky.
Jinak docela dobrej zápas pro sázkaře, kteří na zápas vsadili..
Reagovat
smazaný uživatel
hehe v rime dneska prselo, ale v dusseldorfu je 10cm, zitra pry berou brusle :D (fotka je na fb strankach ATP World Tour :) )
Reagovat
ReadyTeddy
Doufám, že Sere na se dá před French Open dokupy, mám na ni vsazíno :/
Reagovat
Paseka
JENOM TO NE !!!!!
Reagovat
freeteepek
Tak já mám vsazeno na Mášu i na Serenu. Vyhraje ten, kdo dohraje ve zdraví turnaj do konce. Protože jsem vlastenec a protože jí miluju, vsadil jsem pochopitelně i na Petru:-) Teď jdu omrknout kurzy. Serena měla před měsícem 8:1, Máša 12:1...
Viděl jsem jenom zkrácený záznam. Jak mohla Li Na prohrát 8 her v řade a ztratit vyhraný zápas? Nechápu. Nakonec to vyhrála zase Marie, protože když se v tiebreaku hrálo o mečbol, trefila růžek kurtu. Li Na podle mě v zápase v důležitých chvílích zbytečně riskovala s údery po lajně z obranné pozice. Marie hrála většinou opatrnicky a čekala na chyby soupeřky. Šla aspoň jednou k síti? Šarapovový stačí hrát ty svoje dlouhý rány k lajně a čekat na kratší míč. Teprve pak z jasné pozice zaútočit. Na pomalou antuku zřejmě nejlepší strategie.
Reagovat
Heather_Fedex
pozapasovu analyzu, prosim ;)) staci 1. set a tiebreak, ostatne jsem videla ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Tady jsem! :) Ještě jsem koukal na hokej... Jak se na to tak dívám, dneska v Rusku asi poteče vodka proudem. :D

Ale zpět k tenisu. Sám jsem přemýšlel, jak mám tento zápas nazvat a Masha to po zápase řekla úplně přesně: "Crazy match" :D V prvním setu získala Masha brejk na 2:1, ale Na Li vzápětí zareagovala rebrejkem. Pak si obě hráčky držely podání a nakonec ho Masha ztratila v nejméně vhodnou chvíli, za stavu 4:5 z jejího pohledu. Druhý set jsi viděla, ale přesto k němu něco napíšu. :) Mashe se vůbec nedařilo a prohrávala 4:0. Říkal jsem si: "Přece Masha nemůže takhle prohrát!" A ona s tím opravdu něco udělala. Nějakým způsobem se chytla a Na Li trochu znervózněla. Strašně důležitý moment přišel za stavu 4:4, tedy po vyrovnání Mashy. Na Li vedla při svém podání 40-0, ale přesto Masha získala brejk a otočila tak vývoj celého setu. To prakticky rozhodlo...
Reagovat
smazaný uživatel
Ve třetím setu měla Masha zpočátku navrch. Vedla s náskokem dvou brejků 4:1 a šla na podání. Pak přišel další zlomový moment. Masha v tom gemu vedla 40-15, ale Na Li ji dokázala brejknout a znovu se to obrátilo. Na Li otočila set na 5:4, ale Masha to na podání zvládla. V jedenáctém gemu Masha nevyužila brejkbol a Na Li vedla 6:5. Potom přišel dlouhý gem a další krizový moment. Hlavně ta chyba Mashy na síti, po které měla Na Li mečbol. Po té chybě se všechny papíry na mém stole proletěly vzduchem (až tak jsem byl nervní). :D Naštěstí to dopadlo dobře a šlo se do tie-breaku... Lépe řečeno, hned tak se na něj nešlo. :D Já jsem po očku sledoval, kdy už se bude hrát a pořád nic. Pak jsem kouknul a Masha vedla v tie-breaku 3-0. Hledal jsem na netu nějaký stream a našel jsem, když Masha vedla 4-2. Jenže Na Li vzápětí vyrovnala. Masha pak šla do vedení 5-4 a dvakrát podávala. Napřed přišlo vyrovnání na 5-5 a pak si Masha vypracovala mečbol. Potom podávala Na Li a těsný aut rozhodl o tom, že Masha tento bláznivý zápas vyhrála. :) Co se týká vývoje, bylo to obrovské drama. Jinak ale moc tenisové krásy k vidění nebylo, ten poměr vítězných míčů a nevynucených chyb byl hrozivý na obou stranách. Ovšem na obhajobu holek musím říct, že se ten zápas hrál v nepříliš regulérních podmínkách a příjemné to asi moc nebylo. Divím se, že to nepřerušili dřív... Každopádně mám velkou radost, že jsem mohl po zápase vidět Mashu šťastnou. :) Na Li nemusí být smutná, i když byla ve 2. setu blízko. Dnes to bylo hlavně o štěstí a rozhodovaly maličkosti. Ještě pár takových zápasů a vyletím z kůže! :D
Reagovat
Heather_Fedex
zkratka typicky zensky tenis. a mimochodem- pry na li nemusi byt smutna? na jeji miste bych si vytrhala vsechny vlasy ;))) ja vim ze je to profesionalni sportovkyne, ale vesela po tom maci nejspis nebude...
Reagovat
dadaft
jen malou poznámku k montyho větě "Mashe se vůbec nedařilo a prohrávala 4:0."
Na Li tou dobou hrála excelentně. svou typickou hru. skvěle Marii četla a výměny probíhaly tak, že Li stála krok v kurtu a rozdělovala (hlavně z forhendu). Marie měla ke každému dalšímu míčku o kousíček dál, až to nakonec nebyla schopna vrátit do kurtu...
spousta nevynucených chyb v zápisu u Marie byly ve skutečnosti chyby tvrdě vynucené. kdyby ve druhém setu dostala kanára, nemohla by Máša říct ani popel.
jenže začalo pršet a Li zakolísala...
*
souhlas s PetanEk. pokud Maria v Paříži potká Na, bude to mít hodně, hodně těžké.
Reagovat
dadaft
jinak pokud jde o french open, tak můj pohled:
tři megafavoritky --- S.Williams, Šarapovová, Azarenková
hráčky, které to rozhodně můžou vyhrát --- Na Li, Stosurová, Kvitová
a pak tady máme Schiavone, Radwanskou, V.Williams, Kerberovou a další, které by mohly překvapit.
co je s Kim Clijsters nevím.
Reagovat
smazaný uživatel
Kim prohlásila, že chce soustředit svou přípravu především na trávu kvůli OH. Proto RG vynechává.
Nevím, zda je to úplně pravda nebo jestli v tom je třeba nějaké zranění....
Ale už v lednu uvedla, že neodehraje celou sezónu a že OH jsou pro ní prioritou, takže asi vše soustředí tam.
Reagovat
VlS
kdy byl v rusku za posledních 200 let den, kdy vodka proudem netekla?
Reagovat
smazaný uživatel
Heather: Tak určitě, ale přijdou další turnaje a další zápasy... Já vím, že takhle prohrát zamrzí. Kdyby to dopadlo opačně, tak bych tady taky naříkal. :D Ale při tom podávání rukou bylo vidět, že to Na Li nebere nijak tragicky. :)

dadaft: Máš pravdu, Na Li hrála do té doby výborně. Ten déšť určitě nebyl příjemný pro obě a pak z toho byl takový divoký zápas...

VIS: Nevím, já jsem tam nebyl. :D Ale včera k tomu opravdu měli důvod... Tedy pokud sledovali Mashu a jejich hokejisty. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Maria skvělá, přál jsem jí to :) ale na RG bude Na hrát tenis o level výše a troufám si říct, že Maria pokud na ní narazí bude mít hodně velké problémy... Serena a Na jsou největší hrozby pro Marii na RG, jinak si myslím, že by mohla zkompletovat svou sbírku GS titulů :) Good luck :)
Reagovat
duhove_hovinko
Serena je pro RG mimo hru.
Reagovat
smazaný uživatel
jak to myslíš ?
Reagovat
smazaný uživatel
Proč myslíš?
Reagovat
duhove_hovinko
Psali to na Eurosportu.com, ale taky je tam článek, že se už cítí fit. Takže vlastně nevím. Bylo by ale dobře, kdyby hrála.
Reagovat
Bob
přál jsem to Li.
Reagovat
ezpana
Máša aj trochu so štastím vyhrala, tie posledné 2 loptičky v tajbrejku boli veľmi tesné. Najprv Mášin forhend padol tesne na čiaru a potom Liin bekhend padol tesne do autu, Fju.
škoda, že chlapi hrajú až zajtra :(
Reagovat
Heather_Fedex
masa je sampionka.... a vetsinou, kdyz urve set, tak vyhraje zapas
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný dvojsmysl :D
Reagovat
Heather_Fedex
jaky 2smysl???
Reagovat
smazaný uživatel
urvat set a uřvat set :D
Reagovat
Heather_Fedex
aha takze hra s pismenkama ;))
Reagovat
ReadyTeddy
uřvat set :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Jak je ta čeština krásná :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist