Rubljov se z druhé letošní krize dostává opět úspěchem na Masters, v Montrealu si zahraje finále s Popyrinem

12. 8., 09:31
Aktuality 18
ATP MONTREAL - Andrej Rubljov (26) letos jako první postoupil podruhé do finále podniku ATP Masters 1000. Po triumfu na antuce v Madridu bude o titul usilovat také na tvrdém povrchu v Montrealu, přitom na oba turnaje dorazil bez formy. V až dosud neoblíbené Kanadě si ruský tenista v semifinále poradil s Italem Matteem Arnaldim (23), jemuž oplatil vyřazení z Roland Garros. O třetí triumf na těchto akcích se ruský tenista utká s australským překvapením Alexeiem Popyrinem (25), jenž zastavil Sebastiana Kordu (24) a postoupil do svého největšího finále.
Andrej Rubljov (© Profimedia)

Rubljov – Arnaldi 6:4, 6:2

Andrej Rubljov prožívá rok jako na horské dráze. Po solidním vstupu do sezony si na začátku března ustřihl ostudu v Dubaji, kde byl v semifinále diskvalifikován. Na následujících čtyřech turnajích prohrál čtyři zápasy a osm setů v řadě, než na přelomu dubna a května vyhrál antukové Masters v Madridu.

Na dalších sedmi akcích ale znovu tápal. Ani jednou nevyhrál víc jak dva zápasy a prohrával s outsidery. I když toho později litoval, rozhodl se vzdát startu na olympijském turnaji. A rozhodně se nečekalo, že se z krize vyhrabe na tisícovce v Kanadě, kde měl velmi nelichotivou bilanci včetně kvalifikace 1:5.

Šestadvacetiletý Rus ale v zemi 'javorového listu' využívá vzhledem k olympiádě absence řady hráčů ze světové špičky a porazil už čtyři soupeře. V sobotu v Montrealu zkompletoval čtvrtfinále na všech turnajích Masters 1000, v tentýž den si podruhé v kariéře připsat skalp světové jedničky (Jannika Sinnera) a v neděli zvládl i semifinále proti Matteu Arnaldimu.

Rubljov s o tři roky mladším Italem prohrál v červnu ve třetím kole French Open a neuhrál přitom ani set. Na tvrdém povrchu ale Arnaldiho porazil i podruhé. V Montrealu to dokázal bez ztráty podání, využil všechny tři šance na brejk a po hodině a čtvrt hry zvítězil 6:4, 6:2. Nezastavil ho ani déšť, který zápas v úvodu druhé sady přerušil.

"To čekání za to stálo. Jsem rád, že jsem v Kanadě poprvé ve finále. Zkusím se dát dohromady, dobře si odpočinout a připravit se na zítra," řekl Rubljov.

Rubljov postoupil do svého celkově 26. finále, z toho šestého na akcích Masters. O třetí triumf na tisícovkách si zahraje s překvapením turnaje Alexeiem Popyrinem (H2H 1:1), kterého loni porazil v hale ve Vídni a letos s ním prohrál na antuce v Monte Carlu. Usilovat bude o celkově 17. titul, z toho třetí v této sezoně.

Popyrin – Korda 7:6, 6:3

Pětadvacetiletý Australan Popyrin v neděli zvládl dva těžké zápasy. Ve čtvrtfinále nejprve udolal po takřka tříhodinovém boji 3:6, 7:6, 7:5 polského finalistu z roku 2022 Huberta Hurkacze, přestože prohrával 3:6 a 1:3 a v rozhodující sadě za stavu 3:4 a 0:40 čelil třem brejkbolům v řadě.

O pár hodin později nastoupil ke svému čtvrtému semifinále a prvnímu na turnaji Masters 1000 a dokázal v něm zastavit osm zápasů neporaženého Sebastiana Kordu. Američana, který odpoledne vyřadil Alexandera Zvereva a týden předtím ve Washingtonu slavil zisk nejcennějšího titulu, porazil 7:6, 6:3.

Popyrin, který na rozdíl od Rubljova nechyběl na olympiádě a vyhrál na ní dva zápasy, postoupil do svého třetího a dosud největšího finále. Na podnicích ATP 250 v Singapuru 2021 a Umagu 2023 je přetavil v triumf.

"Tohle pro mě moc znamená. Je to úžasný úspěch a někdy se musím poplácat po zádech. Udělám to ještě dnes večer, ale zítra půjdu zpátky do boje," radoval se Popyrin, který postupem do finále navázal na loňský úspěch krajana Alexe de Minaura. Ve světovém žebříčku si zajistil premiérový posun do TOP 30.

Finálový duel se podle plánu uskuteční netradičně až v pondělí. Důvodem je olympijský turnaj, kvůli kterému se v Montrealu začalo hrát až od úterý.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Montrealu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
Nola
tak Jannik je v Cincy, mozno to s jeho zranenim nebude az tak vazne, mozno viac stres z pripadneho zranenia, snad bude OK
Reagovat
alcaraz.dva
po zapase rekl, ze v Cincy urcite nebude stoprocentni. Ma zdravotni problemy, ktere se pry podepsaly i na psychice... Ale na US Open ma byt fit.
Reagovat
diskuse
Proč se teda přihlásil do Cincy, když není zdravotně OK? Neodporuje si to trochu? Aby na to nedojel.
Reagovat
gemkio
Třeba to vezme spíš jako přípravu na USO
Reagovat
com
uz si setri na duchod smile startovny se hodi
Reagovat
alcaraz.dva
Zduraznil, ze psychika ho momentalne omezuje vic nez telo...Asi zkusi, kam ho pusti hlava
Reagovat
Patik
Nikam pokiaľ bude cítiť telo..ak máš s raz s niečím problém nebude sa diať nič iné v tvojej hlave len myšlienka na bolesť...je to prosté..ak ťa raz bolí zub tak máš celý deň v prdeli každý deň až kým nenavstivis zubára..v tomto prípade nechápem Sinnera v Cinci ho žiadny zubár nečaká akurát mu tam len opuchne celá sánka..
Reagovat
alcaraz.dva
Nemluvi o bolesti, ale o dlouhodobych zdravotnich problemech, ktere se podepsaly na psychice...Neveri si... mozna psychosomaticke potize..
Reagovat
Krisboy
Když se tři (DjoSinAlk) perou, třetí se směje
Reagovat
Krisboy
Ach ta matematika
Reagovat
com
smile

Když kráva nadojí za den tři litry mléka, kolik nadojí za týden?
Krisboy chvíli přemýšlí a pak odpoví: To záleží na tom, kolik dnů v týdnu ta kráva pracuje
Reagovat
Pe3k
Korda
Včera ho tu ještě někdo chválil, Sojka myslím, ale borec má životní šanci a on neuhraje set s Popyrinem
FAA je na tomhle portále zesměšňovaný, ale ten borec má lepší kariéru než výše zmíněný Seb (nic proti němu, taky mu fandím), který je naopak silně přeceňovaný.
Rublev je v krizi, ale asi dá druhý masters 1000 (letos).
Reagovat
diskuse
Je mi Korďase líto.

Řekl bych, že jeho problém je v hlavě, nezvládá klíčové okamžiky. Talent a pestrou hru má.

Co se týče FAA, to je opačný problém. Podle mě by i hlavu měl, ale bohužel mu schází talent. Je to sympaťák, ale na kurtu se umí ukázkově střílet sám do své nohy. Jeho backhand a return je vyloženým neštěstím. Na rozdíl např. od Tsitsipase u něj neplatí to, že dojel na dojezd éry Djokovice atd. a následný nástup éry Alcaraze a Sinnera. Tsitsipas je skutečným smolařem, který byl chycen mezi spáry dvou odlišných generací. Oproti tomu FFA si nikdy ani pořádně nečuchnul a nedostal se do mixu s kvalitními výbornými hráči jako Zverev, Tsitsipas, Berretini atd. V téhle fázi si myslím, že i Tommy Paul je lepší než FAA. A kdyby se FAA utkal s ultralabilním Rublevem, tak bych vsadil na Rubla.

A dej na moje slova, o dva roky mladší Musetti začne brzo Felixe vyučovat ze strany na stranu.. Levá, pravá a krátký a dlouhý.

Podle mě se Felixuv progres zastavil, když ho koučoval jeho fejkovy španělský strýček Toni. Pak mu španělská sketa vrazila kudlu do zad na FO před zápasem proti synovci Nadalovi

Buď jak buď, jak Korda, tak FAA mají plné ruce práce před sebou, aby se stali pravidelnými účastníky semifinále....
Reagovat
Hector.Salamanca
Reagovat
McBorg
Presme si to trafil,načo si bral do tímu stareho vypelichaného goucha ,nič dobré ho nenaučil,v ničom sa nezlepšil...super Uncel Toni
Reagovat
sojka1
jo, k tomu se hlasim, Sebiho jsem chvalila, jeho vyrovnana a predevsim celodvorcova hra se mi opravdu libi, nic z ni sice markantne nevycniva, ale zase ji ani nic zasadniho nechybi. I kdyz treba se Sasou dokazal zazdit nekolikrat po sobe temer totozne udery.... (i BH voleje, casu i mista na ne habadej) ovsem ten zapas plny zvratu a Sebiho dotahovani, krizi a rozjezdu nebyl vubec spatny. Mel i zabavna specifika... napr, kdyz tak vysoci hraci zacnou svitit :-)) a pamatuju si i dva intergalakticke udery, Sasovu FH bombu krizem pres cely kurt na zaver neskutecne ostre vymeny a Sebiho krizny BH prave z vysokeho mice, neuveritelne zrychleni, zazitek od obou... Ovsem rano jsem myslela, ze me klepne pepka, kdyz jsem zjistila, ze Sebi rupnul s lehkozivkou Popyrinem, otres. Podminky sice byly tezke, dva zapasy... i dost fucelo, ale tohle se proste stat nemelo.... :-(
Reagovat
ipko
veľmi nevyspytateľný a nekonzistentý je Rublev, ale čo čakať od hráča, ktorý rozbíja rakety na dennom poriadku.. Popyrin vo finále Masters mi príde ako vtip, ale keď tu už porazil Dimitrova, Hurkacza a Kordu, tak je to zaslúžené a možno si prichystá upset aj pre ruského nerváčika
Reagovat
Nola
to je presne to vyjadrenie, ktore mapuje podcenovanie hracov z isteho tabora, a co ked Mrazik rozbija rakety, a je nekonzistentny? Moze si ist pre dalsi titul z M1000... vyuzil velmi spravne rozpolozenie hracov a o.i. zdolal NO1, takze si to finale zasluzil..... a Popyrin? Ten si tiez zasluzi iba klobucik, nakolko ako jediny zvladol zmenu povrchu, casovy posun, kazdy hrac sa nejak vyvija, ani tvoj idol hned neziaril..... prajem ten titul obom, nech vyhra ten lepsi
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist