Rošády v Top 10: Wawrinka může být i světovou trojkou

24. 1. 2014, 19:37
Aktuality 16
Po letošním Australian Open dojde k několika změnám v Top 10 žebříčku ATP. V čele zůstanou neohrožení Rafael Nadal a Novak Djokovič, na postu světové trojky však bude poprvé v kariéře Juan Martín Del Potro, nebo Švýcar Stanislas Wawrinka, který by ale musel v neděli vyhrát finále, I bez toho má zajištěn posun na 5. místo. Šestý bude Murray, sedmý zůstane Tomáš Berdych a až na 8. pozice klesne Roger Federer.
Stanislas Wawrinka (© Tennis Australia)

Stanislas Wawrinka se díky postupu do finále Australian Open poprvé v kariéře stane nejlepším švýcarský tenistou v žebříčku ATP. V pondělním vydání bude nejhůře pátý, zatímco bývalý první hráč světa Roger Federer klesne z šestého na osmé místo, což pro něj bude nejhorší umístění od října 2002.

Wawrinka celou kariéru žije ve stínu sedmnáctinásobného grandslamového vítěze Federera, ale za poslední rok se výrazně zlepšil. Pod vedením trenéra Magnuse Normana ze Švédska hrál loni semifinále US Open a nyní je ve finále v Melbourne.

Proto má Wawrinka jistý posun na páté místo žebříčku a v případě vítězství v nedělním finále nad prvním hráčem světa Španělem Rafaelem Nadalem, který v čele znovu navýší svůj náskok před druhým Novakem Djokovičem, by se stal dokonce světovou trojkou. S Nadalem ale ve 12 vzájemných zápasech neuhrál ani set.

Federer sice obhájil loňské semifinále, ale klesne i za Tomáše Berdycha. Český tenista si premiérovou účastí v semifinále Australian Open zajistil více bodů než za loňské čtvrtfinále, a proto jich bude mít v součtu víc než slavný Švýcar.

Pokud v nedělním finále v Melbourne zvítězí Nadal, bude novou světovou trojkou Argentinec Juan Martín Del Potro. Vítěz loňského Wimbledonu Andy Murray, který na Australian Open prohrál ve čtvrtfinále a neobhájil tak loňské finále, klesne poprvé po pěti a půl letech na šestou příčku. David Ferrer bude čtvrtý, nebo pátý.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Davor1
Zmeny, ktoré sa teraz po AO udejú, nebudú vôbec odrážať reálne pozície od 3. miesta nižšie. Na tretie miesto patrí len jediný hráč a to je Andy Murray, ktorý sa tam do konca roka aj pravdepodobne vráti. Štvorkou by mal byť reálne J.M. del Potro, päťkou Ferrer, šestkou Federer. Ďalej by to malo vyzerať asi takto: Wawrinka, Tsonga, Berdych, Gasquet. Uvidíme, ako to bude na konci roka vyzerať s Ferrerom, ktorý obhajuje dosť bodov, očakávam, že by sa mal prepadnúť do druhej polovice desiatky. Federer už má na maximálne 5. miesto, vyššie to už asi nepôjde.
Reagovat
tommr
nechápu proč by měl mít Murray to třetí místo nějak předplacený? Umístění v žebříčku se přece nezískává za zásluhy, ale za výsledky a ty momentálně Murray prostě tak dobrý nemá. Je samozřejmě možný, že se po tý operaci zase časem dostane na dřívější úroven, ale úplně jistý to taky není. A ostatní na něho určitě nebudou uctivě čekat až se uráčí zaujmout tebou rezervovanou pozici ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
To aké ste číslo v rebríčku je v podstate len o dobrom pocite. Prvá osmička sa delí na tri skupiny : 1-2, 3-4 a 5-8.
Nasadenie napr. na GS je pre hráča rovnaké, či je ôsmy alebo piaty, ale piate miesto pre Stanislasa je vynikajúce kariérne maximum :)
Keď by som si mal tipnúť koncoročné poradie, vyzeralo by asi takto :
1. Nadal
2. Djokovič
3. Del Potro
4. Federer
5. Murray
6. Wawrinka
7. Tsonga
8. Berdych

Murray preto až piaty, lebo tá jeho chrbtica sa mi vonkoncom nepozdáva, je to veľmi komplikované miesto pre operáciu.
Reagovat
smazaný uživatel
Chrbtica je v pořádku, žádná extar bolest a když, tak na jiných místech, než byla oeprace. Boelsti jsou nyní tím, že trpí tou oeprací i jiné části těla. Je to jenom o natrénování. Dá se fyzicky do pořádku, další velký turnaj až v březnu, krom DC a Acapulca může v pohodě makat. Vůbec se neebojím o to, že by na konci roku nebyl ve čtyřce. Neobhajuje skoro nic na antuce včetně RG, po Wimbledonu jenom čtvrtfinále na USO a pak už nic až do konce sezony. Ne, nebojím se toho, podle mě bude zase třetí.
Reagovat
smazaný uživatel
Já tipuju takhle:

1. Djoković
2. Nadal
3. Murray
4. Del Potro
5. Federer
6. Wawrinka
7. Ferer
8. Berdych

Nole se bude chtít vrátit, Rafa s těma kolenama bohužel nemusí udržet a pravděpodobně neudrží po celej rok aktuální formu. Murray si myslim, že se z těch zad vzpamatuje, na to, že ta operace neni tak dávno, hrál dost slušně, a Lendl ho nenechá usnout, myslim, že se brzo vrátí a bude zase útočit na grandslamy. Federer se posune zpátky do TOP5, ale myslim, že už naposledy a že už to s nim půjde jen z kopce. Delpo se snad udrží, když chce, umí hrát výborně a konkurovat i hráčům z TOP3. Wawrinka bude dál sypat jedno vítězství za druhym, má životní formu a myslim že nedovolí, aby odešla, a bude toho chtít využít, přece jenom takovou formu, když se jí vzdá, tak už nikdy nemusí přijít. A zapomněl si na Ferrera, kterej si myslim že se letos ještě v TOP8 udrží.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak zajtra Nadal vyhrá, s velkou pravdepodobnosťou skončí rok ako jednotka..Tvrdiť niečo
podobné v januári je síce odvážne, no vzhľadom na náskok a obhajoby vedúcej dvojice velmi reálne..Tretí skončí Murray a o štvrté miesto bude boj medzi Delpom a Rogerom..Šiesty bude zrejme niekto z dvojice Ferrer, Wawrinka a osmy Berdych alebo Tsonga..Prvú desiatku bude uzatvárať Monfils.
Reagovat
slacker
Tak 5. flek neni nikdy to co 8. flek. Z pateho mista se obcas zaskakuje za nekoho z top4 a hned je lepsi snace ve ctvrfinale
Reagovat
smazaný uživatel
Prvni dve mista jsou asi jasne. Pokud Fedex udrzi kvalitu svoji hry jako na AO, bude na konci roku trojka. GS asi uz nezvladne, ale nejake masters vyhrat muze v pohode.
Reagovat
Vojtaakk
Na třetí místo patří teď jednoznačně Wávra!
Reagovat
smazaný uživatel
nambrvan forevr :-D
Reagovat
steve79
Podle mě by se měli body odčítat před turnajem. Je to divné. Del Potro, který vypadl v uvodních kolech bude třetí. Taky bych zavedl, že hráč který je třeba na 20. místě a porazí hráče z první desítky, tak bych mu dal bonus v hodntě třeba 30 bodů.
Reagovat
tommr
bonusy za umístění soupeře už tady byly a neosvědčilo se to. Bodování by pak bylo příliš komplikovaný a nepřehledný ...
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem mi neni jasný co by dělal Delpo na 3. místě. Když tu v Austrálii vypad hned v druhym kole. A jeho výkony jsou velmi kolísavé.
Reagovat
tommr
Del Potro se dostal na třetí místo díky tomu, že z lonska obhajoval jen třetí kolo a i když letos vypad už ve druhým kole tak přišel pouze o 45 bodů ...
Ferrer a Murray naproti tomu přišli o spoustu bodů. Ferrer neobhájil lonský semifinále a ztratil 360 bodů. Murray neobhájil lonský finále a přišel o 840 bodů. Je tudíž logický, že se v žebříčku propadli za Del Potra ...
Reagovat
Sonja
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/01/23/article-2544552-1AE7678800000578-417_634x429.jpg
Reagovat
Nola
je mi jedno, ako bude vyzerať rebríček po AO, u mňa na tretie miesto patrí Andy Murray, píšem to síce s veľkým sebazaprením, ale je to tak, DelPa mám rada, vždy mu fandím, Stan klepol Novaka aj Andyho na GS, Rafu na 99,9 perc. neporazí, ak v nedeľu nevyhrá, budú sa tieto výhry spomínať ako vrchol jeho kariéry, v pondelok udivíme rebríček, ktorý nemá žiadnu výpovednú hodnotu o kvalite hráčov od miesta č. 3
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist