Roger musel odhalit něco ze zákulisí, nebyl to jen obyčejný příspěvek, myslí si jeho krajan Wawrinka

23. 4. 2020, 10:04
Aktuality 209
Roger Federer včera na sociálních sítích způsobil pořádný poprask, když označil koronavirovou krizi za ideální dobu, kdy spojit mužský a ženský tenis pod jednu organizaci. Jeho krajan Stan Wawrinka si myslí, že se nejednalo o obyčejný příspěvek. Podle dostupných informací ATP o spojení usiluje už od ledna.
Profily hráčů
Stan Wawrinka

"Docela by mě zajímalo... jsem jediný, kdo si myslí, že teď je ten správný čas spojit mužský a ženský tenis? Samozřejmě nemluvím o tom, že by ženy a muži hráli proti sobě, ale o spojení ATP a WTA do jedné organizace. Musím totiž s některými z vás souhlasit, že je matoucí, když muži a ženy mají oddělený systém žebříčků, jiná loga, jiné oficiální stránky nebo jiné kategorie turnajů," napsal včera Federer na Twitter.

Okamžitě přišlo nespočet reakcí, zejména těch pozitivních. S navrhovanou změnou bílého sportu souhlasili Rafael Nadal, zakladatelka WTA Billie Jean Kingová, Petra Kvitová, Simona Halepová nebo Garbiñe Muguruzaová. Vesměs pouze Nick Kyrgios by potřeboval více přesvědčit. "Zeptal se někdo většiny hráčů ATP, co si myslí o spojení s WTA a co dobrého by nám to přineslo?" napsal australský bouřlivák na sociální sítě.

Další ze švýcarských grandslamových šampionů Wawrinka se domnívá, že díky jeho slavnějšímu krajanovi uteklo na veřejnost něco ze zákulisí. "Tohle nebyl jen obyčejný příspěvek, je za tím něco víc. Andrea Gaudenzi (šéf ATP od 1. ledna 2020) už o tom mluvil a snaží se najít způsob, jak z ATP a WTA udělat jednu organizaci."

Také Wawrinka se přiklání ke změně. "Myslím si, že pro fanoušky, hráče, ženy i muže by bylo skvělým řešením mít jednu tour. Jen musí přijít na ten nejlepší způsob. Věřím, že by to bylo pro náš sport i fanoušky skvělé, ale nevím, zda je možné něco takového uskutečnit."

Veřejně se o možném spojení ATP a WTA nevědělo, i když to mohly některé komentáře Gaudenziho naznačovat. "Tenis má teď velkou příležitost, pokud budeme pracovat jako jedna skupina. Tahle krize nás může buď ještě více rozdělit, nebo nás navždy spojit. Doufám v to druhé," uvedl Gaudenzi v jednom z rozhovorů. Spekulace potvrdil člen hráčské rady Vasek Pospisil v odpovědi na Federerův tweet. "Skvělý nápad. ATP na tom pracuje od ledna."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

209
Přidat komentář
George_Renel
děláte jen ostudu seniorům.
Reagovat
Fandina
Někdo musi
Reagovat
Fandina
Jinak všechno nejlepší k svátku :-)).
Reagovat
George_Renel
Děkuji. :-)
Reagovat
Fandina
Tak si to užij, hodně zdraví. Já mám tohle datum zafixováno moc kvůli výročí svatby. Dneska 44. :-)))
Reagovat
George_Renel
Hezké číslo. 18.4. to bylo 44 let co jsme se s manželkou seznámili a pár dní před tím se mi setkaly dvě 6. :-)
Oslavil jsem si to dnes 30 km na bicyklu, bylo to super.
Reagovat
Fandina
Doma nebo venku?
Reagovat
George_Renel
Již venku. :-)
Reagovat
Fandina
Jsi dobrý.
Reagovat
George_Renel
No, každý rok už je teď znát, nemluvě o tom mém zdravotním hendykepu.
Loni jsem už dal venku jen 4000 km.
Reagovat
FulnekUltras
My už to víckrát neuděláme. ;-)

Jinak dodatečně také přeju - hlavně zdraví, pohodu a další tisíce kilometrů bez nehod.
Reagovat
George_Renel
:-)
Reagovat
Fandina
Komedie v politice pokračuje. Naštěstí jsou lidi, kteří uvažují a konají na základě vlastního rozumu.
Reagovat
Nenela
Lidi vy nejste normalni s tim, co tafy resite. Zizka a spol. !!! Byste mohli napsat spolecnou esej na tema Jan Zizka na Tenisportalu.
Reagovat
Nola
+1
Reagovat
brixner
Takovoudle nudli nevyfrknu z frňáku ani když vylezu ze strojovny!!!
Todle by měl někdo zdokumentovat pro další generaci...
Chudák Honza Žižkoic...ale veď on mal v ruke iba takú haluzku...
Tak čo mohol robiť?
Nič.
Čo si predstavujetě pod takým spojením? Jedna organizácia? A kto budě šéfom?
JA!
:-)
Reagovat
FulnekUltras
Promiň Wawrošu. Jdu zas dělat něco užitečnějšího. ;-)
Reagovat
Fandina
A už se nevracej. Čím méně blbů, tím lépe.
Reagovat
blixa
Tak tak, kde blb, tam nebezpečno ! ;-)
Reagovat
Fandina
Na druhé straně, kde se jinak pocvičit a zvednout si ego, než při rozhovoru s blbem, který si myslí, jak je chytrý. :D
Reagovat
FulnekUltras
rád jsem ti to mírně pozvedl ;-)))
Reagovat
Fandina
Dost. Hlavně, když čtu ty tvoje fráze o mainstreamu o vyplachování mozků o parazitech a podobně.
Reagovat
Fandina
Ne, že bys neměl někdy pravdu, ale obecně působíš jako blb, který nemá o realitě ani páru a vidí všechno přes ideologické myšlení.
Reagovat
FulnekUltras
Tak jako lidi tvého typu odsuzují komunisty ideologicky pomocí škatulky a pár donekonečna omílaných dogmat často bez konkrétních věcných argumentů, tak se vám to občas nutně recipročně vrací. Zvlášť po 30 letech kapitalismu, který pro většinu lidí žádné opravdu zásadní změny k lepšímu neznamená. Pro vás je "komunismus" lágr, pro opačnou názorovou skupinu je zase kapitalismus skanzen dávno přežitých konzumních "hodnot".
Reagovat
Fandina
Jen potvrzuješ moje slova. Neumíš se jinak vyjadřovat než ideologickými frázemi. Říkáš mi vy tohleto a my tohleto. Tak se normální jedinec nechová. Já ti říkám, co jsem zažila za totáče a ty my začneš vykládat vy škatulkujete, vy jste takový, pro vás je komunismus lágra. A argument, co je to jiného, když nemůžeš odejít odněkud, kde jsi se narodil, vyrůstal, nikomu nic neukradl a odejít je trestné. Je to lágr. Jenže to ty nikdy nepochopíš, protože máš v hlavě piliny, v krajním případě. Nebo možná nenávist, nebo nevím co. Nechci nikomu ubližovat.
Reagovat
Fandina
Už jenom to tvoje vyjadřování vy jste tací a my jsme tací. Politický magor jsi. Nic jiného.
Reagovat
Fandina
Já jsem já a nemluvím za žádnou skupinu.
Reagovat
FulnekUltras
mně to nevadí - klidně můžeme mluvit já a ty - a bude to úplně stejné - a tak se tě nutně musím zeptat, proč jsi z toho "lágru" kulturně nezmizela, kam tě srdce táhlo - Čedok i Sport Turist nabízely možností dost - minimálně do Jugoslávie nebyl problém
Reagovat
Fandina
Proč bych měla někam mizet, když já ten stav nezavinila. Naštěstí zmizeli komunisti.
Reagovat
Fandina
Tohle mě vždycky fascinuje. Vinna jsem já, ne ten, kdo mi něco ukradl.
Reagovat
FulnekUltras
proč vinna - prostě jsi to mohla udělat - ale ve skutečnosti se ti tak hrozně nežilo - to je celé
Reagovat
FulnekUltras
o nějakých vztazích k domovu nebo rodině ani nebudu mluvit - to jsou pro neoliberály "patetické fráze" ;-)
Reagovat
Fandina
Právě, že jsem měla a mám vztah k rodině a zemi a jsem ráda, že komunisti jsou v čudu.
Reagovat
FulnekUltras
OK
Reagovat
Fandina
Ty jsi totiž úplně mimo, protože to, že lidi odsud neodešli, bylo hlavně kvůli tomu, že by neměli možnost se sem vrátit, být s širší rodinou, mít domov místo, kde se narodili. To byla ta zrůdnost komunistického režimu na lidech. Ale to zjevně ty nechápeš.
Reagovat
FulnekUltras
mě nějaký odchod nikdy ani nenapadl - a stejně je tomu teď - zrůdnosti se mají řešit tam, kde jsou - a už se to i daří
Reagovat
Fandina
Já zrůdnosti nedělám, takže nevím, proč bych je měla řešit. Jsi úplně mimo. Vůbec nechápeš, co jsem ti psala. Psala jsem o zrůdnosti faktu, že komunisti ti nedovolili se svobodně rozhodovat, protože bys přišel o rodinu o místo narození. Byli to vyděrači.
Reagovat
Fandina
Tady přece nejde o to, jak se mi žilo, ale o to, že jsem se nemohla svobodně rozhodovat, že kdybych odešla, tak přijdu o majetek a o občanství. To s tím, jak jsem se měla nesouvisí.
Reagovat
Fandina
Nevkládej někomu do úst něco, co neřekl. Jsi ubohý.
Reagovat
Fandina
Ale jinak máš pravdu, zle jsem se neměla, ale teď se mám mnohem líp. A to je velký rozdíl. Zaplaťpánbu, že jsou ti komouši pryč.
Reagovat
FulnekUltras
tak hlavně, když jsi spokojená ;-)
Reagovat
Fandina
Jsem a kdybych nebyla, tak bych odešla, protože můžu.
Reagovat
Nola
sa vyjadril uplne jasne:
https://twitter.com/NickKyrgios/status/1253253075726249984

nikdy som nemyslela, ze najvacsi darebak na tour nepodpori svojho mecenasa.... LC je v haji a na rok asi nebude pozvany, ale australani maju celkom slusnu podporu u tenisoveho zvazu.....
Reagovat
tommr
takže proti sloučení je zatím pouze dement Kyrgios což se dá brát jako další argument pro ...
Reagovat
Nola
preco je niekto dement, ked si brani vlastne zaujmy? by ma zaujimalo, ci sa dobrovolne vzdas tretiny svojej mzdy v prospech kolegu, ktory sa iba vezie v tvojom tieni a neprodukuje tolko ako ty?
Reagovat
tommr
kde si vzala, že by sloučení ATP a WTA znamenalo pro muže pokles příjmů o třetinu?
Reagovat
Nola
no tak, snad nemas klapky na ociach, jediny turnaj, kde zeny zarobili vlani viac bol vlanajsi prepadak WTA finals, WTA okrem Sereny nema vyraznejsiu osobnost, kto naplna pokladnicu su pani a ich rivalita, mladi perspektivni hraci tym urcite nebudu nadseni, ale nemaju odvahu ako Gyros, lebo by ich spapali feministky
Reagovat
Fandina
Tím, že se sloučí dvě zastřešující organizace neznamená, že musí mít úplně stejné turnaje se stejnými financemi. I teď jsou různé finance na různé turnaje, které se hrají. Ne každá 1000 má stejně financí. Ne všechny turnaje se hrají zároveň. To je jenom na GS a ty jsou pod hlavičkou ITF. Přínosem může být jedno vedení, stejná loga atd..
Reagovat
smazaný uživatel
v pripade zlucenia sa PM sa casom urcite zrovnaju to nemôzes popriet,ci to bude hned,za rok ci za 10rokov je nepodstatne,tenistky sa chovaju racionalne,chcu si zarobit viac a je im jedno na ci ukor,mozno to nie je 100% moralne,ale logicke,ak si tenisti nedokazu svoje prijmy ubranit,nech hraju trebars zadarmo,problem je,ze oni nikdy nepotiahnu za jeden povraz,jedni maju zarobene malo,druhy az prilis vela,dalsi su na vrchole kariery,spolocny bojkot je takmer vyluceny,tym padom si s nimi moze tour...
Reagovat
Nola
tazko niekomu vysvetlovat... ako zena mam samozrejme pre rovnopravnost pochopenie, ale plati to vsade? nie, kolko mame zien na veducich postoch, kolko zien je v politike a.p. tam som nekompromisna, zeny potrebuju viac sanci, ale v sporte, v ktorom dominuju pani? to ako zrovnavat modeling u zien a panov, maju rovnake platy? nie, ak zeny vygeneruju zaujem o tenis ako pani, tak OK
Reagovat
Fandina
Jak si přišla na to, že tenistky si na turnajích nevygenerovaly peníze. Zaplatila jim to ATP?
Reagovat
Fandina
Samozřejmě nemyslím tím GS. Tam jsou finance stejné.
Reagovat
Nola
bavime sa snad o buducnosti, ak sa bavime o minulosti, tam si samozrejme damy zarobili same na seba, mali mensie PM na beznych turnajoch,o.i. tie damy, ktore dnes hraju mozu ruky, nohy bozkavat Serene a Mashe, dve ikony zenskeho tenisu, najviac milovane a zaroven nenavidene, historia si ich bude pamatat + rivalitu sestier Williams, a nech to tak aj zostane, zensky a muzsky tenis je ina disciplina
Reagovat
Fandina
Mužský a ženský tenis je jiná disciplína a bude tomu tak vždycky. Což neznamená, že nemohou hrát pod jednou zastřešující institucí. Pod jedním vedením. Souhlasím s tím, že třeba jen měnění transparentů na některých společných turnajích, které mají různé dotace, je nepraktické. Věřím tomu, že i počet menežmentu by se snížil. Takhle je to všechno dvojité, zbytečně. Nikde není psáno, že všechny turnaje budou stejně dotované, když některé se někde hrají jen kluci a jinde jen holky a mají různé sponzory. A co se týká bozkávání rukou, nevím proč by se to mělo dělat Sereně a Márii. Pro mě je větší ikonou Evert a Navrátilová. Že neměly tolik peněz je i otázkou společenské orientace na sportovce v poslední době i inflace.
Reagovat
Fandina
Měnění transparentů jsem měla především na mysli loga na sítích po zápase kluků a holek.
Reagovat
Fandina
Jako stará bába jsem zažila několik typů hvězd. V poslední době jsou to sportovci. Před nimi byly hlavními hvězdami modelky a ještě předtím zpěváci. Zhruba to odpovídá třem generacím, já, moje děti a vnoučata.
Reagovat
Fandina
Psala jsem o tom, že každý turnaj má jiné sponzory a organizátory a od toho se odvíjí i jejich dotace. A má to jak ATP tak WTA. Každý turnaj je jiný. Nemyslím si, že by mělo dojít v tomhle smyslu ke změně. Turnaje žen se uživí i bez podpory ATP.
Reagovat
Fandina
Chci tím jen říci, že to může být tak, že turnaj v Praze bude mít stejnou dotaci a stejně peněz jako má dosud, jen nebude hrát pod hlavičkou WTA, ale pod sloučenou hlavičkou.
Reagovat
Fandina
A samozřejmě, když se seženou sponzoři a někdo koupí turnaj ATP, který se bude hrát v Praze, tak zase bude mít takovou dotaci, tenisti budou mít tolik peněz, brát tolik peněz, kolik se na turnaj sežene.
Reagovat
Kozoroh
Proti bude většina ATP hráčů, ale bojí se to říct, protože by je politicko-korektní k0k0ti pranýřovali.
Reagovat
Nola
bingo

Novak je predseda Rady, takze ma v tom prsty aj on, Stan sa jasne vyjadril, ze to nie je myslienka Fedexa, iba sa ponahlal, mozno mal k tomu mandat, mozno nie...to sa uz nedozvieme, zlizol smotanu od hracok WTA , ale ako to dopadne je vo hviezdach
Reagovat
FulnekUltras
až se otevřou koupaliště, nikdo si už na nějaký PR tenisový socialismus ani nevzpomene ;-)
Reagovat
Nola
Fandina ti svedci viac, tvoje zasifrovane kecy nemam chut lustit, kupaliska ma zaujimali akurat v mladosti, dnes radsej spoznavam okolite krajiny....
Reagovat
FulnekUltras
tak na to si počkáš ještě mnohem déle ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger si myslí, Rafa souhlasí.

To je prakticky hotová věc, tyhle dva názory většinou stačí.
Reagovat
Kozoroh
Loni nesouhlas obou nestačil k záchraně Kermoda na postu šéfa ATP :)
Reagovat
turista
Ano. Kermode totiž ekonomicky tlačil pouze první desítku, možná dvacítku. Ostatní mu byli šumák. Takže padnout nakonec musel.
Reagovat
Marduch
"Hey @rogerfederer as you know per our discussions..."
Haha, Rogi neodolal a (nejen) Rafovi ukradl show. Rafa už jen korigoval :p

Kámoši jak hrom, jsou Rafa a Rog ;)
Reagovat
smazaný uživatel
este by mohli uviest ako to zlucenie bude pre nas fanuskov super,budu hrat muzi a zeny v jednej sutazi spolocne?,alebo sa bude hrat vsetko ako doteraz,takze zmena ziadna,pripadne plebsu dovysvetlit-samozrejme v ramci svojich nic neriesiacich fraz-co sa vlastne pre nas konzumentov zmeni:-P
Reagovat
smazaný uživatel
kedze to ma byt pre fanusiov tak super,ja by som zapasy typu Navratilova-Connors privital,aj ked svajciar je ineho nazoru
Reagovat
Krisboy
Mě by stačil před pár lety zvažovaný zápas McEnroe - Serena :D

To by velematka nepřežila (což je asi taky důvod, proč k tomu nikdy nedošlo)
Reagovat
Nola
svajciarovi to moze byt ukradnute, vlastne celej B3....Rafa vlani naznacil, ze nema zaujem o podobny projekt, teraz otocil :D tu ide o to, kto na tom najviac ziska, a mam celkom dobry typ :DDD ovladnut sport-tenis ako celok, je celkom fajn perspektiva na dochodku, ci ?
Reagovat
smazaný uživatel
jj sme predsa len volny spolok egoistov,cim budeme viac egoistickejsi,tym sa bude mat vacsina horsie a mensina lepsie,ciste teoreticky aj ked viem ,ze pisem hlupost to môze viest k tomu ze podla predstav si bude zit len ten jeden na vrchole:))
Reagovat
Nola
tommr sa tu mylne domnieva, ze to najak pomoze ceskym tenisovym ikonam, nie, kazdy normalny manager vsadi na mlade hracky, dokonca uz funguju pod jeho hlavickou : Gauf + mlady nadejny hrac Sasha, nedavno tento spolok mal pod patronatom DelPa a Grishu... ze sa mu poklonkuju, pre managera nic neznamena, pre neho iba dobre, aj ked prestarle hviezdy si myslia opak
Reagovat
Krisboy
Sakra...jak se tady probírá ten Žižka a kališníci, dostávám pomalu ale jistě chuť na víno. Asi si cestou domů koupím litránek. Nebo radši dva :)
Reagovat
FulnekUltras
krvavé podobojí bez hostie - tak to ma byt... ;-)
Reagovat
Frick
Čeká mimi a končí.
Reagovat
FulnekUltras
nějak mě to už ani nepřekvapuje - Hamzovi už zbývá jen spakovat kamión a začít podporovat šprtec v Pákistánu
Reagovat
Patik
Tak je asi viacmenej jasné keď hráč ktorý je na tour 20 rokov na tej najvyššej úrovni a pohybuje sa na takej úrovni na akej sa pohybuje a vyjadrí takýto názor tak to nieje len malá myšlienka ktorá ho napadla večer pri telke..určite to nieje strelené z nudy..a určite to má a bude mať svoju váhu..
Reagovat
FulnekUltras
takže se taky nelze divit, když občas z někoho vyjede něco, co by od něj nikdo nečekal - a máme se u nás všech ;-) v tomto směru ještě na co těšit... ;-)))
Reagovat
Fandina
To je moudro. To bych od tebe nečekala ... obrovský úsměvf
Reagovat
FulnekUltras
podvědomě mně to konvenuje, no ;-)))
Reagovat
Fandina
Já jsem zažila rok 1968, to jsem se také bála, ale souhlasím s tím, že tenkrát byl nepřítel čitelný, tentokrát je nečitelný.
Reagovat
blixa
Jen výplody tvého zkrouceného mozku jsou stále stejně šílené. V tom se nezměnilo nic ...
Reagovat
FulnekUltras
jestli chceš vidět opravdové čiré šílenství, mrkni live na pražský Mírák ;-)))))
Reagovat
Fandina
Co se ti na tom nelíbí. Chtějí se otestovat a co má být?
Reagovat
FulnekUltras
všichni ti lidi stojí v pohodě na nohou - původně jsem si myslel, že na ně bude potřeba státní odchytka, ale disciplína národa Jana Žižky je opravdu světový unikát - prostě zase vím, že nic nevím ;-)))
Reagovat
blixa
Národ Jana Žižky ... hezky řečeno, lupič a vrah který se stal národní ikonou ... historie se stále opakuje ... :-D
Reagovat
FulnekUltras
Zikmund byl prostě fajnové rovné borec - preláti a křižáci napomohli napříč Evropou ke kultivaci a rozvoji "občanské společnosti" - zatímco ti špinaví palcáti jim to furt jenom neodpovědně kazili ;-)))
Reagovat
blixa
Já teď nemluvím o jeho husitském období, hodnocení toho rád přenechám jiným, ale o jeho období předhusitském, neporovnatelně delším. Profesionální lupič a vrah, to je nepopiratelné.
Reagovat
FulnekUltras
ještě na syfilis novodobí historici zapomněli ;-)))
Reagovat
blixa
Ten je u Žižky značně nepravděpodobný vzhledem k tomu, že v 60 letech byl na tehdejší dobu v neobyčejně dobré kondici.
Reagovat
Kozoroh
To říkáš ty, pro Žižku a spousty dalších chudých zemanů a rytířů bylo lapkovství častý zdroj obživy.
Reagovat
Krisboy
Jj, Žižka byl pěkná svině, to jsem ani nevěděl. Další z nekonečné řady důkazů, že náboženství je skutečně největší zlo tohoto světa.
Reagovat
FulnekUltras
tak doufám, že zaujímáš podobně zásadový postoj i dneska k církevním restitucím a těm, kteří z nich těží
Reagovat
Fandina
Restituce je pojem, který znamená, že je vráceno, co bylo ukradnuto. V tomhle případě komunisty po roce 1948.
Reagovat
FulnekUltras
v tomhle případě je zajímavé hlavně "nové" účtování jednotlivých položek, které předvedli "dedmokratičtí" zločinci ve spolupráci s Vatikánem před několika málo lety - a stejně i způsob, jakým pak Kalouskova pakáž nakonec tyto mnohamiliardové "povinné" odvody státu na desítky let dopředu prosadila ve sněmovně - že komunisti někomu něco brali neoprávněně, to už je dneska jen dožívající havloidně-halíkovský mýtus a chiméra - pokrytecká, trapná a směšná už jen s ohledem na to, jak "poctivě" byly ony majetky církví původně nabyty
Reagovat
Fandina
Takže když někdo někomu ukradne majetek, tak mu ho nemá vrátit. Jsi ubohý.
Reagovat
Fandina
A líbí se mi, argument, že nebyl nabyt poctivě. Fakt ubohé.
Reagovat
Fandina
A ještě se mi libí, že je mýtus, že komunisti brali něco neoprávněně. Sebrali majetky a na nic se neptali.
Reagovat
FulnekUltras
u některých drobných živnostníků souhlasím - církev si ovšem žádné ohledy nezasloužila, už jen pro svou kolaboraci s fašismem a poválečnou podporu antikomunistického terorismu na našem území - no a z čeho myslíš, že se dnes z 90% rekrutují prostředky KDU, především na mediální výstupy a volební kampaně? - z kostelních příspěvků moravských babiček rozhodně ne - a že předseda KDU čtvrtletně raportuje ve Washingtonu, to už jsem tady psal několikrát
Reagovat
Fandina
Jsi směšný s těmi argumenty, předseda KDU jezdí do USA nebo kasičky. Církve podnikaly, měly lesy, pole, kláštery, nemocnice, školy. To všechno jim bylo sebráno. Jsi trapný.
Reagovat
FulnekUltras
podnikaly oblbováním lidí a systematickým kořistěním z jejich práce
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý a nerozumíš tomu. Žádný majetek nevznine ze vzduchu. To jen komunisti ho ukradli a pak prohospodařili.
Reagovat
FulnekUltras
ze vzduchu ne, ale z práce, na které je v asociálních systémech následně cíleně parazitováno - načež paraziti ještě mají tu drzost vydávat to výhradně za výsledek svých nesmírných schopností
Reagovat
Fandina
To jsou nesmysly, komunistická nalejvárna. Nenávistné plivání.
Reagovat
FulnekUltras
jednoduchá skutečnost - kterou se ovšem neoliberální pokrytci snaží už 30 let stále méně úspěšně zamaskovat, překroutit a napumpovat do hlav především těm, kteří dosud nevstoupili do aktivní fáze života
Reagovat
FulnekUltras
a musel přijít teprve vírus, abychom měli i na Královské cestě gulášek za stovku - najednou to šmejdům jde
Reagovat
Fandina
Nejen hloupý, ale i nenávistný.
Reagovat
FulnekUltras
Vietnamci takoví šmejdi nejsou - to je celé.
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý.
Reagovat
FulnekUltras
pravda bývá nepříjemná
Reagovat
Fandina
Pravda je taková, že teprve tehdy, když můžeš svobodně pracovat, rozvíjet se, tak potom teprve přijdeš k majetku. A je logické, že když k tomu potřebuješ víc lidí, tak je buď zaměstnáš nebo se s nimi nějak jinak spojíš, abys tou prací dosáhl kýženého výsledku. A pokud zaměstnáváš ty lidi, tak jim za práci zaplatíš. A to je princip podnikání. Tohle funguje. To je realita. To, co bylo za komunismu, to bylo na záčátku ukradení majetku a pak prohospodaření. To byl parazit. Ne ten, kdo obstará práci pro sebe a jiné.
Reagovat
FulnekUltras
málokdy se odborný termín povede trefit tak přesně ;-)))

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/nejsem-nakazena-ale-radsi-bych-byla-priznala-seniorka-pri-testovani-v-brne-40321558?seq_no=7&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Reagovat
Fandina
Což z tvojí hloupostí nesouvisí.
Reagovat
Fandina
s tvojí
Reagovat
Amputace
Poprvé za celou dobu, co chodím na tohle fórum, s tebou naprosto a bezezbytku souhlasím. Ti zkur.vení Komunisté místo toho, aby se až do zemdlení omlouvali za to, co všechno za zvěrstva stihli za ani ne 50 let u nás napáchat, své někdejší zločiny ještě zpětně popírají, potažmo se tváří, jako by si je západní imperialisté vymysleli. Při jakékoli kritice jejich metod přivlastňování, zotročování a ničení lidských životů se nezmůžou na nic jiného, že se odvolávat na západní demokracie, které přece také dělají chyby... Kdo by ještě pochyboval, že Babiš byl estébák a lízač komunistických prd.elí, stačí, když srovná jeho vystupování s dnešními stoupenci Komunismu.
Reagovat
FulnekUltras
raději odpověz na to, kdo za posledních 70 let masově vraždil mj. v Koreji, Vietnamu, Salvadoru, Panamě, Jugoslávii, Iráku, Sýrii, Lybii, Afghánistánu, skrytě v Chile, na Ukrajině i jinde po celém světě, obvykle tisíce km od vlastních hranic - a neštítil se při tom ještě ekonomicky parazitovat na všem a všude, kde to bylo jen trochu možné - to bys ovšem musel z americké prdele ne že vytáhnout hlavu, ale vylézt celý
Reagovat
Fandina
A jak to souvisí s parazitováním, socialismem a komunisty?
Reagovat
FulnekUltras
dokonce i se zločiny a zvěrstvy
Reagovat
Fandina
Myslíš zločiny komunismu?
Reagovat
FulnekUltras
zločiny obecně - v prostém srovnání mezi systémy
Reagovat
Fandina
Nevšimla jsem si, že bys srovnával systém.
Reagovat
Amputace
Tak v prostém srovnání mezi systémy nemají zločiny Komunismu samozřejmě obdobu. Když už chceš tak vehementně srovnávat Ameriku a Komunismus, tak samozřejmě čísla obětí Komunistů jsou úplně jinde. Nehledě na to, že Američané většinu zvěrstev napáchali během válečných stavů a nebyly cíleny na civilisty. Zato Komunisté zločiny páchali z důvodu udržení a upevnění moci a bylo jim úplně jedno, kdo proti nim stojí, respektive stačilo s nimi nesouhlasit, aby se člověk stal obětí... Když se to řekne úplně zjednodušeně, v Americe (byť ji rád nemám, ale než Komunismus brát opravdu cokoli...) člověku tak úplně nehrozí, že se ráno vzbudí a najednou ho seberou tajní, protože má poměr s cizincem - například. Amerika je bezesporu expanzivní země a koná v zájmu svých dobyvatelských tendencí pochopitelně zvěrstva (podobně jako většina podobných zemí), Komunismus je však mnohem děsivější systém v tom, že se zvěrstev dopouštěl na svých vlastních lidech. To člověk skutečně nemůže tušit, odkud to přiletí...
Reagovat
FulnekUltras
období 1949-53 (těsně po válce) bylo paranoidní na obou stranách "barikády" a sporných poprav špionů v USA bylo tehdy taky dost - že se u nich tady 30 let nemluví, je věc jiná - od poloviny 50. let je už veškeré démonizování vlády komunistů jen jednou velkou prázdnou frází - kterou se obvykle nejvíc ohánějí ti, kteří o tom prd vědí
Reagovat
turista
Když už tak reálného socialismu. Komunismus nikdy nikde nebyl. Nebylo ho dosaženo.
Reagovat
Amputace
Ano. To je v záplavě všeho, co bylo napsáno, to nejdůležitější.
Reagovat
blixa
No, myslím že Pol Pot byl velmi blízko ;-)
Reagovat
turista
Nebyl.
Reagovat
Amputace
To by se v těchto systémech nesmělo krást a vraždit v takovém rozměru, jako se kradlo a vraždilo, aby se dalo hovořit o dovršení idejí Marxe či Engelse. Nicméně je to pouhé slovíčkaření, což je pro pány soudruhy jedna z hlavních komunikačních metod. Normálnímu člověku když se řekne "zločiny Komunismu", tak má jasno.
Reagovat
blixa
Krást tam nebylo co. Všechno patřilo "straně". A vraždění je základní komunistická komunikační metoda. Brutální teror je to základní, co může komunizmu vdechnout život. Pol Pot byl opravdu blízko.
Reagovat
Amputace
Přesně, co píšu. Místo toho, aby se k vlastním zrůdnostem už konečně alespoň jednou postavili čelem (podobně jako například Němci), budou se pořád dokola odvolávat na západní hrdlořezy a vrahy... Nejsou jiní, jsou pořád stejní jako tenkrát a někteří, jako třeba paní Semelová, se tím ani netají... Člověk nenapíše/neřekne o Americe ani řádku, ale jenom proto, že nesouhlasí s jejich prohnilým a základním lidským právům odporujícím "režimem", stává se v jejich očích zcela automaticky proamerickým vazalem. Taková diskuze s nimi byla odjakživa a obyčejně končívala buď lágrem nebo provazem.
Reagovat
FulnekUltras
anebo tím, že zaslepeným fanatikům prostě došly argumenty - nemám chuť tady psát žádné litanie, ale věř, že bych vyjmenoval ušáckého svinstva tolik, že ani tvoje příspěvky by na to délkou nestačily
Reagovat
Amputace
Zaslepeným fanatikům - tím myslíš imperialistické špióny a členy protivládních spikleneckých center? :D
Reagovat
FulnekUltras
proč chodit zbytečně daleko ;-)))
Reagovat
Ondra979
jojo sudruh Bures je opravdu krasny priklad cloveka odkojeneho timto zrudnym rezimem - nestiti se vubec niceho a demokracie mu evidentne jen prekazi - viz reakce na vcerejsi rozhodnuti soudu o nezakonnem postupu vlady, na verdikt o zakonu a stretu zajmu atd..on je cely zivot zvykly se vsim vyjebavat a pravidla obchazet..ono ale na nej dojde..a ta ztracena existence, co polehava v Lanech, to je dalsi ukazka bolsevickeho mysleni, navic s vlastizradnymi sklony..snad uz ne dlouho Mlho
Reagovat
annah
+1
Reagovat
Kozoroh
http://www.zemancountdown.cz/
Reagovat
Ondra979
no, to je sakra hodne, ale tusis, jak jsem to myslel. Milous Mlha Zeman je natolik ostudny a podly clovek, ze si v tomto urade nezaslouzi byt uz ani minutu..takze pokud se nedozije konce mandatu, tak mi to vadit urcite nebude..
Reagovat
turista
Neznám žádného Bureše.
Reagovat
Ondra979
tak to jsi stastnej clovek. nam tady uz nekolik let nejakej agent STB Bures, c. 25085 docela dost otravuje zivot..ale o no na lotra dojde..navic se ukazuje, ze je absolutne neschopny jako krizovy manazer a manazer vubec..on totiz nikdy normalne nepodnikal, ale jeho volici to jeste nepochopili..ale jednou to prijde, ale uz bude pozde
Reagovat
turista
Před ním tady byli daleko větší lotři Kožený, Bakala, z politiků Klaus, Kočárník, Dlouhý, Ježek, atd.
Reagovat
Ondra979
tak kdo je vetsi lotr je celkem relativni, a krome Klause nikdo z nich nebyl v tak vysoke statni funkci a castecne Dlouhy. me nezajima, kdo byl vetsi lump, me zajima, ze ted nam vladne dalsi lotr a dotacni podvodnik, ktery si privatizuje stat pro svoje potreby - oligarcha jako vysity, coz je ve stredni evrope neco nevidaneho a je to smutne, kam jsme to nechali zajit. ono se ale na stret zajmu nezapomnelo a bude se resit dal..vseho do casu
Reagovat
blixa
Ty neznáš své bývalé kolegy z STB ? :-o
Reagovat
Amputace
Jediný podstatný rozdíl mezi církvemi a Komunisty je v tom, že církve páchali zvěrstva proti lidskosti ve středověku, zatímco Komunisté v relativně nedávné době.
Reagovat
FulnekUltras
a kdo podle tebe páchá tato zvěrstva dnes?
Reagovat
Amputace
V úrovni STB 50. let nikdo.
Reagovat
Amputace
Dokonce ani Rusáci ne.
Reagovat
FulnekUltras
jsi k smíchu - vážně ;-)))
Reagovat
Amputace
To je dobře, že je tady prostor pro smích. Na konci padesátek už bych šel.
Reagovat
FulnekUltras
zažil jsi aspoň osmdesátky?
Reagovat
Fandina
fronty na maso? Bylo třikrát týdně hodinu po otevření
Reagovat
Amputace
A mně docházejí argumenty...?
Reagovat
FulnekUltras
zatím jsi kromě obvyklých školometských výlevů posthavloidní éry neřekl dohromady nic
Reagovat
Fandina
Líbí se mi ten výraz pozhavloidní era, musíš ho hodně nenávidět.
Reagovat
Fandina
posthavloidní
Reagovat
Amputace
A ty kromě omlouvání zločinů ideologie, k níž se hlásíš, odvoláváním se na zločiny jiných, jsi něco řekl? Ne, samozřejmě nic. Zmůžeš se pouze na to, že z lidí, kteří odsuzují zločiny Komunismu, děláš havloidy a amerikanofily. Přitom o těchto lidech (v tomto případě o mně či Fandině) a o jejich politických postojích nevíš vůbec nic. Kdo není Komunista, je Havloid. To je jediná rovnice, kterou ti tvůj mozek nabízí. Ale bohužel tě zklamu: často, a dokonce bych řekl většinou, tato rovnice vůbec neplatí. To jen vy to máte nastavené tak, že kdo nejde s vámi, jde proti vám s těmi druhými. Vždycky to tak bylo a ty jsi živoucím důkazem, že smýšlení Komunistů neprošlo za ta léta žádným vývojem. Distancujete se od vlastních chyb z minulosti, a přitom poukazujete na chyby druhých.
Reagovat
FulnekUltras
Jen adekvátně a věcně reagujeme. Že to jednosměrně uvažující jedince zmasírované soudobým EUSA mainstreamem sere, to už není naše vina. A můžu tě z osobní zkušenosti a skutečného srovnání (ne podle textů z první strany gůglu) ujistit, že současné mediální fráze jsou ještě mnohem pokrytečtější a sofistikovanější hnůj, než ty předtím. Však je také vytvářejí mnohem větší křiváci. Mnozí z nich páteř nemají vůbec.
Reagovat
Fandina
Zatím, co jsi tady psal, tak bylo všechno vycucané z prstů, googlů nebo nevím čeho. Protože ne především dneska, ale hodně dávno co s tebou diskutuji, tak nikdy si nenapsal něco, co mělo rácio. Pokaždé jsou to fráze vycucané z prstů. Reálný argument žádný.
Reagovat
Amputace
1. Nechápu tvé předpoklady, že se tví odpůrci o problematiku zajímají pouze povrchně (první stránka Googlu atp.). Konkrétně o zločinech Komunismu na přelomu 40. a 50. a posléze v průběhu 50. let jsem toho hodně studoval - mimo jiné i za účelem vlastních prací. Studoval jsem jak konkrétní procesy, tak obecné (tehdy ještě dost neorganizované) fungování STB v té době, jejich výslechové metody, ostudy konkrétních obětí či konkrétních vyšetřovatelů atd. Pro tebe je však celé toto téma jen prázdnou frází, těžko pak s tebou diskutovat o zločinech, že ano - když je označíš za prázdnou frázi a tím máš argumentačně i morálně vystaráno. 2. Co se týče úrovně dnešních médií, tak ta je samozřejmě žalostná a bezpochyby je mnoho médií silně tendenční. Ten zásadní rozdíl oproti Komunismu je v tom slůvku "mnoho". Tehdy neměl člověk příliš na výběr v tom, jakými informacemi se bude zahrnovat. Dnes lze střetávat informace z mnoha různých zdrojů a až na základě toho si tvořit nějaký závěr. Dnešní mladá generace už nefunguje tak, že se večer podívá na zprávy na Primě nebo na ČT a to, co v nich slyší, pak považuje za pravdu. Mladí lidé umí pracovat například s relevanci zdrojů, což mnoho starých struktur neumí a buď tedy věří tomu prvnímu, co se k nim donese, nebo naopak dále skálopevně hájí pravdu, kterou je socialismus vycvičil za pravdu považovat. 3. Dnešní mladá generace je všechno, jen ne jednostranně smýšlející. To je právě ta tvá generace, která ani neměla na výběr než být buď pro anebo proti. Ostatně přesně tak se tady sám prezentuješ. Nedochází ti, že těch možností, jak si utvořit názor a i podoba toho názoru dnes může mít daleko více odstínů, než tomu bylo v minulosti.
Reagovat
FulnekUltras
Ale tady přece nejde o srovnávání jen momentálně dostupných zdrojů (navíc ještě často pokřivených), které tento režim milostivě přenechá mladé generaci ke studiu. Tady jde o srovnání přímých osobních zážitků a zkušeností se všemi zdroji a ve všech společenských poměrech, které kdy zaznamenala generace žijící o desítky let déle. A potom mi opět nezbývá - při vší úctě - než se nad naivitou vás teoretizujících a v elitářství odchovávaných holátek jen pousmát. Jak snadno se s vámi potom manipuluje, je už jen logickým důsledkem. Přičemž skutečně aktivní vnímání všech souvislostí mnohdy zoufale chybí. O to víc si ale o sobě myslíte - někdy dokonce jen podle délky textu. ;-))) Budiž vám přáno, ale nedivte se pak, že s milionem chcanek se brzy budete scházet maximálně někde na plácku u Halíků, Kocábů nebo Veškrnů.
Reagovat
Amputace
A z čeho myslíš, že tyto "teoretické" zdroje čerpají? Právě často z bezprostředních zkušeností ať už samotných autorů či lidí, o nichž je psáno. Dále samozřejmě existuje množství autentických záznamů či materiálů, jejichž hodnověrnost těžko napadne i sebezapřísáhlejší popírač minulosti. To žiješ v dojmu, že nějaký pětadvacátník napsal knížku o Komunismu, o němž vlastně nic neví, a celá mladá generace z ní dnes těží? Ta historie tady prostě byla, nepopřeš to, byť se můžeš sebevíc snažit od toho distancovat. Tvá představa lidí, kteří poznali celý Komunismus skrz naskrz je hodně naivní. Ty například znáš nějaké politické vězně z padesátých let? Dost o tom pochybuji, přesto máš pocit, že o tom víš víc pouze proto, že jsi v socialismu žil. Co ti ale nedochází, že oni přesně věděli, co máš a co nemáš vědět. A těžko nějaký zemědělec v JZD měl konkrétnější představu o tom, jak probíhají politické procesy - například. Obyčejní lidé naopak tomu všemu často věřili. Věřili tomu, že Horáková skutečně plánovala válku mezi západem a východem, věřili tomu, že Slánský usiloval o smrt Gottwalda atd. Proč tomu věřili? Protože o všech těch metodách, o nichž dnes už víme z různých materiálů, neměli ani tušení. A to je jen jeden z příkladů toho, co Komunismus páchal takříkajíc za zataženou oponou a o čem normální zástupce, jak byste řekli, "pracujícího lidu" nemohl mít ani tušení.
Reagovat
FulnekUltras
opět jen potvrzuješ své paušální názorové zabetonování v cca pětiletém poválečném období - zkus si také někdy dohledat, co se ve stejné době dělo "na druhé straně", jak zrůdné politicky motivované procesy probíhaly v USA - pak bychom třeba mohli přejít aspoň do druhé poloviny 50. let v SSSR a u nás - jinak to celkem nemá smysl ;-)
Reagovat
Fandina
A jak to souvisí s komunismem v ČR. Pokud se nepletu, tak k nám ho USA nezavedli. Proč to pořád připomínáš.
Reagovat
FulnekUltras
přesně proto, abychom se dobrali k aspoň trochu KOMPLEXNÍMU a plastickému pohledu na věc ve všech souvislostech - plochá dogmata už znám z mainstreamu nazpaměť
Reagovat
Fandina
Komplexní pohled je ten, že to bylo zrůdné zřízení, které padlo ekonomicky. A odvádět od toho pozornost na USA, říkat, podívejte co oni, na tom faktu nic nezmění.
Reagovat
FulnekUltras
srovnání není odvod pozornosti - USA poválečné "hony na čarodějnice (špiony)" začaly, takže to je důležité i pro další vývoj u nás, resp. ve vých. bloku - nemůžu za to, že tento prostý fakt se pravičákům a antikomunistům nikdy nehodil a dodnes nehodí do krámu
Reagovat
Fandina
Nerozumíš realitě.
Reagovat
Amputace
Já jsem nežil v bublině, mě nikdo nenaočkoval, umím pracovat s informacemi a se zdroji. Ovšem chápu, že některým starým komunistům to jde těžko, když je režim celý život vychovával k tomu, aby si mysleli, že západ je zlo, že za socialismu se měla naše země nejlépe a že k jejímu veškerému úpadku došlo až po revoluci. Dnes stačí pár kliknutí, aby se člověk dozvěděl, že to prostě není pravda. Jenže komunisté měli vlastní definici pravdy, takže někteří z těch, kteří v tom žili, paradoxně vědí o skutečné pravdě daleko méně než ti, kteří v tom nežili - protože myšlení těch, kteří v tom žili, bylo systematicky manipulováno a přizpůsobováno zájmům socialistických idejí. Logicky si pak takový člověk (který nebyl přímo obětí Komunismu) myslí, že se měl vlastně dobře, protože byl systematicky celý život učen, aby si to myslel.
Reagovat
FulnekUltras
Když myslíš, že klikání a leštění postačí, tak teda jo, no... ;-)))
Reagovat
Amputace
Bylo to řečeno ve zjednodušenosti - ale těší mě, že mě chytáš za slovo a chováš se vlastně přesně tak, jak bych očekával, že se zapřísáhlý Komunista bude chovat : popírá zločiny vlastní strany (podle něj jsou prázdnou frází :D ) a své odpůrce osočuje z nedostatku informací :)
Reagovat
Amputace
Bylo to řečeno ve zjednodušenosti - ale těší mě, že mě chytáš za slovo a chováš se vlastně přesně tak, jak bych očekával, že se zapřísáhlý Komunista bude chovat : popírá zločiny vlastní strany (podle něj jsou prázdnou frází :D ) a své odpůrce osočuje z nedostatku informací :)
Reagovat
FulnekUltras
Prázdná fráze je to, co Ti dneska bulíkují do hlavy - a sice, že režim přelomu 40. a 50. let byl pořád stejný až do roku 1989. To je pokřivená podstata věci, na které mainstream oblbuje Tvou generaci. Nemáte to snadné a čeká vás ještě dost překvapivých odhalení. Já jsem opravdu rád, že to reálné srovnání mám.
Reagovat
Fandina
Kdybys dobře četl, co ti psal, tak psal o 50 letech. Ale ty odpovídáš frází na něco úplně jiného, než o čem je řeč.
Reagovat
Amputace
Kdybyste alespoň lidem nepodsouvali něco, co vůbec neřekli, neudělali nebo co si vůbec nemyslí, bylo by hned na světě krásněji.
Reagovat
FulnekUltras
nehraj si tu na nic, hochu - že je pro tebe "komunismus" pouze jedním monolitním čtyřicetiletým lágrem, není z tvých tapet vůbec těžké odečíst - a podle toho také děláš závěry - o systému i o lidech - sice naprosto černo-bílé a primitivní, ale hlavně že tebe ZATÍM uspokojí
Reagovat
Fandina
Ve skutečnosti to byl čtyřicetiletý lágr. Sice se nepopravovalo jako v padesátých letech, ale odejít odsud byl zločin ještě v roce 1989. Uzavřený lágr. Kamarád odešel za příbuznými a přišel o majetek i občanství. Jiný šel sedět jen proto, že pořádal domácí čtení básní. Komouši si mysleli, že protirežimní. V podstatě to bylo čtyřicetileté vězení.
Reagovat
FulnekUltras
jak pro koho - a nejvíc se musím smát těm, kteří toto vnímání partyzánsky ;-))) převzali až s mediálním výplachem mozků po únoru 1990 (kdy už to knížata a kulisáci mohli "vybalit" naplno) - moc bych za to nedal, že zrovna ty patříš mezi ně ;-)))
Reagovat
Fandina
Výplachem mozku trpíš ty, protože zjevně nevíš o čem je řeč. Kdybys tu dobu prožil, tak by ses neutěšoval tím, že to tak nebylo.
Reagovat
FulnekUltras
Pokud jsi ještě k tomu v devadesátém nezačala chodit do kostela, tak je to furt dobrý. ;-)))
Reagovat
Fandina
Je vidět, že nemáš o situaci ani ponětí. Vypláchnutý mozek.
Reagovat
FulnekUltras
Se vůbec divím, žes dneska nevytáhla na Mírák. ;-)))
Reagovat
Fandina
Je vidět, že ničemu nerozumíš.
Reagovat
Fandina
Reagovat
Kozoroh
Doba Jana Žižky byla před 600 lety. Tehdy byla jiná společenská atmosféra, odlišné myšlení lidí, jiné životní podmínky. To, nad čím se dnes pohoršujeme, bylo ve středověku normální. Je zjednodušující pohlížet na Žižku dnešními hledisky.
Reagovat
blixa
To jistě ano, ale loupení a vraždění je pořád loupení a vraždění, dnes jako tehdy.
Reagovat
Krisboy
Přesně tak. Navíc jedinou Žižkovou motivací bylo náboženství a spory o "správný" výklad bible. Agresivní, primitivní a krvelačná verbež s hubou plnou pokryteckých keců o vlastenectví.
Co Žižka dělal svým nepřátelům, bylo podle mě přes čáru i na tehdejší poměry. Sadista, nic jiného. Tedy sadista a pokrytec, jako veškerá ta křesťanská verbež.
Reagovat
FulnekUltras
která tenkrát stála proti němu - v rukavičkách by s ní za zájmy obyčejných lidí úspěšně jednat dost dobře nešlo
Reagovat
FulnekUltras
zároveň nešlo ani o "výklad" bible sám o sobě, ale o jeho praktické dopady na běžný život lidí - a v těch se "odpustkové" pokrytectví církve za stovky let nijak nezměnilo - ne náhodou se dodnes jako čert kříži vyhýbá blahoslavení Husa - protože by jí to znovu zcela podkopalo její hliněné základy, o kterých už stejně většina lidí dávno ví své
Reagovat
Kozoroh
Žižka byl především vynikajícím vojevůdce, takto na něj historie pamatuje. A že byl lapka, to v té době bylo běžné. Ví se o tom, že v roce 1409 měl být spolu se svými kumpány lapky popraven, ale Václav IV. mu dal milost. Kdo-ví, jak by se dějiny odvíjely, kdyby Žižku popravili...
Reagovat
turista
Na Jana Žižku mi nesahej, prosím.
Reagovat
blixa
A to jako proč ? :-D :-D Svatý Jan Žižka ? :-D
Reagovat
Kozoroh
Je národní ikonou, v anketě Největší Čech v roce 2005 skončil na 5. místě, je to velká osobnost naší historie, byť má spoustu kostlivců ve své skříní.
Reagovat
blixa
No právě. Hodně to vypovídá ne o Žižkovi, ale o české morálce. Nebo spíš absenci jakékoliv morálky.
Reagovat
Marduch
Ale ty vyhledy z Kalicha, uz jen pro to.. :p
Reagovat
Marduch
Pěkné..aktuálně už to tam ale vypadá trochu jinak ;-)

https://imgur.com/a/0zb8vdl
Reagovat
Krisboy
Co to je? Kozí Hrádek? :D
Reagovat
Marduch
Né, Federerův švýcarský hrádeček voe:)
Reagovat
Krisboy
Hm, tak to jsem myslel, že má trošku honosnější sídlo. Je vidět, že je velice skromný. Skoro jako Rafa.
Reagovat
Marduch
zajímavé povídání k tomu, pokud má člověk službu Premium..

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jan-zizka-hrad-kalich-husite-opevneni-archeologie.A200110_201302_domaci_jum
Reagovat
Krisboy
Takže hrad Kalich? To vůbec neznám. Mám velké mezery v dějepise. Nevěděl jsem, jakej byl byl Žižka fanatickej sadista ani kde bydlel. Musím se dovzdělávat. Nedávno jsem sice zkouknul Vávrovu slavnou "husitskou" trilogii, i Marii Terezii jsem viděl, ale evidentně to nestačí. Musím přidat.
Reagovat
Krisboy
...jinak premium na idnes nemám, takže tady se nedovzdělám :)
Reagovat
Marduch
Kalich byl nedobytný. Podle poznatků archeologů šlo totiž o propracovaný a tehdy moderní a progresivní styl opevnění. ?Podle posledních archeologických nálezů a díky postupnému odkrývání historie hradu šlo v roce 1421 o evropský unikát, který předběhl svou dobu a jehož stavitelé získané zkušenosti postupně předávali dál nejen po českých zemích, ale i v Evropě. Ačkoliv současný archeologický průzkum prokázal, že zde probíhaly líté boje, všechna obléhání díky odhodlání posádky i geniální důmyslnosti systému fortifikace selhala. V té době v Čechách vznikaly neuvěřitelně progresivní věci,? říká Milan Sýkora, archeolog a kastelolog.
:-)
Reagovat
Krisboy
Díky za info. Už to guglím.
Reagovat
turista
Jako advokát feudalismu a kapitalismu bys měl vědět, že tyhle dva systémy žádnou morálku nikdy neměly, nemají a mít nebudou. Byly založeny jeden na vykořisťování poddaných druhý na vykořisťování dělníků a zaměstnanců. Platí v nich v jednom modrá krev a ve druhém právo ekonomicky silnějšího.
Reagovat
Fandina
Zjevně věcem nerozumíš.
Reagovat
FulnekUltras
tím stylem, co předvádějí, bych se spíš divil, kdyby se tam během dneška nenakazily další kusy - přičemž výsledek oněch rychlotestů má vypovídací hodnotu přinejmenším spornou
Reagovat
Fandina
Je to píchnutí do prstu a pokud se protilátky zjistí, tak pak se teprve dělají výtěry dýchacích cest. Takže k něčemu to je.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist