Rafovo vítězství na US Open pro mě nebylo nijak výjimečné. Věřím, že Rogera v počtu grandslamů dožene, říká Toni Nadal

14. 9. 2017, 11:45
Aktuality 100
Rafael Nadal v neděli na US Open oslavil zisk šestnáctého grandslamového titulu. Jeho strýčkovi Tonimu však letošní triumf ve Flushing Meadows nepřišel nijak výjimečný, a to hlavně v souvislosti s tím, že v New Yorku letos nestartovalo hned několik elitních hráčů, kteři by světovou jedničku prověřili, a k očekávanému semifinálovému duelu Nadala s Federerem nedošlo. Přesto věří, že Federerových devatenáct grandslamových vavřínů dokáže dohnat.
Profily hráčů
Nadalův strýc a trenér Toni

Rafael Nadal získal minulý týden na US Open svou druhou letošní a celkově šestnáctou grandslamovou trofej. Jednalo se o vůbec první grandslamová prvenství od French Open 2014 a ve Flushing Meadows Španěl vybojoval svůj první titul na betonech od Dauhá 2014. Triumfem v New Yorku upevnil rodák z Manacoru pozici světové jedničky.

Nadal v cestě za titulem nečelil jedinému hráči Top 20. "Pro mě není Rafův triumf nijak výjimečným," řekl Španělův strýček Toni Nadal s tím, že cesta k zisku nejcennějšího vavřínu obvykle nevede přes soupeře, které musela světová jednička v minulých dvou týdnech překonat - Lajovič, Daniel, L. Mayer, Dolgopolov, Rubljov, Del Potro a Anderson. "Tenhle turnaj byl jiný, protože Rafa musel porazit hráče jako Dolgopolov, Rubljov, dobré hráče, ale ne elitní," dodal.

Letošní ročník závěrečného grandslamu sezony značně poznamenala absence elitních hráčů. Novak Djokovič, Stan Wawrinka a Kei Nišikori již ukončili letošní sezonu, do New Yorku nedorazil ani Milos Raonic a Andy Murray se na poslední chvíli kvůli problémům s kyčlí odhlásil.

Ohrozit tak mohl Nadala hlavně Federer, jenž byl nalosován do stejné poloviny a měl se s Nadalem utkat v semifinále. Premiérový newyorský souboj Španěla a Švýcara ovšem znovu překazil Juan Martín Del Potro. Vítěz US Open 2009 ve čtvrtfinále Federerovi uštědřil jedinou letošní grandslamovou porážku.

"Nechci nijak křivdit Rafovým soupeřům, ale letos na US Open chyběli Murray, Djokovič, Wawrinka, Nišikori, Raonic. A Federer prohrál už ve čtvrtfinále," poukázal na to, že by se pravděpodobně většina z Nadalových soupeřů takhle daleko bez absence elitních hráčů nedostala. "I tak si myslím, že hrál Rafael dobře a byl ze všech hráčů, kteří se letošního ročníku zúčastnili, nejlepší," dodal.

Nadal získal na US Open šestnáctý grandslamový titul

V něčem ale přece jen Nadalův triumf výjimečný byl. Šestapadesátiletý kouč se totiž s Nadalem dohodl na ukončení dlouholeté spolupráce právě po US Open. Svého synovce plně svěřil do rukou Carlose Moyi a Francisca Roiga. Jejich pozoruhodné společné tažení nemohlo mít lepšího konce.

Ziskem 16. grandslamového titulu se Nadal znovu přiblížil Federerovi, který jich má na kontě devatenáct. "Pokud zůstane Rafa zdravý, určitě Rogera dožene. Bude to těžké, ale Rafa má před sebou další roky na French Open, kde vyhrál už desetkrát. Věřím, že další triumfy přijdou," uvedl Toni Nadal.

Nadal navíc bojuje o udržení postu světové jedničky. Do konce letošní sezony obhajuje Španěl pouhých 100 bodů, Federer žádné. O tom, kdo zakončí letošní sezonu na trůnu, se tak rozhodne až v posledních dvou měsících. Nadal má v tuto chvíli na druhého Federera náskok 1 960 bodů.

"Rafa má náskok skoro 2 000 bodů. Uvidíme, co přinese konec letošní sezony. Halové turnaje včetně Turnaje mistrů přece jen více vyhovují Federerovi. Ale myslím si, že Rafael hraje na dostatečně vysoké úrovni, aby dosáhl skvělých výsledků," řekl Toni Nadal.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

100
Přidat komentář
Kozoroh
http://www.tennis28.com/slams/agerecords_winners.html

Přehled GS vítězů let 1968-2013 dle věku. Všechny vítěze po roce 2013 znáte, no co chci říct, po 30 se dvanácti tenistům (včetně Rafana) podařilo vyhrát majorový turnaj. Ale po dosažení 32. narozenin vyhráli majory jen čtyři hráči - Rosewall 4x, Federer 2x, Gimeno & Agassi 1x. Rafa oslaví 32. narozeniny příští rok a před touto oslavou ho čeká jen jeden major. Pokud nevyhraje AO 2018, bude potřebovat k překonání Fedexova rekordu získat tolik titulů, kolik jich má Rosewall. Je to reálné?
Reagovat
Mayo
Neni.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to reálne, a to hned z niekolkych dovodov...

1.Tenis sa maximálne sprofesionalizoval, každý hráč má okolo seba fundovaný tím ľudí, ktorí pozná ako kedy a ako správne zregenerovať každučky sval tela.

2. Ako niekto počas USO písal. Keď sa niečo stane prvykrát, vždy sa to predtým nestalo. Tieto statistiky z čias čiernobielych televízorov dnes prakticky nemajú žiadnu váhu, alebo len minimálnu.
Nadal, Federer, Djokovic majú takú výnimočnú kvalitu, že si píšu svoje vlastné štatistiky a vytvárajú nové normy, ktoré sa stávajú štandardom. Aspon pre nich. Vyhravat po 32 sa dá, Federer ukazal ze aj po 35.

3. A dotretice, je to reálne. Dovod?..Spojenie Rafy a RG je také výnimočné, že pohlad do
historických štatistik je v tomto smere úplne zbytočný. Dejiny nepoznajú takéto blízke spojenie, Nadal za 13 rokov nasiel len dvoch premozitelov, to ze RG nevyhrá aj po 32 je nepravdepodobné. Rafa a RG teda skresluje celú pravdepodobnost šance na GS titul po 32r, to si treba uvedomit...
Reagovat
Franky
Odpovede sa nam dostanu do ruk uz buducu sezonu tak toto vlakno si ukladam a uvidime ako dopadnu vyroky kozoroh vs trollhand :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kludne si ich ulož a daj si tam hviezdičku...

Ja len nenápadne dodávam, ze predmet diskusie je zisk GS po 32r, dufam ze chápes co to znamená a taktiež chápeš, kedy sa to vyhodnocuje.
Reagovat
Franky
Ano ano Petko ;) myslim nato a budem Rafana hafana pozorne sledovat na RG ;)
Reagovat
Franky
Co to tu citam :D no take 'velkohube' vyhlasenia uz tu raz boli ked Djokovicov tata povedal ze Nole zmakne v klude 20GS a akosi po tomto zacal upadat..spominam si raz aj na Samprasove vyhlasenie po W2000 ked si akosi tazko spominal na mena zvysnych hracov okruhu(okrem Agassiho snad) a odvtedy zacalo jeho GS trapenie..bol by som opatrnejsi s podobnymi vyhlaseniami najma ked sa jedna o mr.Tenis (Navratilova tak uz zo seba kravu tiez urobila a potom sa ospraceslnovala) aby sa to prave Rafanovi nevypomstilo a sam Toni z toho vysiel ako cisty c*rak...
Reagovat
spaniel
Je trochu srandovní, jak Nadalovci už počítají jak Rafa předběhne Rogera a kdy...přitom odstup se nezměnil, je za ním pořád 3GS, jak tomu bylo poslední 2 roky. A loni takové debaty probíhaly velice málo. Chápu, že 2017 je jako živá voda, hlavně USO, ale teď bude dlouhá pauza do AO, část sezony, která Rafanovi nikdy nešla ani v jeho nej letech. Sebevědomí může jít zas dole. Navíc obvykle se na podzim daří Rogerovi, může se vrátit Novak, někdo z mladých může dosáhnout potenciál.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak to je, s tým absolútne súhlasím..

Rozdiel je stále o 3, ale situácia je odlišná. Nadalovci vidia, ze Rafa je schopny vyhravat GS a rozdiel, ktorý sa zdal byť po Austrálii definitivny sa zdá byť opat relativne dosiahnutelny, o to viac, ze je blizsie RG, nez W.

4 mes do dalsieho GS je ale naozaj dlha doba a to čo platí dnes, nemusí platit v januári..
Reagovat
Herbert_Hoover
To jen vybízí opět k otázkám ohledně přeskupení kalendáře :)
Reagovat
Franky
No to teda nieje :D Rafa uz preklopil 31 a cas uz pomalicky bude hrat tiez proti nemu nie naopak...navyse nespoliehal by som sa mato ze donekonecna bude vyhravat RG...
Reagovat
Stan_Borowitz
trenéra nějakého arogantního egoisty, ne?

Ale vážně, dost bych se divil, kdyby to Toni řekl takhle strašně arogantně. Zase ukázka novinářské "kvality", kdy je potřeba výroky vhodně upravovat a vytrhávat z kontextu, aby zněly dostatečně konfrontačně.

Nakonec bude něco pravdy na tom, že největšími rozsévači nenávisti a těmi, kdo rozdělují společnost, jsou novináři...
Reagovat
a.magerova
A proč myslíš, že Djokovič rozdává novinářům bonbony... prý dobré srdce... ne ne... kalkul... :-))))))

...čtyři krabice s čokoládovými bonbony, kterými po velkých triumfech hostí reportéry.
"Dejte si, není v nich lepek," narážel v žertu na svou slavnou dietu. "Sice nejsou bez cukru, ale aspoň jeden si může dovolit každý z vás."

http://sport.idnes.cz/novak-djokovic-po-vitezstvi-na-turnaji-mistru-fqw-/tenis.aspx?c=A131112_014404_tenis_ald
Reagovat
Krisboy
Mě to arogantní nepřijde, vždyť je to všecičko pravda.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jasně, zdravý Rafa přece neprohrává, a už vůbec ne s někým jiným než Djokovičem. Schválně to srovnej s výroky skutečného arogantního egoisty po letošních triumfech...
Reagovat
Stan_Borowitz
Nebo jinak, zkus si představit, že by Mirka nebo někdo z týmu arogantního egoisty/švýcarského prasete po vyhraném Wimblu řekl, že tohle vítězství pro něj nebylo nijak výjimečné a že pokud bude Roger zdravý, Rafa ho nikdy v počtu grandslamů nedožene. To by tady hateři nakydali takových sraček, že by Frantz měl rok co žrát...
Reagovat
smazaný uživatel
Na tému posledných dní...Dominik, hľa :)

https://www.economist.com/blogs/gametheory/2017/09/draws-tennis

Zaujímavé porovnanie.

Páči sa mi najmä to 13%-74% vs 9%-42%..
Reagovat
Roger_Federer
a co ta statistika ma dokazovat ??
Jenom to co tady roky rozebirame furt dokola uz roky.
Dokazes vubec pochopit ze vtomto hraje 5 lety vekovy rozdil obrovky prim.
Reagovat
fialka
Celkom náročný článok na pochopenie. :) dobré úvahy a tie výpočty podľa kritérií, to chce kumšt.
Reagovat
spaniel
LOL, jaké zoufalství toto už :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně to mne napadlo, když jsem si ten nesmyslný elaborát četl. Nadalovec v Economistu žongluje s čísly, "aby to vyšlo tak, jak by byl rád, aby to bylo", podobně jako nejmenovaný přispěvatel na TP...

Možná by bylo lepší, kdyby Nadal ty čtyři další GS tituly získal (za předpokladu, že Federer už nic nepřidá), aby tyhle trapárny ztratily smysl...
Reagovat
Tornes
Zajímavý, jak si z tak zajímavýho, pro tebe pozitivního článku vybereš tu nejzavádější statistiku :D
Reagovat
smazaný uživatel
Esteze sa máte na čo vyhovorit..:)

Federer s Nadalom, Djokovicom a Murray mal tendenciu prehravat aj ked bol vo vekovej výhode, mimo GS a s niektorými aj na GS...ze áno...

A prave preto, ze je o 5r starsi ma dnes o niekolko GS viac, na to netreba zabudat. S rocnikom narodenia 1987 by sa dnes krčil Boh vie kde...
Reagovat
Lukyi
Možná bys byl překvapenej ty, kde by se krčil Rafa s ročníkem 1981 ;)
Mimochodem ty procenta jsou zajímavý i z jinýho pohledu. Federer řadu let za svými nejlepšími léty a mnohdy i s horší formou je pořád schopen se dostávat daleko v každém turnaji a narážet na Big Four. Ostatně H2H by měl pozitivní se Srbem, kdyby skončil kariéru dřív. Nadal spíš hraje stylem buď jako bůh a všechny porazí, nebo vypadává s hráči jako Rosol, Darcis a Pouille. Aneb jak je možný, že Švýcar víc narážel na Djokoviče než na Nadala, když jsou poslední jmenovaní ze stejné generace. Rafa je relativně nekonzistentní.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal a Federer boli dlho jednotka a dvojka, takze sa logicky mohli stretavat neskor, nez sa Roger mohol stretavat s Nolem. Mozno preto :)

FFF casto hlbsie analyzy neriesia, beru v potaz len strohe fakty. Naraz je pre nich nejaka stats skreslená :)...Takze preto to zamyslenie..

Mozno je skreslenych aj tych 19 GS, ze?..:)
Reagovat
Lukyi
Jasně, že těch 19 GS může být zkreslených. Vždycky záleží jen na úhlu pohledu, ale ty si vždy vybíráš jen ty pohledy, které pomáhají Rafovi ;) Nic ve zlém, ale všechny ty statistiky založené na nějakých "pokud" a "kdyby" jsou jen filozofie a kecy. Proto možná ta posedlost strohými fakty.
Mimochodem od roku 2011, kdy tu hegemonii Federer Nadal na prvních dvou místech narušil Djokovič, se stejně Roger víc střetával se Srbem. Abych byl úplně přesnej, od doby, kdy Novak poprvé dosáhl 2. místa na světě, je to 23 versus 13 soubojů. Došlo by vůbec na souboj Federer - Nadal v hale, kdyby nebylo Turnaje mistrů, kam se Rafa vždy kvalifikuje díky žebříčku?
A k tomu druhému komentu, tvůj argument k US Open akceptuji. Nicméně jsem nechtěl říct, aby Federer vynechal antuku záměrně. Pokud by měl prostě horší talent pro hraní na antuce á la Sampras, H2H by pro něj paradoxně vypadalo líp. Prostě když hráč A porazí hráče B ve finále jednoho turnaje a hráč B poté vyhraje 3 turnaje aniž by střetl hráče A, znamená to, že je vážně horší hráč, protože má H2H 0:1? K tomu, aby bylo H2H opravdu objektivní a nestranné, by se museli 2 hráči střetávat pravidelně na všech površích a nezávisle na tom, kdo má jakou formu zrovna. Občas nekonzistentní Rafa bez formy vypadává v prvních kolech a je pak těžké si proti němu "vylepšit" bilanci.
Reagovat
Lukyi
Tak oprava, těch "23 versus 13 soubojů" je od RG11 včetně. Přehlídl jsem se.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa s Novakom odohrali dokonca 26-27 zapasov od 2011...A to boli často nasadzovaní ako jednotka s dvojkou...Zrejme si Rafa s Rogerom aj dost striedali vykonnost a ked bol hore jeden, tak druhý bol z formy. Az v roku 2017 sa ich vykonnost stretla, naopak ich subojov s Novakom bolo minimum. Snad sa Nadal s Federerom este min 2-krat stretnu v tomto roku.
Reagovat
smazaný uživatel
Chápem, čo mi chceš povedat..Problémom pre Rogera je, že on nemá "svoju antuku" na žiadnom povrchu. Na antuke sa stretli 15krat, na harde s halou tusim 17-18. Aj keby antuku znížiš na 10 stretnutí a dáš celkový počet prehier/výhier do pomeru, teda 13:2 by sa zmenilo na 9:1, aby bol ten počet antukových zapasov teda v kontexte celkového počtu "prijatelný", aj tak by to celkovu H2H ovplyvnilo len kozmeticky. Od Rogera by som ocakaval vacsi naskok hlavne na harde, potom by táto téza mala mozno vacsi zmysel..

Áno, od 2011 sa Roger naozaj stretaval viac s Nolem, nez Rafou..Nadal v podstate dve pol sezóny neodohral kvoli zraneniu, a celú sezonu 2015 nepatril do špičky, nezucastnil sa aj viacerych TM, na ktoré sa kvalifikoval a kde je vzdy velka sanca tych najlepsich stretnut aj 2krat za turnaj. To vsetko to ovplyvnuje. S Novakom ale odohral paradoxne dost zápasov..
Reagovat
Lukyi
To, co chci říct, je, že H2H není všemocnej ukazatel. Vůbec neomlouvám tu děsivou bilanci Rogera s Rafou, ale ta statistika je dost citlivá. Aneb Nadal - Davyděnko, Roddick - Djokovič, ze starších třeba Krajicek - Sampras. Poslední otázka. Představ si extrémně hypotetickou situaci, ve které by Federer vždy, když prohrál s Djokovičem nebo Nadalem, prohrál o jedno nebo více kol dříve. V takovém případě by měl 100% pozitivní bilanci s oběma hráči. Dělalo by to z něj snad lepšího hráče než je nyní?? Sice by měl hromadu proher s horšími hráči, ale stejný počet turnajů a navíc jednoznačné H2H s oběma svými velkými protivníky.
A vzhledem k častějším výpadkům Nadala hlavně mimo antuku je možné, že jejich H2H je o něco málo vychýlené ve prospěch Španěla.
Reagovat
smazaný uživatel
H2H nie je klucovy ukazovatel, samozrejme...

Ale treba oddelovat H2H od H2H.

Je rozdiel H2H Krajicka so Samprasom 4:2 (1:1na GS), co boli kategoricky iní hráči od H2H 24:14 Nadala s Federerom, dvoch naj hracov open éry, ktorí zohrali xy finalových, xy finálovych GS stretnutí a ktorí sa len na GS stretávali castejsie, nez ktorikolvek ini hraci. Zmysel podobnej H2H rivality sa pocetnostou zapasov len prehlbuje..To uz neni o jednom-dvoch nahodnych zapasoch, kde favorit necakane zakopne, tu je databáza velmi siroka a vzhladom na fázy a charakter turnajov, kde sa dvojica stretavala to ma svoju vypvednu hodnotu.

K tej hypotéze. To je velká pankačina..:)
Ak by tak bolo, Roger by mal dnes len 19GS finále a teda nerobilo by to z neho lepsieho hraca, ale horsieho. Ja sa spytam inak. Nevyhral aj vdaka vsetkym tym antukovym skusenostiam z antuky prave RG09?..vyMenil by si vsetky antukove prehry za RG09?...
Reagovat
Kozoroh
Velkou roli hraje prostředí, v jakém se hráči střetávají, a teď nemluvím o klasickém povrchovém rozdělení beton-antuka-tráva, ale o rychlosti jednotlivých povrchů, odskoku míčů atd. Zpomalení povrchů jednoznačně nahrálo Nadalovi a ztížilo situaci Federerovi. Jejich H2H by vypadalo jinak, pokud by podmínky víc svědčily Maestrovi.
Reagovat
smazaný uživatel
To su uz velké spekulácie, dohady a priania...

Nadal porazil Federera v Austrálii, Dubaji, IW, Miami, Cinnci, prakticky na vsetkych moznych hardov roznych odskokov a rýchlostí.
Reagovat
Roger_Federer
Ano, po průběžném spomalovani povrchu, behem let.
Organizatori turnaju delaly vse pro co nejdelsi tenis
Reagovat
Lukyi
Jediný cíl té hypotézy bylo to, aby sis přiznal, že H2H může být dost vychýlené a není vždy přesným ukazatelem toho, kdo je ve skutečnosti lepším hráčem z dané dvojice. Ale uznávám, že dost často tomu tak bývá, můj příklad je vážně extrém.
A lidé si správně pamatují ze statistiky, že čím větší vzorek, tím přesnější ukazatel. Nicméně nějak opomíjejí náhodnost toho výběru. Kdybych měl vytvořit nejlepší H2H jako statistik bylo by to asi takto: Vem dva hráče v náhodné fázi jejich kariéry a nech je proti sobě hrát v náhodný den, na náhodném povrchu a ve formě, jakou zrovna mají. Opakuj tak 30krát. Jestli by byl výsledek stejný jako skutečné H2H? Těžko říct. Skutečné H2H je totiž ovlivněno dost nenáhodnými parametry jako: podmínky mi zrovna nevyhovují, tak nepřelezu ani 3. kolo; schytal jsem soupeře v životní formě, ke svému rivalovi se tentokrát nedostanu; už je mi dost přes 30, na většinu hráčů to stačí, ale ve finále na šampiona asi mít nebudu; měl jsem těžký semifinále a ve finále mi asi dojdou síly nebo si obnovím zranění; prohrál jsem s ním 3x v řadě a teď se ho bojím; RG je jedinej turnaj, kterej jsem nikdy nevyhrál a tak jsem děsně nervózní...
Jako ukázka toho, že H2H není náhodným výběrem, jsem ochoten jako fanda RF přiznat, že nebýt té výhry na AO17, nejspíš by Roger s Rafou prohrál i v Indian Wells a Miami. Hlavně v Indian Wells neporazil Rafu ani tak Roger jako to jeho sebevědomí, které získal v Austrálii.
Mimochodem Krajicek Sampras 6:4 podle stránek ATP ;) A abych odpověděl, samozřejmě bych RG09 za ty prohry nevyměnil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som zabudol vo svojom prispevku napisat, ze Rogera samozrejme pokladám za konzistentnejsieho hracaa. Este nie je vsetkym dnom koniec, ale pravdepodobne sa na tom nič
menit nebude. Ono si tú konzistentnost, ale s Rafom ludia casto zamienaju. On do veku 2006-2007 ani nemusel byt konzistentný na vsetkých povrchoch, v tom veku okolo 20ky je to vseobecne tolerované a vyskytovalo sa to aj u Rogera. Na jeho smolu to bol vek, kedy mohol nazbierat nejaké vyhry, zrejme.

Cize vo finále, áno. H2H moze byt do urcitej miery skreslené, nie je klucovým ukazovatelom. Ale pri tejto dvojici najlepšich hrácov má dozaista speciálne postavenie, kedze bilancia zahrnuje prilis velké mnozstvo, finálových, Grandslamových, vážnych zápasov, kde sa proste písala história moderného tenisu. Koniec koncov, AO17 je toho velkým príkladom.

A tá antuka, je 15 zápasov z celkových 40 velké percento?...Mozno tretina by jej svedčala viac, ale vo výsledku to nehra az taku velku rolu. V NY to maju od roku 2008 tak vyrovnane, kto sa ku komu nedostal. Myslim, ze to uz je skoro zakliate, Roger nevyuzil 2x MB na stret s Rafom, naposledy Thiem nevyuzil MB na vyradenie Delpa, ktory vyradil Rogera. Zakliate, ako pisem.
Reagovat
Lukyi
A ještě jedna poznámka. Z toho, co tady poslední roky čtu, myslím, že jsi příliš posedlej H2H statistikou. Představ si, že by byl Federer o dost horší antukář, než ve skutečnosti je. Vůbec by mu nešla a nebyl by schopnej přejít ani čtvrtfinále. V takovém případě bychom paradoxně z H2H s Rafou usoudili, že na tom byli stejně. Tím, že by se stal obecně horším hráčem, by z toho Federer vyšel nakonec líp. H2H "trestá" Federera za jeho konzistentnost na všech površích, ale Rafovi nijak neubližuje tím, že se například nebyl schopen probojovat do finále US Open v dobách, kdy tam vládl Federer, nebo že se na trávě utkali pouze 3krát. Tenis není box. Tady nejde jen o vzájemný souboj, ale hlavně o úspěchy.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa sa do finále USO nebol schopny prebojovat ked bol vo veku, kedy sa tam nebol schopny prebojovat aj Federer.:

Inak za poslednych 10rokov vyhral najcastejsie USO práve Nadal a to este 2krat absentoval...

Jasne, antuku mohol Roger uplne vynechat, dnes nemusel mat karierny GS a mat H2H s Rafom tak 1:1, vyrovnanu..
Reagovat
Roger_Federer
:), blabolista forehend pokracuje.
Kdyby byl Nadal rocnik 81, neuhral by pred spomalenim povrchu na trave a hardu jediny Granslem., ani kdyby proti nemu nastupovala Serena Williams, rocnik 81...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si hlavne pozri, kedy sa zacal W. spomalovat a kto zacal potom na W. vyhravat, ty pseudo odbornik :)
Reagovat
Roger_Federer
:), pokud dokaze dvojnasobneho viteze wimbledonu od roku 2012 vyprovodit z turnaje cela pleada hracu mimo top 50, je jasne, ze na vitezstvi, potrebuje podminky, ktere mu enormne vyhovovaly..
Reagovat
smazaný uživatel
Alebo je jasné, ze od roku 2012 sla jeho vykonnost na tráve strmhlav dole. Alebo si myslis, ze s Rosolom hral rovnaký tenis ako v roku 2007-2010?..
Reagovat
Roger_Federer
:), pokud dokaze dvojnasobneho viteze wimbledonu od roku 2012 vyprovodit z turnaje cela pleada hracu mimo top 50, je jasne, ze na vitezstvi, potrebuje podminky, ktere mu enormne vyhovovaly..
Reagovat
Tornes
Mno třeba statistiku top5 výher, což je na rozdíl od výše zmíněné statistiky statistika naprosto neovlivněná věkem, která ukazuje to samé (očištěné o věk) vede kdo? Zkus hádat.

A btw., když nad tím uvažuji, tak Jeff Sackman svým způsobem svými výpočty vlastně posílil pozici jako Krále antuky, jelikož v podstatě celý nárůst nad současných 16 je způsoben antukou a její obtížností. Naopak USO 2017, W 2010 a jeden z dvojice USO 2010/2013 ho stahují níž. Takže se Rafa dostal z hegemona antuky s 10 tituly z antuky a 6 odjinud na hegemona antuky s 13 tituly z antuky a 6 odjinud.

Škoda že tam Jeff nerozebírá svou metodologii. Zajímalo by mě, jestli používal povrchové ELO nebo všeobecné.
Reagovat
smazaný uživatel
Stats, top 5 vyhier?...

Tu mas kde Tornes?..Autor sa pristavuje len pri RG13, ale ziadna top 5 tam nebola, ked si spominam..

Metologiu tam v skratke rozoberá, myslim, ze povrch tam hral velkú rolu..
Reagovat
smazaný uživatel
tak mozne je vsechno.
Ale pristi rok bude rok Djokovice. Ten se podle me vrati hodne silny...
Bych se nedivil jak by vyhral AO, tam se nastartuje, potom RG, potom uhaluzi W. a na zaver da jeste levou zadni USO bo zbytek Big4 bude z neho zfrustrovany...
Sir Andy se podle me hned tak do formy nevrati...tam to vypada - i vzhledem k vyjadreni jeho matky, ktera ma o nej obavy - na smutny pribeh,... ale trebas jeste prekvapi.
Takze jen bude zalezet jak se Fedex a Nadal pripravi na rok 2019...ale v jejich pripade to nebude zadny problem:)

Si myslim, ze Fedex neodejde z tenisu dokud neodejde Rafa, takze good luck...Byku, budes muset jeste neco nabehat...
Ti dva jsou podle me tak jesitni vzhledem k tem svym rekordum, ze bych se ani nedivil, ze tam budou strasit oba do smrti a nastupovat budou i s protezami... bez zubu...za kazdou cenu...ani jeden z nich nebude chtit skoncit driv nez ten druhy...
Takze Nadal ma na beto cas ho nejen dohonit, ale i predhonit, a mozne se budou jeste 10 let predhanet...
Reagovat
smazaný uživatel
Páčilo sa mi, jak Rafa na tlacovkenaoko zapochyboval o počte Rogerových GS, ze ci 19?

Jasne, ze ten rozdiel obaja vnimajú a vzajomne ich to motivuje...Federer je o 5r starsi, ale presne ako pises, nebude chciet skoncit a nechat to na Rafovi.
Reagovat
Herbert_Hoover
Djokovic už do konce kariéry neprohraje, to je jas :)
Reagovat
smazaný uživatel
:D)
Ale na ukonceni kariery mu davam tak rok, maximalne dva:)
Reagovat
smazaný uživatel
Cize odíde so 4-8 GS trofejami v rade!...Tomu hovorim, koniec na vrchole.
Reagovat
smazaný uživatel
Toz tak se ma ochazet z tenisove sceny!
Pod svetlami ramp a s pohary v ruce.

Ale trosku vazneji...(coz obcas i dokazu)
Celkem me zajima jak bude Rafa zvladat dalsi rok bez Toniho, a jestli to teda bude uplne bez Toniho. nejak tomu porad neverim, ze opravdu odejde...

Vy Rafani jste celkem v obraze, proc vlastne Toni odchazi...?
A jak bude vypadat jeho tym, to se uz vi?
Sorry mozna je to proflakle, ale ja tu Big4 zas tak poctive nesleduji, jen na kurtu...
Reagovat
smazaný uživatel
Impulz vysiel na jar z Toniho strany. Povedal, ze Rafa je v dobrých rukách, a že proste nastal čas..Bude prvým mužom Rafovej akadémie, ktorú bude viesť ako šéf. S denodennými aktivitami okolo Rafu končí, no na GS je jeho účasť ako čestneho hosťa pravdepodobná. Prvým Rafovým trénerom sa po úspešnej sezóne stáva Carlos Moya a druhým Francisco Roig, to je ten pán s dlhými vlasmi :)

Ako sa s tým Rafa vyrovná je vo hviezdach, teoria je jedna vec, prax druhá.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, diky... takze Carlos bude trenerska jednicka.
Zajimave... no na to rozhodne zvedavy jsem...jak si s tim Rafa poradi.
Vlastne celou karieru neznal neco jineho, a da se rict ze to je dost vyjimecny fenomen tihle dva....

toz asi tomu davam taky tak rok... max. dva, nez se Toni vrati:)
Reagovat
sprchon
Rok Djokoviče. Sakra, s tím bych byl opatrnej. Ale proč ne. :) Rafa i Roger o rok zestárnou a v roce 2019 to bude zase zajímavější v tom dohánění...
Reagovat
spaniel
S Djokovicem si nejsem tak jistý. Není to ten samý případ, jako RF a RN, kteří byli psychicky furt silní a motivovaní a pauzu měli čistě kvulu konkrétnímu zdrav. problému. Novak se plácal už už před pauzou kvůli lokti, rodinné problémy, ztráta motivace, guru atd.
Reagovat
raduz
Můj tip je Federer 20.Myslím,že je schopen vyhrát ještě Wimbledon.Nadal 18.U něho tipuji 2krát RG,nebo kombinaci RG a hard za předpokladu hardu pomalejšího.Někdo může oponovat,že letos bylo AO rychlé a i tak mohl klidně vyhrát...Ano,je to samozřejmě pravda Bylo by to velmi zvláštní,nebot Federer zápas určoval a bylo to hlavně o něm.I v semifinále se mně více pozdával Dimitrov a i tak postoupil Nadal.Nadal má šanci na více titulů,protože jeho urputný tenis žádnemu hráči nejde pod vousy,mladí se s tím vypořádat neumí,zatímco Federer je určitě porazitelnější.
Reagovat
Marduch
Počkej jak Rafa vlítne do 2018 povzbuzen živou vodou dvou GS hrnců, zejména triumfem z USO.
Reagovat
Kozoroh
Anebo ti Rafan poděkuje, jak jsi mu to pěkně zakřiknul ;-)
Reagovat
spaniel
Zbytek sezony ho dost možná z nadšení vyléčí...
Reagovat
Roger_Federer
Opakujes se Peter, nevidim duvod k nejake flustraci, proc??
Znovu ti rikam, problem hledej u sebe.
Me Nadalovo vitezstvi nikdy nevadilo..
Roger ma fantastickou sezonu v 36 letech, 2 tituly,2 v zebricku, bombasticky vyhodnotil situaci a vytezil titul ve Wimblu, ano ted uz mu na us.open dosla para, prome v mych 37 pochopitelne..
A rekneme si ti to narovinu, muzou to byt jeho posledni.
Co se tyka P3ka, ja jsem se dost jasne distancoval uz pred lety, nevidim duvod na neho jakkoliv reagovat.
Reagovat
insanezy_
Jojo Pe3k je zlo
Reagovat
a.magerova
Jenže Pe3k tu je semo tamo užitečnej svými odkazy na YT... ovšem co tu předvádí ten "nový" - to mi hlava opravdu nebere... :-/
Ale myslím si, že by bylo nefér, aby padl stín viny jen na FFF, osobně musím brát v potaz i jazyk, kterým se zde tak "skvěle" prezentuje, takže Forehande je to fifty fifty... je třeba na něho nereagovat... ostatně já TO udělala už před měsícem... ;-)

http://www.tenisportal.cz/zpravy/shapovalov-v-montrealu-vali-dal-v-souboji-mladiku-si-se-zverevem-zahraje-o-finale-21383/
Reagovat
Herbert_Hoover
The Masters 1000 tournaments in Madrid and Rome will be extended to two week events in 2019, according to the president of the Italian Tennis Federation. Angelo Binaghi made the announcement in an interview with SuperTennis, saying that the tournaments will become ?mini grandslams?.

Prej antuka podřadný povrch..tojo..pche. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Na antuke sa odohrá cca 38-40% vsetkých turnajov v roku. Neviem aké zastúpenie má hala, tráva a hard, ale maju co robit, aby to cislo prevýšili....
Reagovat
smazaný uživatel
Hop, oprava..Je to vyše tretina, ale stále vysoké zastúpenie.
Reagovat
Kozoroh
Haha prý 38-40 % - antukových turnajů je za letošní sezónu 22 z 68, což je podíl 32,4 %. Hard má 38 podniků, z toho 15 v hale. Zbylých 8 událostí ATP okruhu připadá na trávu.
Reagovat
smazaný uživatel
Takto to dopadne, ked si clovek precita príspevok, ale nie reakciu pod ním :-)
Reagovat
Kozoroh
Tak dopadá co? Příspěvek jsem vložil v 17:30, ale stránku jsem měl otevřenou od času 16:40-16:50, takže jsem nemohl zaregistrovat tvůj doplňující post. Jen kvůli tomu, jestli jsi chybu opravil nebo ne, mi nestojí za to stránku aktualizovat.
Reagovat
a.magerova
Tímto prohlášením Toni Rogera, Noleho a Stana motivoval a ostatní hráče ve věku plus mínus 30 let otrávil... ;-)
Reagovat
Herbert_Hoover
Ostatní hráči ve věku plus mínus 30 let mají naštěstí zcela jiné starosti, třeba se kvalitně připravit na Stockholm.
Reagovat
smazaný uživatel
Klobuk dole a pelec hore za sebareflexiu, ktorá zdobí Toniho a Rafa fans..Vsetci priznávame, ze turnaj bol vyhraný v slabšej konkurencii, bez skalpov elitných hračov. Fanatikom to robí problém už druhú dekádu. Takto sa delí zrno od pliev :)

Čo sa výhliadok týka. Uvidíme. Rafov najvačším súperom sú a vzdy budu zranenia. Posledné dve sezóny v sérii, kedy na GS odohral a dohral vsetkych 8 zápasov sú 07-08. Takze do 2018 hlavne pevné zdravie, ostatné príde samo.

RG?...Nebyt Thiema, dal by som svoju ruku do ohňa, že Rafa RG este vyhrá. Takto je to len pravdepodobné a tu ruku by som svoju nedal, mozno Petríčkovu.

16-19?...Stále pohodlný náskok, skoda tej pásky na gameballe na 4:2 v piatom finalovom sete v Austrálii...Ale Rafa to má 16/50, Roger 19/71..Ten rozdiel v uspesnosti je v podstate o triedu. Ak to nevýjde, Rafa fanusikom priniesol tolko tenisovej radosti a často aj skodoradosti, ze FFF..Ze mu to radi odpustíme...
Reagovat
Marduch
Letošní dva tituly Rogera napovídají něco o tom, že ony ty vynechávky efektivně napomáhají k vítězství.. že to Rog od Rafíka neodkoukal výrazně dříve! ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ked dvaja robia to isté, nie je to vzdy to isté..

Andy s Nolem sa na to velmi spoliehajú, ale aby sa nepopálili...
Reagovat
Marduch
Moc tomu neveřim. Nole podle mě není takový "magor" jako Rafa a restart na dřívější level bude obtížný, i vzhledem k chronickým problémům s rukou. O Andym vůbec nevim, co si mám myslet, ty jeho řeči o tom, že určitě nebude hrát do 35 jako Federer, i řeči jeho matky, že ona už to tuší.. Nedivil bych se, kdyby to po příští nevýrazné sezoně zabalil úplně. Jak už jsem psal, jako vyslanec UK své mise splnil.
Reagovat
smazaný uživatel
Nolemu na návrat verím, je to velky šampión...

Andy je trochu iná povaha. Tiež ma napadlo, ze po buducej sezóne to moze zabalit a celkovo ho tipujem, ze s kariérou skončí ako prvý. Dlho po ňom Djokovic, potom Nadal a Federer...Za predpokladu, ze su vsetci viac menej zdraví a nemaju vazny problém.
Reagovat
tito
Nole ano, Andy nevím. Přeci jen u něj je motivace trochu jiná, než u R+R a Novaka. Jejich počtu GS či doby setrvání na pozici světové jedničky už nedosáhne. Je to málo? Ale kdeže. Splnil toužebné přání Britů 2x + OH, dobyl USO a dosáhl No1. Co více si přát? Možná AO a RG... Třeba to zkusí v následujících dvou letech a když to nepůjde, s velkou slávou může do tenisového důchodu. Své má splněno....
Reagovat
Mayo
Prosím ta, kde si môžem prečítať tie Andyho a jeho matky vyjadrenia?
Reagovat
Kozoroh
A kdo říká, že Roger už žádný GS titul nepřidá? Tak jako Rafa výkonem na RG ukázal, že má na přidání dalších titulu, tak to samé ukázal Fedex ve WCh. Pokud bude v příštím roce na AO stejně rychlý povrch jako letos, tak Fedex tam může 20 udělat, nebo znovu ve Wimbledonu. Záleží na formě hráče a podmínkám, jestli mu sednou nebo ne. A až Roger získá 20, tak pro změnu jiná moudrá hlava vyřkne, že má na 25 GS titulů :)
Reagovat
turista
Novak Djokovič snad taky do těch bojů v budoucnu může ještě úspěšně zasáhnout.
Reagovat
babolat.cz
To je slovo chlapa. 20 není nereálná
Reagovat
Mayo
Rogera už nedozenie ale Toni je pánom aj tak (: Ďakujem za všetko, hlavne za koučing počas zápasov (:
Reagovat
fialka
Nuž, prianie by aj bolo, ale skutočnosť...
S tým koučingom si ma pobavil. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to cheater. Je to rodina podvodníkov, unterwassermanov!!..
Reagovat
fialka
Dúfam, že to myslíš ironicky. :)
nááhodou, Toni bol v tom majster a aj to sa ráta. Myslím, že Mayo to aj tak myslel. Tak som to aspoň pochopila ja, môžem sa však mýliť. :)
Reagovat
peggy
Tak velke diky stryckovi Tonimu,Rafovi dal nejkranejsi cast zivota.Nyni je na Rafovi aby dokazal stryckovi,ze to co jej naucil bude dal prodavat.Oba teneri jsou vyborni a Rafa je poslusny zak.Ze vyhral nebyli tam Ti nej,ale je jasne,ze I ti jsou porazitelni.Tak Toni odpocivejte a Rafo makej.
Reagovat
tito
A sakra. Myslel jsem si, že Toni patří mezi objektivní trenéry... :-)
A teď vážně. Díky Toni za vše, co jsi s Rafou dokázal!
Reagovat
a.magerova
"Být objektivním, není člověku vlastní."

Jsem se minule dozvěděla... :-P

:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Toni je pán...

Rafa sa robí, že jeho odchod berie vlažne a že má stále v podstate dvoch trénerov z troch..

Ale mám trochu obavu. Cely zivot je zvyknutý pozriet do svojej lóže a Toni tam bol...Prídu ťažké momenty a on tam nebude. Možno to s ním zamáva až neskor, kto vie. Austrália bude možno prvy GS, ktorý bude bez strýka. Hoci dúfam, a prajem si, aby bol počas majorov vzdy v Rafovom rohu..
Reagovat
Roger_Federer
Noo, podobne vyhlaseni Tonika se dalo cekat.
Hrac ktery od us.open 2013 se ani nepriblizil k titulu z jineho povrchu nez antuky, bezne prohraval z kde kym a vypadaval z hraci druhe stovky, najednou predvedl zmrtvich stani a sezonu snu.., beha na kurrech jako by mu bylo 20..Tony vi ocem mluvi, verim ze Rogera i predezene, protoze na Rg nebude mit konkurenci(nemel ji nikdy ;) dalsich 10 let.
Reagovat
Roger_Federer
Dauha14.
Reagovat
Marduch
10? To přidej.
Reagovat
tito
2014: T Dauha F AO, F Miami
2015: T Stuttgart F Peking, F Basilej, SF TM
2016: F Dauha, SF IW, SF OH
Výsledkově v tomto období na Rogera nemá, nám taky radost nedělal,
ale " nepřiblížil se" vypadá opravdu jinak :-)
Reagovat
Roger_Federer
Diky za opraveni faktů, doufam ze presne takto budete pristupovat k uvadeni spravnych dat i v pripade Forehenda.
Reagovat
Amputace
Ani nepřiblížil titulu mimo antuku :) Proto se ve finále AO14 zranil a finále AO17 prohrál v pěti setech. Co by za takové nepřiblížení se dal třeba Schalken (o tom jsem se nedávno dozvěděl, že byl členem elitní TOP 1O v roce 2003).

Dále viz tito... Když už jsi tady Forehanda osočoval z lhaní, tak alespoň sám nelži.
Reagovat
Roger_Federer
Viz co pisu Titovi, ted tady prskate, ale cele roky to vtichosti nevidite.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si taký ukrivdený..Chudáčik náš..:)

Tito a Amputka ťa opravia, ale Forehanda nie...

Prosím ťa, Dominik...

Kto tu kedy z vás ostro vystúpil voči Baníčkovi alebo tomu novému, čo má len v nohách?..

Rafa je tri roky bez titulu z hardu, ale keď hrá dobre, na GS tituly stále má. Možno mimo trávu. Hoci s dobrým zrebom, preco nie..A ze behá ako ked mal 20?..Som rad, ze uz nie si frustrovaný a opat mas naladu vtipkovat :)
Reagovat
Frantz
Dá se očekávat, že tady teď vypukne hromadné plivání na Toníka od FFF... ;-)
Reagovat
Predal
Najvačší rozdiel medzi rafom a ostatnými je jeho neskutočné nasadenie a bojovnosť za každých okolností, myslím si, že ak by mal každy tenista také nasadenie ako on, bolo by oveľa viac kvalitnejších hráčov a aj zápasov...skrátka rafa tam nechá všetko, nepozerá na kamery, na eleganciu, ani nič podobné, len maximálna bojovnosť a sústredenie sa na hru.. v tom je naozaj výnimočný a to mu pridáva značne na výkonoch.. pamätám sa, že pred 10rokmi ho všetci odborníci odpisovali, že s takých štýlom hry a jeho masívnejšou postavou vydrží max do 25ky, ale on sa nikdy nevzdával a dokázal toho už naozaj velmi vela..prajem mu, nech este aspon do RG vzdrží na poste jedničky, a potom sa uvidí, každopádne neverím velmi Rogerovi, žeby už dokázal byť n1 so svojím krehkejším zdravým, skôr bude jeho najvetší súper Djoko..každopádne zažiť velikánov ako Rafa, Roger a Djoko je niečo neskutočné, a takí hráči už zrejme dlho na tour nebudú... :)
Reagovat
fialka
podpisujem
Reagovat
smazaný uživatel
Celkovo stastie na sportovu éru. Zazit v jednej dobe troch hracov s 12 a viac GS je výnimočné. Vo futbale nieco podobné s Messim a Ronaldom.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist