První senzace je na světě: Dolgopolov vyřadil Söderlinga!

24. 1. 2011, 04:35
Aktuality 21
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - O první obrovské překvapení se na letošním Australian Open postaral dvaadvacetiletý Ukrajinec Alexander Dolgopolov. V osmifinále vyřadil čtvrtého nasazeného Robina Söderlinga, jenž patřil k favoritům turnaje. Naopak dál turnajem suverénně proplouvá Andy Murray.
Alexander Dolgopolov

Robin Söderling letos odehrál už osm zápasů a z devatenácti setů ani jeden neprohrál. Vítěz turnaje v Brisbane tak byl právem pasován mezi spolufavority úvodního grandslamu roku.

Vše začal potvrzovat i v dnešním osmifinále proti Alexanderu Dolgopolovovi. Za 21 minut vyhrál první set a nic nenasvědčovalo žádnému zvratu. Ovšem dvaadvacetiletý Ukrajinec, jehož trénuje krajan a bývalá světová čtyřka Andrei Medvěděv, zlepšil podání a postupně těžil z agresivní hry. V šestém gamu o čtyři roky staršímu Švédovi poprvé sebral servis a vyrovnal na 1-1.

Hernychův přemožitel Söderling nemusel panikařit, jenže ve třetím setu udělal 15 nevynucených chyb, třikrát ztratil podání a prohrál 1-6.

Když pak ale získal čtyři gamy v řadě, zdálo se, že nakonec senzaci odvrátí. Ovšem Dolgopolov hrál fantasticky a skvěle rozehraný zápas nechtěl pustit. Čtvrtý set už zvrátit nedokázal, mrzet ho to však nemuselo. V rozhodujícím dějství dominoval a pětisetové utkání, jež trvalo pouhé 2 hodiny a 36 minut, vyhrál 1-6 6-3 6-1 4-6 6-2.

"Byl to pro mě težký zápas, hrál jsem proti favoritovi, Na začátku jsem špatně podával, ale nakonec jsem odehrál skvělý zápas," komentoval Dolgopolov, který zahrál 50 vítězných úderů a udělal jen 23 nevynucených chyb. "Základem byly dobré returny. Vždy se snažím najit v soupeřově hře slabiny," prozradil rodák z Kyjevu.

"On (Söderling) hrál v úvodu fantasticky a říkal jsem si, že na něj prostě nemám. Před tolika lidmi na tak velkém kurtu jsem hrál poprvé, tak jsem byl i dost nervózní. Ale pak mi Robin pomohl několika chybami a já hrál lépe a lépe," vysvětloval.

Dolgopolov hraje teprve na čtvrtém grandslamovém turnaji a po skalpech Tsongy či Söderlinga postoupil už do čtvrtfinále. Tím si zajistil, že se za současného 46. místa žebříčku posune do první světové třicítky.

Söderling naopak potvrdil, že se mu na Australian Open nedaří. Dvojnásobný finalista French Open během předchozích pěti startů ani jednou nedošel dál, než do druhého kola. Letos došel nejdál, končí na čtvrtém soupeři.

Dolgopolov se ve čtvrtfinále utká s Andym Murraym, který je zatím nejsuverénnější osobou letošního Australian Open. Britský tenista dnes smetl 6-3 6-1 6-1 Rakušana Jürgena Melzera a ve čtyřech kolech zatím neztratil ani set. Odehrál jich dvanáct a prohrál v nich pouhých 22 gamů. 

"Popravdě, dnes jsem čekal mnohem těžší utkání. Už jsem s ním hrál i pětisetový zápas a věděl jsem, že to je dobrý tenista," komentoval Murray, jemuž dnes bylo zaznamenáno 30 vítězných úderů a jen deset nevynucených chyb. 

"Čekal jsem, že budu hrát s Robinem. Dolgopolov mě dost překvapil, ale musím si dát pozor i na něj. Asi bude hodně nebezpečný," uvědomuje si pátý nasazený hráč, v jehož lóži dnes chyběla maminka. "Je na zápase Jamieho (bratra). Asi jsem méně oblíbený syn," smál se třiadvacetiletý Brit a publikum vybuchlo smíchem.

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
pondělní výsledky (24. 01. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Dolgopolov (Ukr.) - Söderling (4-Švéd.) 1-6 6-3 6-1 4-6 6-2
Murray (5-Brit.) - Melzer (11-Rak.) 6-3 6-1 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dolgopolov hrál parádně, Söderling vůbec nevěděl, co má na něj hrát... jeho servis je pěknej, podobnej Roddickovi, hlavně co se týče té rychlé kličky, to je fakt rychlost... od minulé sezony udělal obrovský pokrok, dostal se do Top 100, pak do Top 50, teď už tedy jistá Top 30, bude zajímavý sledovat, kam to letos dotáhne, posléza pak další rok, kdy bude muset konečně obhajovat pořádné body, každopádně klobouk dolů, jak řekl Courier 4. grandslam a už čtvrfinále, to se jen tak nevidí...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano,ten servis ma zajimavej. Nelouda se s tim jako napřiklad Rafa ntbj Sharapova:)))
Celkově mě přijde jako velmi komplexni, loni jsem ho viděl poprve s Nadalem na nějakem masters-na antuce, hral udery podobně jako Rafa-liftovane, vlitnul do toho velmi pěkně tehdy.
No a ted, prostě brani, utoči a mysli při hře. Ze současnych "novych" hraču mě zajima nejvic:)
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je, že ten servis furt posílá do hry tak v 50% jako první a z druhýho by mu dal winner i Mathieu. Je to jeho největší slabina bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
Mathie? proč zrovna jeho uvadiš jako přiklad?
To ano, spiš to tam posadi a ne vždy umisti nejlepe..
Murray to bude na returnu trošku jine kafe...
Reagovat
smazaný uživatel
Protože jsem ho už tolikrát viděl zahrát defenzivně return, kde si to přímo říkalo o útok, až ho s tím mám spojenýho. Osobně jsem rád, že se tak propad, snad ho žádná cesta zpátky už nečeká.
Reagovat
smazaný uživatel
Mathie když měl lepši formu-někdy před 2-3-4 lety, tak byl velmi schopny hrač, ale to je jeden z obrovskych nestabilu. Loni se vracel, viděl jsem jeho 3 zapasy a tedy fakt pořad nahoru dolu, to se prostě nedalo koukat, jedine co se mi libilo byl ten jeho černo zelenej vohoz od Adidasu - to je na muj vkus nej oblečeni co jsem kdy viděl:)
Mam o jeho navratu pochybnosti, možna spiš něco popinka, ale zpatky do top 20 ani nahodou.
Reagovat
smazaný uživatel
vůbec mě to nepřekvapilo. už před 5 měsícama sem věděl že ten ukrajinec bude hvězda.
Reagovat
nando
Tebe překvapuje spíš Berdych :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nedivím se, taky mi stačilo ho vidět asi dvakrát. Ať hraje sebevíc razantně, udržuje si přesnost, navíc to není jen bezmyslšenkovitá hra v jeho podání.
Reagovat
smazaný uživatel
to ano. Někdy pozitivně někdy negativně ale stále mě překvapuje.
Reagovat
smazaný uživatel
No kdyby náhodou teď přes Djokovice postoupil, budeš mít hájení svejch názorů jak neporazí nikoho z top 50 dost obtížný :)))..
Reagovat
smazaný uživatel
i koza někdy trkne.
Reagovat
smazaný uživatel
tak ted už budeš fandit Tomášovi?:-)buť čech,sme malá ale krásná země:-)
Reagovat
smazaný uživatel
já mu fandím, ale vždy počítám s prohrou dopředu
Reagovat
smazaný uživatel
na druhou stranu,Tě to může jen mile překvapit:-)taky způsob:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Servis. Nic jinýho mu nechybí. Až ho vypiluje (hlavně ten druhej), má cestu do top 10, klidně i výš, volnou. Už ho nějakej rok sleduju, musí na sobě hrozně zapracovat, ale ten potenciál je ohromnej. Navíc díky tomuhle turnaji bude moct hrát všechny Masters, stačí udělat ještě nějaký jedno, dvě překvapení v IW, potažmo Miami a bude moct jen stoupat.
Reagovat
nando
Myslím, že první senzací bylo vyřazení Davyděnka v 1.kole. Nicméně Dolgopolov opravdu šokoval, i když já ho sleduju už delší dobu, už třeba jeho zápas s Tsongou na Wimbledonu ukázal, že má obrovský potenciál. Trošku mi připomíná mladýho Berdycha, když mu to tam padá tak je s ním zatraceně těžký hrát. A dnes mu to tam asi padalo, snad potrápí i Murrayho.
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje skvěle, myslim, že novaček roku je pravě Aleksandr:)
Ma fakt velkej poncial.
Reagovat
gambon
no nepotěšil mě Alexandr, shodil mi tiket. Ale dneska Robin se držel jen v prnim setu, poté odpadnul. Dolgopolov hraje neskutečně agresivně s maximální hranicí rizika, dosti se jeho pojetí hry podobá Kvitovce. Andyho nedá, ten je psychicky odolnej a herně někde jinde.
Reagovat
Stan_Borowitz
kdyby přestoupil k ženám, tak by byl jasná světová jednička a vzhledově by docela zapadl. Nikdo by ho nepodezříval, že mezi ně nepatří...
Reagovat
smazaný uživatel
Mě se libi jeho servis, on to nadhodi a hned pali, špatně se to čte podle mě:) Jinak jsem se fakt zasmal s těma ženskejma:)))
Ale myslim, že fakt N1 by byl docela rychle, byla by sranda ho poslat např proti Caroline:))))
Jsem zvědavej na jeho dalši zapas, nejspiš neda, ale bude to asi hezke představeni:)
Hlavně aby Tom porazil Djokera!:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist