Příští soupeř českých reprezentantů: Francie

23. 9. 2008, 13:43
Aktuality 21
Prvním soupeřem českých tenistů v příštím ročníku Davis Cupu bude Francie, se kterou se v březnu utkají na domácí půdě. Rozhodl o tom dnešní los v Madridu. V případě postupu by hráli i čtvrtfinále na domácí půdě, utkali by se s letošními finalisty z Argentiny, nebo s Nizozemci.
Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem

S Francií hráli čeští tenisté v týmové soutěži naposledy v roce 2002, kdy ve čtvrtfinále prohráli 2:3. Reprezentanti země galského kohouta se mohou opírat o velmi vyrovnaný výběr, momentálně mají hned sedm tenistů mezi prvními čtyřiceti hráči ve světovém žebříčku. Nejlepším z nich je dvanáctý Richard Gasquet. Naopak z českých reprezentantů jsou v elitní stovce aktuálně jen Tomáš Berdych a Radek Štěpánek.

Čeští tenisté mohli hrát například ve Španělsku, nebo ve Spojených státech amerických, takže nehrající kapitán Jaroslav Navrátil hodnotil los pozitivně. "Je to hratelný los. Je to tak uprostřed škály, která se nabízela. Mají silné hráče a mohou postavit i dobrou čtyřhru, ale naší výhodou bude domácí prostředí a volba povrchu," řekl.

Berdych: Důležitá je volba povrchu
Volba povrchu proběhne po poradě celého týmu a zatím není ani jisté, v jakém městě se zápas bude hrát. Nejlepší čeští tenisté z posledních měsíců nemají dobré vzpomínky na Michaela Llodru. Berdycha tento francouzský tenista vyřadil v druhém kole Roland Garros, Štěpánka zase v prvním kole pekingské olympiády.

Aktuálně sedmadvacátý hráč světa Berdych cítil šanci na úspěch. "S Francouzi jsem mnoho vzájemných zápasů neodehrál, ale nejsou pro mě neznámí. Důležitá bude správná volba povrchu, musíme se o tom poradit s týmem. Chceme postoupit dál," prohlásil.

Mezi francouzskými tenisty nejsou čeští singlisté příliš populární. Během letošního pařížského grandslamu udělal deník Le Parisien v jejich řadách anketu o nejméně sympatického hráče na okruhu, kterou Berdych vyhrál a Štěpánek byl třetí.

První kolo Davisova poháru nabídne hned několik velmi zajímavých duelů. Letošní finalista Španělsko v čele se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem přivítá doma srbské tenisty, za které může hrát i třetí tenista světa Novak Djokovič. Účast v prvním kole díky změně termínu přislíbil i dlouholetý tenisový král Roger Federer, jehož tým pojede na půdu šampionů z roku 2007 Spojených států amerických.

Los 1. kola (6. - 8. března 2009):
 Česká republika - Francie
 Argentina - Nizozemsko
 USA - Švýcarsko
 Chorvatsko - Chile
 Švédsko - Izrael
 Rumunsko - Rusko
 Německo - Rakousko
 Španělsko - Srbsko

Vzájemná utkání Francie s Československem a ČR:
 1924, Francie - Československo 5:0 (finále evropské zóny)
 1926, Československo - Francie 0:3 (3. kolo evropské zóny)
 1937, Československo - Francie 4:1 (3. kolo evropské zóny)
 1947, Československo - Francie 4:0 (semifinále evropské zóny)
 1949, Francie - Československo 3:2 (čtvrtfinále evropské zóny)
 1957, Francie - Československo 4:0 (2. kolo evropské zóny)
 1966, Francie - Československo 4:1 (semifinále evropské zóny)
 1975, Československo - Francie 3:2 (finále evropské zóny)
 1979, Francie - Československo 1:4 (semifinále evropské zóny)
 1980, Československo - Francie 5:0 (semifinále evropské zóny)
 1982, Francie - Československo 3:2 (čtvrtfinále Světové skupiny)
 1984, Československo - Francie 3:2 (čtvrtfinále Světové skupiny)
 2002, Francie - Česká republika 3:2 (čtvrtfinále Světové skupiny)

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Hloupost pisálků z ČTK je nekonečná. Zajímalo by mě, proč tihle nemyslící blbové musí neustále omílat tu trapnou a směšnou Českou republiku. U ostatních zemí se to státní zřízení nemusí donekonečna opakovat?
Co takhle třeba Argentinská republika - Nizozemské království, to napsat neumíte?
Reagovat
smazaný uživatel
Člověku se to samozřejmě nemusí líbit, ale neřekl bych, že to je důvod k takovéto reakci. Ty invektivy jsou tam docela zbytečné... ;-) Autoři se nijak neprovinili proti pravidlům českého pravopisu.
Reagovat
skott
to by mi ani tak nevadilo, trapnejsi bude na svetelny tabuli spis vysledek nez nazvy statu.Francouzi by mohli postavit i becko, pri forme nasich.
Reagovat
smazaný uživatel
Francouzi mají daleko víc kvalitních hráčů, o tom žádná, ale až na Simona nikdo nich neoplývá zrovna dobrou formou. Ještě Monfils podává vcelku solidní výkony, ale Gasquet spíš nic, než moc, Mathieu to samé a Tsonga se vrací po dlouhém výpadku..Taky záleží na tom, kdo z nich bude chtít hrát. Ale ono asi nemá cenu řešit momentální rozpoložení hráčů, to utkání bude až za půl roku a do té doby může být všechno jinak. Naše opory třeba chytí fazonu a pak budem mluvit jinak ;-)
Reagovat
skott
No ja sem zvedavej jakou formu bude mit predevsim Berdych.Stepanek tak nejak porad drzi svuj prumer, ale je to na Francouze asi malo.No a hlavne, jaky chteji vybrat povrch, protoze Gasquet je univerzal, Tsonga na hardu vybornej a o antuce snad ani neuvazovat.Takze bych chtel mit navratiluv optimisus, ktery to vidi 50/50,ale jak rikas snad nasi najdou formu;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty slaboučké invektivy jsou zcela na místě. Zkus si ten los přepsat do tvaru, který jsem naznačil v poslední větě a uvidíš, jak jsou takové názvy států neuvěřitelný.
S pravopisem to nemá nic společného. Každý stát má dva názvy, jeden dlouhý politický a druhý krátký zeměpisný (a ten neurčují politici!), který se používá úplně všude, kromě textů zákonů nebo ústavy. S jednou výjimkou - v našem českorepublikovém absurdistánu to asi neplatí. Za ten náš Cechrep se stydím všude, kudy chodím.
Je zajímavé, že novináře v jiných institucích ani nenapadne své čtenáře (diváky) tou ubohou Českou republikou neustále otravovat.
Reagovat
skott
No ja bych rekl, ze je to prave vymysl novinaru a specialne Novy.Je to jen jejich lenost psat Ceska Republika, vzdycky se to u nas pouzivalo( at uz to byla socialisticka nebo federativni) a nebyl s tim problem.
Reagovat
smazaný uživatel
Není pravda, že mají všechny země jednoslovný geogerafický název. Existuje celá řada výjimek. A ještě jedna věc.. Je stále problém překládat "Česko" do angličtiny. Jen pro příklad, když se podíváš na oficiální stránky Davis cupu, najdeš tam "Czech Republic". "Czechia" se zatím moc nechytá.
Myslím si, že název "Česko" ještě není ve společnosti zcela usazený, je poměrně čerstvý a mnoha lidem dosud nepasuje do úst. Přitom jednoslovný zeměpisný název je samozřejmě výhodnější, ale chce to čas, aby si na něj lidé zvykli.
Ještě chci dodat, že mě osobně název Česká republika ani neotravuje, ani neirituje a ani se za něj nestydím.
Reagovat
smazaný uživatel
To není výmysl novinářů, Česko je oficiální název státu. Předtím to bylo Československo.
Reagovat
smazaný uživatel
Bodejť bys někde našel Czechia, když naši skvělí politici všech barev do světa vytroubili Czech Republic. I tohle se ale dá přeložit jako Česko, což mnozí novináři dělají.
Skott, radši mlč, neumíš to ani správně napsat - Republika!!! Za komoušů všichni používali jen Československo, kromě různých oficialit.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Magor, co přemýšlí a rád provokuje. Napíšu dvě řady (vše jsou platné názvy, v překladu do češtiny). Můžeš vyhodnotit, co ti připadá normální a co nenormální?
1- Polsko, Řecko, Belgie, Argentina, Španělsko, Itálie, Česko, Chorvatsko, Mexiko.
2- Polská republika, Řecká republika, Belgické království, Argentinská republika, Španělské království, Italská republika, Česká republika, Chorvatská republika, Spojené státy mexické (to poslední není sranda!)
Reagovat
smazaný uživatel
Co to meles? Jakej vymsl , jednou jsme Ceska Republika tak ji budme! Mne to vubec nevadi naopak tim davame najevo ze jsme demokraticka zeme! A zadny novinar nemuze za to , ze se obcas nudis :P Najdi si neco lepsiho na praci!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Broz má v té podstatě pravdu.. Ten novinář z ČTK tam měl samozřejmě napsat geografický název, což je Česko. Tak by to bylo správně. On tam flákl politický název a asi si to ani neuvědomil.. Jak už jsem psal výše, je to dané tím, že název Česko prostě není doposud vžitý a tak mnoho lidí stále dává automaticky přednost názvu Česká republika. Od toho novináře to nebyla fatální chyba, ale spíš nepozornost.
Jen se mi trochu nezamlouval ten tón, jakým tu Broz psal.. na můj vkus to bylo příliš útočné a prudké. Ale každý má svůj styl.. Jo a ještě pořád si myslím, že ne každý stát má zeměpisný název kratší, než ten politický ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o fláknutí nebo nepozornost, v ČTK je to běžné. Média, která od nich přebírají, tu směšnou Českou republiku často nahrazují Českem, aby všechny názvy byly psaný stejným stylem, viz ty příklady z 21:15.
Reagovat
smazaný uživatel
Dolárku z demokratické země (!!!), trochu se ti to v hlavě pomotalo, souvislost demokracie a názvu státu vidíš asi jenom ty sám. Nejvíc demokratickým státem přece byla Německá demokratická republika, která to měla i v názvu.
Škoda, že sis před sepisováním toho blábolu nevšiml mého textu z 21:08. Ceska Republika je zaručeně správně, jen to tak piš dál :-))
Mám takový dojem, že jsi zatím nenapsal ani desetinu příspěvků co já. V naprosté většině se vztahují k WTA. O jejich dobré odborné i jazykové kvalitě se můžeš přesvědčit sám, pokud projdeš starší články. Každý ale prostě psát neumí, takže jenom pubertálně plácá. Peace chlapče.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepofato, proč $ odpovídat tak diplomaticky? A ještě k tomu pozdě v noci. Dalo se to využít. Miluju, když mi někdo nějakým nesmyslem nahraje na smeč. Děti jsou kouzelné.
Reagovat
smazaný uživatel
k WTA jsem nenapsal asi ani slovo, ale to je jedno, s tou demokracii jsem to napsal spis jako vtip ;) Ze autor je hrdy na to , ze zije v demokracii ;) a jelikoz RES PUBLICA je hlas lidu tak proto ;) Jinak opravdu nevidim zadny smysl v tom rozebirat proc to napsal tak jak napsal navic kdyz je to spravne :/
Reagovat
smazaný uživatel
res publica = věc veřejná (jen pro upřesnění)
Broz: Pokud to ČTK dělá opakovaně, pak je to samozřejmě špatně..
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) četl jsem to před hodinou a nedošlo mi, že zase byla možnost smečovat.
Reagovat
skott
Hezka dvojice Spanelsko Srbsko, nemeli by se spis potkat ve finale?
Reagovat
skott
Vzhledem k tomu, ze Roger minimalne prvni kolo hrat bude tak bych to taky videl na 3:2pro Svycarsko.Stano Wawrinka by ji jeden bod udelat mel.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist