Preview: Zápasy 1. kola Fed Cupu

9. 2. 2013, 11:05
Previews 0
Nejen v Česku dnes začíná nový ročník Fed Cupu. O postup do semifinále se bude bojovat také na antuce v italském Rimini, kde se v duelu domácích favoritek s oslabenými Američankami rozhodne o případných příštích soupeřkách českých tenistek. Ve hře jsou také Slovenky, které hrají v Srbsku, favorizované Rusky přivítají Japonky.

Bez obou zraněných největších hvězd Any Ivanovičové i Jeleny Jankovičové se musejí obejít tenistky Srbska v nadcházející duelu 1. kola Světové skupiny proti Slovensku. Hostující tým vedený světovou patnáctkou Dominikou Cibulkovou se rázem dostal do pozice favorita a cítí šanci na to, aby přes loňské finalistky z Prahy poprvé od roku 2003 přešel přes nástrahy úvodního kola elitní skupiny. 

"Je to stále padesát na padesát. Přestože srbský tým je bez Jankovičové a Ivanovičové trochu slabší, Fed Cup je specifická soutěž, kde se může stát cokoliv," zůstal opatrný slovenský nehrající kapitán Matej Lipták. 

Vedle Cibulkové nasadí do dvouher zkušenou Danielu Hantuchovou, která rozehraje zápas v Niši v úvodní dvouhře proti domácí jedničce Bojaně Jovanovské. Domácí dvojkou je ruská rodačka Vesna Doloncová, rozená Manasievová.

Jankovičová se musela omluvit kvůli bolestem zad, Ivanovičová pro změnu nestihla doléčit zraněné rameno. Zdravotní potíže dokonce trápily i trojku Jovanovskou, ta se ale nakonec dala dohromady. "Nemít dvě první hráčky a třetí dostávající se ze zranění by byla rána pro každý tým. Ale musíme se s tím vyrovnat," poznamenal srbský kapitán Dejan Vranes. 

Velmi oslabené budou také Spojené státy v zápase v Itálii, který určí soupeře pro lepšího z dvojice ČR - Austrálie. Američanky jako tradičně postrádají obě sestry Serenu i Venus Williamsovy a v nominaci chybí i mladičký talent Sloane Stephensová
Naproti tomu Italky nasadí své obě nejlepší hráčky Saru Erraniovou i Robertu Vinciovou a v nominaci se tak nedostalo na třicátnice Francesku Schiavoneovou s Flavií Pennettaovou. 

"Věříme si, proč ne. Máme velmi silné hráčky. Hrajeme sice proti dobrému týmu, ale nepochybujeme o vítězství. Když se podíváme na žebříček, jsme favoritem," uvedl italský nehrající kapitán Corrado Barazzutti. 

Jasnou záležitostí by mělo být i utkání mezi Ruskem a Japonskem. Domácí výběr povede v Moskvě do boje při neúčasti Marie Šarapovové světová jedenáctka Maria Kirilenková a bude chtít vylepšit svou bilanci v soutěži. Ve Fed Cupu prohrála obě své dosavadní dvouhry, začátek letošní sezony ji ale zastihl ve formě. 

V pátek na úvod změří síly s o šestnáct let starší Japonkou Kimiko Dateovou-Krummovou, která debutovala v soutěži v roce 1989, kdy byly Kirilenkové pouhé dva roky. "Pamatuji si na zápas s Německem v roce 1996. Tehdy byla v jejich týmu Steffi Graffová a my jsme vyhrály 3:2. Zázraky se mohou stát," podotkla dvaačtyřicetiletá Japonka. 

Ve Světové skupině II se o víkendu hrají zápasy Švýcarsko - Belgie, Argentina - Švédsko a Španělsko - Ukrajina a zřejmě nejsledovanějším bude duel
Francie - Německo. Vítězky budou hrát 20. a 21. dubna baráž o Světovou skupinu, na poražené naopak boj o záchranu ve 'II. lize'.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist