Preview: Wawrinka - Štěpánek

23. 4. 2009, 08:54
Previews 3
Do třetího kola podniku v Barceloně se dostali dva čeští tenisté. Dnešní boj o účast ve čtvrtfinále zahájí duel Radka Štěpánka se Švýcarem Wawrinkou, který nad zkušenějším Čechem ještě nikdy nevyhrál.
Profily hráčů
Stanislas Wawrinka - Radek Štěpánek

Štěpánek se se švýcarským soupeřem utkal celkem třikrát a pokaždé vyhrál. Zvládl jak duel na antuce před čtyřmi lety právě v Barceloně, tak i poslední střetnutí před rokem a půl v Davis Cupu.

Co se povrchů týka, je Stanislas Wawrinka univerzál. Má-li však porazit silnější soupeře, potřebuje hrát na antuce. Ostatně právě na oranžové drti získal před třemi lety v Umagu svůj jediný titul. A také na turnajích série Masters jsou jeho největší úspěchy přiřazeny k antukovým turnajům. Loni hrál finále v Římě a před týdnem semifinále v Monte Carlu, kde porazil krajana Federera a set sebral i Djokovičovi.

Čtyřiadvacetiletý Švýcar už na antuce porazil například Blakea, Nalbandiana, Verdaska, Del Potra nebo Španěly Juana Carlose Ferrera a Davida Ferrera. Na posledně jmenovaného nestačil loni v Barceloně, když spolu hráli o postup do finále. Wawrinkovi se v Katalánsku daří. V roce 2005 hrál jako kvalifikant ve čtvrtfinále, další dvě účasti pro něj skončily dokonce ještě o kolo dál. Letos odstartoval výhrou 7-5 6-1 nad Rusem Južným.

Radek Štěpánek zažil ve třiceti letech nejpovedenější vstup do sezony, když získal svůj třetí a čtvrtý titul. Po postupu do čtvrtfinále Davisova poháru se mu však přestalo dařit podle představ. Na třech turnajích Masters zvládl úvodní zápas jen v Miami, kde vypadl v osmifinále s Verdaskem. První zápas na antuce nezvládl, když v Monte Carlu podlehl Lapenttimu.

Rodák z Karviné sice hrál na oranžové hlíně jen jednou ve finále, že by však na pomalém povrchu neuměl hrát, se říct nedá. Vždyť loni na antuce porazil Ferrera, Robreda nebo i Federera. V Barceloně proměnil svůj první start v roce 2005 v semifinále, když ho zastavil až Nadal. Letos zahájil třísetovou výhrou nad domácím Garciou Lopezem a včera porazil Tipsareviče, když Srbovi ve druhé sadě nadělil kanára.

Resumé: Na českého tenistu čeká těžký boj o čtvrtfinále. S Wawrinkou sice všechny souboje vyhrál, o lepší formu z posledních dní se však může opřít Švýcar. Tomu také více vyhovuje povrch, naopak Štěpánkův styl servis - volej se na antuce těžko uplatňuje. Nicméně může využít chytrosti a zaskočit tak nejen soupeře, ale i bookmakery, kteří české světové devatenáctce příliš nevěří a vypsali na Štěpánka kurs 2.98. Vítěz si o semifinále zahraje proti lepšímu z dvojice Davyděnko - Lopez.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zrovna se našim 2 kola povedla a ve třetím již dostanou stopku. Jaká škoda!
Reagovat
smazaný uživatel
Dá se na to koukat někde na netu?
Reagovat
smazaný uživatel
To bude mit Radek tezky. Preju mu, ale myslim ze nevyhraje - Wawrinka ma fazonu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist