Preview: Verdasco - Berdych

23. 4. 2009, 14:15
Previews 0
Verdasco je ve vynikající formě. Letos prohrál jen se Štěpánkem nebo hráči Top 4. Naopak český tenista Tomáš Berdych se topí v krizi a dnes se může opřít snad jen o aktivní vzájemnou bilanci se španělským protivníkem.
Fernando Verdasco - Tomáš Berdych

Berdych s Verdaskem vyhrál čtyři z šesti vzájemných duelů. Na antuce se Španělem ještě neprohrál, když uspěl předloni v Hamburku a loni v semifinále podniku v Bastadu. Letos však ještě neměl tu čest seznámit se s životní formou aktuálně již sedmého hráče světa. Poznal ji Berdychův kolega z reprezentace Štěpánek, který sice první duel zvládl, během dalších dvou utkání - obě se hrála na hardu - však s Verdaskem získal celkem pouze osm gamů.

Pětadvacetiletý Fernando Verdasco se až na pár týdnů držel pět let v první světové padesátce. Tedy mezi širší světovou špičkou. Opřít se mohl o skvělou fyzickou kondici a jeho hru zdobil vynikající forhend. Španělský levák však doplácel na nepropracovaný servis. I proto z pěti finálových účastí vydřel jediný titul.

Už loňská sezona naznačovala, že je na vzestupu. Získal svůj druhý titul a Španělsku pomohl rozhodujícím bodem k vítězství v Davis Cupu. Rok zakončil poprvé v první světové dvacítce a před začátkem nové sezony prohlásil, že zvládnutý dramatický duel v Davisově poháru mu dodal sebevědomí do další práce.

A nebyl to jen výstřel do tmy. Charismatický Španěl v zimní přípravě zapracoval na podání a hned na úvodním turnaji v Brisbane prohrál až ve finále se Štěpánkem. Pak následovalo famózní tažení na Australian Open. V úvodních kolech své soupeře ničil a během úvodních třech kol neztratil ani set a soupeřům povolil uhrát vždy jen po čtyřech gamech. Hlavně český tenista Štěpánek na dva kanáry jen tak nezapomene. Došlo ale také na soupeře z první světové desítky. Podceňovaný Španěl v pěti setech udolal favorita Murrayho a výhrou nad loňským finalistou Tsongou si zajistil premiérový postup do grandslamového semifinále. Až v něm ho ve strhující pětisetové bitvě zastavila světová jednička Rafael Nadal.

Další týdny pauzíroval kvůli zranění nohy. Vrátil se v Indian Wells, kde hrál poprvé jako tenista první světové desítky. Po kvalitních výkonech nestačil až ve čtvrtfinále na Federera, podobně jako v Miami v boji o semifinále na Murrayho. A ani v Monte Carlu ho mezi nejlepší čtyři nepustil znovu hráč Top 4 Djokovič. Zvládnul však první zápasy na antuce proti Kohlschreiberovi a Ferrerovi a vůbec poprvé v Monaku postoupil z úvodního kola. V Barceloně může překonat své maximum dnes, když porazil Lapenttiho a jako turnajové dvojka je už ve třetím kole.

Tomáš Berdych před sezonou změnil trenéra a vypadalo to, že znovu svítá na lepší časy. Na Australian Open totiž v osmifinále hodně potrápil Federera a za předvedenou hru se nemusel stydět. Ovšem ztracený zápas se světovou dvojkou třiadvacetiletého rodáka z Valašského Meziříčí psychicky srazil. Na dalších třech turnajích vypadl už v 1. kole a tak zkusil štěstí na challengeru v Sunrise. Postoupil do finále a následně v Miami porazil Južného a Blakea. Jenže před týdnem znovu selhal, když prohrál první antukový zápas sezony s Italem Fogninim.

V Barceloně si už český tenista vytvořil své maximum, jelikož výhrami nad Vassallem Arguellem (soupeř vzdal) a Oscarem Hernandezem překonal dvě účasti ve druhém kole z minulých let. Berdych dosud získal čtyři tituly, pouze jeden na antuce. A od triumfu v Palermu už uplynulo pět let.

Resumé: Český tenista může se svou současnou formou jen těžko konkurovat skvěle a agresivně hrajícímu Verdaskovi. Španěl má sice s Berdychem pasivní vzájemnou bilanci, tu dnes ale s největší pravděpodobností zmírní. Bookmakeři bwin Berdychovi nevěří a vypsali na něj kurs 4.05. Utkání by mělo začít kolem 19. hodiny, sledujte video live.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist